VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

09 28. Prasmingas Lietuvos katalikų esperantininkų suvažiavimas Panevėžyje

Ona Striškienė, esperantininkė iš Paįstrio, Panevėžio r.

Rugsėjo 10-11 d. Panevėžyje vyko II-asis Lietuvos katalikų esperantininkų suvažiavimas su didžiule programa. Jo parengimas prasidėjo prieš kelis mėnesius, rengė Panevėžio esperantininkų klubas „Revo“ (pirm. Vida Kulikauskienė) ir Panevėžio moterų politikių klubas „Veiklios moterys“ (vad. Danutė Kriščiūnienė). Organizatorių lūkesčiai išsipildė su kaupu.

 Suvažiavimo dalyviai prie Panevėžio katedros. Onos Striškienės foto

 Suvažiavimas prasidėjo Šv. Mišiomis Panevėžio Kristaus Karaliaus katedroje, kurių aukojime dalyvavo Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, Žagarės klebonas Marius Dyglys. Katedroje skambėjo Esperanto kalba, buvo giedamos giesmės esperantiškai, smuiku grojo Sigita Railaitė, giedojo vokalinis ansamblis  „Tolmėja“, Panevėžio mišrus choras „Godos“.

Suvažiavimo oficialioji dalis persikėlė į Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinės mokyklos salę. Svečius iškilmingai sutiko jaunieji akordeonininkai iš Naujamiesčio (vad. Janina Mikalkevičienė). Suvažiavimą atidarė esperantininkas Žagarės klebonas Marius Dyglys. Suvažiavime dalyvavo svečiai iš Prancūzijos, Latvijos ir įvairių Lietuvos vietovių, išklausyti sveikinimai. Vytauto Šilo pranešimas apie prelatą Adomą Jakštą-Dambrauską, Lietuvos esperantininkų sąjungos 1918 m. įkūrėją. Mokyklos kieme pasodintas atminimo Ąžuolas.

 

Mokyklos kieme pasodintas atminties ąžuolas.Foto iš esperantininkų klubo archyvo

Papietauta ir vykta į ekskursiją, kurios metu apžiūrėtas Bistarmpolio dvaras, aplankytas Pasaulio esperantininkų garbės nario Telesforo Lukoševičiaus kapas Šilaičių kapinėse. Vakare viešbutyje „Pervaža“ su Esperanto lingvistika supažindino žymus esperantininkas iš Vilniaus Algimantas Piliponis.

Sekmadienio ryte esperantininkai rinkosi į Panevėžio Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią, į jaunimo mišias. Šv. Mišias aukojo Žagarės klebonas Marius Dyglys, maldos, evangelija buvo skaitomos Esperanto kalba. Giesmes esperantiškai giedojo šios bažnyčios vaikų ir jaunimo choras, Panevėžio mišrus choras „Godos“. Aplankytas Panevėžio Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios šventoriuje monsinjoro, poligloto, esperantininko Jono Juodelio kapas.

Po to vykta į Piniavą, į Panevėžio rajono garbės piliečio, bajoro, kolekcionieriaus Klemento Sakalausko sodybą-muziejų. Ten buvo ekskursija, kultūrinė programa, pokalbiai prie kavos ir pietų stalo. Padėkota gausiems rėmėjams, žurnalistams Broniui Vertelkai ir Onai Striškienei, padėjėjams ir pagalbininkams, organizatoriams. Išsiskirta su viltimi vėl susitikti sekančiais metais Lietuvos katalikų esperantininkų suvažiavime.  

 

Atgal