VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

10 07. Bibliotekoje pristatytas pačių sukurtas filmas

Ona Striškienė, Paįstrys, Panevėžio r.

Rugsėjo 22 d. Paįstrio bibliotekoje (Panevėžio r.) vyko renginys, skirtas paįstriečių sukurto filmo peržiūrai. Filmas kurtas įgyvendinant „Bibliotekos pažangai 2“ projektą „Štai koks mano kaimas“. Pagrindinė projekto vykdytoja buvo Paįstrio bibliotekos vyr. bibliotekininkė Jūratė Blaževičienė. Pagrindiniai pagalbininkai: istorikas, Paįstrio kraštiečių klubo „Ąžuolas“ prezidento pavaduotojas, istorikas Bronislovas Mažylis, istorijos mokytoja Janina Bielskienė, kraštotyrininkė Ona Striškienė, Gintarė Kurlinkienė, Paįstrio folkloro „Kultuvė“ kolektyvas ir kiti. Pagalbininkams įteiktos Panevėžio rajono savivaldybės VB padėkos ir dovanėlės.

Dainuoja Paįstrio Juozo Zikaro gimnazijos mokiniai

Akordeonu groja Simonas Pažemeckas

Kalba Paįstrio kraštiečių klubo "Ąžuolas" garbės pirmininkas, gydytojas Petras Knizikevičius

Renginį vedė J. Blaževičienė. Ji papasakojo apie vykdytą projektą, linksmus ir liūdnus nutikimus renkant medžiagą, filmuojant. Ji  pademonstravo filmuką. Dainavo ir grojo Paįstrio Juozo Zikaro gimnazijos mokiniai.

Apie naujai sukurtą filmo reikšmę, juose užfiksuotas svarbias Paįstrio krašto atmintinas vietas kalbėjo Paįstrio kraštiečių klubo „Ąžuolas“ garbės prezidentas gydytojas Petras Knizikevičius. Paįstrio J. Zikaro gimnazijos direktorė Gita Kubilienė kalbėjo, jog jai pačiai filmas suteikė naujų žinių apie šio krašto istoriją, objektus ir asmenis. Istorijos mokytojos Janina Bielskienė prisiminė karštas vasaros dienas filmuojant, norą kuo daugiau aprėpti ir ribotas galimybes. Kraštotyrininkė Ona Striškienė prisiminė paruošiamuosius darbus, vykimus į tą pačią vietą kelis kartus dėl oro sąlygų, apšvietimo ar kitų priežasčių. Istorikas Bronislovas Mažylis pabrėžė, kad įdėta daug pastangų ir triūso, kad jam iki profesionalaus filmo dar daug stinga.

Liuda Knizikevičienė ir Stasė Mikeliūnienė bibliotekai padovanojo jų naujai sudarytą ir išleistą knygą „Savanorio Juozo Bariso šeimos šviesa“. Renginio dalyviai apžiūrėjo parodą bibliotekoje, kurioje eksponuojami architekto Algio Graužinio tapybos ir medžio drožybos darbai.

Onos Striškienės foto

 

Atgal