VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

05.27. „Kaubojiška“ dvasia Europos muziejų naktį Smalininkuose

Povilas Šimkavičius, LŽS narys

2017 m. gegužės 20 d. Smalininkuose (Jurbarko rajonas) Europos muziejų nakties renginiai, prasidėję Lietuvos Respublikos vėliavos pakėlimo ceremonija, tęsėsi Zino Kazėno-zikos parodos „Laukiniai laukiniai Vakarai“ atidarymu, senovinės technikos apžiūra ir naktine švente prie laužo Senovinės technikos muziejaus teritorijoje. Jurbarko Kristijono Donelaičio evangelikų liuteronų bažnyčioje vyko koncertas, kuriame skambėjo J. Haydn Missa brevis „Sancti Joannis de Deo“ ir kiti choriniai ir vargoniniai kūriniai (projekto meno vadovė ir dirigentė Laura Matuzaitė-Kairienė).

Ant Smalininkų uosto pylimo plevėsuoja Trispalvė

Lietuvos Respublikos vėliavos pakėlimo ceremonija prasidėjo iškilminga eisena nuo Senovinės technikos muziejaus iki Smalininkų senojo uosto. Eisenos priešakyje nešini JAV, Lietuvos Respublikos ir Mažosios Lietuvos vėliavomis žygiavo Lidijos Meškaitytės pagrindinės mokyklos „Nemuno“ skautų draugovės skautai. Vėliavos pakėlimo ceremonijai vadovavusi skautų draugovės vadovė Jolita Štrimienė pastebėjo, kad į ceremoniją susirinko ne tiek daug žmonių, kiek yra gyventojų Smalininkuose, bet patikino, kad istorija visada kuriama mažos grupelės žmonių. „Mes esame ženklas visiems snaudžiantiems smalininkiečiams, draugiškiems kaimynams, kad esame atviri, kad esame gyvi, kad esame pajėgūs sukurti tokį gyvenimą, kokį čia norime gyventi – kad nereikėtų išvažiuoti mūsų jaunuoliams, kad nereikėtų išvažiuot jūsų anūkams, sūnums ir dukroms“, – tęsė skautų draugovės vadovė. Susirinkusiems giedant Lietuvos Respublikos himną, Trispalvę pakėlė skautai Einoras Mozūraitis ir Tadas Reičiūnas.

Mažosios Lietuvos Jurbarko krašto kultūros centro direktorius dr. Arvydas Griškus papasakojo apie gražią tradiciją šią istorinę vėliavą rudenį, pasibaigus laivybos sezonui, įteikti pačiam pilietiškiausiam smalininkiečiui. Pirmoji Trispalvė, plevėsavusi ant uosto pylimo, gražiai įrėminta kabo Mažosios Lietuvos Jurbarko krašto kultūros centre, o kitos buvo iškilmingai įteiktos jaunimui – Arnui Ašmonui (2013 m.), Mantui Micavičiui (2014 m.), Akvilei Bialoglovytei (2015 m.) ir Andriui Kožikiui (2016 m.).

Iškilminga eisena nuo Senovinės technikos muziejaus iki Smalininkų senojo uosto

Renginio dalyviai

J. Stonys JAV ambasados atstovui R. Kempbelui (R. Campbell) įteikė savo monografiją „Materialinės kultūros paveldas ir jo ištakos“

Ekskursija Senovinės technikos muziejuje 

Toliau šventinis renginys persikėlė į Mažosios Lietuvos Jurbarko krašto kultūros centrą ir Smalininkų technologijų ir verslo mokyklą, kur vyko Z. Kazėno-zikos parodos „Laukiniai laukiniai Vakarai“ atidarymas ir viktorina „Ką žinai apie JAV?“.

„Laukiniai laukiniai Vakarai“ atkeliavo į Smalininkus

Kultūros centro direktorius dr. A. Griškus, kreipdamasis į pilnutėlę salę, pasidžiaugė, kad Senovinės technikos muziejaus įkūrėjo Justino Stonio ir fotografo, menininko, žurnalisto Zino Kazėno-zikos dėka Amerikos kultūra atkeliavo į Smalininkus. O parodos autoriaus sutuoktinė, Vilniaus universiteto bibliotekos direktorė informacinei, mokslo ir kultūros paveldo veiklai doc. dr. Marija Prokopčik padėkojo JAV ambasadai už paramą ir dalyvavimą visose parodose, kurios vyko Kybartuose, Kėdainiuose, Kelmėje ir Vilniuje.

Parodos atidarymo metu kalbėjęs apie Lietuvos ir Amerikos sąsajas Jurbarko rajono savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius paminėjo prieš 130 metų Seredžiuje (Jurbarko rajonas) gimusį Elą Džiolsoną (Al Jolson), kuris tapo Holivudo superžvaigžde, buvo pirmasis dainininkas, pardavęs daugiau nei 10 milijonų įrašų bei suvaidinęs 26 filmuose.

JAV ambasados Politikos ir ekonomikos skyriaus vadovas Rajnas Kempbelas (Ryan Campbell) taisyklinga lietuviška kalba padėkojo Amerikos bičiuliui Z. Kazėnui už Laukinių Vakarų kultūros sklaidą, o Senovinės technikos muziejui ir jo vadovui J. Stoniui, Mažosios Lietuvos Jurbarko krašto kultūros centrui, Smalininkų technologijų ir verslo mokyklai už puikų šventės organizavimą. JAV ambasados atstovas taip pat nuoširdžiai padėkojo Smalininkų bendruomenei už domėjimąsi Amerika bei šiltą jo, sutuoktinės Gabrielės ir sūnaus Jono priėmimą.

Renginio metu skambėjo linksma amerikietiška muzika, kurią atliko kantri muzikos ansamblis „Klova-Belkin Band“. Tai seniai pažįstamų gerų draugų Algirdo Klovos ir Aleksandro Belkino kantri muzikos projektas. Kantri muzika išjudino renginio dalyvius, o patys aktyviausi A. Griškus, A. Bialoglovytė ir G. Meškauskienė net šokti pradėjo. Muzikantai ir renginio dalyviai buvo apdovanoti Z. Kazėno rankų darbo suvenyrais, degustavo kaubojišką maistą.

Vėliau Smalininkų technologijų ir verslo mokykloje Z. Kazėnas atsakė į susirinkusiųjų klausimus, taip pat vyko viktorina „Ką žinai apie JAV?“, kurią pravedė JAV ambasados atstovas R. Kempbelas (R. Campbell), jam talkino sutuoktinė Gabrielė ir sūnus Jonas.

Senovinės technikos muziejus šurmuliavo iki paryčių

Senovinės technikos muziejus gyveno neįprastą gyvenimą, ant pastato pakabintos JAV ir Lietuvos vėliavos, kieme įrengta palapinė su Z. Kazėno meno kūriniais bei kaubojiškų diržų kolekcija.

Svečius, atvykstančius į muziejų, pasitiko šmaikštūs pasieniečiai Arvydas Griškus ir Andrius Šašys. Teatralizuoto svečių sutikimo metu vyko dokumentų patikrinimas, leidimų išrašymas.

Muziejaus įkūrėjas J. Stonys išsamiai ir gan vaizdžiai papasakojo apie eksponatų įsigijimo aplinkybes, jų vertę, šalį gamintoją, technikos eksploatavimo ypatybes.

Senovinės technikos muziejus Smalininkuose įkurtas 2004 m. Muziejuje sukaupta per 7000 eksponatų, atspindinčių žemės ūkį, buitį, amatus, technikos raidą. Muziejaus įkūrėjo knygoje „Materialinės kultūros paveldas ir jo ištakos“ aprašomi spaustuvininko, geležies išgavimo ir apdirbimo, račiaus, lino technologijos, bitininko, medienos ruošimo ir apdirbimo, foto-kino meistrų ir kiti amatai. Išskirtinę reikšmę pagal knygos autorių turi muziejaus intelektualinės nuosavybės paveldas – spauda, knygos, dokumentai.

J. Stonys JAV ambasados atstovui R. Kempbelui (R. Campbell) įteikė savo monografiją „Materialinės kultūros paveldas ir jo ištakos“, o taip pat Smalininkų laikraštį „Naujienų siaurukas“ (vyr. redaktorė Gina Meškauskienė) bei paprašė, kad šis laikraštis pasiektų Ameriką.

Z. Kazėnas kartu su knygos sudarytoju Kęstučiu Pikūnu knygas „Passport“ įteikė Jurbarko rajono savivaldybės merui S. Mockevičiui, JAV ambasados Politikos ir ekonomikos skyriaus vadovui R. Kempbelui (R. Campbell) ir Smalininkų technologijų ir verslo mokyklos direktorei Inai Budrienei.

Šventiniuose renginiuose Z. Kazėno komandoje dalyvavo Romas Akelaitis, Gaudentas Aukštikalnis, Zita Baublytė, Kęstutis Pikūnas ir Marija Prokopčik.

Muziejus šurmuliavo iki kitos dienos paryčių, prie laužo rado užsiėmimą ir didelis, ir mažas. Jaukią atmosferą padėjo sukurti muziejininkė Angelina Reičiūnienė, jai talkino Valerija Matakienė.

 

Autoriaus nuotraukos

Atgal