VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

06.06. Rankdarbių meno ir literatūros sąsajos

Reda Kiselytė,

LKRS Rokiškio skyriaus pirmininkė

Žmonės, kurie organizuoja įvairius renginius, dažnai sau iškelia uždavinį: „Kaip parengti priemonę, kuri turėtų išliekamąją vertę žmonių širdyse?“ Tai nepaprastas uždavinys, bet daugelis jį stengiasi  įgyvendinti, kuo kūrybiškiau ir nuoširdžiau.

Lietuvos kaimo rašytojų (LKRS) Rokiškio skyriaus narių buveinė - Rokiškio Juozo Tumo -Vaižganto gimnazijos skaityklos Lituanistikos centras. Čia gyvena knygos, fotografijos, kompaktinės plokštelės, atvirukai ir kiti dokumentai su autografais. Čia susirinkę kūrėjai ne tik skaito savo kūrybą, aptaria šios sąjungos leidinius, veiklą, bet kartu ir prisimena iškiliausias Rokiškio krašto asmenybes, pažymi jų gyvenimo ir veiklos sukaktis.

Parodos pristatymo dalyviai. Nuotr. aut. Rūta Vilutienė

Paveikslų autorė Nijolė Gasiūnienė. Nuotr. aut. Rita Sabalienė

Rokiškio krašto žmonės Vytautą Gasiūną žino, kaip istoriką, žurnalistą, knygų autorių, Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos (LKRS) Rokiškio skyriaus narį, literatūrinių švenčių organizatorių savo sodyboje. Jie kartu su žmona Nijole puoselėja ir gražina savo sodybą - istorijos ir meno parką. Viešint LKRS Rokiškio skyriaus nariams Gasiūnų sodyboje, ponia Nijolė atskleidė labai subtilų savo pomėgį. Ji rodė iš karoliukų megztus paveikslus. Taip ir gimė graži idėja - tuo prasmingu ir kruopščiu darbu pasidalinti su kitais žmonėmis.

Gimnazijos skaityklos Lituanistikos centre surengėme N. Gasiūnienės darbų parodą. Ponia Nijolė mielai sutiko pabendrauti su LKRS Rokiškio skyriaus nariais. Ji pasakojo apie paveikslų atlikimo techniką. Meniškos sielos autorės paveiksluose dominuoja gamtos tematika. Darbuose įdėta be galo daug meilės, kantrybės ir kruopštumo. Parodos pristatyme dalyvavo ir N. Gasiūnienę sveikino Rokiškio rajono savivaldybės rajono meras Antanas Vagonis. Jis džiaugėsi kūrybingais ir darbščiais Rokiškio krašto deimančiukais. Darbščiąją Nijolę paveikslų parodos pristatymo proga sveikino ir LKRS Rokiškio skyriaus nariai. Ponia Nijolė džiaugėsi, kad jos darbai gimę „pogrindyje“ išvydo dienos šviesą.   LKRS Rokiškio skyriaus pirmininkė Reda Kiselytė parodos pristatymo proga pateikė dar vieną literatūrinę staigmeną. Gražūs bendradarbiavimo saitai užsimezgė tarp rašytojo, žurnalisto, aktyvus kraštotyrininko Jono Laurinavičiaus ir rokiškėnų. Jis atsiuntė savo knygas, kurios skirtos dviems renginio dalyviams. Aforizmų knyga „Brūkštelėjimai“ su autografu ir įrašu įteikta rajono vadovui A. Vagoniui, o publikacijų iš „Gimtinės“ mėnraščio knyga „Atminties ženklai“ – LKRS Rokiškio skyriaus narei Irenai Varnienei.

Prasmingai susipynė dvi sritys: rankdarbių menas ir literatūrinė veikla. Rajono meras A. Vagonis teigė: „Kaip gera su Jumis būti...“  Rokiškio rajono savivaldybės meras A. Vagonis jau ne kartą dalyvauja LKRS Rokiškio skyriaus renginiuose.  Kūrėjai ir ateityje įgyvendins dar ne vieną kūrybinę idėją. Birželio 17 d. jie dalyvaus LKRS respublikinėje šventėje, kuri vyks Jonavoje.

Organizuojamos priemonės turi savo pradžią ir pabaigą, o šilti ir nuoširdūs santykiai tarp žmonių turi išliekamąją vertę. Taip įvyko ir šį kartą. Vertė išliko žmonių širdyse...

                     

Atgal