VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

06.06. Tarptautino festivalio „Poezijos pavasaris“ diena Pasvalio rajone

Ona Striškienė, Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narė

Eugenijaus ir Leonardo Matuzevičių sodyboje, Krinčine, Pasvalio rajone, gegužės 26 dieną vyko poezijos šventė „Krinčino verdenės“. Tai buvo diena, kada 53-ojo tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris 2017“ dalyviai lankėsi Pasvalio rajone. Panevėžio rajono literatų klubo „Polėkis“ nariai buvo pakviesti į Krinčiną.

Turėjome galimybę tą pačią dieną su festivalio dalyviais susitikti netolimame Pumpėnų miestelyje. Pasvalio rajono Pumpėnų bibliotekoje lankėsi tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris“ dalyviai. Klausytojams svečius – aktorę Olitą Dautartaitę, poetus, prozininkus Inezą Juzefą Janonę ir Julių Žėką – pristatė bibliotekininkė Virginija Čeponienė.

Julius Žėkas pirmiausia kalbėti pakvietė teatro ir kino aktorę, poezijos skaitovę, teatro režisierę Olitą Dautartaitę. Ji kvietė jaunuosius klausytojus kuo daugiau pasiimti žinojimo, gėrio, grožio iš savosios aplinkos, sakydama: „Ką pasiimsit, bus jūsų“. Aktorė skaitė poeto Eugenijaus Matuzevičiaus eiles, primindama, jog šiemet sukaks 100 metų nuo jo gimimo. Pasidžiaugė Petro Palionio leidžiama „Poezijos pavasario“ knygelių serija, paskaitė jo eiles. O. Daudartaitė labai įtaigiai deklamavo Bernardo Brazdžionio eiles. Priminė pasvalietiškai kalbantį ir rašantį poetą Vladą Braziūną, perskaitė jo eilėraštį „Vis per to alo“.

 Žadeikiuose Olita Dautartaitė (III-čia iš dešinės), Ineza Juzefa Janonė (IV-ta), Julius Žėkas (V-tas),Ona Striškienė (VI-ta)

Uždegamas poetinis aukuras Matuzevičių sodybos kiemelyje; aktorė Olita Dautartaitė (iš dešinės), norvegas Torgeir Schjerven, pasvalietė Kotryna Kraptavičiūtė

Ineza Juzefa Janonė pasisakė, jog gimusi ir augusi Panevėžyje ir dažnai atvykdavusi į Pumpėnus, lankydavusi tėtį, kurį laiką gulėjusį Lavėnų invalidų namuose. Paskaitė prozos kūrinį apie tuos invalidų namus. Po to skaitė eilėraštį, skirtą Panevėžiui ir kitus. Pumpėnų bibliotekai padovanojo savo poezijos knygą „Galudaržių krunė“.

Poetus, prozininkas Julius Žėkas labai nuotaikingai kalbėjo apie garsą, muziką, piešimą.  Mintinai deklamavo visas savo eiles. Smagu buvo klausytis apie Kalėdų senelį, milžinus, nykštukus, apie kauką ir moteris. Labai įdomiai interpretavo savo eilėraštį, skirtą senam žvejui, meniškai pagrojo dambreliu. Tatai jauniesiems klausytojams sukėlė didelį susidomėjimą.

Į Krinčiną teko vykti su aktore Olita Dautartaite, poetais prozininkais Ineza Juzefa Janone ir Juliumi Žėku. Pakeliui sustojome buvusioje Bernardo Brazdžionio pradinėje mokykloje Žadeikiuose. Apžiūrėjome senąją mokyklą, buvusias klases, Jono Jakimavičiaus fotografijų parodą. Mokyklos kieme, prie žydinčių alyvų, buvo skaitomos eilės. Po to Žadeikių bendruomenės narė Marija visus vaišino kvapnia kava ir saldumynais. Su malonumu paklaidžiojome po seną sodą, praėjome taip mėgta poeto Bernardo Brazdžionio „Meilės alėja“.

15 valandą Eugenijaus ir Leonardo Matuzevičių sodybos kiemelyje prasidėjo poetiniai skaitymai. Šventę vedė Pasvalio rajono literatų klubo „Užuovėja“ vadovė mokytoja Regina Grubinskienė. Renginyje dalyvavo Pasvalio krašto garbės pilietė Genovaitė Jasaitienė, rajono meras Gintautas Gegužinskas, Pasvalio krašto muziejaus, bibliotekos vadovai, darbuotojai. Buvo uždegtas tradicinis „Krinčino verdenių“ aukuras, pavasariniais žiedais papuoštoje aplinkoje, vyko poetiniai skaitymai. Pirmiausia savo kūrybos eiles skaitė Kupiškio, Pakruojo, Panevėžio, Pasvalio rajonų literatai.

Po valandos eiles skaitė festivalio „Poezijos pavasaris“ dalyviai. Svečių skaitymus, savo gražiu pasveikinimu ir skaitomomis eilėmis, pradėjo aktorė Olita Dautartaitė. Savo kūrybą skaitė kritikas, poetas Vainius Bakas, poetai ir prozininkai Julius Žėkas, Ineza Juzefa Janonė, poetai iš Norvegijos Inger Elisabeth Hansen, Torgeir Schjerven, vertėja Nora Strikauskaitė.

Ilgai užsitęsė vakarojimas prie poezijos laužo. „Kvepės namai ir žemė, ir laiko upė, ir daina, ir duona kasdieninė, ir pabučiavimai, ir atminimų žvaigždės“ (Eug. Matuzevičius).

Pavakariams Krinčino bendruomenė privirė labai gardžios košės, kuria vaišino. Stalai buvo nukrauti sūriais, naminėmis ir pirktinėmis bandelėmis, sumuštiniais, smaližiams rojus – naminiai kvapnūs vafliai ir kiti gardėsiai. Ne pirmą kartą lankiausi Krinčine rengiamose šventėse ir visada lieku sužavėta jų paprastu nuoširdumu, vaišingumu. Manau, kad vėl gruody kūrensis židinys didžiajame Matuzevičių namo kambaryje ir bus minimas Eugenijaus Matuzevičiaus 100-asis gimtadienis.

 

Foto iš Onos Striškienės asmeninio archyvo

 

Atgal