VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

07.04. Kernavėje, prie penkių gražiausių Lietuvos piliakalnių, vėl švęsime Valstybės dieną

Senoji Lietuvos sostinė liepos 6–8 d. Mindaugo karūnavimo dieną jau aštuonioliktą kartą mini tarptautiniu eksperimentinės archeologijos festivaliu „Gyvosios archeologijos dienos Kernavėje“. Renginys vyksta Piliakalnių metais, autentiškame žmogaus ir gamtos sukurtame kraštovaizdyje, išsaugojusiame 11 tūkstančių metų šiame regione egzistavusių kultūrų pėdsakus.

Liepos 6-tąją vėl įsikursime XIII – XIV a. viduramžių Kernavės amatininkų namuose, dirbtuvėse, ūkiniuose pastatuose ir kiemuose. Pajusime dūminės pirties ir beržinės vantos kvapą, išgirsime kalvio priekalo dūžius, bliaunančių avelių balsus – ankstyvojo miesto kultūros palikimą...

Čia įsikursLietuvos, Latvijos, Baltarusijos, Lenkijos, Rusijos, Vokietijos, Vengrijos ir Norvegijos eksperimentinės archeologijos meistrai. Jie rodys ir pasakos, kaip buvo gaminami archajiški įrankiai, lipdomi ir žiedžiami puodai, siuvami rūbai, gaminami papuošalai ir įrengiami būstai.

Vienas esminių renginio akcentų – seniausiojo priešistorės periodo – akmens amžiaus gyventojų būstas. Mus pasitiks paslapčių kupini tolimosios epochos medžiotojai – gaminantys titnaginius, akmeninius ir kaulinius įrankius, archajišku būdu išgaunantys ugnį.. Neolito – ankstyvojo bronzos amžiaus gyvenvietėje susipažinsime su Pamarių ir Narvos, Prūsų archeologinių kultūrų keramika. Matysime, kaip įrengiamas neolitinis būstas – pinamos ir molio skiediniu tinkuojamos pertvaros, taisomi gultai. Čia pat židinyje bus gaminamas maistas, audžiami bei pinami drabužiai ir indai, lipdomi, dekoruojami ir išdegami moliniai puodai. Susitikimas su neolito gyventojais mažiesiems renginio lankytojams irgi nebus nuobodus – jie patys lipdys puodelius, mokysis virvės vijimo ir dalyvaus virvės traukimo varžybose. Edukaciniai konkursai, archajiški žaidimai ir atrakcionai vyks keliose renginio vietose.

Viduramžių Kernavės sodybose įsisuksite į šalies ir užsienio amatininkų šurmulį. Čia sutiksite klajojančius muzikantus, valkatas, klajūnus ir besidarbuojančius budelius.

Ilgametis Kernavės tyrinėtojas doc. dr. Aleksejus Luchtanas pristatys puošnų viduramžių Kernavės moters kostiumą, nuves į tolimos praeities senosios sostinės labirintus.

Šiemet amatų kiemai pasipildys viduramžių gintarinių papuošalų, juvelyrinių ir rago dirbinių gamyba (Lenkija), pluošto ir audinių gamyba ir dažymu („Leitgiris“, Lietuva), senąja knygrišyste („Dvaro meistrai“, Lietuva). Latgalių amatus, buities ir muzikavimo ypatumus pristatys „Delves“ amatų ir muzikavimo klubas (Latvija). Vyks Australijos medžiotojų medžioklės įrankių – bumerangų pristatymas ir svaidymas (Lietuva). Apsilankysime Piastų dinastijos valdovų žygių būstuose („Družyna Chrobry“, „Jantar“, Lenkija) ir vengrų klajoklių jurtoje (Vengrija).

Pirmą kartą į viduramžių kovas įsilies Ukrainos ir Baltarusijos („Vargertorn“) karybos meistrai. Dalyvaus jau žinomi karybos klubai „Varingis“ (Lietuva), „Jantar“ (Lenkija), „True Varing“ (Baltarusija).

Jau aštuonioliktą kartą mus vėl pasitiks šio festivalio pirmtakai – Lietuvos eksperimentinės archeologijos klubo „Pajauta“ archeologinio paveldo rekonstruotojai, archajiškų amatų žinovai.

Gyvosios archeologijos dienos neįsivaizduojamos be archajiškos muzikos garsų. Pilies kalne tris dienas koncertuos senosios muzikos ansambliai.

Naują archajiškos muzikos ir šokio programą pristatys ansamblis „Javaryna“ ir „Lity Taler“ (Baltarusija). Koncertuos atlikėjai iš Vengrijos – ansamblis „SUGALLO“. Muzikuos neofolkloro grupės „Sedula“ ir „ESSA “(Baltarusija), senosios muzikos ansambliai „VISI“, „Trys keturiuose“.

Liepos 6 d. festivalio lankytojus pasveikins renginio svečiai - „Balticos“ festivalio dalyviai iš Graikijos ir Ukrainos. Liepos 8 d. Pajautos slėnyje startuos žemaitukų ir kitų veislių jojimo žirgais bei važiavimo vežėčiomis ištvermės varžybos.

Pilies kalne, pasiklausę senosios muzikos, galėsime paskanauti įvairių valgių, dalyvauti žaidimuose ir konkursuose, pašaudyti iš lanko, pajodinėti žirgu.

Stabtelėję – pažvelgsite į didingus piliakalnius ir įspūdingą Pajautos slėnį, pajusite mus supančią tūkstantmetę praeitį.

 „Renginys, minintis Valstybės dieną, vykstantis Piliakalnių metais autentiškoje istorinėje aplinkoje, leis ne tik gyliau suvokti istorinę šalies gyvensenos raidą, bet ir labiau pajusti ryšį tarp praeities ir dabarties, valstybingumo tęstinumą“ – apibendrina Valstybinio Kernavės kultūrinio rezervato direkcijos ryšių su visuomene ir švietėjiškų programų skyriaus vedėjas Jonas Vitkūnas.

 

 

 

 

Atgal