VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

07.04. Eglės Laurinavičės meninių fotografijų paroda Tauragėje

Jonas Butrimavičius

Didingame statinyje – romantinio-renesansinio stiliaus pilyje – įsikūręs Tauragės krašto muziejus. Jo pirminė paskirtis buvo – Rusijos imperijos pasienio su Prūsija muitinė. Po to statinio paskirtis kelis kartus keitėsi, kol štai dabar  jame regime turiningas archeologijos,  etnografijos, gamtos ir kitas ekspozicijas.  Tačiau retas provincijos muziejus gali pasididžiuoti  turįs fotografijos galeriją. Tauragiškis ją turi. Ji įsikūrusi pietiniame bokšte per abu aukštus. Vienu metu joje galima eksponuoti 40-50 didesnio formato fotokūrinių.

Ši fotografijos galerija pagrįstai laikoma vienu iš Lietuvos fotografijos centrų. Kasmet joje surengiama po 10-12 įvairaus žanro fotoparodų. Savo kūrinius čia eksponuoja menininkai iš visos Lietuvos ir užsienio. Rengiamos ir tauragiškių fotografijos meistrų parodos.

Pirmoji klasė, pirmoji pamoka...

Agnė Kiškytė

Tauragės krašto muziejaus direktorius R.Vaitkus įteikia atminimo dovaną parodos autorei E.Laurinavičei         

Čia nuolat vyksta menininkų darbų parodos

Vietos fotomenininkai susibūrę  į klubą „Fotojūra“. Klubo dešimtmečio proga jo vadovas Romualdas Vaitkus fotografijų albumo „Be pavadinimo“ pabaigos žodyje rašė: „...surengta  daugybė parodų Lietuvoje ir užsienyje... Įsimintina buvo Renaldo Malycho paroda ir Prezidento Valdo Adamkaus vizitas galerijoje bei šios parodos tęsinys Prezidentūroje. Malonu, kad mūsų kūryba nelieka nepastebėta: Sigitui Kancevyčiui buvo paskirta Kultūros ministerijos Valstybinė stipendija fotografijos ciklui „Už maniežo“ sukurti. Eugenijus Kavaliauskas spaudos fotografų konkursuose gamtos tema dukart pelnė aukščiausiąjį apdovanojimą – „Auksinį kadrą“.

Ne vieną tokį pat ir kitus apdovanojimus pelnė Rolandas Žalgevičius, kiti, o Garbės ženklas už nuopelnus fotografijos srityje įteiktas klubo vadovui R.Vaitkui.

Talentingiems menininkams fotografijos galerijos durys plačiai atvertos. Čia jie ne tik eksponuoja savo kūrinius, bet ir diskutuoja, aptarinėja, išsako savo nuomonę, pastabas, išklauso eilinių galerijos lankytojų įspūdžius.

Šiuo metu galerijoje eksponuojamos 38 meninės fotografijos. Jų autorė – vilnietė Eglė Laurinavičė. Tai pirmoji personalinė jos kūrinių paroda. Eglė vos prieš kelerius metus pradėjo fotografuoti, tačiau į šį meną pasinėrė visa esybe, pakiliai, ryžtingai, su dideliu įkvėpimu. Jos kūrybinę sėkmę, pastangas ir pastebėjo  tauragiškiai  fotomenininkai, pakvietę ją kartu su Tauragės krašto muziejumi bei Tauragės rajono savivaldybe parengti šią parodą.

Per parodos atidarymą vienas iš jos organizatorių Romanas Naryškinas kalbėjo:

-Eglės Laurinavičės fotografija persmelkta kasdienybės poezija. Toji tyla ir ramuma, gaubianti kiekvieną jos vaikų gyvenimo akimirką, yra neatskiriama nuo mamos žvilgsnio. Tokia perspektyva pribloškia ir nepaleidžia, bet kur kas labiau  mane sukrėtė autorės nuoširdumas. Čia yra ašarų, gilaus liūdesio ir juoko. Kiekvienas jausmas, kuris mums duotas, trumpam mirkteli vaikų akyse. Ar jis pačių vaikų, ar mamos išgyventas? Ir štai čia atpažįstame tą  tikrą, autentišką gyvenimo tobulybę. Galimybėje pašokinėti ant lovos. Galimybėje paverkti ar nors dienai tapti kariu. Džiaugsmas čia tikras. Tačiau – po galais – ir skausmas taip pat.

Lietuvos nacionalinės žurnalistų kūrėjų  asociacijos narys Jonas Laurinavičius pažymėjo, kad Eglės fotografijų paroda „Atmerkim akis“ atkeliavo į Tauragę jubiliejiniais Lietuvos meninės fotografijos metais - 50-aisiais.

-1967-aisiais pasirodė pirmasis respublikoje meninės fotografijos albumas „Lietuvos fotografija“, kurį sudarė vienas iš Lietuvos fotomenininkų sąjungos įkūrėjų žurnalistas Povilas Sigitas Krivickas, - kalbėjo parodos svečias. – Tas penkiasdešimtmetis paženklintas dideliais Lietuvos meninės fotografijos kūrėjų laimėjimais Lietuvoje ir pasaulyje.  Meninės fotografijos senjorus keičia ir jų kūrybinių pasiekimų estafetę toliau sėkmingai neša naujoji karta, tarp jų ir Eglė. Viliuos, kad ji ir toliau ieškos spalvingų meninių raiškos priemonių, ilgam ilgam užfiksuos tas mūsų kasdienybės akimirkas, kurios blyksteli tikru grožiu, palaima.

Iškilmėse kalbėjo muziejaus direktorius R.Vaitkus, kiti garbūs tauragiškiai, svečiai. Apie savo kūrybinio darbo pradžią, menines nuostatas, ieškojimus, kūrybinę aplinką papasakojo ir pati Eglė. Ji daugiausia fotografuoja pačią artimiausią aplinką, pačius mieliausius  žmogiukus – sūnus Rojų Augustą (7 m.) ir Leoną Joną (4 m.). Tai jos įkvėpimų įkvėpimas...

Autorė  susilaukė gražių padėkos žodžių, linkėjimų. Jai įteikta gėlių.

Parodos atidaryme  dalyvavo  Mažojo teatro aktorė Agnė Kiškytė. Ji irgi užfiksuota keliose Eglės meninėse nuotraukose.

Paroda veiks iki liepos pabaigos.

Atgal