VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

09.06. Vilniaus centriniame pašte - tiltų per Nerį istorija

Vilniaus centriniame pašte pristatoma filatelisto ir kolekcininko Henriko Kebeikio paroda „Vilniaus tiltų per Nerį istorija ikonografijoje". Visų 13 tiltų, jungiančių Neries krantus, sostinėje statybos ir gyvavimo istorija pristatoma per atvirlaiškius ir asmenines H. Kebeikio nuotraukas.

„Tiltas - tai žmogaus kūrinys, skirtas jungti žmones ir bendruomenę, todėl kviečiu vilniečius ir sostinės svečius nuodugniau susipažinti su Vilniaus tiltais. Jie atspindi ne tik inžinerinius ir konstrukcinius ypatumus, bet ir istorinius Vilniaus istorijos raidos etapus", - pažymi daugiau nei prieš dešimtmetį išleistos monografijos „Žvilgsnis į Lietuvos tiltus" autorius H. Kebeikis. 
Iš viso H. Kebeikis turi sukaupęs daugiau kaip 7 tūkst. atvirlaiškių ir nuotraukų kolekciją su žymiausių pasaulio tiltų atvaizdais.
H. Kebeikis primena, kad Vilniuje yra 13 tiltų per Nerį ir daugiau kaip 20 tiltų per mažesnes upes - Vilnią, Veržuvą, Baltupį bei kitas. Jis atkreipia dėmesį, kad pirmas akmeninis tiltas per Nerį buvo pastatytas 1536 m. toje vietoje, kur dabar yra Žaliasis tiltas. Jį pastatė tuometis Vilniaus pilininkas Ulrichas Hozijus. Už naudojimąsi tiltu buvo imamas mokestis, jo dydis priklausė nuo arklių skaičiaus ir vežamų prekių kiekio. Tam, kad būtų garantuojamos pajamos, buvo uždrausta keltis per Nerį kitokiais būdais. Nemokamai tiltu naudotis galėjo tik bajorai ir dvasininkai, o žydams buvo leista į kitoje Neries pusėje esančias kapines perplukdyti numirėlius valtimis. O vienas iš seniausiai statytų ir iki šių dienų išlikusių statinių yra Žvėryno tiltas - jis pastatytas 1906 metais.
Daugiau istorijų apie Vilniaus tiltus bus galima sužinoti visą rugsėjį Vilniaus centriniame pašte veikiančioje H. Kebeikio ikonografijos parodoje.
H. Kebeikis - buvęs kelių statybos inžinierius, aktyvus visuomenininkas. Kolekcionuoti pašto ženklus, atvirlaiškius ir kitus filatelinius gaminius pradėjo studijų metais. Filatelisto kolekcijose dominuoja kosmonautikos ir tiltų - tiek Lietuvos, tiek pasaulio - tematikos pašto ženklai ir atvirlaiškiai. Tarptautinėse filatelijos parodose H. Kebeikis iš viso yra pelnęs per 80 apdovanojimų.

Atgal