VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

09.19. Širvėnos seniūnijoje įvyko piliakalnio – „Velniakalnio“ atgimimo šventė

Šių metų rugsėjo 10 d., biržiečiai buvo pakviesti atvykti į vėl atgimstančio ir visuomenės reikmėms pritaikomo piliakalnio pristatymą. Etnografinėje šventėje, Biržų rajono savivaldybės meras Valdemaras Valkūnas, padėkojęs piliakalnio tvarkymo sumanytojams ir dalyviams, uždegė laužą.

2017 – ieji – Lietuvos Respublikos Seimo paskelbti Piliakalnių metais. Piliakalniai – istorinė mūsų šalies atmintis, kraštovaizdžio dalis, lietuvių tautos tapatumą stiprinančios vertybės, tad jų sutvarkymui bei apsaugai šiais metais raginama skirti įpatingą dėmesį.

Širvėnos seniūnijoje įvyko piliakalnio – „Velniakalnio“ atgimimo šventė. Biržų rajono savivaldybės nuotr.

Biržų rajono savivaldybės administracijos, Širvėnos seniūnijos, Biržų regioninio parko administracijos ir Rinkuškių bendruomenės pastangomis, rugsėjo mėnesį, buvo tvarkomas šalia kelio Biržai-Germaniškis esantis Rinkuškių (Juodelių) piliakalnis, vadinamas – „Velniakalniu“. Šis VII-X a. įtvirtintas piliakalnis yra paskelbtas valstybės saugoma kultūros paveldo vieta. Iškirtus ir praretinus krūmus bei savaime išaugusius medelius, nušienavus teritoriją, atsidengė Apaščios upės kairiojo kranto vingyje stovintis piliakalnis. Jis yra apie 5-7 metrų aukščio, stačiais šlaitais. Piliakalnis apjuostas gynybiniu grioviu, jo viršuje išlikusi 10×15 metrų dydžio aikštelė.

Susirinkusieji išgirdo apie piliakalnio tvarkymo sumanytojus ir entuziastus, paklausė apie piliakalnio istoriją ir koks jis turėjo būti prieš tūkstantį metų, kai buvo naudojamas gynybos tikslams. Ant atgimusio piliakalnio, skambėjo liaudies dainos, atliekamos Jūratės Garnelienės vadovaujamo folkloro ansamblio „Saudela“, buvo deklamuojamos eilės. Šventės dalyviai, sekdami specialiomis nuorodomis, ieškojo paslėpto lobio, varžėsi įvairiose rungtyse, vaišinosi Rinkuškių bendruomenės šeimininkių išvirta koše ir kvapnia mėtų arbata.

Atgal