VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

09.23. Sidabro monetos Radvilų rūmams išleidimo proga - nemokamos ekskursijos

Lietuvos bankas rugsėjo 26 dieną išleidžia 20 eurų kolekcinę sidabro monetą, skirtą Radvilų rūmams, kadaise tituluotiems Vilniaus Versaliu. Pirmą šeštadienį po monetos išleidimo, rugsėjo 30-ąją, vilniečius ir miesto svečius Lietuvos bankas pakvies susipažinti su Radvilų paveldu nemokamose ekskursijose „Vilniaus Radvilų keliais".

Radvilų rūmai XVII amžiuje buvo patys puošniausi ir didingiausi Vilniaus rūmai. Per karus ir okupacijas rūmai buvo sugriauti, o vėliau atstatytas vos vienas iš penkių Jonušo Radvilos statytų rūmų paviljonų - čia dabar veikia Radvilų rūmų muziejus, kuriame saugomas ir puoselėjamas kunigaikščių Radvilų kultūrinis palikimas. 

 Sidabro monetos aversas

 

Sidabro monetos reversas

Pasak Lietuvos banko pranešimo, naujoji 20 eurų sidabro moneta, skirta Radvilų rūmams, pradeda naują monetų seriją „Lietuvos rūmai ir dvarai". 
Radvilų rūmų muziejuje nuo rugsėjo 26 iki rugsėjo 30 dienos bus galima nemokamai aplankyti su Radvilomis susijusią ekspoziciją - tam kasose reikės pasakyti slaptažodį, monetos išleidimo dieną jis bus paskelbtas Lietuvos banko feisbuko paskyroje. Muziejuje taip pat bus galima dalyvauti specialiame konkurse ir laimėti naująją sidabro monetą. 
Nuo rugsėjo 26 dienos 20 eurų sidabro monetą, skirtą Radvilų rūmams, bus galima įsigyti Lietuvos banko kasose. 
Monetos dailininkai - Vytautas Narutis ir Giedrius Paulauskis. Moneta nukaldinta Lietuvos monetų kalykloje.

 

 

 

Atgal