VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

09.27. Vargonų improvizacijos atgaivins Dovydo ir Galijoto kovą

Kaip muzikos priemonėmis pavaizduoti biblinę piemenėlio Dovydo ir milžino Galijoto kovą? Kokie ritmai tinka izraelitų drebėjimui prieš gigantą? Kokios muzikinės dermės geriausiai atstovautų rūsčiam ir kovose užgrūdintam Galijotui?

Atsakymus į šiuos ir daugelį kitų klausimų bus galima sužinoti šeštadienį, rugsėjo 30 d. 18 val., Vilniaus universiteto šv. Jonų bažnyčioje, kur vargonininkas Vidas Pinkevičius improvizuos šios biblinės istorijos motyvais.

Be konkrečių kovos epizodų, programoje taip pat pasigirs ir visa įžanga į šią istoriją, kai Dovydas ganė avis, o jo tėvas liepė nunešti maisto ir sužinoti, kaip sekasi jo broliams izraelitų karaliaus Sauliaus kariuomenėje. Koncerte netrūks ir pergalės šūksnių, ir džiaugsmingo šurmulio, kurį kėlė filistiniečius nugalėję izraelitai.

Ši biblinė istorija yra labai palanki tema muzikinėms improvizacijoms vargonais, nes stulbinanti vargonų registrų ir spalvų įvairovė leidžia įtikinamai atskleisti kovos dramatizmą bei ją lydėjusias linksmybes.

Spontaniška kūryba visada turi tam tikrą jaudulio ir unikalumo užtaisą, nes šis muzikavimas, kaip ir visa improvizacija, yra vienkartinis ir negrįžtantis. Kitaip tariant, akordai, ritmai ir melodijos nuskambėję VU šv. Jonų bažnyčioje tą vakarą nugrims į istoriją ir jų jau nei pats vargonininkas nei niekas kitas vėliau tiksliai nebepakartos.

Didžiausias iššūkis vargonininkui yra iš gausybės šios biblinės istorijos epizodų sudaryti vientisą ir išbaigtą muzikinę poemą, o ne paskirus muzikinius vaizdus. Tam tikslui pasiekti muzikas pasitelks nemažai kompozicinių triukų ir gudrybių. Kad klausytojai nepasimestų šios istorijos vingiuose, programėlėse bus tiksliai ir išsamiai pateiktas visas Dovydo ir Galijoto kovos siužetas - improvizacijos gerbėjai galės sekti muzikinį vaizdą ir geriau suvokti, kas vyksta koncerte.

Dr. Vidas Pinkevičius yra aktyvus vargoninės improvizacijos ir vargonų meno populiarintojas ir garsina šį instrumentą per įvairias paskaitas, seminarus, demonstracijas ir koncertus. V.Pinkevičius baigė bakalauro ir magistro studijas Lietuvos Muzikos Akademijoje. Jis taip pat studijavo vargonų, improvizacijos ir klavesino klasėse pas prof. P.Ruiter-Feenstra Rytų Mičigano Universitete (JAV), kur įgijo humanitarinių mokslų magistro diplomą. 2006 metais baigė Nebraskos-Linkolno Universitetą (JAV) pas prof. Q.Faulkner ir G.Ritchie, įgijo Muzikos menų daktaro laipsnį ir apsigynė disertaciją apie improvizaciją Bacho stiliumi. V.Pinkevičius yra Vilniaus universiteto vargonininkas, kartu su žmona Dr. Aušra Motūzaite-Pinkevičiene vadovauja VU vargonų studijai "Unda Maris" ir dėsto Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokykloje.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.organduo.lt/lt

Atgal