VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

11.08. Iki valstybės atkūrimo šimtmečio likus 100 dienų, Prezidentė paragino visus šį laiką išnaudoti kūrybingai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė šventiniame renginyje Prezidentūroje paleido 100 dienų iki šimtmečio skaičiuojantį laikmatį ir pakvietė šalies gyventojus kūrybingai pasiruošti Lietuvos gimtadieniui.

Dienas iki šimtmečio skaičiuojantis laikmatis buvo paleistas 12.30 val. Šis laikas pasirinktas neatsitiktinai, - istorikų teigimu, būtent šiuo metu 1918 m. Vasario 16-ąją buvo priimtas Lietuvos nepriklausomybės aktas. Valstybės atkūrimo šimtmečio dieną šią valandą Lietuvoje turėtų skambėti visų šalies bažnyčių varpai.
Iki šimtmečio likus 100 dienų šalies vadovė paragino visus šį laiką išnaudoti kūrybingai ir džiugiai įprasminti mums labai svarbią dieną. Prezidentė taip pat kviečia visus prisiminti ir įvertinti labiausiai nusipelniusias asmenybes bei pasiūlyti pagerbti jas valstybės apdovanojimais.
Šimtmečio proga per jubiliejinę Vasario 16-ąją planuojama apdovanoti šimtą iškilių Lietuvai nusipelniusių asmenybių.
Simboliniame renginyje Prezidentūroje, kurį vedė žurnalistas ir rašytojas Andrius Tapinas, dalyvavo partizanų ryšininkė Zofija Druktenienė-Gegutė. Prieš pat Valstybės atkūrimo dieną savo šimtąjį gimtadienį švęsianti moteris pasakojo apie miško brolius, partizaninį pasipriešinimą, kovą dėl Lietuvos laisvės, tardymo metu patirtus sunkumus, susitikimą su partizanų vadu Jonu Žemaičiu ir priesaiką savo šaliai.
Projekto "LT1918" kūrėjai renginio dalyvius ir žiūrovus nukėlė į Lietuvą prieš 100 metų. Jie galėjo keliauti per svarbiausias šimtametės mūsų atkurtos valstybės akimirkas, susipažinti su didžiausiais šalies herojais.
Šventės pabaigoje, skambant Ramintos Naujanytės-Bjelle atliekamai muzikai, į dangų iš Daukanto aikštės pakilo 100 balionų, ant kurių Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų studentai surinko sostinės gyventojų ir svečių linkėjimus šimtametei Lietuvai.
Atgal