VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

12.19. Įdomus renginys Tautinių bendrijų namuose

Birutė Silevičienė,

Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos ir valdybos narė

Gruodžio 11-ąją Tarptautinė literatų, rašytojų ir menininkų gildija „Vingis“ surengė biologijos mokslų daktaro, knygos „Dviračiu aplink pasaulį“ autoriaus Edvardo Žižio filmo „50 metų kelionėse”  pristatymą.

Susirinko gausus būrys kolegų, draugų, svečių. Renginį vedė būrelio pirmininkė Onutė Kulbokienė.

Edvardas Žižys – ekonomikos mokslų daktaras, keliautojas, aplankęs daugybę šalių. Aistringas folkloro mėgėjas, kuria eilėraščius, dainas, kelių knygų autorius, pakvietė pažiūrėti vaizdų ir epizodų iš sudėtingiausių sportinio pobūdžio kelionių Pamyro, Tianšanio, Altajaus, Kaukazo, Alpių ir kituose kalnuose; daugiadienių slidžių žygių atšiauriausiuose negyvenamuosiuose Poliarinio Uralo, Kolos pusiasalio ir kituose Užpoliarės rajonuose įskaitant susidūrimus akis į akį su baltosiomis meškomis Prano Juozapo žemėje; daugiau kaip 500 dienų trukmės Didžiojo tūkstantmečio taikos žygio dviračiais aplink pasaulį per 43 šalis; stulbinančio grožio Kamčiatkos, Kurilų salų, Islandijos ir kitų šalių gamtovaizdžių. 

Filmas visus sužavėjo, autoriui negailėta komplimentų, sveikinimų ir gražių žodžių.

Apie E.Žižio asmenybę papasakojo Birutė Gaučienė, pati nekartą keliavusi po Kaukazą, Altajų, iš kelionių grįždavusi ne tik dvasiškai praturtėjusi, įgijusi naujų draugų, bet ir su pluoštu eilėraščių ar dainų.

Susitikime dalyvavęs E.Žižio draugas Juozas Kember pasidalino  kelionės nutikimais: patirtais sunkumais ir užklupusiomis ligomis.

Renginyje grožėjomės trijų menininkių - Reginos Sutkienės („Kalėdinis švelnumas“), Ritos Voroncovos („Naujametinės nuotaikos“) ir Svetlanos Kločinskajos („Sielos šauksmas“)  – autorinėmis parodėlėmis.

Visu autorių darbai labai skrupulingi, mieli, apgalvoti ir patraukiantys dėmesį.

S.Kločinskaja dar ir kuria nuostabias eiles rusų ir ukrainiečių kalbomis, vakaro metu turėjome progos tuo įsitikinti. Gražiai skambėjo V.Kursevičienės, G.Ivanovos, T.Kaziūnienės eilės, o muzikantas Ipolitas Petrošius su Alfredu Naktiniu savo dainomis ir muzika nepaliko abejingų.

E.Žižys dėkojo už jaukų ir turiningą renginį, linkėjo prasmingų ateinančių 2018-ųjų metų.

Po filmo peržiūros

Bendravimas tęsėsi prie vaišių stalo, netilo kalbos, skambėjo linkėjimai artėjančių šv.Kalėdų ir Naujųjų metų proga.

Gražių švenčių, ramybės, džiaugsmo ir sveikatos visiems „Lietuvos aido“ skaitytojams!

 

 

Atgal