VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

12.26. "Kalėdų muzikos savaitė": giesmės, kamerinė muzika ir džiazas

Gruodžio 26-29 dienomis Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vyks „Kalėdų muzikos savaitės" koncertai. Savaitės koncertų programos aprėpia įvairius žanrus - nuo Kalėdų giesmių iki netikėtumais paįvairintos kamerinės, orkestro, džiazo ir populiariosios muzikos.

Gražia tradicija jau tapusiame šventiniame gruodžio 26-osios koncerte visai šeimai dainuos „Ąžuoliuko" chorai, skambės lietuvių ir užsienio autorių Kalėdų giesmės. Klausytojus džiugins ne tik pakili, nuotaikinga programa „Šventų Kalėdų šviesoje", bet ir smagios šventinės staigmenos. 
Tradiciškai antrąją Kalėdų dieną, gruodžio 26-ąją, pasirodys Lietuvos kamerinis orkestras ir maestro Sergejus Krylovas. Orkestro muzikos koncerte „Kalėdiniai kaprisai" skambės dvi Wolfgango Amadeuso Mozarto simfonijos. S. Krylovas grieš Niccolo Paganinio Kaprisus, variacijas viena styga Gioacchino Rossinio operos „Mozė Egipte" tema, pjeses „Cantabile" ir „La Campanella". Tai virtuoziški, sudėtingi ir itin publikos mėgstami kūriniai.
Gruodžio 27 d. prašmatnią Williamo Byrdo, Gustavo Holsto, Reginaldo Jacques'o, Thomaso Hewitto Joneso, Kennetho Leightono ir kt. dainų, tradicinių anglų giesmių bei aranžuočių programą „Britų kalėdiniai topai" atliks vyrų vokalinis sekstetas „The Queen's Six". Pernai ansamblis jau koncertavo Lietuvoje ir Latvijoje. 
Šį ansamblį drąsiai galima vadinti karališkuoju. Sekstetas įkurtas 2008 m. karalienės Elžbietos I 450-osioms karūnavimo metinėms. Karalienė buvo meno globėja, jos rūmuose visuomet skambėjo muzika, ten darbavosi žymūs tos epochos „karalienės šešeto" kūrėjai. Taigi „The Queen's Six" - tai šių dienų „karalienės šešetas". Dainininkai koncertuoja ir karališkajai šeimai, ir prestižinėse pasaulio scenose, atlieka pasaulietinę bei sakralinę muziką.
Gruodžio 28 d. muzikuos išskirtinis lietuvių smuikininkės Dalios Kuznecovaitės ir prancūzų pianisto Antoine'o de Grolee'o duetas. 2016 m. Paryžiaus nacionalinėje konservatorijoje studijas baigusi D. Kuznecovaitė pernai grįžo į Lietuvą ir nuo tada griežia pirmuoju smuiku Vilniaus kvartete.
Šių menininkų atliekamos programos pavadinimą „Muzikinių fantazijų pasaulyje" įkvėpė skambėsiančių kūrinių giminingumas - atlikėjai subtiliai verčia muzikos istorijos puslapius, čia gėrėdamiesi barokinės Georgo Philippo Telemanno fantazijos sąskambiais, čia stabteldami romantikų Franzo Schuberto, Roberto Schumanno, Fryderyko Chopino ir Henryko Wieniawskio garsų pasauliuose, čia pagrečiui pristatydami nuotaikingą XX a. kūrėjo Efremo Zimbalisto versiją pagal rusų kompozitoriaus Nikolajaus Rimskio-Korsakovo operą „Auksinis gaidelis".
Skambia Kalėdų muzikos savaitės kulminacija turėtų tapti gruodžio 29 d. vyksiantis koncertas „Trimito" Kalėdos su Carlu Ellisu „Skriskim drauge". 
Gospelo giesmių, Franko Sinatros, Johno Newtono, Brendano Grahamo ir kt. kūrinių programą jam rengiantis Ugniaus Vaiginio diriguojamas Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas" Naujuosius metus pasitinka itin šventiškai - su žymiu vokalistu iš Vokietijos C. Ellisu. Lietuvos publika šį dainininką jau žino, su „Trimitu" jis koncertavo 2016 m. gruodį. Šiuo metu solistas su savo grupe pristato naują solinį albumą ir dalyvauja koncertiniame ture „Grateful Tour" („Padėkos koncertinis turas"). Koncertai Lietuvoje yra svarbi šio turo dalis. Pasak atlikėjo, Lietuvą jis pamilo iš pirmo žvilgsnio ir yra dėkingas likimui už pažintį su orkestru „Trimitas".

Atgal