VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

01.06. Metinė konferencija

Irena Montvydaitė - Giedraitienė

Gruodžio 16 d. į savo buveinę - Rietavo Oginskio kultūros istorijos muziejų, iš visos respublikos suvažiavo Lietuvos laisvės armijos karių ir rėmėjų sąjungos nariai ir svečiai į 2017 m. metinę konferenciją.

Pilnoje muziejaus salėje vieningai nuskambėjo tautos himnas. Konferencijos dalyvius savo kūriniais pasveikino M.K. Oginskio meno mokyklos mokiniai. Mokiniams padėkota už muzikinę programą, tylos minute pagerbti Amžinybėje išėjusieji laisvės kovos dalyviai. Toliau konferencijos darbas vyko pagal numatytą darbotvarkę.

Konferencijos dalyvius pasveikino organizacijos narys, šaulys, LLA sąjungos kapelionas kunigas gvardijonas Saulius Bytautas. Sveikinimo žodį tarė ir muziejaus direktorius Vytas Rutkauskas. Revizijos pirmininkė Nijolė Liatukienė supažindino narius su organizacijos finansine padėtimi. Organizacijos pirmininkė Irena Giedraitienė pateikė informaciją apie 2017- aisiais metais atliktus darbus. Įgyvendinant atsikūrusios organizacijos tikslą – iškiliųjų istorinių asmenybių, kovojusių dėl Lietuvos nepriklausomybės įamžinimą. Šiemet buvo paminėtos Lietuvos karininko, LLA Žemaičių legiono vado Jono Semaškos - Liepos 70 -sios žūties metinės. Ankstesniais metais buvo pagerbtas LLA įkūrėjas Kazys Veverskis - 100 metų sukakties ir 70 žūties metinės.

Renginyje naujiems organizacijos nariams buvo įteikiami nario bilietai ir organizacijos ženkliukai. 100 – asis nario bilietas atiteko Palangos šauliui Broniui Špokauskui.

Džiuginantis organizacijos narių gretų gausėjimas. Organizacija atkuriama jau antrą kartą. Pirmą kartą ji atkurta 2005 metais, praėjus penkiolikai nepriklausomybės metų. Tuomet pagrindiniai jos nariai buvo 1941 – 1953-ųjų metų kovų dalyviai. Deja, daugelis kovų dalyvių jau paliko šį pasaulį. Organizacija atsidūrė ant sunykimo ribos. Lietuvos atsargos karininkų sąjungos Marijampolės apskrities vadovo dim. ltn. Aniceto Varno iniciatyvos dėka į Lietuvos laisvės armijos organizaciją pakviesti atsargos rezervo kariškiai. Buvęs Klaipėdos apskrities Jūros šaulių 3 – osios rinktinės vadas Virgilijus Valančiauskas paragino Žemaitijos šaulius, Lietuvos kariuomenės karius kūrėjus, savanorius ir kitus sukarintų organizacijų atstovus įstoti į mūsų organizaciją. Istorija kartojasi – 1941 - 1944 metais K. Veverskio įkurtos organizacijos narių pagrindą taip pat sudarė kariškiai.

Pagal darbotvarkę vyko nusipelniusių narių pagerbimas. Organizacijos sukurtu medaliu už nuopelnus organizacijai apdovanotas narys, Mažeikių garbės šaulys Alfonsas Degutis. Taip pat pagerbti ir kiti nariai.

Renginio akimirkos. Nuotraukos Romo Eidukevičiaus

Organizacijos pirmininkė Irena Giedraitienė pasveikino organizacijos narius – jubiliatus, su palinkėjimais įteikdama sveikinimo lankstinukus.

Buvo sulaukta pasiūlymų 2018-ųjų metų veiklos planui. Kadangi organizacijos tikslas - žymiųjų kovotojų dėl Lietuvos nepriklausomybės įamžinimas, pasiūlyta paminėti Žemaičių apygardos partizanų vado Vlado Montvydo – Žemaičio 65 – ųjų žūties metines ir ginkluoto pasipriešinimo partizaninio karo pabaigą, pastatant paminklą žūties vietoje, ties Lūkšto ir Paršežerio ežerų kūlgrindų. Tai turėtų būti Lietuvos laukų riedulys – ilgaamžiškumo simbolis, bylojantis, jog lietuvių kova dėl laisvės – amžina.

2017 m. organizacija susikūrė savo internetinį puslapį, adresas: llarmija.lt.

Esame dėkingi Plungės r. policijos komisariato darbuotojams už pagalbą, padėjusiems susigražinti organizacijos atributiką (vėliavą), iš ankščiau buvusios organizacijos buveinės, Plungės r. Babrungėnų k. Albino Klimo kaimo turizmo sodybos.

Organizacijos pirmininkė palinkėjo visiems linksmų švenčių, sveikų ir kūrybingų Naujųjų 2018 metų. Pakvietė vaišintis Žemaitijos šaulių virta kareiviška koše.

 

Atgal