VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

01.19. Kauno simfoninis orkestras pristato Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio ir kitus renginius

Dmitrijaus Šostakovičiaus ir Johaneso Bramso muzika pirmajame Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui skirtame koncerte, kuris įvyks penktadienį, klausytojus džiugins Algimanto Treikausko vadovaujamas Kauno miesto simfoninis orkestras (KMSO). 

Šiame koncerte orkestras, anot jo vadovo, pristatys ilgamečius kolektyvo bičiulius. Tai - smuikininkas iš Italijos, buvęs KMSO vyriausiasis dirigentas Pavelas Bermanas ir ne kartą orkestrui dirigavęs, kartu ne vieną įsimintiną projektą įgyvendinęs Kauno klasikinės muzikos mylėtojams puikiai pažįstamas, charizmatiškasis dirigentas Vilmantas Kaliūnas. 
„2018 metai mūsų šaliai bus išskirtiniai. Švęsime Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. Ta proga mūsų orkestras bei jo vyriausiasis dirigentas Konstantinas Orbelianas savo ištikimiems gerbėjams bei kitiems koncertų lankytojams dovanos dar daugiau išskirtinių muzikinių programų su visame pasaulyje žinomais solistais, instrumentalistais, batutos meistrais”, - naujienų agentūrai ELTA teigė A. Treikauskas.
Vasario 9-ąją Kauno miesto simfoninis orkestras minės jau 13-ąjį savo gimtadienį ir ta proga džiaugsmingai kviečia bičiulius prisiminti savo trylikametės veiklos pasiekimus, įgyvendintus planus, gautus apdovanojimus bei šalyje ir už jos ribų sukurtus projektus. Gimtadienio koncertą KMSO skiria ir džiazo legendos Ellos Fitzgerald 100-osioms gimimo metinėms paminėti. Tai bus puiki proga susitikti ir klasikinės, ir džiazo muzikos mylėtojams. Koncerto solistai - Marjorie Banesas (vokalas, JAV), Nikolajus Zatolochny (kontrabosas, Rusija), Johnas Maršalas (trimitas, JAV), Vahanas Hayrapetyanas (fortepijonas, Armėnija), Egoras Kriukovskis (mušamieji, Rusija). Diriguos vyriausiasis KMSO dirigentas K. Orbelianas (JAV - Armėnija).
„Mes tikime, kad muzika gražiai pasitarnauja ugdant asmenybę, nepaisant to, ar jos klauso mažas vaikas, ar suaugęs žmogus. Pasitelkdami muziką, skatiname tautinę savimonę, patriotizmą, pilietiškumą. Atsižvelgdamas į tai Kauno miesto simfoninis orkestras nutarė pristatyti koncertinę programą „Atgimstanti šimtmečio muzika". KMSO siekia įtvirtinti Vasario 16-ąją, kaip svarbiausią Šimtmečio datą ir užtikrinti, kad Lietuvos žmonės įsitrauktų į jos šventimą. Todėl vasario 16 d., penktadienį, 17 val. visus pakviesime į šventinį koncertą, kuris išsiskiria savo inovatoriškumu, modernumu ir tautine dvasia", - sakė orkestro vadovas.
Minimo koncerto dieną smuikininkas Kostas Tumosa atliks Balio Dvariono „Koncertą smuikui ir orkestrui, h-moll". Išskirtina bus tai, kad šios koncertinės programos metu istorikas Aivaras Lileika papasakos apie Lietuvos Nepriklausomybę, jos istoriją. O po to, klausytojai pirmą kartą išgirs KMSO, ritmo grupės bei elektroninės muzikos kūrėjo atliekamą specialiai šiai progai Rimanto Giedraičio ir Motiejaus Bazaro sukurtą kūrinį.
Vasario 21 dieną muzikos gerbėjai turės progą apsilankyti jau tradiciniu tapusiame KMSO bei Kauno J. Naujalio muzikos gimnazijos mokinių - konkursų laureatų koncerte. Šį koncertą „Vaikai vaikams" orkestras rengia bendradarbiaudamas su Kauno Rotary klubu. Jo metu bus aukojamos lėšos, kurias numatyta skirti Kauno vaikų reabilitacijos ligoninei. Orkestrui bei solistams koncerto dieną diriguos vis labiau didinantis savo talento gerbėjų būrį V. Kaliūnas. Anot muzikantų, nusipelnęs gerų vertinimų dėl jo skleidžiamos energetikos, tobulo repeticijų organizavimo bei puikios dirigavimo technikos. 
Tarptautinei frankofonijos dienai (ji visame pasaulyje minima nuo 1990 metų), prancūzų kalbai ir frankofoniškoms kultūroms Kaune bus skiriamas visas kovo mėnuo, - planuojama daug renginių įvairioms publikoms. Į renginių programą įsilies ir Kauno miesto simfoninis orkestras. Kovo 2-ąją prancūzų muzikos mylėtojus pakvies į „Frankofonijos mėnesio" atidarymo koncertą. Koncerto solistė - mecosopranas iš Prancūzijos Ambroisine Bré. Dirigentas - Yann Molénat (Prancūzija). Koncerto dieną skambės M. Ravelio, C. Debussy ir M. K. Čiurlionio kūriniai.
Kovo 16-ąją dieną KMSO kolektyvas pirmą kartą pristatys koncertinę programą, kurią pavadino „Orkestro premjeros". Kartu su mecosopranu Egle Šidlauskaite ir dirigentu Jonu Janulevičiumi orkestras kvies pasiklausyti kūrinių, kuriuos atliks pirmą kartą. Skambės - Hektoro Berliozo „Fantastinė simfonija".
Kauno miesto simfoninis orkestras pasirengęs pradžiuginti ir mažuosius savo klausytojus. Jiems pristatys 1936 metais rusų kompozitoriaus Sergejaus Prokofjevo sukurtą simfoninę pasaką orkestrui ir skaitovui „Petia ir Vilkas". Tai - įdomi istorija, kurią papildo nuostabi muzika, o ją atliekant, skirtingi orkestro instrumentai įasmenina tos pasakos veikėjus. 
Balandžio 6-ąją Kauno valstybinėje filharmonijoje skambės smuiko garsai. Į Kauną atvyksta jau ne kartą čia lankęsis smuikininkas ir dirigentas iš Italijos - Domenicas Nordio'as. Kartu su KMSO jis atliks L. van Beethoveno Koncertą smuikui ir orkestrui D-dur, op. 61 ir R. Shumanno Simfoniją nr. 2 C-dur, op. 61.
Kauno miesto simfoninis orkestras praėjusius metus palydėjo pelnęs išskirtinį pasaulinį pripažinimą. 2017 metais buvo išleista kompaktinė plokštelė „A Tribute to Gilbert Duprez", kurią Kaune kartu su orkestru įrašė visame pasaulyje žinomas „Metropolitan opera" solistas, tenoras Johnas Osbornas. Ji buvo pripažinta geriausia 2017 m. lapkričio mėnesio plokštele. Be to, G. Verdi operos „Rigoletto" kompaktinę plokštelę, KMSO įrašyta Kaune kartu su vienu geriausiu pasaulio baritonu Dmitrijumi Chvorostovskiu, Niujorko dienraštis „The New York Times" įtraukė į 2017 metų geriausių klasikinės muzikos įrašų 25-tuką. 
Orkestro vadovas A. Treikauskas džiaugiasi, kad tokios pasaulinės klasikinės muzikos žvaigždės atvyksta į Kauną ir jas gali išgirsti mūsų šalies gyventojai bei svečiai.
Anot KMSO vadovo A. Treikausko, savo 13-ąjį pavasario koncertinį sezoną orkestras užbaigs koncertine programa, kurią dovanos visoms mamoms, - pirmąjį gegužės sekmadienį pakvies švęsti Mamos dieną.

Atgal