VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

03.18.Klasteris didina lietuviško gintaro žinomumą

Kovo 14-17 dienomis, Vilniuje, „Litexpo“ parodų rūmuose vykusioje XV tarptautinėje Baltijos juvelyrikos ir gintaro parodoje „Amber Trip 2018“, vyko įvairūs seminarai ir renginiai, kuriuose dalyvavo ir kitų šalių atstovai.

Parodoje buvo galima pamatyti vienintelę pasaulyje sukurtą juodojo gintaro gitarą, parodos lankytojų laukė ir kitos malonios staigmenos.

Paroda užėmė 3,8 tūkst. kv. m. ploto (pernai ji užėmė 2,5 tūkst. kv. m.).Kinijos sukurtas gintaro žaliavos deficitas atslūgo, o žaliavos kaina stabilizavosi. Į klasterį susibūrę Lietuvos gintaro juvelyrikos gamintojai eksporto rinkas užkariauja su prekės ženklu „Amber made in Lithuania“.

„Gintaro žaliavos kaina rinkose, kaip ir paklausa Kinijoje, stabilizavosi. Tai reiškia, kad Lietuvos gintaro juvelyrikos gamintojai gali skirti daugiau resursų lietuviško gintaro pramonės žinomumui didinti ir eksporto plėtrai“, – sako tarptautinės juvelyrikos ir gintaro parodos „Amber Trip 2018“ rengėjas ir vienas iš tuo pačiu pavadinimu veikiančio klasterio iniciatorių Giedrius Guntorius.

„Amber Trip“. Rengėjų nuotr.

Atslūgus Kinijos sukurtam gintaro deficitui, didžiausia gintaro dirbinių paklausa jau kelerius metus yra ne tik Azijos valstybėse, bet ir Europoje (Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Danijoje ar Lenkijoje) bei arabų šalyse, pavyzdžiui, Kuveite.

Kaliningrado gintaro kombinato duomenimis, Rusijoje yra apie 300 tūkst. tonų gintaro. Lenkijoje gintaro ištekliai viršija 1,1 tūkst. tonų, o jų vertė siekia apie kelis milijardus zlotų. Čia kasmet parduodama apie 10 tonų gintaro, tačiau, pasak Lenkijos Aplinkos ministerijos, tik 600 kilogramų nuperkama teisėtai.

Šiais metais paroda „Amber Trip“ išskirtinė ne tik dėl vykusio tarptautinio juvelyrikos meno konkurso „Nothing to declare“, bet ir dėl pirmąkart surengtos Autorinės juvelyrikos zonos. Juvelyrikos meno konkurso temą „Nothing to declare“ inspiravo Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis, konkurse dalyvavo daugiau kaip 100 juvelyrų. Autorinėje juvelyrikos zonoje savo darbus ir naujausias juvelyrikos tendencijas pristatė 22 menininkai.

Atgal