VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

05.28. ARTĖJA LIETUVOS VAKARŲ KRAŠTO DAINŲ ŠVENTĖ SKIRTA LIETUVOS VALSTYBĖS ATKŪRIMO 100-MEČIUI - KLAIPĖDOJE!

Doc. Algirdas Šumskis

Klaipėdos miesto chorinės bendrijos AUKURAS Tarybos pirmininkas, Lietuvos vakarų krašto dainų šventės  Meno vadovas ir direktorius

2018 m. birželio mėn. 9-10 dienomis Klaipėdoje vyks tradicinė Lietuvos vakarų krašto dainų šventė, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui.

Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ iniciatyvai pritarė Klaipėdos miesto savivaldybė, Lietuvos nacionalinis kultūros centras, Lietuvos Kultūros ministerija, Lietuvos chorų sąjunga.

Miesto kultūros tradicijos gerai žinomos ne tik Lietuvoje, - jos garsina mūsų kraštą ir Pasaulyje. Čia gilios chorinės tradicijos, prasminga Mažosios Lietuvos ir Klaipėdos krašto lietuvių dainų švenčių istorija – įdomus ir savitas reiškinys, kurių pradžia siekia kur kas ankstesnį laikotarpį – XIX a. pabaigą.

Tai pirmųjų Klaipėdoje dainų švenčių atgarsiai, - nuo 1927-ųjų metų rengiamų, Mažosios Lietuvos dainų švenčių tradicijų tąsa, kur Vydūno, Antano Vaičiūno, Adomo Brako, kitų lietuvių šviesuolių bei krašto Direktorijos sutelktų pastangų dėka, Šventė tapo dar neregėta visų lietuvininkų dvasinės kultūros, tautinio gyvybingumo manifestacija. Joms visoms būdingi bruožai - didžiulė atsakomybės dvasia, giliu patriotizmu prisodrintos ir lietuvybe alsuojančios dainos, apdainuojančios meilė savam kraštui ir jo žmonėms. Todėl, visoms kartoms iš laikmečio gilumos iškyla prasmingi Vydūno žodžiai: „Dainoje - tautos dvasia“.Šie žodiai tampa ypač aktualūs švenčiant  Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį.

Taigi Klaipėdos miesto chorvedžių, vėliau - Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“, daugiali metų po kruopelytę augintos ir puoselėtos dainų švenčių tradicijos, išsiplėtojo iki mūsų Dainų šventės.

Lietuvos vakarų krašto dainų šventės tikslai labai aktualūs nūdienos kontekste – lietuviška daina ugdyti jaunąją kartą gėriui ir grožiui, skiepyti meilę ir pagarbą Lietuvai, jos žmonėms, istorijai, kultūrai, puoselėti ir tęsti chorinio dainavimo bei dainų švenčių tradicijas. Tikime, kad šiuo renginiu sustiprinsime meilę Tėvynei, pagarbą jos didingai praeičiai ir Tautos iškilioms asmenybėms bei didvyriams. „Vardan tos...“ skamba Tautos giesmės – himno sentencija, mažos tautos, tačiau didžios – savo didinga istorija, tvirtos - savo darbais, orios ir taurios - savo kultūra ir tradicijomis, savo žmonėmis ir būtimi.

Šiemetinėje Klaipėdos dainų šventėje dalyvaus per 230 meninių kolektyvų ir daugiau nei 6500 jų dalyvių iš visos Lietuvos. Šventėje parmatysime platų meninės raiškos spektrą. Tai chorai, etnografiniai ir folkloriniai ansambliai, liaudies instrumentų orkestrai, šokėjai. Šventės dieną bus Klaipėdos kariliono muzikos koncertas, eitynės, tautodailininkų ir amatų mugė ir kt.

Renginius vainikuos Lietuvos vakarų krašto dainų šventė, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui, kuri vyks š.m. birželio 10 d. 17.00 val. Vasaros koncertų estradoje. O po šventėinės programos ketiname kartu su visais dalyviais ir žiūrovais padainuoti kartu lietuvių liaudies dainų pynę.

Ši dainų šventė Klaipėdoje – tai bene didžiausias ir skaitlingiausias renginys, pasirengimas ar net generalinė repeticija Lietuvos šimtmečio dainų šventei „Vardan tos...“ mūsų sostinėje. Čia dalyvaus LRT, bus rengiami reportažai bei tiesioginė transliacija, o šventės rengėjai yra parengę nemažai gražių ir gal kiek intriguojančių, tačiau malonių staigmenų. Taigi laukiame gražios dainų šventės, kur visi jos dalyviai - dainininkai, šokėjai, orkestrantai, kartu su žiūrovais įsilies į Lietuvos muzikinės kultūros erdvę, parodydami individualų, savitą braižą, patys dvasiškai praturtėdami, pritraukdami vis daugiau muzikos ir meno gerbėjų.

Visų Šventės rengėjų ir organizatorių vardu bei Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ Tarybos vardu nuoširdžiai kviečiame visus klaipėdiečius ir jų svečius, šventės rėmėjus ir dalyvius į Lietuvos vakarų krašto dainų šventę, pabūkime kartu, paliudykime, kad esame nuostabi tauta, mylinti savo kraštą ir jos turtingas tradicijas.

Atgal