VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

06.08. „Dirbkime kartu su romais - naujos darbo galimybės ir iššūkiai“

 Alfonsas Kairys, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys

 

Tai projekto, kurį vykdo Romų visuomenės centras, Lietuvos čigonų bendrija „Čigonų laužas“, šios bendrijos Šalčininkų skyrius, Lietuvos romų bendruomenė, Romų integracijos namai, Romų integracijos centras (Šiauliai), pavadinimas.

Šį kartą nedidelė grupelė romų, lietuvių kalbos kursų dalyvių, lankėsi Lietuvos nacionaliniame muziejuje, kad susipažintų su Lietuvos istorija, papročiais, kultūra, kad geriau pažintų šalį, kurioje gyvena, išgirstų lietuviškai kalbantį ekskursijos vadovą ir jį suprastų.

 Susitikimo Lietuvos nacionaliniame muziejuje akimirkos

Sužinota, kad Lietuvos nacionalinis muziejusyra vienas seniausių muziejų Lietuvoje, kad jo įkūrėju laikytinas grafas, istorikas, kolekcininkas, Lietuvos archeologijos pradininkas Eustachijus Tiškevičius. Jo dėka 1855m. buvo įsteigtas Senienų muziejus, dabar turįs Nacionalinio muziejaus vardą. Aplankyti keli iš esančių 7 rinkinių skyrių (Archeologijos, Viduramžių, Etninės kultūros, Istorijos, Naujausiųjų laikų istorijos, Ikonografijos, Numizmatikos), grožėtasi lietuvių tautiniais drabužiais, jie palyginti su romų tautiniais rūbais ir surasta daug panašumų.

Prie Vytauto Didžiojo skulptūros atskleista Lietuvos istorijos dalis (Žalgirio mūšis ir kt.), Numizmatikos skyriuje ilgai apžiūrinėti senoviniai Lietuvos pinigai (lietuviški ilgieji, skatikai, auksinai, Jogailos, Vytauto laikų monetos ...). Kryždirbystės skyriuje išgirstos Lietuvos globėjo šv. Kazimiero, šv. Jono Nepomuko, Roko, Kotrynos, Elvyros, Veronikos, Florijono gyvenimo istorijos.

 Aišku, kad visų čia saugomų daugiau nei 1 mln. eksponatų neapžiūrėta, bet nė karto muziejuose nebuvusiems romams akys prašviesėjo. Pasak romus lydėjusios muziejaus darbuotojos  Elvyros Varnienės, tai pirmieji suaugę romai, apsilankę Lietuvos nacionaliniame muziejuje. Lyg ir istorinė data!

Pasakius lietuvišką dėkui, ačiū Elvyrai Varnienei, norėta pasukti į šv. Dvasios cerkvę aplankyti trijų stačiatikių šventųjų kankinių - Antano, Jono ir Eustachijaus - palaikų, tačiau, pasitarus tarpusavyje, šis vizitas atidėtas kitam kartui.

Taigi ši kelionė ne tik papildė kursantų lietuviškąjį žodyną, bet ir praturtino juos jiems negirdėtomis žiniomis apie Lietuvą. Taip žingsnis po žingsnio spartiname romų integracijos į mūsų visuomenę procesą.

Ir tai projektą ,,Dirbkime kartu su romais - naujos darbo galimybės ir iššūkiai“ vykdančiųjų dėka bei pačių romų noras dalyvauti šiame projekte.

 

Atgal