VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

06.18. Prano Treinio sukaktuvinis vakaras su nauja knyga

Loreta Nikolenkienė, Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

 

2018 m. birželio 7 d. apyvakary Lietuvos rašytojų sąjungos salė buvo pilna žmonių. Čia susirinkusieji minėjo lietuvių aktoriaus, rašytojo Prano Treinio sukaktį – 90-ąjį gimtadienį ir naujos, jau 21-osios jo knygos, romano „Audriaus Pūkelio meiliškos kalvarijos“ (V.: Pro omnia, 2018, 368 p.) pasirodymą (apie šią knygą „Lietuvos aidas“ jau informavo 2018 m. birželio 2-4 d. numeryje).

Susirinkimą pradėjo ir jam vadovavo Vilniaus Pedagoginio universiteto profesorius Petras Bražėnas. Jis apžvelgė rašytojo kūrybą ir nuodugniai nagrinėjo naujausiąjį P. Treinio romaną. Pažymėjo autoriaus kūrinių kalbos vaizdingumą, turtingumą, siekiantį giliuosius, senuosius jos klodus.

Pranas Treinys

Romanui būdingas jo veikėjų charakterių psichologizmas. Jame paliečiamos pamatinės gyvenimo vertybės, gausu subtilių, šmaikščių aliuzijų į dabartinį gyvenimą, šiandienos politikus. Jame esama veikėjų iš realaus gyvenimo. Kūrinyje aiškiai išryškėja ir sąsajos su mūsų tautosaka.

Aktorė Vaiva Mainelytė pasidalijo savo atsiminimais iš bendro darbo su Pranu Treiniu Nacionaliniame Lietuvos dramos teatre, ilgamečiu šio teatro direktoriumi. Jis aktoriams buvo nuoširdus ir draugiškas. Rūpinosi, kad teatro repertuare deramą vietą turėtų dramos klasika. V. Mainelytė paskaitė ištrauką iš naujojo P.Treinio romano.

Aktorius Ramutis Rimeikis taip pat pasidalijo savo atsiminimais iš Akademinio dramos teatro laikų ir paskaitė romano ištrauką.

Uteniškis kraštietis Petras Panavas, sveikindamas sukaktuvininką, pašmaikštavo, kad Pranas Treinys vis dėlto pirmiau esąs aktorius, o tik paskui rašytojas.

Sukaktuvininkas Pranas Treinys, dėkodamas Rašytojų klubui, jo direktorei Janinai Rutkauskienei už surengtą vakaronę ir visiems susirinkusiems į naujosios knygos sutiktuves, vaizdžiai papasakojo apie savo dabarties ir praeities rimtus ir nelabai rimtus nuotykius.

Pabaigoje Petro Bražėno perskaitytas poeto Algimanto Baltakio perduotas palinkėjimas mielam Pranui „dar neužsukti kūrybos krano“ buvo palydėtas susirinkusiųjų karštais ilgais plojimais.

 

 

 

 

Atgal