VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

06.20. Tamburinas - ne tik muzikos instrumentas

Alfonsas Kairys

Tamburinas - tai  mušamasis muz. instrumentas,  būgnelis (siauras medinis arba metalinis žiedas, iš vienos pusės aptemptas oda) su žalvario žvangučiais.

Alfonsas Kairys 

Galbūt jo garsai atlydėjo dar  XV amžiuje iš  šiaurės Indijos keliaujančius romus į Lietuvą. Dabar šio muzikos instrumento vardu  pavadintas jau antrus metus Šiauliuose vykstantis romų festivalis (šįmet - tai konkursas - festivalis). Jis sukvietė talentingus Lietuvos romus į Saulės miestą. Dainų aidas ir muzika sklido iš  sausakimšos koncertų salės „Saulė“.

Radži, „Sare roma“ vadovas Ištvanas Kvik ir jo ansamblis,  Lietuvos muzikos akademijos  dėstytojas Gopalas Michailovskis, vadinamas auksiniu balsu, Eišiškių romų ansamblis „Romani“ kvietė šiauliečius į nemokamą koncertą. Žinomų atlikėjų repertuarą papildė jaunieji romų talentai iš Vilniaus, Mažeikių, Kuršėnų, Šiaulių.

Įsidėmėtina, kad greta romų kalba atliekamų dainų, skambėjo ir valstybine kalba atliekamos.

Kasmetinio (dabar jau kasmetinio!) festivalio organizatorė  - Šiaulių romų integracijos centro pirmininkė  Konsuela Mačiulevičiūtė, įvairių projektų, susijusių su romų integravimu į mūsų visuomenę, dalyvė. Dabar ji projekto „Dirbkime kartu su romais - naujos darbo galimybės ir iššūkiai“ viena partnerių.

Komisija (pirmininkasŠiaulių pedagoginio instituto (universiteto) Muzikos katedros dėstytojas Gediminas Ramanauskas, Raimonda Jagminaitė - Vasaros talentų  stovyklų organizatorė, Žymių Lietuvos atlikėjų vadybininkė, „Sare roma“ (,,Visi romai“) vadovas Ištvanas Kvik, renginio organizatorė Konsuela Mačiulevičiūtė, įdėmiai stebėjusieji  atlikėjus, pirmą vietą skyrė Džeilandui Matulevičiui (Mažeikiai), antrą - Nikitai Aleksandravičiui (Kuršėnai) ir trečią - Alanui Mačiulevičiui (Šiauliai), diplomu apdovanoti Nikita  Kvik, Michail Kvik...

Renginio akimirkos

Tokie koncertai ne tik atskleidžia romų talentus, bet ir parodo Lietuvos gyventojams kūrybines romų galias, suteikia progos pabendrauti su jais, įsitikinti, kad romai nuostabūs žmonės, o kalbantis galima nuodugniau sužinoti apie jų papročius ir daug ką kita.

Jie lyg sakyte sako:  ,,Mes, romai, norime parodyti viską, ką gero per šimtmečius esame sukaupę ir dalijamės su jumis, Lietuvos žmonės.“

 

 

 

 

 

Atgal