VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

06.28. Apaštališkasis nuncijus Kavarsko Joninių ir jubiliejaus šviesoje

Ona Buinevičienė

Per mūsų šalį su kaitra ir lietumi keliauja Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio vasara, kviesdama mus naujiems darbams, skleisdama šilumą ir džiugią nuotaiką. Tokiu džiugiu nusiteikimu  Kavarsko žmonės sutinka gražiausią vasaros šventę – Jonines. Ši šventė visada turėjo gilias tradicijas, tačiau šiemet ji ypatinga, nes Kavarskas švenčia 480 metų jubiliejų, kuriame lankėsi Apaštalų Sosto diplomatinis atstovas Baltijos šalyse arkivyskupas  Pedro López Quintana.

Birželio 23 d. pašventintas renovuotas Kavarsko kryžius. P. Kalibato dėka šis kryžius  iškilo 1936 metais per Jonines ir tapo Kavarsko išskirtinumo simboliu. Pasak renginio vedėjos O. Buinevičienės, kavarskiečiams kryžius prasmingas ne tik tuo, kad jis yra aukščiausias Lietuvoje (jo aukštis 21 m), bet kad jis simbolizuoja stiprybę, tvirtybę ir pastovumą. Mums jis tokia pati vertybė, kaip Lietuva. Šventėje dalyvavęs Anykščių r. administracijos direktoriaus pavaduotojas R. Blazarėnas pasidžiaugė sėkminga kryžiaus renovacija ir pasveikino visus su Kavarsko jubiliejumi. Kavarsko  seniūnas A. Gansiniauskas kalbėdamas pabrėžė, kad kryžius po renovacijos vėl švyti, suteikdamas vilties ir tikėjimo. Prasmingus žodžius apie tikėjimą, dvasines  vertybes išsakęs Kavarsko klebonas kun. dr. N. Vyšniauskas pašventino kryžių.  Po to visi kartu giedojome giesmes „Kur augai tu, šventasis kryžiaus medi“ ir „Marija, Marija“.

Joninių šventės akimirkos

Birželio 24 – oji pasitiko lietumi. Tačiau jis nesugadino šventiškos, pakilios nuotaikos. Kavarskiečiai ir miesto svečiai skubėjo į Kavarsko Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią, kur vyko tituliniai atlaidai. Į atlaidus gausiai suvažiavo iš aplinkinių miestų (Ukmergės, Anykščių, Utenos, Kėdainių, Panevėžio, Kauno, Vilniaus) ir miestelių žmonės.

Mums buvo suteikta didelė garbė sutikti įžymų svečią – nuncijų Pedro López Quintana, kuris kartu su savo sekretoriumi kun. M. Šlaustu pirmą kartą Kavarsko istorijoje lankėsi mūsų mieste ir bažnyčioje. Garbingą svečią pasitiko Kavarsko parapijos klebonas kun. dr. N. Vyšniauskas, Anykščių r. meras K. Tubis, savivaldybės administracijos direktorius A. Gališanka, Kavarsko seniūnas A. Gansiniauskas ir gausi minia žmonių su procesija bei vėliavomis. Tautiniais rūbais pasipuošę G. Simaškaitė, A. Simanonytė ir K. Varnas kavarskiečių vardu pasveikino apaštalinį nuncijų ir įteikė Kavarsko lankose surinktų gėlių puokštę bei šioje žemėje išaugintų javų duonos kepalą. Kavarsko kultūros namų folkloro ansamblis pagerbė svečią liaudies daina. Iškilmingai skambant bažnyčios varpams ir chorui giedant „Tu es Petrus“, nuncijus  Pedro López Quintana įžengė į Kavarsko bažnyčią.

Jo Ekscelencija arkivyskupas Pedro López Quintana ir šv. Mišias aukojo lietuvių kalba, ir homiliją sakė lietuviškai mūsų visų džiaugsmui bei nuostabai. Savo homilijoje nuncijus prisiminė sunkius lietuvių tautos etapus okupacijos metais, šv. popiežiaus Jono Pauliaus II apsilankymą Lietuvoje, ypač  visus pakviesdamas į susitikimą su popiežiumi Pranciškumi šį rudenį, kuris atvyksta kaip vyriausias sielų ganytojas stiprinti visų mūsų tikėjimo.

Šv. Mišių metu giesmes giedojo ir po jų bažnyčioje koncertavo Nacionalinis M. K. Čiurlionio menų mokyklos choras, kamerinis choras „Aidija“ (meno vadovas R. Gražinis).

Po  šv. Mišių garbingąjį svečią, įteikdami dovanas, pasveikino Anykščių r. meras Kęstutis Tubis, Kavarsko pagrindinės mokyklos direktorė L. Daugėlienė. Nuncijų, einantį iš bažnyčios, palydėjo visų, gausiai susirinkusiųjų, garsus džiaugsmingas plojimas.

Netrukus visi skubėjo į Kavarsko kultūros namus, kur įvyko įspūdingas valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“  koncertas.  Jame apsilankė  ir garbingasis svečias, taip pat Anykščių r. meras K. Tubis, savivaldybės administracijos vadovas A. Gališanka. Su švente visus pasveikino Kavarsko seniūnas A. Gansiniauskas.

Kur nors yra prasmė, kam nors to reikia.

Prie vaiko tyliai pasilenkia džiaugsmas

ir, lūpom liesdamas jo kaktą, šnibžda:

be žemės dar yra švarus dangus,

kur eina augti ir žmogus, ir paukštis.

Ši Joninių šventė ir buvo tas ypatingas momentas,  kai mes labai aiškiai suvokėme, kad be žemės dar yra švarus dangus. Ir tai vyko šilčiausią vasaros mėnesį,  kurį lydi saulės šiluma ir šviesa. Tačiau juk šiluma ir šviesa reikalinga ne tik žmogaus kūnui, bet ir sielai. O tą širdies šilumą skleidžia ne saulė, nes  mes atgręžėme sielas ne saulei, o Tam, kuris yra ten, aukščiau.

Už tą šventinį pakylėjimą, būties akimirkos sakralumą ir šventumą jaučiame dėkingumą garbingam mūsų svečiui  –  apaštaliniam nuncijui Pedro López Quintana. Nuoširdžiausius padėkos žodžius taip pat norime tarti mūsų parapijos klebonui kun. dr. N. Vyšniauskui. O kad šventinė nuotaika lydėtų ilgiau, pasirūpino Kavarsko seniūnas A. Gansiniauskas, daug prisidėjo  Kavarsko pagrindinė mokykla-daugiafunkcis centras (direktorė L. Daugėlienė), Kavarsko kultūros namų kolektyvas (vadovė A. Blažienė), Kavarsko viešoji biblioteka (bibliotekininkė Ž. Šiaučiulė), bažnyčią ir jos aplinką savo pintais vainikais išpuošusios Kavarsko ir Kurklių moterys, savo darbu, malda ir auka parėmę ūkininkai, verslininkai bei visi geros valios žmonės, kurių pastangomis įvyko ši graži šventė. Iškilmingas šv. Mišias transliavo „Marijos radijas“. Tai rodo, kokie mes galime būti vieningi ir susitelkę. Tai daro mūsų gyvenimą gražesnį ir prasmingesnį, iš tikrųjų pakylėja lig dangaus.

 

Atgal