VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

07.09. IV tarptautinis jaunimo muzikos konkursas „Su muzika per Europą“ Lietuva – Italija 2018

Lidija Veličkaitė

 

Tarptautinis jaunimo muzikos konkursas „Su muzika per Europą“ po keturių metų pertraukos, vėlyvą pavasarį, brandžiai ir užtikrintai sugrįžo į Lietuvos tarptautinių muzikos konkursų areną. Konkursas sutraukęs net 134 dalyvius iš visos Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Baltarusijos, Čekijos, Italijos, Kinijos,  Taivano ir Jungtinių Amerikos Valstijų pianistų solistų, dainininkų ir kamerinių ansamblių kategorijose nuo 7 iki 28 metų, vyko 2018 m. gegužės 30 – birželio 3 dienomis Lietuvos edukologijos universitete ir Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijoje.

Konkursą organizavo VšĮ Musica Vitale direktorė Nijolė Karaškaitė ir konkurso meno vadovė klavesinininkė Nijolė Dorotėja Beniušytė. Tarptautinio renginio pagrindinis tikslas ne tik suaktyvinti ir tęsti kultūrinį – švietėjišką Lietuvos ir Italijos bendradarbiavimą tarp muzikos ir meno mokyklų, gimnazijų, konservatorijų ir aukštųjų mokyklų, bet ir propaguoti ypač turtingą italų kompozitorių repertuarą bei pritraukti profesionalių tarptautinių koncertinių agentūrų ir agentų dėmesį, sudarant palankias galimybes jaunosios kartos talentams skleistis tarptautinėje erdvėje. O šiais metais galima pasidžiaugti ne tik kasmetine Lietuvos Respublikos ambasados Italijoje ir Italijos Respublikos ambasados Lietuvoje globa, bet ir Vilniaus miesto savivaldybės suteiktu Globos statusu.

Kamerinių ansamblių Grand Prix laureatai - antras iš kairės  Adam Bruderek, Jan Lewandowski, Daniel Ziomko (Lenkija), meno vadovė Nijolė D. Beniušytė, Saulius Lipčius        

Iš kairės: Meno vadovė Nijolė D. Beniušytė, Fortepijono B kategorijos Grand Prix laureatas Kacper Kuklinski (Lenkija), prof. Alvaro Lopes Ferreira     

 Iš kairės: Fortepijono kategorijos absoliutus Grand Prix laureatas Yu-Lun Chang (Taivanas), dr. Daniele Loverci, prof.Alvaro Lopes Ferreira ir meno vadovė Nijolė D. Beniušytė        

Kamerinių ansamblių Grand Prix laureatai. Iš kairės antras Kacper Kuklinski, Dariusz Gatza, Hanna Pozorska (Lenkija), meno vadovė Nijolė D. Beniušytė ir Saulius Lipčius      

Iš kairės:Meno vadovė Nijolė D. Beniušytė, Dainininkų kategorijos Grand Prix laureatė Monika Kučinska (Lietuva), prof. Alvaro Lopes Ferreira     

Gegužės 30 d. Lietuvos edukologijos universiteto Didžiojoje salėje konkurso atidarymo metu sveikinimo žodį tarusi l. e. p. rektorė prof. dr. Vilija Salienė palinkėjo dalyviams į konkursą žvelgti kaip į patirties kaupimą, savo gebėjimų parodymą, nes muzika suartina ir stiprina žmones, nesvarbu kokie bebūtų sunkūs laikai. Labai simboliška, kad konkursas buvo paskutinis renginys vykęs tiek Lietuvos edukologijos universiteto, tiek Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijos salėse. Vilniaus konservatorija rugsėjo mėnesį naujus mokslo metus pradės naujosiose patalpose, o Lietuvos edukologijos universiteto pagrindinis istorinis pastatas jau priklauso Turto bankui ir jo tolimesnė paskirtis dar nėra aiški.

Konkurso meno vadovė Nijolė Dorotėja Beniušytė, sveikindama visus susirinkusius į IV-to tarptautinio jaunimo muzikos konkurso „Su muzika per Europą“ Lietuva – Italija 2018  atidarymą, dėkojo pagrindiniams konkurso partneriams – Lietuvos edukologijos universiteto ir Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijos administracijoms už pagalbą ir galimybę surengti konkurso perklausas jų salėse: „Šiandieną švietimo ir kultūros pasaulis išgyvena naują sukrėtimų ir nežinia kur vedančių permainų laikotarpį ir tik jungimasis bendrai veiklai ir buvimas kartu gali tiesti kelią į ateitį ir išlikimą“.

Konkurso organizatoriai į Lietuvą subūrė net tris tarptautines vertinimo komisijas. Kamerinių ansamblių kategoriją vertino pirmininkas prof. dr. Evan Rothstein (Prancūzija / Didžioji Britanija / JAV), prof. Dalia Balsytė (Lietuva), Saulius Lipčius (Lietuva), Vitalius Žemaitis (Lietuva), Claudia Di Carlo (Italija) ir Nijolė Dorotėja Beniušytė (Lietuva / Italija). Dainininkų kategorijos dalyvius vertino pirmininkas prof. dr. Evan Rothstein (Prancūzija/ Didžioji Britanija / JAV), prof. Asta Krikščiūnaitė (Lietuva), Claudia Di Carlo (Italija), Vera Talerko (Latvija / Norvegija), Nijolė Dorotėja Beniušytė (Lietuva / Italija). O fortepijono kategorijos tarptautinę vertinimo komisijos sudėtį sudarė: pirmininkas prof. Alvaro Lopes Ferreira (Italija / Portugalija), prof. Birutė Vainiūnaitė (Lietuva), prof. Rūta Rikterė (Lietuva), Gintaras Januševičius (Lietuva / Vokietija) ir Nijolė Dorotėja Beniušytė (Lietuva / Italija).

Paskelbus pirmosios dienos kamerinių ansamblių kategorijos rezultatus, vertinimo komisijos pirmininkas prof. dr. Evan Rothstein pažymėjo, kad  šiandienos pasaulyje yra labai daug agresijos, todėl jis   labai džiaugiasi, kad dar yra jaunimo, kuris skiria daug laiko ir meilės muzikai ir tik tokiu būdu gyvenimas gali būti gražesnis ir geresnis. Kamerinių ansamblių kategorijoje buvo paskirtos keturios pirmosios vietos, penkios antrosios ir trečiosios vietos bei trys diplomai. Aukščiausio įvertinimo ir Grand Prix apdovanojimų sulaukė svečiai iš Lenkijos: Trio (C amžiaus kategorija) –  Kacper Kuklinski (fortepijonas), Hanna Pozorska (smuikas), Dariusz Gatza (violončelė) ir Gdansko Stanislaw Moniuszko muzikos akademijos studentai (E amžiaus kategorija) – Adam Bruderek (smuikas), Jan Lewandowski (violončelė) ir Daniel Ziomko (fortepijonas). Pastarasis Trio pelnė labdaros ir paramos fondo „Auginame ateitį“ vardinę 600 eurų piniginę premiją, kvietimus surengti koncertus Lietuvoje ir Italijoje. Jaunųjų lenkų Trio pelnė specialųjį prizą – 300 eurų stipendiją, dalyvauti metiniame 2018/2019 metų ECMTA susitikime bei kvietimą dalyvauti tolimesniuose VšĮ Musica Vitale tarptautiniuose projektuose. Abu kamerinius ansamblius paruošė prof. Anna Prabucka-Firlej.

Antroji konkurso diena buvo skirta dainininkams. Dalyvavo atlikėjai iš Lietuvos, Italijos ir Latvijos. Šioje kategorijoje buvo skirtos trys pirmosios vietos, devynios antrosios, dešimt trečiųjų ir du diplomai. Aukščiausią apdovanojimą – Grand Prix, vardinę Gedimino Kuprevičiaus labdaros ir paramos fondo „Gerasis ruonis“ 500 eurų piniginę premiją ir kvietimus surengti solinius koncertus Lietuvoje ir Italijoje iškovojo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentė (E amžiaus kategorija) Monika Kučinska, prof. Asta Krikščiūnaitė. Publikos simpatijų sulaukė ir pirmųjų vietų laureatės – Kauno A. Kačanausko muzikos mokyklos (A amžiaus kategorija) mokinė Eva Kaušpėdaitė, mokytoja Nomeda Kukulskienė ir Vilniaus B. Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos (C amžiaus kategorija) mokinė Malgožata Patricija Minkel, mokytoja Raimonda Tallat- Kelpšaitė-Cinauskienė.           

Birželio 1 dieną, Tarptautinę vaikų gynimo ir trečiąją konkurso dieną, Vilniaus Juozo Tallat- Kelpšos konservatorijos salėje varžėsi jauniausi A ir B amžiaus kategorijos pianistai. Įvertinę 26 dalyvių pasirodymus komisijos nariai skyrė keturias pirmąsias vietas, septynias antrąsias, aštuonias trečiąsias vietas ir penkis diplomus. Aukščiausi apdovanojimai – Grand Prix skirti Klaipėdos Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos mokinei Uljanai Zelenskajai, mokytoja Olga Zelenskaja ir Gdansko muzikos mokyklos mokiniui Kacper Kuklinski, mokytoja Elžbieta Pasierowska-Kolodziej. Išskirtinio talento 13-mečiui pianistui Kacper Kuklinski skirtas specialusis prizas – 100 eurų piniginė premija už geriausią italų kompozitoriaus kūrinio atlikimą – „SCARLATTI Premija“ ir kvietimas surengti solinį rečitalį Lietuvoje bei dalyvauti tolimesniuose VšĮ Musica Vitale tarptautiniuose projektuose.

Birželio 2 d. buvo sugrįžta į Lietuvos edukologijos universiteto Didžiąją salę, kur  įvyko C, D ir E amžiaus kategorijų pianistų perklausos. Perklausose pasirodė 22 pianistai iš Lietuvos, Lenkijos, Čekijos, Baltarusijos, Kinijos ir Taivano, kurių daugelio buvo labai įdomu klausytis. Vertinimo komisija skyrė aštuonias antrąsias vietas, šešias trečiąsias vietas ir penkis diplomus, pirma vieta šiose amžiaus kategorijose nebuvo paskirta. Valstybinės Manheimo muzikos ir scenos menų universiteto studentas Yu-Lun Chang (Taivanas, 28 metai.), surinkęs aukščiausią 100 balų įvertinimą, pelnė Grand Prix premiją, italų mecenato dr. Daniele Loverci vardinę 500 eurų premiją, specialųjį 100 eurų prizą už geriausią virtuozinio kūrinio atlikimą - „VIRTUOSITA“ bei kvietimus 2018/2019 metais surengti solinius rečitalius Lietuvoje, Italijoje ir Vokietijoje. D kategorijos antrosios vietos laureatė Gabija Maknavičiūtė (prof. Zbignevas Ibelgauptas) apdovanota specialiu prizu už geriausiai atliktą šiuolaikinį italų kompozitoriaus kūrinį. C kategorijos antros  vietos laureatei Elžbietai Liepai Dvarionaitei  skirta vardinė „TangoBrücke“ (Vokietija) stipendija dalyvauti žiemos fortepijono akademijoje „Feuerwerk 2019“. Vertinimo komisijos narys, pianistas Gintaras Januševičius ir Klaipėdos Piano Masters akademija skyrė du kvietimus jauniesiems konkurso pirmų vietų laureatams iš Klaipėdos –  Lukui Bliadzei (A kategorija) ir Emilijai Stanišauskytei (B kategorija) klausytojų statusu stebėti visus akademijos rengiamus užsiėmimus.   

Vilniaus miesto meras skyrė padėką mokytojai metodininkei Dangyrai Navikaitei-Lukoševičienei už pačios jauniausios pianistės Gabijos Amilevičiūtės parengimą dalyvauti tarptautiniame jaunimo muzikos konkurse. Doc. dr. Indrė Baikštytė ir mokytoja ekspertė Vaiva Purlytė apdovanotos padėkos raštais, parengę daugiausia konkurso laureatų.

Atėjo nekantriai laukta laureatų apdovanojimo šventė. Pilnutėlė Lietuvos edukologijos universiteto Didžioji salė alsavo pakilia nuotaika. Konkurso meno vadovė Nijolė Dorotėja Beniušytė, kreipdamasi į susirinkusius jaunuosius muzikantus, jų tėvelius, mokytojus ir svečius pasveikino su šia didele muzikinio pavasario švente. Konkursą būtų sunku įsivaizduoti be jaunosios kartos talentais tikinčiomis asmenybėmis ir paramos fondais. Vienas iš jų labdaros ir paramos fondas „Auginame ateitį“, kuris ne tik įsteigė fondo vardinę stipendiją, bet ir pasitelkdamas naujausias technologijas filmavo konkurso perklausas ir laureatų koncertą. Virtualiosios realybės projektas „360°” jau šį rudenį pasieks Lietuvos mokyklas ir leis moksleiviams pasinerti į nuostabųjį muzikos pasaulį. Organizatoriai dėkingi  kilnios širdies mecenatui Gediminui Kuprevičiui ir jo vadovaujamam labdaros fondui „Gerasis ruonis“, įsteigusiam net keturias vardines pinigines premijas, taip pat muzikos mylėtojui, mecenatui daktarui iš Italijos Daniele Loverci,, kuris specialiai atvyko į Vilnių ir stebėjo visas konkurso perklausas. Nepamainomi partneriai ir bičiuliai – Europos kamerinės muzikos dėstytojų asociacija (ECMTA), italų kultūros asociacijos –  „Cultura e Musica G. Curci“, „Accademia Musicale Romana“, „I Mastri Musici“, vokiečių kultūros asociacijos –  „TangoBrücke“, „Salon 1897“ bei koncertų salė „Organum“. Šios tarptautinės koncertinės organizacijos įsteigė specialiuosius prizus konkurso Grand Prix laureatams koncertuoti Lietuvoje, Italijoje ir Vokietijoje. Keramikos studija INTERIOS, suvenyrų parduotuvė C&D Style ir Eurobiuras pagamino nuostabius prizus konkurso laureatams. 

Konkurso Garbės pirmininkas, prof. Petras Kunca, kreipdamasis į susirinkusius, tarė: „Esu šiandieną laimingas, šis konkursas iškėlė sparnus aukštai ir labai plačiai. Konkurso organizatoriai planavo, kad šis konkursas turėtų tapti prasmingu renginiu Lietuvoje, bet jis išaugo ir už Lietuvos ribų. Taigi konkursas žengia tolyn, gausėja dalyvių skaičiumi, bet svarbiausia jo prasmė, jo kokybė kyla kiekvienais metais. Šis konkursas tampa iš tikrųjų vienu įdomiausių jaunimo renginių Lietuvoje. Aš jus noriu nuoširdžiai pasveikinti už jūsų dalyvavimą, už jūsų ryžtą. Kaip matome, konkurse užaugo jau ne viena karta, kai kurie dalyviai laureatai dalyvauja jau ne pirmą kartą, yra apdovanojami ir gali turėti puikią artistinę karjerą ateityje.“

Fortepijono kategorijos vertinimo komisijos pirmininkas prof. Alvaro Lopes Ferreira padėkojo komisijos nariams už vieningą darbą, kas suteikė galimybę nepaprastai lengvai dirbti. Pasveikino visus laureatus, palinkėjo tolimesnės sėkmės, pasidžiaugė profesionaliu dalyvių pasirengimu, kas sąlygojo labai aukštą konkurso lygį.

Šį šventinį renginį vainikavo Grand Prix ir pirmų vietų laureatų įspūdingas koncertas, kurį lydėjo audringi klausytojų aplodismentai. 

 

Atgal