VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

07.23. Gyvenimo ir kūrybos atspindžiai

Birutė Silevičienė,

LKRS ir valdybos narė

Su visaginiečiu pedagogu, žurnalistu, rašytoju dr. Algirdu Kavaliausku  likimas suvedė bendruose literatūriniuose susitikimuose.  Jo kūryba spausdinama leidžiamose antologijose, daug - „Lietuvos aido“ puslapiuose. Leidžiama lietuvių, rusų, anglų kalbomis, jo knygas vertina mokslininkai,  Visagino, Ignalinos, Zarasų, Utenos ir kitų rajonų merai ir plati visuomenė.

Šiais metais dr.A.Kavaliauskas pripažintas LKRS Nusipelniusiu kaimo rašytoju, yra Stanislovo Rapalionio premijos laureatas, turi kitų  įvertinimų.  Jo kūryboje atsiskleidžia pagarba gimtajai kalbai,  savo kraštui ir žmonėms, tame tarpe ir visaginiečiams, nes čia Algirdas gyvena jau daugiau kaip dvidešimt metų, tapęs šio krašto metraštininku. 

Knygos „Atspindžiai“ viršelis

„Gerbkime savo vertybes. Atspindžiai. Įvairūs. Atspindžiai kaip lašai. Atspindėjo juos kas ar atsispindėjo nuo ko ar kur nors, nulašėjo. Nuo akių, nuo jūros, nuo jausmų jūros akyse. Nuo medžių, nuo žolės, nuo paukščių, debesų. Ir nuo žmonių. Nuo žodžių ištartų ir nuo besimaterializuojančių minčių. Saulės šviesoj ar nakties tamsoj lašai nesustoja kapsėti. Į mūsų sąmonę, į širdį. Ir pasąmonėje susiformuoja prilašėjusių atspindžių atspindynas su paslaptin­gais garsais - atgarsyne. Tame žmogaus lobyne išsikristalizuo­ja vertybėmis, kurias vis dėlto nelengva suprasti. Nors jos išky­la iš asmenybės sukaupto lobyno, privalančio būti atgaivos šal­tiniu, bet, deja, gyvenime visaip pasitaiko. Mokslininkų ma­nymu, tai priklauso nuo supratimo“ – rašo dr.A.Kavaliauskas savo naujoje knygoje „Atspindžiai“, į kurią sudėti 2016 ir 2017 metais parašyti eilėraščiai bei redaguoti ankstesniais metais rašyti, kaip laiko lašai į atmintį sukritę ir atspindžiais išlikę nuo pat autoriaus vaikystės. Kai kurie jų buvo spausdinti ir „Lietuvos aide“.

Kolegos Algirdo kūrybą lengva skaityti, nes ji paremta tikėjimu, išmintimi ir meile kraštui, kuriame mes gyvename visi.

 

 

Atgal