VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

07.28. Vidurvasario šventės paskutiniai akordai

Loreta Nikolenkienė,

Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

Jau trečius metus  LDK Valdovų rūmų kiemevykęs festivalis „Midsummer Vilnius“ šiemet didžiąją programos dalį skyrė Lietuvos atlikėjams ir kokybiškiems, turiningiems projektams, tuo  prisidėdamas prie Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio šventės. Valdovų rūmų aplinka – ypatinga vieta atsiskleisti menininkų balsų skambesiui, paversti kiekvieno dalyvio pasirodymą išskirtiniu.

Atidarymo renginio metu vienas žinomiausių Lietuvos muzikantų Andrius Mamontovas į klausytojus kreipėsi kartu su kameriniu orkestru, diriguojamu Modesto Pitrėno. Skambėjo populiariausi kūriniai, tarp kurių „Laužo šviesa“, „Saulės miestas“ ir kiti. 

Valdovų rūmai

„Midsummer Vilnius“ festivalio atidarymo akimirka

Alina Orlova

OKT/Vilniaus miesto teatras: Hamletas

Sindikatas „Unplugged"

Low Air „Šventasis pavasaris“

Freaks On Floor „Roko mišios“

„Į Vilniuje organizuojamą „Midsummer Vilnius“  festivalį atvykstu jau antrus metus. Pernai  renginyje  „Opera po žvaigždėmis“  klausiausi  pasaulinio garso operos žvaigždės iš JAV Charleso Castronovo, pasirodžiusio kartu su  Lietuvos kameriniu orkestru, diriguojamu Modesto Pitrėno, atlikusio ištraukas iš žymiausių pasaulio operų ir miuziklų. Šių metų festivalio programa buvo dar įvairesnė, įnešusi naują nepakartojamų skambesių gūsį. Manau, kad liepos mėnesį atvykti į Lietuvą man taps tradicija“, - kalbėjo Valdovų rūmų kieme sutikta festivalio viešnia, jau kelinti metai Olandijoje gyvenanti Jovita Pocienė.

Vakar „Midsummer Vilnius“ festivalį vainikavo ypatingas reginys - grupės SKYLĖ ir choro “Ąžuoliukas“ koncertas.

„Šią programą vystėme porą metų, tai atsitraukdami, tai grįždami. Kurdami „Dūšeles“ iš karto numatėme vietą chorui, čia jis pilnavertis muzikinės dramos veikėjas, kalbantis pačių dūšelių lūpomis. „Midsummer Vilnius“ festivalio koncerte šalia mūsų įprastinės vokalinės grupės „Baltos sielos“ prisidės „Ąžuoliuko“ choras, kuris kūriniui įlies skaidrumo, gelmės, didingumo bei praplės jo atlikimo galimybes“, – apie būsimą koncertą pasakojo Aistė Smilgevičiūtė.

Įspūdingas festivalio Midsummer uždarymo koncertas: Valdovų rūmų kieme nutūpė daugiau nei pusė šimto „dūšelių“. Mitologinė drama "Dūšelės" - tai pasakojimas apie sielos kelionę tarp šiapus ir anapus, į kurią per kerinčias šviesas ir garsus yra pakviečiami visi klausytojai. Šioje muzikinėje – mitologinėje dramoje persipina senovės lietuvių gyvybės ir anapusinio pasaulio sampratos, senieji laidojimo papročiai ir pomirtinio gyvenimo tikėjimai.  Vakaro pabaigoje nuskambėjo ir  keletas gerai žinomų grupės SKYLĖ kūrinių, specialiai dedikuotų Lietuvos valstybės šimtmečio paminėjimui.

Užburiantis šviesos ir garsų reginys, kurį žiūrovams dovanojo Aistė Smilgevičiūtė, grupė „SKYLĖ“ ir choras „Ąžuoliukas“,  meno vadovas Vytautas Miškinis.

Renginio organizatorių vartai atsivėrė visiems skoniams –  nuo klasikos iki populiariosios muzikos. Buvo operų arijų, skambaus džiazo  ir daug šviesų.

Atgal