VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

08.29. Dosni įspūdžiais šventė išskirtiniame Lietuvos regione

Loreta Nikolenkienė,

Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

Iki Mokslo ir žinių dienos likus vos savaitei, Skirsnemunėje vyko tradicinė vasaros pabaigos miestelio šventė. 

Išsipuošę kviesliai važinėjo miestelio gatvėmis

Rugpjūčio 26-oji – paskutinis atsisveikinimo su vasara etapas, dar viena darnios bendruomenės šventė.

Skirsnemunė įsikūrusi ypatingame krašte – netoli Jurbarko, keturių Lietuvos regionų sandūroje, tad čia susisiekia Aukštaitija, Žemaitija, mažoji Lietuva, o netoliese, tik kitoje Nemuno pusėje, jau – Suvalkija.

Nuo pat ankstaus ryto krapnojantis lietus nenuslopino Skirsnemunės gatvėmis kinkuojančio arklio traukiamo vežimaičio, kuriame sėdintys išsipuošę kviesliai (Skirsnemunės mėgėjų teatro aktoriai) skambių balsų, kviečiančių į Šv.Baltramiejaus atlaidus ir miestelio šventę.

Į Šv. Baltramiejaus  atlaidus rinkosi tikintieji

Šv.Mišios Skirsnemunės Šv.Jurgio bažnyčioje

Kauno „Gitarijos“ muzikos mokyklos ansamblis

Renginiai prasidėjo Šv. Baltramiejaus atlaidais Šv. Jurgio bažnyčioje. Spalvingoj žmonių minioj girdėjosi ir aukštaitiška, ir žemaitiška šneka. Pakalbintos damos ir ponai sakėsi esą atvykę iš Raudonės, Smalininkų, Šakių rajonų. „Skirsnemunėje gyvena mūsų artimi giminaičiai, Šv. Baltramiejaus atlaidai yra puiki proga visiems vėl susitikti, tad šventėje apsilankome beveik kasmet“, - kalbėjo iš Lekėčių kartu su seserimi Ele, gyvenančia Vilkaviškyje, atvykusi Stasė Valevičienė.

Gausus prekeivių būrys siūlė ne tik tradicinių spalvingų karamelinių saldainių, bet ir mielų smulkmenų, ypač džiuginusių vaikus. Diana Janauskienė pavaišino „atlaidų skanėstais“, atvežtais net iš Biržų rajono, greitakalbe dalijosi įspūdžiais iš pirmąjį rugpjūčio savaitgalį vykusių garsiųjų Kanapinės atlaidų, vykusių Skaistkalnėje. „Šiemet – unikali proga - tą dieną iš Skaistkalnės bažnyčios į Germaniškio koplyčią buvo perduota stebuklingoji Dievo Motinos ikona, kurios piligrimystės kelias driekėsi per 23 pasaulio šalis“, - kalbėjo Diana.

O Skirsnemunės bažnyčios skliautai tądien po Šv.Mišių skambėjo nuo Kauno „Gitarijos“ muzikos mokyklos ansamblio atliekamų melodijų. Apie tai pranešė ir LRT radijo informacinė tarnyba.

Panemunės pilies šeimininkai priminė istorinius faktus apie Skirsnemunę

Svečiai negailėjo gražių žodžių šventės rengėjams

Apdovanoti futbolo turnyro nugalėtojai 

Šventės vedėjai ir dalyviai. jurbarko kc.nuotr.

Renginių netrūko visą dieną. Į iškilmingą šventės atidarymą, vykusį centrinėje miestelio aikštėje, atvyko netoliese esančios Panemunės pilies šeimininkai: Barbora, Kristupas ir Jurgis Eperješai su dvaro tarnaitėmis Cecilija ir Zofija (Panemunės pilies teatro (vad. V. Palaitienė) aktoriai D. Titliuvienė, J. Tamošaitis, E. Paulis, R. Danaitienė ir D. Abromienė), priminė susirinkusiems istorinius faktus apie Skirsnemunę, iškilmingai įnešė miestelio vėliavą ir į sceną pakvietė dabartinį Skirsnemunės valdovą – seniūną Aidą Mozūraitį. Po seniūno sveikinimo žodžio Jurbarko kultūros centro Pilies kaimo moterų vokalinis ansamblis „Vikinda“ (vad. O. Jurėnienė) atliko Skirsnemunės himną ir dar keletą gražių dainų.

Buvo gausu pramogų ir mažiesiems. Jų laukė Robotikos akademija, vaikų laisvalaikio centro „Žiogas“ batutai, Vertimų stovyklavietės pramogos, „Loterija be pralaimėjimų!“ Miestelio aikštėje vaikus džiugino pasivažinėjimas arkliuko vežimaičiu, o sporto gerbėjams – futbolo varžybos Lietuvos Respublikos Seimo nario Ričardo Juškos taurei laimėti. Pirmąją vietą laimėjo ir Lietuvos Seimo nario Ričardo Juškos taurę iškovojo „Seredžiaus“ komanda.

Skirsnemunės mėgėjų teatras šventę pasitiko premjera – satyrine B.Sruogos komedija „Dobilėlis penkialapis“ ir jos iškalbingu moto „Nori vesk, nori – ne, vis tiek gailėsies!“

Šiuolaikiškai interpretuoto spektaklio  personažus įtaigiai išpildė teatro gerbėjams puikiai pažįstami aktoriai, juos ir visus susirinkusiuosius  vakaro pradžioje pasveikino Jurbarko rajono savivaldybės mero pavaduotojas Saulius Lapėnas, administracijos direktoriaus pavaduotojas Darius Juodaitis, Lietuvos Respublikos Seimo narys skirsnemuniškis Ričardas Juška ir Skirsnemunės seniūnas Aidas Mozūraitis. Buvo apdovanoti futbolo turnyro dalyviai.

Liejosi padėkos ir ovacijos už sėkmingą spektaklio premjerą.

Kiekvienas norintis galėjo pasivaišinti „seniūno sriuba“.

Koncertuoja grupė "Dinamika"

Nepabūgusiems apniukusio oro, šventė tęsėsi, klausantis Jurbarko, Veliuonos, Raseinių rajonų kultūros centrų kolektyvų skambių dainų ir svarbiausio vakaro akcento – grupės „Dinamika“ pasirodymo.

Šventės pabaigoje, jau sutemus, dangų nušvietė įspūdingi fejerverkai.

Skirsnemunės miestelio šventė kasmet suburia kraštiečius ir miestelio svečius. Tai puiki proga susitikti įvairių regionų gyventojams, puoselėti tradicijas ir nepamiršti istorijos.

Atgal