VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

10.04. Lietuvos žurnalistų turas po Prienų kraštą (4)

Loreta Nikolenkienė

Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka

2012 m. rugsėjo 28 d. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje atvėrė duris Poeto Justino Marcinkevičiaus memorialinis kambarys, į kurį tiesiai iš Vilniaus atkeliavo dalis poeto asmeninio archyvo ir daiktų: 2454 įvairūs dokumentai (knygos, periodiniai leidiniai, kvietimai, lankstinukai) lietuvių, rusų, anglų, prancūzų, vengrų, čekų, lenkų, vokiečių kalbomis, knygų lentynos, nuotraukos, medinės skulptūros ir daugybė kitų mažesnių ar didesnių relikvijų.

Susitikimas Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje įrengtame poeto memorialiniame kambaryje

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje esančiame Poeto Justino Marcinkevičiaus memorialiniame kambaryje susipažinome su čia saugoma poeto asmenine biblioteka, apžiūrėjome bibliotekos parengtą kilnojamąją parodą „Justinas Marcinkevičius. Nuo ištakų iki šiandienos“, kurią išsamiai pristatė bibliotekos metodininkė Dalia Bredelienė.

Ekskursija „Senųjų Prienų beieškant“

Padėkoję bibliotekos darbuotojoms už šiltą sutikimą ir vaišes, eidami per Prienų miestą, dalyvavome ekskursijoje „Senųjų Prienų beieškant“, klausėmės  vyr. fondų saugotojos E. Juodsnukytės pasakojamų Prienų krašto – Suvalkijos ir Dzūkijos sankirtos – istorijos paslapčių… Kas mes? Kada ir kaip čia, abipus Nemuno, atkeliavome? Senoji piliavietė, dvaras, garsiosios XVII a. Prienų popieriaus dirbtuvės. Senųjų Prienų gatvių romantika: valdovo Kęstučio paminklas, Goldbergo alaus bravoras, kino teatras „Palás“, spaustuvės, knygynai, bankai… Krašto asmenybės ir atmintis…

Aplankėme iškilius istorinius statinius: Prienų Kristaus Apsireiškimo bažnyčią, LDK Kęstučio paminklą,  Greimų tiltą, sinagogą...

Ganėtinai išalkome, tad skubame išsikepti duonos ir sudalyvauti edukacijoje „Duonos kelias iki stalo“ Prienų krašto muziejuje...

 Prienų krašto muziejus

Prienuose F. Martišiaus gatvėje įsikūręs Prienų krašto muziejus vykdo įvairias edukacijas: „Lino kelias iki staklių“, „Auskit, vykit, mano rankos“, „Žvakių liejimas“ ir kitas.

Prienų krašto muziejus

Vienoje ir  iš jų - „Duonos kelias iki stalo“- sudalyvavome ir mes.

Užsiėmimus vedančios muziejaus darbuotojos apranga, veiksmais ir kalba iliustruoja valstiečių buityje gyvavusias duonos kepimo tradicijas  ir papročius. 

Mus sutinka profesionalios kepėjos

 Duona užminkyta vakar vakare

Fantazijos puošybai netrūko

Kvapnią duoną ragavome jau namuose

Pamatėme duonos kepimo procesą, susipažinome su istorija ne tik stebėdami, bet turėjome galimybę susiformuoti užminkytos duonos kepalėlius, sulaukėme iškepant ir iš muziejaus išsinešėme drobiniuose maišeliuose.

O kol  duona kepė, vaišinomės lietuvišku kugeliu, kaip ir dera, paskanindami riebia grietine ir spirgučiais...

Graži muziejaus aplinka

Na, dar spėjome apžiūrėti muziejaus ekspoziciją, gražią aplinką, kurią puošia įspūdingi medžio dirbiniai.

Atgal