VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

10.18. Ilgai lauktas momentas įvyko – atidarytas MO muziejus

Spalio 18 dieną duris lankytojams atvėrė Danguolės ir Viktoro Butkų iniciatyva įkurtas MO muziejus. Vietoj buvusio kino teatro „Lietuva“ iškilęs žymaus architekto Daniel Libeskind projektuotas pastatas bus atviras skirtingų interesų ir amžiaus lankytojams.

Atidarymo dieną muziejų sveikino svečiai ir pirmieji lankytojai. Spalio 18 dieną prasidėjo keturių dienų atidarymo programa, visą parą atverianti muziejaus erdves lankytojams ir kviečianti dalyvauti tikrame atidarymo MOratone.

 

Kaip teigė muziejaus steigėjas Viktoras Butkus, MO muziejus bus ta vieta ir erdvė, kurioje siekiama patraukliai ir įtraukiančiai papasakoti apie meną. „Džiaugiuosi pagaliau pasiekta finišo tiesiąja, tačiau puikiai suprantu, jog dideli darbai laukia kaip tik po muziejaus atidarymo. Norime, kad muziejus būtų gyvas, todėl stengsimės, kad kuo daugiau žmonių norėtų atvykti, o jau apsilankiusieji – sugrįžti dar kartą“.

Specialiai į muziejaus atidarymą atvykęs pastato architektas Daniel Libeskind pridūrė, jog yra projektavęs ne vieną didelį muziejų pasaulyje, tačiau jam buvo labai įdomu kurti šį išskirtinį projektą modernaus ir šiuolaikinio meno kolekcijai Vilniuje. „Be galo vertinu Vilniaus istoriją, man patinka šio miesto dvasia. Tikiu, kad muziejus taps vieta, kurioje bus galima mėgautis ir menu, ir pačiu miestu“, – pridūrė D. Libeskind.  

MO muziejaus viziją, kaip miestą buriančią erdvę, apibūdino ir miesto meras Remigijus Šimašius: „Esu įsitikinęs, kad su MO įsikūrimu Vilnius atranda labai ryškų meno miesto veidą – atvirą, estetišką,  šiuolaikišką, kuris dar ilgus dešimtmečius formuos jaunųjų  vilniečių meno pajautimą čia vyksiančiuose  edukaciniuose projektuose. Savivaldybė remia MO misiją ir kartu augins meno talentus,  kurie toliau garsins modernaus Vilniaus vardą pasaulyje“.

 „MO yra vienareikšmiškai didžiausia ir įstabiausia privati investicija į kultūrą ne tik Lietuvoje, bet ir visame mūsų regione. Muziejaus steigėjai atliko žygdarbį. Šios meno kolekcijos ir muziejaus atsiradimas – ne tik fizinis naujas objektas, tai ir kultūrinis – dvasinis pokytis mūsų sąmonėje. Tikimės, kad muziejus vykdys savo misiją ir darys būtent tai, ką jie daro šiandien – turtins autorių kolekciją, vykdys edukacines programas, bus šiuolaikine intelektualine pastoge dailės, muzikos, kino atlikėjų ir kitų meno sričių atstovams bei mylėtojams“, – sveikindama su muziejaus atidarymu teigė kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

Tai, kad muziejus yra atviras visokiems požiūriams parodo ir pirmoji MO muziejuje publikai pristatoma paroda, kuruojama prof. dr. Ramintos Jurėnaitės. Parodoje pavadinimu „Visas menas – apie mus“ daug mūsų istorijos ženklų, į kuriuos kviečiama žiūrėti ir iš savo asmeninės, ir iš lietuviškosios tapatybės perspektyvos. Parodoje visi mūsų išgyvenimai: pokaris, sovietinis atšilimas, brežnevinis sąstingis, pertvarkos skersvėjis, Sąjūdžio grąžinta nepriklausomybė ir sparčios permainos su naujais iššūkiais.

MO muziejaus atidarymo renginiai – susitikimai su autoriais, interaktyvūs projektai, diskusijos, edukacinės programos, koncertai, naktinis parodos lankymas. Specialiai muziejaus atidarymo progai kurtas ir ne vienas performansas. Lankytojų laukia premjeros, kurias pristatys performanso menininkėsKira Nova (Ieva Misevičiūtė), Eglė Budvytytė, taip pat bus galima išgirsti specialiai MO muziejui sukurtą Vaivos Grainytės ir Arturo Bumšteino libretą. Įvyks ne viena nauja kolaboracija ir menų sintezė.

Muziejus lankytojų spalio 18-21 dienomis laukia ir dieną, ir naktį. Visa muziejaus atidarymo programa: https://atidarymas.mo.lt/

Atidarymo bilietą sudaro parodos bilietas ir 2 pasirinkti renginiai.

MO muziejus, įkurtas asmenine mokslininkų Danguolės ir Viktoro Butkų iniciatyva, beveik dešimtmetį veikė kaip muziejus be sienų. Sukauptą 5000 modernaus ir šiuolaikinio meno kūrinių kolekciją sudaro Lietuvos dailės aukso fondas nuo XX a. 6-ojo dešimtmečio iki šių dienų.

Nuo 2018 m. spalio 18 dienos MO tampa gero laisvalaikio vieta. Čia užsukti kviečia parodos, kinas, edukaciniai užsiėmimai, koncertai ir kiti renginiai, skirti įvairioms amžiaus grupėms. Vienas iš MO tikslų yra burti aktyvią bendruomenę – MOdernistus – kurie palaiko MO idėją ir padeda kurti naująjį muziejų drauge.

Indrė Lelevičiūtė

Ryšių su visuomene vadovė

Nuotraukų aut.  Rytis Šeškaitis

Atgal