VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

10.19. Dvarų istorijos žadina vaizduotę

Rima Misiūnienė,

Ignalinos viešosios bibliotekos Mielagėnų filialo vyresn. bibliotekininkė

Nuo vasaros pradžios Ignalinos rajone vyksta  Ignalinos rajono viešosios bibliotekos projekto ,,Dvarų istorijos žadina vaizduotę“ renginiai. Projektas,  skirtas  atkurtos Lietuvos šimtmečiui ir bendruomenėms, Ignalinos rajono gyventojus kviečia dalyvauti įdomiuose ir prasminguose renginiuose, susipažinti su dvarų istorija ir šiandienine veikla.

Ignalinos rajone yra išlikę 4 dvarai ir 3 dvarvietės, kuriuose ir vyksta projekto renginiai.

Projekto ,,Dvarų istorijos žadina vaizduotę“ pristatymas liepos pradžioje vyko Vidiškių dvare, kuris šiuo metu yra privatus, o jo savininkas siekia, kad dvare vyktų aktyvus kultūrinis gyvenimas, kad architektūrinis kompleksas būtų atviras visuomenės lankymui. Pirmajame projekto renginyje, sutraukusiame itin gausų dalyvių būrį, buvo parodytas VŠĮ „Vizualios mintys” spektaklis „Pakalnučių metai”, sukurtas pagal Jurgos Ivanauskaitės noveles. Ekskursiją po Vidiškių dvarą vedė pats dvaro savininkas K. Mozeris. Projekto vadovė bibliotekininkė Laima Andrijauskienė, pristačiusi projekto tikslus, uždavinius, veiklas, kvietė visus aktyviai dalyvauti projekto renginiuose  ir akcijoje „Įamžink savo kraštą” -  fotografuoti ir piešti dvarus, jų architektūrą ir kraštovaizdį. Piešiniai ir fotografijos bus panaudoti parodai, išliks planuojamoje išleisti knygoje.

Liepos - rugpjūčio mėnesiais projekto renginiuose, vykusiuose Kazitiškio, Kazokinės dvarvietėse, laukė susitikimai su mokslininkais:  istoriku doc. S. Kulevičiumi, biologu, gamtininku, biomedicinos mokslų dr. Broniumi Šablevičiumi, profesoriumi dr. Remigijum Noreika.

Meikštų dvare, kuriame įsikūręs didžiausias Lietuvoje priklausomybių centras, vyko atvirų durų diena ir pažintinė kelionė „Atviros gyvenimo pamokos“ su dvare veikiančio priklausomybių reabilitacijos centro įkūrėju ir vadovu Mindaugu Survilu. Čia lankėsi projekto svečias aktorius Gediminas Storpirštis su programa „Muzikinė dvarų kultūra ir dainuojamoji poezija“.

Krašto pažinimo pamokoje, vykusioje Antaprūdės dvaro sodyboje, skambėjo Ignalinos Miko Petrausko muzikos mokyklos kanklininkų atliekami kūriniai.

Rugsėjo mėnesį  vyko pažintinis žygis „Senasis Daugėliškis – užmirštoji Mindaugo Voruta?“, kuriam  vadovavo žygeivis paminklotvarkininkas Kęstutis Čeponis, neseniai pasiūlęs hipotezę, kad garsioji Mindaugo Voruta gal būt yra Senojo Daugėliškio piliakalnis. Šio žygio dalyviai, sužinoję daug įvairių istorijos faktų, hipotezių, legendų, gėrėdamiesi rudenėjančia gamta, bendraudami vaizdingomis Senojo Daugėliškio vietovėmis nuėjo ne vieną kilometrą nuo vieno objekto prie kito.

Paliesiaus dvaras 

 Kazokinės dvaro liekanos

Vieną rugsėjo popietę projekto edukacinės pažintinės kelionės dalyviams vartus atkėlė neseniai iš griuvėsiu atkurtas ir teberestauruojamas Paliesiaus dvaras. Renginys Paliesiaus dvare sutapo su Šventojo Tėvo vizitu Lietuvoje, o koncertas, kuris buvo dovanotas projekto dalyviams, sukūrė sakralumo nuotaiką šiame už 100 kilometrų nuo Vilniaus esančiame Lietuvos kampelyje. Tai švelnumo ir tylos kupinas poezijos ir muzikos renginys „Kad Lietuva neišsivaikščiotų“, kuriame skambėjo kunigo Ričardo Mikutavičiaus (1935 – 1998) poezija, taip pat Johano Sebastijano Bacho, Balio Dvariono, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Jeronimo Kačinsko, Šarlio Guno, Edwardo Elgaro ir Mindaugo Urbaičio muzika.

Malonu, kad Ignalinos rajone esantys dvarai svetingai priima projekto dalyvius, kad jų veikla vienaip ar kitaip skirta visuomenei. Neabejotinai teigiama dvarų reikšmė šiandieniam gyvenimui.   Meikštų dvare, kaip minėta, teikiamos paslaugos kenčiantiems nuo priklausomybių,   Paliesiuje veikia reabilitacijos klinika, viešbutis, restoranas, šis dvaras tapo kultūrinio gyvenimo centru, čia vykstantys klasikinės muzikos koncertai, dailės plenerai sutraukia gausybę lankytojų  iš toli. Mielagėnų krašto gyventojams neretai pasiūloma koncertuose apsilankyti nemokamai, taikomos nuolaidos. Dvaro edukaciniuose renginiuose  dalyvauja ir vietiniai bei aplinkinių rajonų meno kolektyvai.  Keliautojų žemėlapiuose atsirado naujas maršrutas – į Paliesių, pakeliui aplankant Mielagėnų šv. Jono krikštytojo bažnyčią. Klebonas Marijonas Savickas šypsosi, kad nėra kada melstis, dažniau tenka ekskursijų vadovu būti.

Čia nemažai vietinių žmonių gavo darbą. Juntamas infrastruktūros gerėjimas. Iki šių metų į dvarą vedusį žvyrkelį pakeitė asfalto danga, pastatytas naujas tiltas, visu grožiu atsivėrė upės vingis už dvaro.

Projekto ,,Dvarų istorijos žadina vaizduotę“ veiklos dar tęsiasi. Paskutinis susitikimas, projekto uždarymas, vyks vėl Paliesiaus dvare gruodį.

Renginių dalyviai, projekto partneriai, dėkingi projekto organizatoriams – Ignalinos rajono savivaldybės viešajai bibliotekai - už suteiktą galimybę turiningai praleistą laiką.

Belieka tik palinkėti, kad ir į tas vietas, kur tik ženklai belikę iš ten buvusių dvarų  didybės, įžengs rūpestingi potencialūs šeimininkai ir prikels juos naujam gyvenimui.

 

 

Atgal