VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

11.16. Mes prisimename Alę Rūtą

Rokiškio Juozo Tumo – Vaižganto gimnazijos

 „Romuvos“ padalinio bibliotekos vedėja

Rokiškio Juozo Tumo – Vaižganto gimnazija ruošiasi paminėti 100 – mečio jubiliejų. Sklaidau rašytinius dokumentus, knygas, Rokiškio krašto įžymių datų kalendorius... Gamtoje mūsų veidus gairina lapkričio vėjai, žemę plauna lietūs, o spaudiniai liudija, kad lapkričio 16 d. gimė kraštietė poetė, JAV visuomenės veikėja Alė Rūta ( Elena Viktorija Nakaitė – Arbačiauskienė / Arbienė). Kodėl būtent prisiminiau mūsų kraštietę? Kai dar kartą peržiūrėjau gimnazijos skaitykloje kraštotyros aplanką „Poetė, rašytoja Alė Rūta“ ir mintys savaime kuria vaizdą... Kažkada šioje gimnazijoje mokėsi būsimoji rašytoja Alė Rūta. Čia aidėjo jos juokas, čia ji vaikščiojo, skaitė knygas, čia palikta jos dalelė širdies. Šį rudenį jai būtų sukakę 103 metai... Į Amžinybę rašytoja iškeliavo 2011 m. gruodžio 31 d.

Rūtos Vilutienės nuotr. iš Alės Rūtos leidinių su autografais kolekcijos

Gimnazijos skaitykloje ją prisimename vos ne kasdien... Čia jos dovanotų leidinių kolekcija (įžymių žmonių leidiniai su autografais Alei Rūtai), o apie dovanotus leidinius pasakojame gimnazistams, apsilankantiems svečiams, rengiame autorės atminimui skirtas spaudinių parodas.

Dažnai prisimename gimnazijoje organizuotą Alės Rūtos 100-mečiui skirtą renginį. Lietuvos teatro aktorius, režisierius Ferdinandas Jakšys dar ir dabar šiltai prisimena bendravimą su kraštiete Ale Rūta. Jo prisiminimus kraštietis Darius Baltakys užfiksavo. Dvelkia šiluma...

2018 m. pavasarį dailininkė, dizainerė Rasa Arbas – Chamberlain (Los Andželas) įsteigė savo vardo premiją skatinančią rašytojos, JAV visuomenės veikėjos Alės Rūtos kūrybos ir leidinių su autografais kolekcijos, esančios Rokiškio Juozo Tumo – Vaižganto gimnazijos „Romuvos“ padalinio skaitykloje populiarinimą ir gimnazistų skaitymo skatinimą, kūrybinį mąstymą, literatūros ir meno suvokimą. Šios premijos laureatė gimnazistė Ignė Tunaitytė kasdien lankosi gimnazijos bibliotekoje, o jos pati mėgstamiausia vieta Mažoji skaitykla. Ignei ir jos klasės draugėms čia gera... Pavasarį rinksime jau kitą premijos laureatę, kas žino, o gal laureatą? Laikas išspręs visus nežinomuosius... Svarbiausia, kad kraštietės rašytojos Alės Rūtos atminimas gyvas ir šiandien... Jos dvasia gyva čia, Rokiškio krašto žemėje, o bendravimas su ponia R. Arbas elektroniniais laiškais liudija, kad saitai su gimtine nenutrūko... Tuo ir džiaugiamės.

                                                                                                

Atgal