VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

12.05. M. Mažvydo premija - kultūros istorikui S. Lūžiui

Martyno Mažvydo premija už nuopelnus Lietuvos valstybės kalbai, raštijos istorijai ir knygos menui šiais metais skiriama Sigitui Lūžiui už Kazimiero Semenavičiaus knygos ,,Didysis artilerijos menas“ pirmosios dalies vertimą iš lotynų kalbos ir reikšmingus pastarųjų penkerių metų mokslinius senosios Lietuvos literatūros ir rašytinio paveldo, lietuvių kultūros asmenybių literatūrinės ir kultūrinės veiklos, lietuviškos knygos ir spaudos tyrinėjimus.

Kultūros ministerijos nuotr.

Kultūros istoriko, knygotyrininko, pedagogo ir vertėjo, Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojo S. Lūžio pastarųjų metų veikla apima plačias ir įvairias mokslo, kultūros ir profesines sritis. Ilgą jo darbų sąrašą vainikuoja vieno iš svarbiausių senosios Lietuvos tekstų - K. Semenavičiaus lotynų kalba parašyto veikalo ,,Didysis artilerijos menas“ pirmosios dalies vertimas į lietuvių kalbą.

Parašytas ir išleistas XVII amžiuje, K. Semenavičiaus ,,Didysis artilerijos menas“ ilgiau nei du šimtmečius Europoje buvo naudojamas kaip vienas pagrindinių žinių apie artileriją šaltinis.

S. Lūžio kruopščiai, su didžiule profesine kompetencija lietuviškai prakalbintas K. Semenavičiaus veikalas, iliustratyvus enciklopedinis įvairių sričių žinynas yra neabejotina dovana ir mokslo šaltinis istorikams, filologams, karybos profesionalams bei kitų sričių specialistams.

Martyno Mažvydo premija kartu su kitomis Kultūros ministerijos premijomis bus įteikta Vilniaus miesto rotušėje gruodžio 11 d.

Atgal