VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

02.01. Muzikos kerai. X tarptautinis muzikos festivalis „Le strade d’Europa. Lietuva-Italija“

Lidija Veličkaitė

 

„Muzika yra nepaprasta jėga, išreiškianti daugiau, nei gali žodis. Ji jungia žmones nepriklausomai nuo kalbos, amžiaus, išsilavinimo ar kultūros skirtumų. Štai ir šiame festivalyje Lietuva ir Italija jau dešimtąjį kartą susijungia drauge dėl Muzikos – mūsų patikimiausio ir jautriausio bendravimo instrumento, pasiekiančio kiekvieno iš mūsų širdį“, – šiais jautriais žodžiais Lietuvos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Italijos Respublikoje Ričardas Šlepavičius pradėjo sveikinimą, kreipdamasis į jau jubiliejinio X tarptautinio muzikos festivalio „Le strade d’Europa. Lietuva-Italija 2018“ svečius ir dalyvius.

X tarptautinį muzikos festivalį „Le strade d’Europa. Lietuva-Italija“ rengė VšĮ Musica Vitale festivalio meno vadovė, Italijoje gyvenanti klavesinininkė Nijolė Dorotėja Beniušytė. Festivalį globojo Lietuvos Respublikos ambasada Italijoje ir Galėzes miesto savivaldybė. Partneriai – Lietuvos nacionalinė filharmonija, Žemaičių dailės muziejus, Vytauto Kasiulio dailės muziejus, Čiurlionio namai, Vilniaus rotušė, Nacionalinė vargonininkų asociacija, fortepijonų salonas „Organum“, Akvilos miesto pagrindinės koncertinės įstaigos „I Solisti Aquilani“ ir „B. Barattelli“, Marco Scacchi muziejus, Sicilijos Regiono Asamblėja, bei du tarptautiniai muzikos konkursai Italijoje, rengiami Saturnio kultūros draugijos ir Kultūros ir Muzikos asociacija „G. Curci“.

Festivalio metu spalio 15d. – gruodžio 15 d. tarp Lietuvos ir Italijos nuskambėjo penkiolika originalių, plataus spektro programų, iš jų dešimt koncertų Lietuvoje ir penki Italijoje. Juose dalyvavo talentingi jaunosios kartos atlikėjai ir didieji scenos meistrai iš Lietuvos, Italijos, Baltarusijos, Taivanio, JAV ir Turkijos. Išskirtinis dėmesys šiame festivalyje buvo skirtas atlikėjams iš Lenkijos.

Čiurlionio kvartetas - iš kairės: Jonas Tankevičius (I smuikas), Darius Dikšaitis (II smuikas) Gediminas. Dačinskas (altas), Gleb Pyšniak (violončelė), priekyje Francesco Mammola (mandolina, Italija) ir  Nijolė Dorotėja Beniušytė (klavesinas). Akvilos Pilies parko auditorija"

Iš kairės: Žilvinas Brazauskas (klarnetas),Robertas Lozinskis (fortepijonas), Natania Hoffman (violončelė). Akvilos Pilies parko auditorija

Festivalio meno vadovė Nijolė Dorotėja Beniušytė

Festivalio atidarymo koncertinė programa „Su muzika per Europą“ užpildė istorinės Trakų salos pilies menės skliautus. Antrus metus sėkmingai kartu kuriantis Čiurlionio kvartetas – Jonas Tankevičius (I smuikas), Darius Dikšaitis (II smuikas), Gediminas Dačinskas (altas), Gleb Pyšniak (violončelė), Lietuvoje jau gerai pažįstamas italų mandolininkas Francesco Mammola ir klavesinininkė Nijolė Dorotėja Beniušytė atliko italų baroko meistrų kūrybą. Koncertinei programai ryškių ir gaivališkų spalvų įnešė festivalio užsakymu sukurti turkų kompozitoriaus Ilkay Bora Ödero kūriniai – „Tombik“ ir styginių kvartetas „Rüzgar“. Pastaroji, trijų dalių kompozicija, perteikė Anatolijos žemės dvasią. Muzika grįsta Marmuro regiono ritmais, didžiojo poeto ir muzikanto Aşiko Veyselo dainos „Uzun İnce Bir Yoldayim“ interpretacija, Karadenizo regiono šokiais.

Festivalio penkių koncertų ciklas „Juniors in concert“ buvo skirtas jauniesiems atlikėjams iš įvairių Lietuvos muzikinio ugdymo įstaigų, sėkmingai pasirodžiusiems IV tarptautiniame muzikos konkurse „Su muzika per Europą“, kuris vyko 2018 metų pavasarį Vilniuje.

Po Lietuvą ir Italiją keliaujantis festivalis aplankė ir Plungės Kunigaikščio Mykolo Oginskio rūmus – Žemaičių dailės muziejuje skambėjo fortepijoninė muzika. Vienoje scenoje susitiko IV tarptautinio muzikos konkurso „Su muzika per Europą“ Grand Prix laureatai – jaunasis virtuozas iš Lenkijos Kacper Kuklinski ir charizmatiškasis, tarptautiniuose konkursuose triumfuojantis fortepijono poetas iš Taivanio Yu-Lun Chang. Kiek pavargęs muziejaus fortepijonas suskambo naujomis spalvomis ir nebuvo kliūtis atlikti solinių J. S. Bacho, L. van Beethoveno, S. Rachmaninovo, E. Granados ir A. Griunfeldo kūrybos perlų.

Lapkričio 18 dieną net du festivalio koncertai vyko Vilniuje. Vilniaus arkikatedroje vargonavo iš Italijos atvykęs eklektiškasis Carlo Ferdinando De Nardis. Jis yra vienas iš barokinio ansamblio „Gli Archi del Cherubino“ įkūrėjų, kuriame groja smuiku, altu, vargonais ir klavesinu. Su šiuo ansambliu kaip solistas pasirodė daugelyje prestižinių festivalių. Pasibaigus koncertui daugelis klausytojų patraukė į Vilniaus rotušę, kurioje jų laukė jau anksčiau minėtas pianistas iš Taivanio Yu-Lun Chang ir susirgusią dainininkę Moniką Kučinską paskutinę minutę meistriškai pakeitusi, jaunutė ir daug vilčių teikianti sopranė Emilė Elena Dačinskaitė.

Po įvykusių devynių festivalio koncertų Lietuvoje, artėjant gražiausioms žiemos šventėms,  penki koncertai gruodžio mėnesį laukė Italijos klausytojų. Galėzes mieste – Marco Scacchi muziejuje karaliavo smuikas ir fortepijonas. Solinę ir kamerinės muzikos programą atliko XXX Europinio muzikos konkurso „Citta di Moncalieri“ laureatas, smuikininkas Leonardo Ricci kartu su scenos partneriu, pianistu Francesco Mazzonetto. Jauni ir ambicingi atlikėjai yra daugelio tarptautinių ir respublikinių pirmų ir pirmų absoliučių premijų laureatai. Kitą vakarą ištikima festivalio publika susirinko  į autorinį pianisto Maurizio Mastrini koncertą „W La Vita“ (it. Tegyvuoja gyvenimas). Dėl savo vienišiaus prigimties dažnai vadinamas „Laukine širdimi“jis yra išskirtinis atlikėjas tarptautinėje arenoje ne tik dėl stiprios savos kūrybos kūrinio emocinės išraiškos, bet ir dėl originalios pianisto technikos, kurios dėka jis užkariavo pasaulinę auditoriją.

Festivalio perlai – lietuvių atlikėjų koncertai Italijoje, iš kurių du sutraukė gausią publiką į Akvilos miesto Pilies parko auditoriją. Antrą kartą į festivalį sugrįžo intensyviai koncertuojantys Lietuvoje ir užsienyje tarptautinis Trio Agora – Žilvinas Brazauskas, klarnetas Lietuva/Vokietija, Natania Hoffman, violončelė, JAV/Italija ir Robertas Lozinskis, fortepijonas, Lietuva/Vokietija. Praeitais metais trio atliko specialiai festivaliui sukurtą programą „Lietuvos garsai“, kurios pagrindas lietuvių tautosaka, sutartinės ir liaudies muzika. O šiais metais Pilies parko auditorijoje ansamblis džiugino klausytojus klasikiniu repertuaru: S. Rachmaninovo, M. Brucho, J. Hoffmano ir L. van Beethoveno kūriniais.

Sausakimša Pilies parko auditorijos publika nekantravo išgirsti kūrybinius 50-mečius švenčiančius Čiurlionio kvarteto ir „I Solisti Aquilani“ styginių kvarteto (dėl savo  aukšto muzikos atlikimo lygio šis kamerinis orkestras laikomas vienu iš pačių prestižiškiausių Italijoje) kartu atliekamą F. Mendelsshon – Bartholdy styginių oktetą op. 20 bei „namuose žaidžiančius“, Akvilos Alfredo Casellos konservatorijos absolventus – mandolininką Francesco Mammolą ir klavesinininkę Nijolę Dorotėją Beniušytę. Itin stilingai, žaismingai ir retai tiek Lietuvoje, tiek Italijoje skambančia sudėtimi, styginių kvartetas, mandolina ir klavesinas, puikiai įvaldę barokinės muzikos kalbos dialektiką, atliko A. Vivaldi ir G. Paisiello koncertus mandolinai, styginiams ir basso continuo. Koncertinėje programoje negalėjo trūkti ir Lietuvos vizitinės kortelės – M. K. Čiurlionio styginių kvarteto c-moll. Koncertui pasibaigus, ypatingos atmosferos užburti klausytojai neskubėjo skirstytis, sveikino atlikėjus ir tarpusavyje dalinosi teigiamais koncerto įspūdžiais.

Akvilos miestas gali pasidžiaugti aktyviai pulsuojančiu kultūriniu gyvenimu ir renginių gausa. Tai sudaro sveiką kūrybinę konkurenciją ir padeda išlaikyti aukštą meninį lygį. Festivalio „Le strade d‘Europa. Lietuva-Italija“ ir lietuvių atlikėjų koncertai čia visados yra labai laukiami ir šiltai priimami.

Bene įspūdingiausias festivalio koncertas vyko Sicilijos Parlamento Normanų rūmuose Palerme, kur yra seniausias Europos parlamentas, iškilęs IX amžiuje. Ar mandolina, ar Čiurlionio kvartetas, ar 100-metį švenčiančios Lietuvos vardas sutraukė daug klausytojų, o koncerto organizatoriams – Lietuvos Respublikos konsulatui Sicilijoje ir Garbės konsului Alessandro Palmigiano –  teko nemažai pasistengti, kad sutalpintų visus susirinkusius ir kartu atšvęstų Lietuvos gimtadienį. Pilnai klausytojų užpildytos Geltonoji ir Raudonoji salės skendėjo F. Mammolos, N. D. Beniušytės ir Čiurlionio kvarteto bendrai sukurtos muzikinės magijos keruose ir privertė klausytojus ploti atsistojusius (Italijoje, skirtingai nei Lietuvoje, tai labai retas reiškinys!)

Festivalio 15-tasis baigiamasis koncertas gruodžio 15 d. persikėlė į Lietuvą, Vilniaus  „Organum“ koncertų salę.

„Šių metų festivalis išskirtinį dėmesį skiria lenkų atlikėjams, tad šį  koncertą „White&Red#100“, atlikėjai iš Lenkijos – tarptautinių konkursų laureatė pianistė Anna Maria Kubicz ir  IV tarptautinio muzikos konkurso „Su muzika per Europą“ Grand Prix laureatai kamerinis ansamblis – Adam Bruderek (smuikas), Jan Jakub Lewandowski (violončelė), Daniel Ziomko (fortepijonas) skiria Lenkijos Respublikos šimtmečiui paminėti. Fortepijoninės ir kamerinės muzikos koncerte pagrindinė kompozicinė linija dedikuojama lenkų kompozitorių kūrybai – F. Chopin, I. Paderewski, K. Szymanowski fortepijoninės variacijos ir čekų kompozitoriaus L. Janaček rūstaus likimo ir gilios muzikinės poetikos persunkta Sonata I.X. 1905 persipins su audringu vokiečių kompozitoriaus J. Brahmso ir A. Panufnik fortepijoniniu trio“ – kalbėjo festivalio meno vadovė Nijolė Dorotėja Beniušytė.

Belieka palinkėti, kad festivalis gyvuotų toliau ir maloniai stebintų naujais muzikiniais atradimais.

 

 

Atgal