VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

03.06. Kaune atidaroma ekspozicija atstovavusi Lietuvai Venecijos architektūros bienalėje

Kovo 7 d., ketvirtadienį, 17.30 val., Kaune bus pristatytas unikalus projektas – ekspozicija-eksperimentinė laboratorija „Pelkių mokykla“, praėjusiais metais atstovavusi Lietuvai Venecijos architektūros bienalėje.

Čepkeliai. Nuotr. Norbert Tukaj

Projektą kuruoja Masačusetso technologijos instituto (MIT, JAV) tyrėjai, Nacionalinės meno ir kultūros premijos laureatai Nomeda ir Gediminas Urbonai.

Atidarymo programoje: ekskursija su N. ir G. Urbonais ir bendruomeniškos pelkių vaišės.

Menininkai ir mokslininkai kviečia permąstyti pasaulinę pelkių svarbą urbanistikai ir aplinkai – ypač 2019-aisiais, kuriuos Jungtinių Tautų Ramsaro konvencija paskelbė klimato kaitos ir pelkių metais.

„Siekiame atkreipti dėmesį į būtinybę keisti mąstymo įpročius ir išmokti sugyventi su gamta – ypač šiandien, visuotinių neramumų, karo grėsmės ir aplinkos niokojimo laikais. Čia iš naujo permąstoma ekologinė krizė, prognozuojama miestų ateitis, ieškoma tarpdisciplininių sprendimų kuriant bendrabūvį su kitomis rūšimis ir prisidedant prie Dirbtinio Intelekto projekto“, – projekto siekius paaiškina kuratoriai.

Pasibaigus prestižinei Venecijos architektūros bienalei, Nomeda ir Gediminas Urbonai „Pelkių mokyklos“ pristatymus rengia visame pasaulyje – JAV, Kinijoje, Norvegijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir kitose šalyse.

Atgal