VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

03.08. Ir visa tai yra Vokietija... Pavasariui startuojant Vokietija pasineria į karnavalų siautulį

Nijolė Stabingytė Dirmienė Biksmann

 

Žodis karnavalas šioje šalyje yra toks pat šventas, kaip bažnyčia, vaikai, virtuvė. Paskutinę vasario mėnesio dieną gyventojai virsta tigriukais, paršiukais, gaideliais ir generolais.

Nuo seniausių laikų Vokietija apibūdinama kaip šalis, kurioje yra trys šventi dalykai –  bažnyčia, vaikai ir virtuvė. Galima drąsiai pridėti dar vieną – karnavalas.

Kovo ketvirtoji Vokietijoje – poilsio diena, nes tai karnavalo finalas. Niekas nedirba, visi švenčia.

Gatves, metro ir traukinius užplūsta persirengėlių minios. Visi – maži ir seni neišeina iš namų be kostiumo – nuo rožinio paršelio kombinezono iki įspūdingo žaliaodžio galiūno Šreko.

Įdomu, jog niekas kostiumų patys negamina, visus karnavalo reikmenis galima įsigyti specialiose parduotuvėse: pirato ar vienuolio apdarus, viščiuko ar gaidelio pentinus, kepurę su skiautere, žirgo galvą ir uodegą, generolo amunicijos ir daugybę kitų apdarų.

Nuo ankstyvo ryto metro ir traukiniuose minios persirengėlių dainuoja, vaišinasi alumi, užkandžiauja. Vakare visa tai atsispindi šiukšlėmis prie viešojo transporto stotelių.

Susidaro įspūdis, kad vokiečiams karnavalas yra svarbesnis už Naujųjų metų šventę.

Solidūs vyrai ir moterys pasidabina kostiumais ir skuba į centrines aikštes, kur vyksta eisenos nuo penktadienio iki pirmadienio.

Vokietijoje net transportas paklūsta šventės ritmui, tad karnavalų dalyviai namo gali grįžti ir paryčiais. Tad pirmadienis skelbiamas laisvadieniu, skirtu poilsiui.

Dar tarybiniais laikais iš Lietuvos išvykusi Inga tikina, jog būdama vaikas labai stebėjosi žmonių elgesiu, kurie išeidavo į gatves linksmintis: „Palyginti su Vilniumi, tai man buvo tikras stebuklas, kai klerkai ir darbininkai persirengdavo karnavalo kostiumais. Dabar su šeima kasmet dalyvaujame šventiniuose karnavalo renginiuose.“

Pasak Ingos, visi kaimynai, bendradarbiai nesidrovėdami rengiasi įvairiais kostiumais. „Mūsų name gyvena šeima, kurios nariai kasmet rengiasi rožiniais paršeliais ir už tai yra gavę dovanų net iš Diuseldorfo mero.

Karnavalo metu populiaru persirengti valdžios atstovų kostiumais. Šiemet į gatves išėjo daugiau kaip šimtas Angel Merkel bei CDU vadovų, kurie rudeniop laimėjo rinkimus.

Eisenų metu dainuojama, dalinamasi saldainiais ir kitais skanėstais.

Kuomet vyksta šventės finalas, neveikia parduotuvės ir įvairios įstaigos, kadangi visus juos galima sutikti šventinės minios sūkuryje.

 

 

Atgal