VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

03.13. Menininkės darbuose sustabdyta gyvenimo tėkmė

Janina Valančiūtė

Lietuvos medicinos biblioteka

Lietuvos medicinos bibliotekoje atidaryta tautodailininkės Irenos Antaninos Suveizdienės tapybos paroda „Gyvenimo tėkmė “.

Irena Antanina Staronytė - Suveizdienė gimė 1930 m. nepriklausomos Lietuvos kapitono šeimoje Raseinių rajone. 1948 m. baigė „Aušros“ gimnaziją Kaune. Svajojo studijuoti mediciną. Dėl politinių aplinkybių negalėjusi tęsti farmacijos studijų Kauno medicinos universitete 1954 m. baigė Lietuvos žemės ūkio akademiją. Dirbo Alytaus miškų ūkyje, Miškų ūkio ministerijoje, Statybos reikalų komitete, gide Vilniaus ekskursijų biure. Ji taip pat domėjosi kultūriniu gyvenimu. Fotografavo, rašė straipsnius kultūros ir aplinkosaugos klausimais leidiniuose „Mūsų girios“, „Literatūra ir menas“, Amerikos lietuvių dienraštyje „Draugas“ ir kt.

 Parodos autorė. Nuotr. R. Vaišvilienės

„Mano gyvenimo upėje buvo vingių, slenksčių, potvynių ir atoslūgių, rutinos ir sąstingio, tačiau tai neužgesino veržlumo, svajonių. Jaunystėje niekada negalvojau imtis teptuko ir rašiklio, tačiau, kaip matot, teko...“, - sako I. Suveizdienė. 1972 m. atostogaujant Nidoje vieną lietingą dieną nusipirko popieriaus, dažų, teptukų ir sukūrė pirmąjį tapybos darbą. Lankė Vilniaus dizaino mokymo centro „Menų kampo“ senjorų studiją. Menininkės tapybos darbuose, akvarelėse, piešiniuose atsiskleidžia gamtos motyvai, užfiksuoti architektūros pastatai ar jų fragmentai. Parodose dalyvauja nuo 2006 m. Surengė apie 20 personalinių parodų, dalyvavo grupinėse parodose Lietuvoje, Lenkijoje, Graikijoje, Italijoje. Yra pelniusi apdovanojimus. Nuo 2008 m. – Lietuvos tautodailininkų sąjungos Vilniaus bendrijos narė. 2014 m. Lietuvos respublikos kultūros ministerija jai suteikė meno kūrėjo statusą.

2013 m. išleido knygą „Tikroji Kovalevskių, Kovaliauskų, Kavaliauskų giminės istorija“, kurioje pasakoja savo giminės istoriją nuo XVI a. iki šių dienų. Pasak autorės, ši knyga – tai dėkingumo ir atminimo gimtinei ženklas, kad joje gyvenusių ir gyvenančių žmonių pėdsakai nebūtų galutinai užpustyti.

I. Suveizdienė apkeliavusi daugybę kraštų ir Lietuvos vietovių, aktyviai dalyvaujanti visuomeninėje veikloje, tad nenuostabu, kad pasveikinti menininkės į parodos atidarymą susirinko gausus būrys bičiulių, Birutiečių draugijos, Bajorų sąjungos, Gidų gildijos, Žvėryno bendruomenės Vilkpėdės skyriaus „Bočių“ klubo ir kitų organizacijų atstovų, profesorė Ona Vovierienė, tapytoja, gydytoja doc. Vida Domarkienė, Seimo narys Juozas Olekas. Dailininkės mokytoja Vija Tarabildienė sakė, kad ji piešia visur, kur išvažiuoja, ne tik studijoje. Koliažas „Autoportretas“ turėjo didžiulį pasisekimą Sicilijoje. „Tai mano gyvenimas nuo jaunystės“, - savo darbą apibūdina I. Suveizdienė. Anot mokytojo Rimto Tarabildos, kiekvienoje parodoje ji parodo kažką naujo. Palinkėjo nesustoti kūrybos kelyje. Susirinkusieji taip pat linkėjo sveikatos, energijos ir gyvybingumo, kurio iki šiol Irenai Suveizdienei nestinga.

 

 

 

Atgal