VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

05.11. KULTŪROS MINISTRAS: LIETUVOS PAVILJONAS VENECIJOS BIENALĖJE NEPALIEKA ŽIŪROVŲ ABEJINGŲ

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas tarptautinėje Venecijos bienalėje atidarė Lietuvos paviljoną. Jame šį kartą įsikūrė lietuviškas paplūdimys – režisierės Rugilės Barzdžiukaitės, rašytojos Vaivos Grainytės ir kompozitorės Linos Lapelytės šiuolaikinė opera-performansas „Saulė ir jūra“ (Marina).

Lietuvai atstovaujantis projektas, nors ir kuria pozityvią nuotaiką, vis dėlto kviečia mąstyti apie labai rimtas temas: klimato kaitą, visuotinį nuovargį, globalinį atšilimą, kūniškumą, ekologiją, vartotojiškumą. Menininkių darbas stebina ir specifiniu eksponavimu: ant 35 tonų smėlio įsikūrusius dainuojančius vasarotojus žiūrovai stebės iš viršaus. Tokiai kūrinio scenografijai reikalingą erdvę paviljono organizatoriai surado istoriniame Venecijos arsenale, kur anksčiau veikė laivų statykla.

Kultūros ministras M. Kvietkauskas džiaugėsi, kad Lietuvos menininkai Venecijoje ir toliau gvildena globalias problemas: pernai Venecijos architektūros bienalėje pristatyta Nomedos ir Gedimino Urbonų kuruota eksperimentinė laboratorija „Pelkių mokykla“, kuri kvietė permąstyti pelkių svarbą urbanistikai ir aplinkai.

„Džiugu matyti, kad mūsų šalies paviljonas sulaukė daug dėmesio, kad nepalieka žiūrovų abejingų. Norisi tikėti, kad opera-performansas „Saulė ir jūra“ ir už šio kūrinio slypinčios temos ilgam nusės mūsų galvose ir mintyse kaip tos smėlio smiltys, kurias, sugrįžę iš atostogų pajūryje, vis dar galime aptikti įvairiose savo namų vietose“, – kalbėjo kultūros ministras M. Kvietkauskas.

Kultūros ministras taip pat dalyvavo Latvijos paviljono atidaryme, vakare dalyvaus Estijos paviljono atidaryme.

Kas dvejus metus rengiama tarptautinė Venecijos bienalė laikoma prestižiškiausia šiuolaikinio meno paroda pasaulyje. Lietuva joje dalyvauja nuo 1999 metų. Šiemet mūsų šalis prisistatys 11 kartą. Lietuvos paviljoną Venecijos bienalėje pristato Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, organizuoja Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija. Paviljono kuratorė – Lucia Pietroiusti, komisarė – dr. Rasa Antanavičiūtė, garbės komisaras – prof. Jean-Baptiste Joly.

Venecijos bienalė vyksta 58 kartą. Ji tęsis nuo gegužės 11 d. iki lapkričio 24 d.

Atgal