VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

05.31. Apie ūkanotą dangų ir širdies šviesą

Reda Kiselytė,

Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos Rokiškio skyriaus pirmininkė

Mano kompiuterio darbalaukyje gulėjo parengta informacija apie renginį, bet jos negalėjau skleisti, kol nepasigilinau į naują knygą. Norėjosi paskaityti, paanalizuoti naują leidinį, pasigilinti į panaudotus šaltinius, pajusti to laikmečio dvasią, kada gyveno ir dirbo rokiškėnams gerai žinoma asmenybė.

Tą dieną Rokiškį supo ūkanotas dangus, bet žmonių širdyse buvo daug saulės. Kas tą šviesą ir šilumą skleidė? Rokiškio r. savivaldybės Juozo Keliuočio viešojoje bibliotekoje vyko Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ nario Jono Rudoko knygos „Juozo Tūbelio laikai“ pristatymas.

Renginyje kalbėjo knygos autorius, įgyvendinęs sumanymą – įamžinti darbštaus ir energingo kraštiečio politiko ir visuomenės veikėjo, Lietuvos Vyriausybės ir Lietuvos banko vadovo, žemės ūkio specialisto ir spaudos darbuotojo J. Tūbelio atminimą.

Knygos autorių Joną Rudoką sveikina muziejininkė Ona Mackevičienė

Joną Rudoką sveikina ir tubeliečių veikla džiaugiasi Rokiškio Juozo Tūbelio progimnazijos direktorius Zenonas Pošiūnas ir mokytoja Diana Černiuvienė

Prisiminimais apie J. Tūbelio dukrą Mariją Tūbelytę- Kuhlmanienę dalinasi pedagogė Vida Papaurėlienėnė

Abipusė  pagarba. Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ buvęs pirmininkas Algis Narutis dėkoja knygos autoriui Jonui Rudokui, o autorius džiaugiasi pragiedruliečio Algio Naručio parama, leidžiant knygą. Rūtos Vilutienės nuotr.

Dėkojusi gerbiamam J. Rudokui, kraštotyros informacijos žinovė Ona Mackevičienė akcentavo: „Juozas Tūbelis per daug dirbo mums – Lietuvai...“

Buvusi J. Tūbelio progimnazijos direktoriaus pavaduotoja, literatė Vida Papaurėlienė dalinosi prisiminimais apie bendravimą su J. Tūbelio dukra Marija Tūbelyte- Kuhlmaniene. Pedagogė pasakojo, kad M. Tūbelytė- Kuhlmanienė  prisipažino padariusi  vieną nuodėmę – neišmokiusi sūnaus kalbėti lietuviškai...

Rokiškio J. Tūbelio progimnazijos direktorius Zenonas Pošiūnas ne tik dėkojo leidinio autoriui, bet ir džiaugėsi progimnazijos ugdytinių veikla, o tūbeliečių klubo vadovė Diana Černiuvienė neslėpė džiaugsmo, kad moksleiviai turės leidinį iš kurio galės semtis žinių. Dabar moksleiviai yra sakę, kad Juozas Tūbelis buvo meras, dvarininkas, pirmasis mokyklos direktorius, kad  už savo pinigus pastatęs mokyklą... Renginio dalyviai šyptelėjo.

Įpusėjus knygos pristatymui jautėsi, kad iš dalyvių sklido šviesa ir nepaprastas džiaugsmas, kad mūsų kraštas išaugino neeilinę asmenybę, kad išleista knyga.

Leidinio autorius J. Rudokas iš visos širdies dėkojo vienam žmogui, kuris stengėsi, kad knyga šiandien galėtume džiaugtis mes visi. Tas žmogus, renginyje dalyvavęs – buvęs Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ pirmininkas Algis Narutis. Rokiškio r. žmonės žino pagrindinę gerbiamo Algio savybę – kuklumą. Taip įvyko ir šį kartą. Renginyje iš A. Naručio sklido saulės ir gerumo šviesa, nors miestą gaubė ūkanotas dangus... Jis džiaugėsi Ministro pirmininko J. Tūbelio asmeninėmis savybėmis, pragiedruliečių ir rokiškėnų , gyvenančių JAV indėliu leidžiant knygą.

Renginio pristatymas baigėsi.  Prisiminiau kinų liaudies patarlę: „Kalbėti apie gerumą nėra gerai, reikia taip ir elgtis“. Taip įvyko ir šį kartą. Iš ūkanoto dangaus saulės šviesa taip ir nepasirodė, bet šviesa ir gerumas sklido iš susirinkusiųjų širdžių ir prasmingų darbų. Knygos „Juozo Tūbelio laikai“ pasipuošė autoriaus autografais. Tai dar vienas prasmingas pėdsakas ne tik krašto, bet ir Lietuvos istorijoje.

Atgal