VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

06.08. Krokuvoje viešintis kultūros ministras: Česlovo Milošo palikimas suartina Lietuvą su Lenkija

Su darbo vizitu Lenkijoje viešintis kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas dalyvavo Česlovo Milošo festivalyje, susitiko su Krokuvos miesto mero įgaliotiniu kultūros klausimams Robertu Piaskowskiu, Jogailaičių universiteto literatūros istorike prof. Joanna Zach.

Delegacija apsilankė bute, kuriame iki mirties gyveno Č. Milošas. Čia aptarti kultūrinio bendradarbiavimo klausimai, paties buto pritaikymas kūrybinėms veikloms. Kai jis atiteks Krokuvos miesto savivaldybei, bute ketinama rengti Č. Milošui skirtus seminarus, rašytojų ir vertėjų rezidencijas.

Kalbėta ir apie Č. Milošo laiptus, kuriuos Krokuvoje planuojama atidengti šį rudenį. Poeto laiptai jo jaunystės mieste Vilniuje mūsų šalies ir Lenkijos institucijų pastangomis iškilo prieš trejus metus. Rudenį taip pat vyks Č. Milošui skirta konferencija. Kultūros ministras M. Kvietkauskas atkreipė dėmesį, kad svarbu vystyti institucijų, susijusių su Č. Milošo kūrybine veikla, bendradarbiavimą, skatinti tarpusavio keitimąsi idėjomis.

„Česlovo Milošo bute esu jau antrą kartą. Pirmąjį kartą jame susitikau su pačiu Česlovu Milošu – rengiau tekstą apie jo, tuomet dar jauno poeto, susitikimą su Oskaru Milašiumi Paryžiuje ir po to užsimezgusius ryšius su Lietuvos atstovybe Prancūzijoje, Petru Klimu, Juozu Urbšiu, Juozu Keliuočiu.

Šiandien vėl sugrįžtame prie Česlovo Milošo, jo kūrybinio palikimo, o poetas iškyla kaip Lietuvą ir Lenkiją jungianti, vienijanti gija, atverianti naujus tarpkultūrinio bendradarbiavimo klodus, suartinanti abi šalis“, – kalbėjo kultūros ministras M. Kvietkauskas.

Krokuvoje ministras lankėsi Jogailaičių universitete, kur su akademinės bendruomenės atstovais aptarė lituanistikos studijų perspektyvas, bendrus projektus, susijusius su lietuvių kalba ir literatūra.

Ministras M. Kvietkauskas taip pat viešėjo Tarptautiniame kultūros centre, susitiko su jo direktore dr. Agata Wąsowska-Pawlik. Šis centras yra svarbus Lietuvos partneris, abi pusės aktyviai bendradarbiauja kultūros srityje: šių metų rudenį vyks 5-asis tarptautinis kultūros paveldo kongresas, kuriame Lietuva bus pagrindinė viešnia, 2015 m. Lietuvos kultūros sezono „Lietuva Krokuvoje“ metu Tarptautiniame kultūros centre buvo surengta M. K. Čiurlionio kūrybos paroda, jos proga išleistas išsamus M. K. Čiurlionio kūrybos katalogas, 2018 m. vykusioje parodoje plačiai pristatyta Kauno modernizmo architektūra, taip pat vyksta literatūrinis, akademinis bendradarbiavimas.

Krokuva 2015 m. buvo paskelbta UNESCO literatūros miestu. Apie paraišką įgyti tokį statusą svarsto ir Vilnius.

 

 

Atgal