VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

06.21. Jubiliejinė Kristupo vasaros festivalio uogienė – iš nuotaikingų koncertų, įdomių atradimų ir įtraukiančių naujienų

25-oji vasara ir kitos progos

                      Pasitikdamas 25 – ąją vasarą, Kristupo vasaros festivalis kviečia kabinti muziką pilnu šaukštu -  daugiau nei 40 renginių programa įvairuoja nuo muzikinių pusryčių iki simfoninės salsos.

                      „Nors kalbant apie jubiliejus ir sukaktis yra įprasta sakyti „jau“ 25-eri, Kristupo vasaros festivalis renkasi kitą variantą – „tik“ 25 – eri. Kodėl? Todėl, kad geriausi koncertai tie, kurie dar įvyks“, – patikina Kristupo vasaros festivalio meno vadovė Jurgita Murauskienė.
                      Be festivalio jubiliejaus, bus minimas dainininko Edgaras Montvidas kūrybinės veiklos 20-metis bei XIX a. Vilniaus muzikinio gyvenimo sielos, kompozitoriaus Stanislovo Moniuškos 200-osios gimimo metinės. Būtent šiai progai skirtos šių metų ekskursijos su „Gatvės gyvos“ gidais, kurias vainikuos koncertai atrestauruotoje A. Mickevičiaus bibliotekos salėje. Kas buvo pirmasis šio kompozitoriaus bestseleris, kur jis sutiko savo pirmąją ir vienintelę meilę, kodėl kelis metrus iki savo mėgstamos kavinės važiuodavo karieta? Šios bei daugelis kitų istorijų slypi kasdien matomų pastatų sienų...

Klausytojai galės tapti koncerto meno vadovais

                      Nuotaikinga ir bei ypatinga naujiena – galimybė visiems panorusiems išbandyti save renginio meno vadovo amplua: „Daug kam kyla klausimas ką veikia meno vadovas? Dirigentas, aišku, diriguoja. Muzikantas, aišku, muzikuoja. Šokėjas, aišku, šoka. O meno vadovas sprendžia ką atlikėjai diriguos, gros, šoks. Mūsų klausytojai galės nuspręsti kokius kūrinius koncerte atliks Lietuvos kariuomenės orkestras! Tam nereikia specialaus pasiruošimo, užtenka atsiversti festivalio tinklalapį ir perskaityti instrukcijas“, - kalbėjo J. Murauskienė.

Jaudinanti ir prancūziško žavesio kupina pianisto istorija kino ekranuose
                      Pirmą kartą Kristupo vasaros festivalis pakvies į kino seansą. Ar atlikėjui pakanka tik talento? Ar muzika gali pakeisti likimą? Tai – klausimai, į kuriuos atsakymo ieško prancūzų dramos/komedijos „Muzika tavo rankose“ herojus Metju. Jaudinančią, intriguojančią, prancūziškai žavią jauno muziko istoriją specialiajame seanse papildys gyvas pianisto Simono Poškos pasirodymas.

 

Dėmesys turiningam šeimų ir vaikų laisvalaikiui

               Į nacionalinę dailės galeriją pakviesiantis režisierius Paulius Tamolė taps pasakinininku, o muzikantai Chrisas Ruebensas (gitara) ir Tadas Dešukas (smuikas, ukulelė, perkusija) – gyvu garso takeliu H. K. Anderseno „Sniego karalienei“. Ši pasaka, Liudo Remeikos išversta iš danų kalbos, Pauliui pasirodė itin tinkama ne tik visiems metų laikams, bet ir skirtingo amžiaus žiūrovams. „Gal pavyks rasti atsakymą į klausimą, kodėl kartais mūsų širdys pavirsta ledo gabaliukais?“ – klausia jis.

               O naujas festivalio ciklas „Muzikiniai pusryčiai“ ragins sekmadienio rytus leisti mėgaujantis nuotaikinga muzika ir burnoje tirsptančiais „Miesto laboratorijos” šefo paruoštais pusryčiais. Sapiegų parke vaikus, tėvelius, senelius džiugins  akordeonistas, grupės „Subtilu-Z” narys Povilas Velikis drauge su aktoriumi, muzikantu, Gabrieliumi Zapalskiu, režisierė, kompozitorė ir dainininkė Gintarė Bauerytė bei perkusijos studija „Afrikos būgnai“.

               Atostogų metu Kristupo vasaros festivalis ir „Gatvės gyvos vaikams“ kviečia vaikus į prasmingą, atradimų ir nuotykių kupiną pažintį su gamtos ir kultūros paveldo turtais dienos stovyklose „Planetos lobių sargybinis“. Įvairios ekskursijos, žygiai, edukacinės ir kūrybinės veiklos padės tyrinėti supančią aplinką bei mokytis darnaus gyvenimo savo mieste, šalyje ir visoje planetoje.

 

Trijų grifų gitara, muzikiniai užkalbėjimai ir karštos pietietiškos melodijos

                      Domantas Razauskas su išplėsta grupės sudėtimi bei būriu kviestinių svečių, tarp kurių – G&G Sindikatas, Baltasis kiras, Gintas Gascevičius, DJ Bosas - Kristupo vasaros festivalį pasirinko savo naujos programos „Regis. Tai. Tu“ pristatymui. Joje bus visko – nuo užkalbėjimų iki hip–hopo.

                      Ugningame „Karavan Familia“ (Vengrija) koncerte tradicinė romų muzika persipins su pasaulio muzikos (latino, fado, flamenko ir kt.) elementais, įgaudama tik šiam kolektyvui būdingą, unikalų skambesį.

                      Temperamentingasis italas Luca Stricagnoli savo gebėjimais glumina profesionalus, o publikos dėmesį prikausto tiek išskirtine technika, tiek specialiai jam sukonstruotu instrumentu. Jis - vienintelis pasaulyje atlikėjas, tuo pat metu galintis skambinti dviem, trimis ar net penkiomis gitaromis. Ir vaizdas, ir garsas mažų mažiausiai nustebins.

                      Perkusinio grojimo pirštais meistras iš Brazilijos, Eduardo Agni, nesusitaikęs su akademiniais reikalavimais, pradėjo kurti savo muziką, naudodamas neklasikinę grojimo techniką. Ir tai jam visiškai nesukliudė pasiekti populiarumo viršūnės – pasaulinį pripažinimą pelniusio gitaristo ir kompozitoriaus pasirodymuose dvelkia minimalizmu, brazilišku folku.                Jei dar nešokote salsos, grojant simfoniniam orkestrui, nepraleiskite pagrindinės festivalio programos uždarymo koncerto. „Salsa Sinfonica“ – tai Lotynų Amerikos muzikos ambasadoriaus dirigento Gerardo inicijuotas projektas, kuris sutelks salsos atlikėjus ir Lietuvos valstybinį simfoninį orkestrą. Pietietiškos melodijos bei galingas orkestro skambesys – tai derinys, priminsiantis gražiausias vasaros akimirkas, o gal suviliosiantis bent trumpam pratęsti atostogas...

                      Tradiciškai, Šv. Kazimiero bažnyčioje, kiekvieną antradienį laukiami Kazickų šeimos globojamo ciklo „Sakralinės muzikos valandos“ gerbėjai. Su jo programa ir visomis festivalio naujienomis susipažinkite www.kristupofestivalis.lt

Festivalį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Atgal