VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

07 24. A. Šepkaus juvelyrika papildys auksakalių lobyno ekspoziciją

Jonas Paškauskas

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje antradienį pakvietė į Aleksandro Šepkaus juvelyrikos parodos atidarymą. Tai pirmoji asmeninė šio pasaulinio garso menininko kūrybos paroda.
Parodoje Vilniuje rodoma dvi dešimtys autorinių papuošalų: kryželiai, žiedai, pakabukai, auskarai. Visi objektai sukurti iš aukso, puošti deimantais, safyrais, kitais brangiaisiais akmenimis.
A. Šepkus (g. 1954) mokėsi Kauno 5-joje vidurinėje mokykloje. 1977 m. baigė studijas tuomečio Vilniaus dailės instituto (dabar Vilniaus dailės akademija) Pramoninės dailės katedroje. 1988 m. išvyko į Jungtines Amerikos Valstijas. 1992 m. Niujorko Manhatane įsteigė savo kompaniją "Alex Šepkus". Lietuvio papuošalai pardavinėjami beveik 150 Amerikos ir kitų šalių meno galerijose. Menininkas gyvena netoli Niujorko, Hadsono upės slėnyje.
A. Šepkaus paroda papildo ir praplečia Bažnytinio paveldo muziejuje eksponuojamą auksakalių dirbinių lobyną. Nuolat muziejaus rodomoje Vilniaus katedros lobyno kolekcijoje pristatomi Vilniaus, Augsburgo, Gdansko, Florencijos meistrų dirbiniai.
Paroda, pasak rengėjų, suteikia retą progą pamatyti greta skirtingose epochose sukurtus auksakalystės dirbinius, atsekti konkrečiam laikui būdingus bruožus, atrasti šiandienos kūriniuose praėjusių epochų žymes, įsitikinti menininko kūrybos savitumu. Parodoje lankytojai atpažins sakralinės ir pasaulietinės auksakalystės istoriją, išvys meno grožį ir meistrystės aukštumas.
A. Šepkus dirba su labai brangiomis, kartais egzotiškomis medžiagomis, jis kuria išskirtinius grynojo meno darbus, kurie yra ne tik nuostabūs kūriniai, bet ir patogūs dėvėti papuošalai.
Rašydami ir kalbėdami apie A. Šepkų meno kritikai ir kolegos atkreipia dėmesį, kad "laisvė kurti ir nepriklausomo menininko jausena nuo pat kūrybinio kelio pradžios buvo būdinga šiam talentingam žmogui, į kurį neįmanoma nesilygiuoti".

Atgal