VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

01 11. Nusibrėžtas muzikos kelias į ateitį (II d. Pradžia 2012 12 15 Nr.280-282)

Lidija Veličkaitė

Keturiolika jaunųjų II tarptautinio jaunimo muzikos festivalio-konkurso ,,Su muzika per Europą  Lietuva - Italija 2012" laureatų, koncertmeisterė Audra Bernadišienė, tarptautiniųfestivalių-konkursų ir tarptautinių festivaliųorganizatorė mokytojaekspertė Nijolė Karaškaitė2012m. lapkričio 4-tąišskrido į Italiją. Visų nuotaika buvo pakili, nes jų laukė du koncertai Italijoje, meistriškumo kursai, bendravimas su profesoriais. Romoje juos pasitiko IV tarptautinio jaunimo muzikos festivalio „Su muzika per Europą Lietuva-Italija 2012“  meno vadovė Nijolė Dorotėja Beniušytė. Pasveikinofestivalio dalyvius, pateikėpagrindinę informaciją ir pasiūlėplaną, ką galima pamatyti šį vakarą Romoje.Netrukus dalyviai  grupelėmis patraukė grožėtis Romos vaizdais.

Kitą dieną, lapkričio 5-tą, tuojau po pusryčių, dalis dalyvių išėjo susipažinti su Romos senamiesčiu, o apie pietus visi pajudėjo L‘Akvilos miesto link. Visus stebino nepaprastai įspūdinga gamta, o vis kylant į kalnus matėsi alyvuogių ir vynuogių plantacijos, ant kalnų šlaitų ir viršūnių pastatyti miesteliai. L‘Akviloje matėsi naujos statybos, užtvertos 2009 metais įvykusio žemės drebėjimo vietovės ir senoji architektūra. Atvykus į L‘Akvilos Alfredo Casellos konservatoriją visus pasitiko direktorius Bruno Carioti, vicedirektorė Rosalinda di Marco, meninės veiklos vedėjas prof. Luigi Tufano ir prof. Andrea Coen.Koncerto dalyviams buvo paskirstytos auditorijos, kur jie galėjo ruoštis vakaro koncertui. Taip pat galima buvo groti ir koncertinėje salėje esančiu fortepijonu. Vilniaus Karoliniškių muzikos mokyklos mokinės Adelė Elvina Dusevičiūtė ir Marija Jurgelevič dalyvavo fleitos ir kamerinio ansamblio atviroje pamokoje, kurią vedė prof. Luigi Tufano, Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos mokinė Kamilė Zaveckaitė, vadovaujant prof. Andrea Coen, turėjo progą groti senoviniu klavyru.

Po sėkmingo laureatų koncerto L'Aguilos Alfredo Casellos konservatorijoje pirmoje eilėje antras iš kairės  direktorius Bruno Carioti ir prof.Luigi Tufano,antroje eilėje antras iš dešinės prof. Andrea Coen, antra iš kairės meno vadovė Nijolė Dorotėja Beniušytė,trečia - organizatorė Nijolė Karaškaitė

Jaunųjų muzikantų koncertas Alfredo Casella konservatorijos salėje prasidėjo vėlyvą popietę. Jo pasiklausyti atvyko konservatorijos administracija - direktorius, pavaduotojai, profesoriai,taip patstudentai, jų tėvai, artimieji, draugai. Konservatorijos direktoriusBruno Carioti pasveikinęsvisuskalbėjo: ,,Esu labai laimingas būdamas čia, kartu su jumis. Šį vakarą pas mus svečiuose mūsų draugai iš Lietuvos, tai grįžtamasis vizitas. 2012m. birželio mėnesį Alfredo Casella koncervatorijos ir L'Akvilos Muzikos licėjaus dėstytojai ir studentai svečiavosi Lietuvoje. Esu labai laimingas, kad tai yra pirmasis šių mokslo metų koncertas ir mes tikrai džiaugiamės taip pradėdami naujus mokslo metus, sutvirtindami šį bendradarbiavimą, kuris užsimezgė 2011m. ir šiais metais jau įgijo žymiai svaresnį vaidmenį. Tikiuosiu, kad ateityje jis taps dar  intensyvesnis, ypač mainų programomis, stiprinsime bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir Italijos švietimo institucijų, skirdami ypatingą dėmesį L‘Akvilos miestui. Dabar su džiaugsmu norėčiau užleisti vietą muzikai. Koncertą pradėsime mūsų koncervatorijos Entropia Saxophone Quartet - saksofonistų kvartetu, kuris atliks Pedro Iturralde Suite Hellenigue. Po jų išgirsime jaunuosius atlikėjus iš Lietuvos, kurie mus pamalonins savo muzikos garsais."  Direktorius Bruno Carioti kartu su festivalio meno vadove Nijole Dorotėja Beniušyte vedė koncertą, pristatydami ir apibūdindami kiekvieną koncerto dalyvį.

Po aukštai įvertinto jaunųjų talentų koncerto Portugalų Šv.Antonio bažnyčioje Romoje centre LR Ambasadorius Italijoje Petras Zapolskas su žmona Rūta,pirmas iš dešinės Portugalų Šv.Antonio instituto rektorius mons.Agostinho Da Costa Borges, iš kairės ketvirta organizatorės Nijolė Karaškaitė ir penkta Nijolė  Dorotėja Beniušytė

Po temperamentingo pučiamųjų kvarteto sekė Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos mokinės Kamilės Zaveckaitės fortepijoninis pasirodymas. Ji skambino S.Rachmaninovo preliudą G-dur,op.32, Nr.5 ir K.Debussy preliudą „Fuochi d‘artificio“. Pianistė labai techniška, muzikali, jautriai įsigyvenanti į kūrinius. Jos mokytoja Eglė Jurkevičiūtė - Navickienė.

Po audringų aplodismentų pasirodė Vilniaus Karoliniškių muzikos mokyklos mokinių kamerinis ansamblis: Adelė Elvina Dusevičiūtė - fleita, Rūta Marcinkevičiūtė - kanklės, Edvinas Navickis - birbynė, Marija Jurgelevič - fortepijonas. Jų programą sudarė originaliai parinkti kūriniai - C.Nielsen „Kylantis rūkas“, C.Bolling „Javanaise“, kurie susilaukė didelės sėkmės tiek festivalyje-konkurse, tiek pačiame festivalyje. Visus žavėjo jaunas atlikėjų amžius ir ypač profesionalus, subrendęs muzikinis kūrinių atlikimas. Juos paruošė mokytojai: Viktorija Zabrodaitė, Virginija Alenskienė, Eugenijus Čiplys ir Ala Vasilionkaitienė. Nepaprastą italų susidomėjimą sukėlė koncerto dalyviai atskirai pademonstruodami lietuvių liaudies instrumentus; kaip grojama  kanklėmis, kaip išgaunamas garsas birbyne, kokia jos padarymo technologija (iš medžio, iš karvės rago).

Po to pasirodė jauna dainininkė, Klaipėdos S.Šimkaus konservatorijos mokinė Emilija Kavaliauskytė. Ji profesionaliai atliko M.Glinkos „Mio ben ricordati“ ir A.Caldara „Alma del cuore“. Jos mokytoja Rūta Kociūtė-Agofonovienė, koncertmeisterė Audra Bernadišienė.

Į sceną išėjo groti kamerinis ansamblis: Rugilė Šilalytė - smuikas, Augustas Gocentas - violončelė ir Aistė Vaitkevičiūtė - fortepijonas. Juos koncertui paruošė mokytoja Nijolė Marcinkevičiūtė. Atlikėjų programą sudarė sudėtingi kūriniai: V.Ferroni Allegreto iš Trio, op.54 ir A.Piazzolla “Žiema” iš siuitos „Metų laikai Buenos Airėse“. Kiekvienas atlikėjas išryškinosavo sugebėjimus, įsijautė į bendrą ansamblio visumą.

Buvo pristatyta Ukmergės menų mokyklos mokinė Indrė Pelakauskaitė, dabar jau Lietuvos muzikos ir teatro studentė, prof. Sigutės Stonytės klasė. Pasirinkusi dainininkės kelią, Indrė daug dirba ir atkakliai siekia  tikslo, jos koncerto programą sudarė W.A.Mocarto Kerubino arija „Non so piu“ iš operos „Le nozze di Figaro“ir A.Scarlatti ,,Sento nel core". Šią programą Indrė paruošė kartu su Ukmergės menų mokyklos mokytoja Dalia Sližyte.

Į sceną išėjo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos kamerinis ansamblis: Laurynas Duoba - obojus, Mantvydas Baltrukėnas - fagotas, Roberta Daugėlaitė - fortepijonas. Tai jauni perspektyvūs atlikėjai, paruošti prof. Petro Kuncos kamerinio ansamblio klasėje. Jie atliko F.Poulenc Trio op.43 Presto, Andante, Rondo. Tai techniškai labai sudėtingas  kūrinys, kurį jie atliko virtuoziškai, visus labai sužavėdami.

Koncertą užbaigė jaunas, talentingas Kauno J. Naujalio muzikos gimnazijos mokinys, Grand Prix premijos laimėtojas pianistas Mangirdas Janušaitis. Jis atliko F. Šopeno Fantaziją - Ekspromtą op.66 ir F.Listo koncertinį etiudą “Nykštukų ratelis”. Pianistą paruošė mokytoja ekspertė Rymantė Šerkšnytė.

Visą koncertą lydėjo audringi aplodismentai. Koncertas buvo filmuojamas, tad įeis į L‘Akvilos Alfredo Casella konservatorijos istoriją. Jam pasibaigus, visi dalyviai buvo pakviesti įsiamžinti kartu su L‘Akvilos konservatorijos vadovybe.

Festivalio meno vadovė N.D.Beniušytė direktoriui Bruno Carioti, prof. Luigi Tufano, prof. Andrea Coen už priėmimą, atviras pamokas ir suteiktą galimybę koncertuoti įteikė grafikės Birutės Stančikaitės meno kūrinių. Po koncerto direktorius Bruno Carioti visus dalyvius pakvietė pratęsti bendravimą prie vaišių stalo. Jo metu plačiai dalintasi koncerto įspūdžiais. Italai įvertino ir džiaugėsi dalyvių profesionalumu, puikiai paruoštomis programomis, jautriu muzikos atlikimu.

Lapkričio 6-tą dieną dalyvių laukė koncertas Portugalų Šv.Antonio bažnyčioje Romoje. Po pietų, važiuojant į Portugalų Šv.Antonio bažnyčią ir kylant į Mediči rūmų kalną, dar kartą buvo proga pamatyti Romos panoramą. Bažnyčia stovi pačiame turtingiausiame Romos kvartale, kuriame puikuojasi senoviniai namai, jo gražios gatvės ir gatvelės. Ypač daug turistų. Repeticijų metu dalyviai labai džiaugėsi puikia akustika. Į šią -  Portugalų Šv. Antonio bažnyčią pakliūti koncertuoti nėra taip paprasta. Prieš dvejus metus sudaroma koncertų programa. Bažnyčioje koncertuoja patys žymiausi pasaulio muzikantai. Šio IV tarptautinio jaunimo muzikos festivalio „Su muzika per Europą Lietuva - Italija 2012“ meno vadovė N.D.Beniušytė ir LR ambasados Italijoje kultūros atašė Irma Šimanskytė keletą kartų bendravo su Portugalų Šv.Antonio instituto Romoje rektoriumi mons. Agostinho Da Costa Borges, smulkiai aptarė festivalio programą ir tik po to ji buvo įtraukta į koncertų ciklą.

Pasiklausyti šio, atvykusio iš Lietuvos, festivalio-koncerto susirinko labai garbinga ir gausi publika: Lietuvos Respublikos ambasadorius Italijoje J E Petras Zapolskas su žmona Rūta ir ambasados atstovai, Portugalų ambasados Italijoje įgaliotasis astovas, bei kitų ambasadų darbuotojai, bažnyčios hierarchijos atstovai, Italijos lietuvių bendruomenės nariai, gyvenantys Romoje. Pasiklausyti koncerto atvyko ir klausytojai iš L‘Akvilos.

Portugalų Šv.Antonio instituto rektorius Tėvas Agostinho kalbėjo:,,Gerbiami ponai ir ponios! Nuoširdžiai noriu pasidžiaugti ir pasakyti, kad tikrai esame pagerbti, kad šį vakarą Lietuva svečiuojasi mūsų bažnyčioje. Prieš daugelį amžių Šv. Antonio išvyko iš Portugalijos, daug keliavo po pietų Prancūziją, po to atvyko į Italiją. Portugalai tuo džiaugiasi ir didžiuojasi. Šv.Antonio mums parodė pavyzdį, kaip reikia gerbti kitas tautas. Mums belieka tik juo sekti. O mums didžiulė laimė priimti Lietuvos talentus Šv. Antonio namuose. Taip pamažu, be didelių fejerverkų, konkrečiais žingsniais kuriama Europa. Dėkoju už šį darbą ir tiems, kurie jį atliko, o ypač nuoširdžiai sveikinu jaunuosius muzikantus". Festivalio meno vadovė N.D.Beniušytė pristatė IV tarptautinio jaunimo muzikos festivalio organizatorius, globėjus, rėmėjus, partnerius. Nuoširdžiai padėkojo Portugalų Šv.Antonio instituto rektoriui mons.Agostinho Da Costa Borges, LR ambasadoriui Italijoje JE Petrui Zapolskui ir įteikė abiems grafikės Birutės Stančikaitės meno kūrinių. Didžiulė padėka ir B.Stančikaitės paveikslas skirti festivalio globėjui - Popiežiškos Lietuvių Šv.Kazimiero kolegijos Romoje rektoriui mons. Petrui Šiuriui. Taip pat padėkojo visiems susirinkusiems, o jauniesiems Lietuvos talentams palinkėjo sėkmės koncerte.

Visi atlikėjai labai stengėsi kuo geriausiai atlikti savo programą, kad paliktų gražiausius prisiminimus apie Lietuvos kultūrą. Koncertas praėjo labai sėkmingai, lydimas aplodismentų bangos. Po ilgų plojimų, atlikęs savo programą, paskutinis grojęs pianistas Mangirdas Janušaitis, papildomai sugrojo M. K. Čiurlionio preliudą „Tėve mūsų“.

Dalyvaudami I ir II tarptautiniuose jaunimo muzikos festivaliuose-konkursuose „Su muzika per Europą Lietuva-Italija“ 2011 ir 2012 metais ir keturiuose festivaliuose, jaunieji muzikantai praturtina save, atrasdami savo talentus ir priimdami sprendimus savo nusibrėžtam muzikos keliui į ateitį. Lietuvos ir Italijos kultūrinis bendradarbiavimas, rengiant tarptautinius festivalius- konkursus, tarptautinius festivalius, pasidalinimas muzikos atlikimo kultūra meistriškumo kursuose, padeda jauniesiems muzikantams tobulėti ir siekti aukštesnių tikslų.

interior design

 

                      

Atgal