VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

09 09. Susitikimai Ukrainoje domina Vilniaus Šv. Mikalojaus bažnyčios parapijiečius

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Lietuvoje moksliniais, kultūriniais įvairiais kitais tikslais lankosi nemaža ukrainiečių. Apie jų veiklą Lietuvoje informaciją teikia ir „Lietuvos aidas“. Tarkim, 2014 m. balandžio 10 – 11 dienomis Europos humanitarinis universitetas Vilniuje organizavo tarptautinę mokslinę konferenciją: „Pasienio tyrinėjimai (2003–2013)“, kuriame tarp 58 mokslininkų (Baltarusijos, Lenkijos, Lietuvos, Moldovos ir daugiausia Ukrainos atstovai) skaičiusių pranešimus ir Ukrainos Nacionalinės Mokslų akademijos (UNMA) Ivano Kripjakevičiaus ukrainistikos institutą atstovavę direktoriaus pavaduotojas mokslo reikalams dr. Igoris Soliaras ir vyr. mokslo darbuotoja dr. Olena Lukačuk. Apie jų susitikimus su Ukrainos ambasados darbuotojais, vienuoliais bazilijonais, Vilniaus ukrainiečių bendrijos pirmininke Natalija Šertvytiene rašyta „Lietuvos aide“ (2014. gegužės 3 d. Nr. 97, 98, 99. P. 6–7).

Lvove prie nacionalinės mokslinės Vasiliaus Stefaniko bibliotekos Periodikos skyriaus patalpų ukrainiečiai bičiuliai istorikai džiaugiasi dr. A. Vasiliauskienės knyga ir straipsniu „Lietuvos aide“ apie Lietuvoje viešėjusį dr. Olegą Duchą. O iš kairės: dr. Olegas Duchas, dr. Olena Lukačuk ir dr. Andryjus Pavlyšinas. Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

2014 m. gegužės pradžioje Vilniuje įtemptai darbavosi Lvovo nacionalinio Ivano Franko universiteto Istorijos fakulteto Senosios Ukrainos istorijos ir archyvistikos katedros docentas dr. Olegas Duchas. Per tris dienas 35 metų mokslininkas susipažino su Lietuvos Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Rankraščių skyriaus bei Lietuvos istorijos valstybės archyvo kai kuriais fondais. Surado svarbios medžiagos, prie kurios ateityje planuoja padirbėti. Apie dr. O. Ducho įtemptą darbą rašyta „Lietuvos aide“, 2014. Gegužės 20. Nr. 112, 113, 114. P. 5. Minėti straipsniai gausiai iliustruoti nuotraukomis.

Tad kelionės Ukrainoje metu (rugpjūčio 18–23 d.) dr. Olena Lukačuk, doc. dr. Olegui Duchui ir kitiems mokslininkams buvo perduoti „Lietuvos aido“ laikraščiai su jiems skirtais straipsniais. Ukrainiečiai nuoširdžiai dėkoja visai „Lietuvos aido“ redakcijai ir jos redaktoriui Algirdui Pilveliui už jiems skirtą dėmesį.

Barščiovičiuose (apie 30 km nuo Lvovo) pas Ukrainos Katalikų universiteto (UKU) mokslininkę doc. dr. Virą Frys (kairėje) svečiuojasi Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčios klebonas kun. t. Pavlo Jachimecas OSBM (dešinėje)

Susitikimuose Lvovo Religijų istorijos muziejuje su direktoriaus pavaduotoja Zorjana Bilyk, bei su Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino protoigumenu t. Pantalejmonu Salamacha OSBM kalbėta apie būsimas konferencijas, kitus renginius, kurie turėtų b ūti organizuoti ir Lietuvoje, ir Ukrainoje.

Susitikime su t. Kornelijum Jeremachu OSBM, t. Pavlo Jachimec OSBM, dr. Olena Lukačuk, dr. Olegu Duchu, dr. Vira Frys aptartas preliminarinis planas monografijos „Vasilijaus Zinko studija „Sesuo Rafaila“: istorinis biografinis kontekstas, moksliniai komentarai ir teologinė terminologija“ pristatymui Lvovo nacionaliniame Ivano Franko universitete (monografija 2014 m. išleista Romoje, 53 Analektos tomu. Tai trijų institucijų bendradarbiavimo rezultatas: Šiaulių universiteto, Lvovo nacionalinio Ivano Franko universiteto ir Josyfo Veljamyno Rutskio Filosofijos – teologijos studijų bazilijonų instituto Briuchovičiuose). Pasiskirstyta svarbiais darbais, kuriuos reikėtų atlikti iki šio universiteto dienų – spalio 10–12 – kada planuojamas monografijos pristatymas.

Lvovo Religijų istorijos muziejuje dr. A. Vasiliauskienė (kairėje) su muziejaus direktoriaus pavaduotoja Zorjana Bilyk (dešinėje)

2004 m. Vilniaus Šv. Mikalojaus parapijoje tuometinio klebono kun. Medardo Čeponio suburtas „Močiučių klubas“, vienas iš veikliausių tarp įvairių parapijoje veikiančių maldos grupių. Antradieniais po rytmetinių šv. Mišių parapijos namų salėje „Močiučių klubas“ organizuoja maldos pusryčius. Juose ne kartą dalyvavo Švč. Trejybės bažnyčios klebonas ukrainietis vienuolis t. Pavlo Jachimecas OSBM, Lietuvių kalbos ir kultūros centro, veikiančio Gruzijos technikos universitete Tblisyje, vadovas LEU profesorius Vidas Kavaliauskas (plačiau apie tai „Maldos pusryčiai Vilniaus Šv. Mikalojaus parapijoje“. Lietuvos aidas. 2013. Rugsėjo 4. Nr. 196, 197, 198. P. 7), dažna viešnia ir šio straipsnio autorė

Pusryčių metu kalbama ir diskutuojama įvairiomis religinėmis, istorinėmis bei politinėmis temomis. Pastaruoju metu nemaža dėmesio skiriama Ukrainai.

Lvove prie kavos puodelio aptariamas knygos pristatymas. Iš kairės: dr. Olegas Duchas, dr. Olena Lukačuk ir dr. Aldona Vasiliauskienė

Tad, straipsnio autorės, sugrįžusios iš kelionės Ukrainoje, pasakojimų atidžiai klausė „Močiučių klubo“ narės. Kiekvieną ukrainietį jaudina įvykiai Rytų Ukrainoje. Ukrainiečiai daug ir nuoširdžiai meldžiasi prašydami taikos ir vienybės valstybėje. Pasakota apie streikus Lvove prie Stryjsko parko, ten kur karinis punktas ir renkasi jaunuoliai savanoriai, kovoti dėl Ukrainos laisvės Donecko krašte – Luganske. O protestavo tų jaunuolių tėvai, prieš atsisakymą imti jau turinčius patirtį rezervistus. Jų tarsi bijomasi ir nesuprantama kodėl?

Vilniaus Šv. Mikalojaus bažnyčios šventoriuje prie šv. Kristoforo paminklo grupelė „Močiučių klubo“ narių. Iš kairės: Aldona Kugelevičienė, Veronika Jakštienė, Elena Pivoriūnaitė, Anna Laukaitienė, Janina Narūnienė, Marija – Milda Kavaliauskienė, Stanislava – Laimutė Beinorienė

Papasakotas vieno berniuko poelgis, girdėtas vienuolyne iš seselių, sukėlęs susižavėjimą visoje Ukrainoje. 10-12 metų berniukas labai troško vaikų taip mėgiamos kompiuterinės planšetės. Tėvai jo gimtadieniui padovanojo kažkiek pinigėlių, o paskui jis juos kaupė, daug ko atsisakydamas. Grivnias (1 grivnia metalinė) ir kapeikas dėjo į maišelius – po šimtą. Žinodami, kad jis tikslingai renka pinigėlius, pradėjo prisidėti ir giminaičiai. Jau buvo surinkęs nemažą sumą – susidarė daug maišelių, kai išgirdo valdžios kreipimąsi prisidėti prie krašto gynybos Donecke. Tada tas berniukas parašė laišką, kad jis labai norėjo kompiuteriuko ir dar jam nesukaupė pinigėlių. Už jo sukauptus pinigėlius negalima nupirkti nei tanko, nei patrankos, netgi šautuvui gal dar neužtektų – tačiau jis juos visus aukoja karo reikmėms. „Kam man bus reikalingas tas kompiuteris, jeigu Ukraina, neduok Dieve, nebus laisva“. Berniuko laiškas buvo garsiai skaitomas per daugelį Ukrainos radijo programų: laidų vedėjai skaitė jį nesulaikydami ašarų. Tai buvo jaudinanti paskata – kol Ukrainoje yra taip Tėvynę mylinčių vaikų – ji tikrai nugalės...

Labai skaudu, kad rugpjūčio 10 d. buvo pagrobtas ir tik po 12 dienų rastas sušaudytas Lietuvos Respublikos garbės konsulas Ukrainos Luhansko srityje, 39 metų verslininkas Mykola Zelenecas (1975 02 25–2014 08 ?).

Ukraina – daugelio mūsų lietuvių širdyse ir maldose – neturi būti išdraskyta.

Atgal