VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

11 25. Naujausios žinios

Draudimo rinka: spartus gyvybės draudimo augimas, nuosaiki ne gyvybės draudimo plėtra ir rekordinis pelnas

Šiemet per tris ketvirčius draudimo rinka pagal pasirašytas įmokas padidėjo 6,3 proc. ir sudarė beveik 1,5 mlrd. Lt. Tokį augimą lėmė sparti gyvybės draudimo sektoriaus plėtra. Ne gyvybės draudimo sektorius išsiskyrė didele konkurencija ir kuklesniu augimu.
„Dviženklio augimo pagreitį šiemet įgijusi gyvybės draudimo rinka išlaiko sparčios plėtros tempą, toliau auga ir ne gyvybės draudimas, o abiejose draudimo šakose fiksuojami nauji rekordai", - sako Lietuvos banko Priežiūros tarnybos Riziką ribojančios priežiūros departamento direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Šalčius.

Eismui atidaryta Geležinio vilko gatvės estakada

Vilniuje pirmadienį transporto eismui buvo atidaryta Geležinio vilko gatvės estakada. Ja vairuotojai galės važiuoti į A.Goštauto gatvę. Skaičiuojama, kad naujuoju viaduku kasdien galės važiuoti 16 tūkst. automobilių, o kelionės laikas sutrumpės beveik dvigubai. Tai vienas svarbiausių Vilniaus transporto mazgų, 1,1 km ilgio gatvės atkarpa ir 0,6 km ilgio viadukas.
Atidaryme dalyvavo Vilniaus meras Artūras Zuokas, susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, rangos darbus atlikusių įmonių „Latvijas tilti" ir „Kauno keliai" atstovai.

39 proc. vokiečių mano, kad reiktų pripažinti Krymo aneksiją

Vokietijoje kilus diskusijoms dėl šalies pozicijos Ukrainos konflikte, 39 proc. vokiečių pareiškė, kad reikėtų pripažinti Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją. 48 proc. su tuo nesutinka. Tai parodė nuomonės tyrumo instituto "Infratest dimap" atlikta reprezentatyvi apklausa, kurios rezultatai paskelbti ARD kanalo laidoje, praneša agentūra AFP.
Vokiečiai susiskaldę ir vertindami Rusijos prezidento Vladimiro Putino užsienio politiką. Daugiau nei pusė respondentų (54 proc.) laiko ją grėsmę Vokietijai. 43 proc. apklaustųjų tiesioginės grėsmės neįžvelgia.

Šveicarijos centrinis bankas: balsavimas dėl aukso atsargų apribos mūsų politiką

Šveicarijos nacionalinio banko (SNB) vadovas išreiškė susirūpinimą, kad planuojamas balsavimas, kurio metu gyventojai spręs, ar reikalauti centrinio banko, kad šis penktadalį visų savo aktyvų laikytų auksu, gali trukdyti bankui vykdyti savo monetarinę politiką. Apie tai praneša "Dow Jones".
SNB pirmininkas Tomas Džordanas (Thomas Jordan) sakė, kad iniciatyva, pavadinta "Išsaugokime savo Šveicarijos auksą" (angl. Save Our Swiss Gold), gali apriboti centrinio banko "veiksmų laisvę". Finansų institucijai taps sunkiau imtis sprendimų per krizes ir vykdyti savo įgaliojimus kainų stabilumui užtikrinti.

Kosminis laivas "Sojuz" sėkmingai susijungė su orbitine stotimi TKS

Rusų kosminis laivas "Sojuz" pirmadienį sėkmingai susijungė su Tarptautine kosmine stotimi (TKS). NASA duomenimis, susijungimas įvyko 3.49 val. Vidurio Europos laiku, praneša agentūra AFP.
"Sojuz" laivu į TKS atskrido pirmoji italė Samanta Kristoforeti (Samantha Cristoforetti), taip pat amerikiečių astronautas Teris Virtsas (Terry Virts) bei Rusijos kosmonautas Antonas Škaplerovas.
Kosminis laivas, kuris į orbitą pakilo sekmadienio vakarą 22.01 Vidurio Europos laiku, į TKS atgabeno techninės įrangos bei įvairių skanėstų - ikrų, obuolių, apelsinų, pomidorų, juodosios arbatos. O italė su savimi pasiėmė 20 kg sveriantį "Espresso" kavos virimo aparatą.
Kosminėje stotyje jau dirba JAV astronautas Baris Vilmoras (Barry Wilmor) bei rusai Aleksandras Samokutajevas ir Jelena Serova. Ši įgula į Žemę turėtų grįžti kovo pradžioje.
Iki tada antrą kartą per 16 metų stoties istoriją joje dirbs dvi moterys.

ES savo sprendimą dėl Prancūzijos biudžeto gali atidėti iki 2015 metų

Europos Sąjungos (ES) pareigūnai gali atidėti savo sprendimą dėl Prancūzijos biudžeto iki 2015 metų pradžios. Anksčiau buvo nustatyta, kad galutinis sprendimas šalį turi pasiekti jau ateinantį ketvirtadienį ar penktadienį. Apie tai praneša "EUbusiness".
Euro zonos finansų krizės metu Briuseliui suteikta daugiau įtakos valstybių sprendimams - Europos Komisija turi pateikti oficialius komentarus apie euro zonai priklausančių valstybių biudžetų projektus ateinantiems metams.
Praėjusį mėnesį Prancūzija ir Italija vos išvengė savo pateiktų projektų atmetimo. Prancūzijos pateikiamame dokumente nurodomas 2015 metais susidarysiantis 4,3 proc. BVP siekiantis biudžeto deficitas - jis gerokai viršija ES nustatytas 3 proc. BVP ribas.
Naujienų agentūrai AFP anonimiškai kalbėjęs ES pareigūnas nurodė, kad opus sprendimas, kaip elgtis su Prancūzijos pateiktu biudžeto projektu, gali būti atidėtas iki ateinančių metų pradžios. Dar vienas šaltinis nurodė, kad šiuo metu EK laukia iš Paryžiaus papildomų sprendimų ir siūlymų.

Verslininkų pasitikėjimas visame pasaulyje smuko žemiausiai per penkerius metus

Verslininkų pasitikėjimas visame pasaulyje spalio mėnesį smuko žemiausiai per pastaruosius penkerius metus, rodo pirmadienį pateikiama 6,1 tūkst. įmonių apklausa. Apie tai praneša BBC.
Nors ateinančiais metais pagerėjimo laukiančių bendrovių skaičius pesimistiškai nusiteikusias lenkė 28 proc., tačiau ekspertai teigia, kad optimistiškų nuomonių nuo birželio sumažėjo. Šeštąjį šių metų mėnesį pagerėjimo laukė 39 proc. įmonių vadovų. Be to, spalį registruoti duomenys yra žemiausi nuo pat apklausos vykdymo pradžios 2009-aisiais, rodo "Markit" sukaupta informacija.
Naujų darbuotojų įdarbinimo ir investicijų planų apimtys taip pat sumenko žemiausiai per visą po finansų krizės laikotarpį.

Iš naujo ieškoma Aplinkos apsaugos agentūros vadovo

Aplinkos ministerija paskelbė pakartotinį konkursą Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) direktoriaus pareigoms eiti.
Ankstesnis konkursas į šį postą buvo atšauktas lapkričio 7-ąją - tai buvo jau trečias atšauktas Aplinkos ministerijai pavaldžios įstaigos konkursas.
Aplinkos ministerijos aiškinimu, AAA direktoriaus konkursas atšauktas siekiant pritraukti daugiau pretendentų, įgijusių vadovavimo patirties, nesiejant šio reikalavimo su darbo patirtimi aplinkos apsaugos srityje. Atšauktame konkurse dalyvavo ir reikalavimus atitiko penki pretendentai, keturi iš jų - Aplinkos ministerijos sistemoje dirbantys ar anksčiau dirbę žmonės.

Mokiniai iš visos Lietuvos gaus žinių, kaip efektyviai ginti savo teises

Lietuvos mokyklose prasideda projektas „Aš žinau savo teises“, kurio metu beveik 1000 mokinių bus supažindinti su jų teisėmis ir pareigomis bei su šalies teisinės sistemos pagrindais. Planuojama, kad iš viso iki metų pabaigos 5 didžiausiuose Lietuvos miestuose teisės praktikai aplankys dešimtokus ir vienuoliktokus 30-tyje mokyklų.

„Visuomenės apklausos atskleidžia svarbią problemą – bent pusė šalies gyventojų nesidomi savo, kaip piliečių, teisėmis ir pareigomis. Tarp ypač pasyvių šiuo atžvilgiu visuomenės grupių – ir 15-18 metų jaunimas. Taigi vykdyti edukacinę veiklą pirmiausiai reikia mokyklose, kad pilnametystę mokiniai pasitiktų ne tik išmanydami savo šalies teisinę sistemą, bet ir žinodami savo teises bei pareigas“, – pažymi teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Šiemet atliktos Baltijos tyrimų apklausos duomenimis, savo, kaip piliečio teisėmis ir pareigomis mažiausiai domisi jauni Lietuvos gyventojai:  tik 35 proc. 15-29 m. amžiaus respondentų nurodė, kad domisi ir net 61 proc. – kad visiškai nesidomi savo, kaip piliečio, teisėmis, laisvėmis ir pareigomis.

Švietimo ir mokslo ministerija finansuos užsienio lietuvių lituanistinio švietimo projektus

Švietimo ir mokslo ministerija skelbia konkursą finansuoti užsienio lietuvių projektus, padėsiančius lituanistinėse mokyklose besimokantiems vaikams palaikyti ryšius su Lietuva, saugoti ir puoselėti tautinį tapatumą, išplėsti jų galimybes mokytis lietuvių kalbos, pažinti Lietuvos istoriją, jos kultūrą.

Jau antrus metus rengiamas konkursas yra skirtas lituanistinėms mokykloms ir kitoms užsienyje registruotoms švietimo įstaigoms ar jas vienijančioms organizacijoms, vykdančioms arba ketinančioms vykdyti neformalųjį lituanistinį švietimą. Paraiškų laukiama iki 2015 m. sausio 10 d.

Darbo užmokestis šalies ūkyje

Vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis šalies ūkyje (be individualiųjų įmonių) 2014 m. trečiąjį ketvirtį sudarė 2 405,5 lito (696,7 EUR), valstybės sektoriuje – 2 509,8 lito (726,9 EUR), privačiajame sektoriuje – 2 349,6 lito (680,5 EUR) ir, palyginti su 2014 m. antruoju ketvirčiu, šalies ūkyje padidėjo 2,1 procento: valstybės sektoriuje – 1,9, privačiajame sektoriuje – 2,3 procento.

Vidutinis mėnesinis neto darbo užmokestis šalies ūkyje sudarė 1 868,3 lito(541,1 EUR) ir, palyginti su 2014 m. antruoju ketvirčiu, padidėjo 2 procentais: valstybės sektoriuje – 1 943,5 lito (562,9 EUR), arba 1,8 procento daugiau, privačiajame – 1 828litus (529,4 EUR), arba 2,1procento daugiau.

Realusis darbo užmokestis 2014 m. trečiąjį ketvirtį, palyginti su 2014 m. antruoju ketvirčiu, šalies ūkyje padidėjo 2,5 procento: valstybės sektoriuje – 2,3 procento, o privačiajame – 2,6 procento.

Darbo užmokesčio augimą 2014 m. trečiąjį ketvirtį, palyginti su 2014 m.antruoju ketvirčiu, lėmė didesnis darbo valandų skaičius, sezoniškumas, dalies kultūros darbuotojų darbo užmokesčio padidinimas ir kitos priežastys.

Analitikai: artimiausiu laiku Kinija gali dar labiau mažinti palūkanų normas

Netikėtai Kinijos centrinio banko penktadienį sumažintos bazinės palūkanų normos sukėlė viso pasaulio rinkose staigius atgarsius ir įžiebė kovą dėl akcijų. Be to, analitikai mano, kad šalis jau artimiausiu laiku gali dar daugiau mažinti normas, nes Pekinui šiuo metu susidaro nedaug alternatyvių veiksmų galimybių. Apie tai praneša portalas "MarketWatch".
"Mums atrodo, kad Kinijos liaudies bankas, reaguodamas į staigų ūkio nuosmukį, buvo priverstas sumažinti palūkanų normas", - teigia banko "Merrill Lynch" analitikai pirmadienį. Toks žingsnis gali būti palankus didelėms valstybės valdomoms įmonėms ir hipotekos paskolas turintiems asmenims, be to, iš mažesnių palūkanų ir sušvelnintų likvidumo sąlygų naudos gali gauti ir mažos bei vidutinės įmonės, nurodo pareigūnai.

TNS LT: daugiau nei pusė lietuvių dar kartą įsidarbintų savo įmonėje

Lietuvoje tik apie trečdalis darbuotojų (28 proc.) jaučiasi visiškai patenkinti savo darbu, tačiau net 62 proc. lietuvių pakartotinai įsidarbintų toje pačioje įmonėje, kurioje dirba. Dar apie pusė darbuotojų (55 proc.) teigia, kad savo darbdavį tikrai rekomenduotų draugams. Tai parodė rinkos tyrimų bendrovės TNS LT vykdomas šalies darbuotojų lojalumo indekso tyrimas.
„Didžioji gyventojų dalis yra nepatenkinti savo darbu ne dėl jo pobūdžio, bet dėl atlyginimo. Būtent todėl nemažai gyventojų pakartotinai įsidarbintų savo įmonėje ir ją rekomenduotų, nors ir nejaučia meilės savo darbui. Tai susiję daugiau su materialiniu saugumu nei su emociniu pasitenkinimu", - teigia TNS LT tyrimų ekspertė Edita Palskė.

Seime pristatoma paroda „Karas po karo: ginkluotasis antisovietinis pasipriešinimas Lietuvoje 1944–1953 m.“

Lapkričio 26 d., trečiadienį, 14.10 val. Seime, Vitražo galerijoje, bus pristatyta Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Genocido aukų muziejaus parengta paroda „Karas po karo: ginkluotasis antisovietinis pasipriešinimas Lietuvoje 1944–1953 m.“ Parodą atvers Seimo narė Rasa Juknevičienė. Ekspozicija Seime pristatoma minint partizaninio pasipriešinimo 70-metį ir Lietuvos kariuomenės dieną.

Paroda „Karas po karo“ parengta teminiu principu, joje pasakojama apie Lietuvos laisvės kovos sąjūdį, bendros vadovybės kūrimą, karinę organizaciją ir veiklą, apdovanojimus, šventes, leidybą. Nušviečiamas ir Lietuvos moterų dalyvavimas partizaniniame kare, pasakojama apie šeimas, kurių trys, keturi, kartais net penki ar šeši sūnūs kovojo ir žuvo partizanų gretose. Daug dėmesio skiriama laisvės kovotojų, jų šeimų ir rėmėjų gyvenimui, pasakojama apie jų buitį, kasdienybę, atokvėpio minutes ir neišvengiamas netektis nelygioje kovoje. Prieš lankytojų akis iškyla įvairiapusis paveikslas kartos, kurios moto buvo: „Atiduok Tėvynei, ką privalai…“. Daugiausia eksponuojama partizaninio laikotarpio nuotraukų ir dokumentų, tačiau esama ir ankstesnių metų – būsimųjų kovotojų vaikystės bei vėlesnių – rezistencijos dalyvių ir jų šeimų gyvenimo tremtyje Sibire. Parodoje atsiskleidžia paveikslas kartos, kurios moto buvo: „Atiduok Tėvynei, ką privalai…“.

Beveik visos nuotraukos ir partizanų dokumentai paimti iš Genocido aukų muziejaus rinkinių, tik nedaugelis originalų yra saugomi privačių asmenų arba Lietuvos ypatingajame archyve.

Poreikį naudotis planuojamos SGD paskirstymo stoties paslaugomis pareiškė 11 bendrovių

AB „Klaipėdos nafta" baigė skelbtą rinkos konsultaciją dėl suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo infrastruktūros plėtros. Poreikį naudotis planuojamos SGD paskirstymo stoties paslaugomis pareiškė 11 bendrovių, iš kurių 7 pateikė preliminarius skaičius.
„Klaipėdos nafta" rinkos konsultaciją dėl SGD infrastruktūros plėtros bei perkrovos stoties perspektyvos paskelbė rugpjūtį. Tai vienas iš SGD terminalo plėtros projekto etapų. Parengiamieji darbai iš dalies finansuojami Europos Sąjungos lėšomis.
Rinkos konsultacijos metu poreikį naudotis SGD paskirstymo stoties galimybėmis išreiškė 11 bendrovių, vykdančių veiklą Baltijos šalyse, Lenkijoje ir Vokietijoje. Remiantis 7 bendrovių pateiktais duomenimis, apie 70 proc. SGD planuoja naudoti vietiniam poreikiui, likusioji dalis būtų skirta SGD varomam transportui bei laivų bunkeriavimui.
Palyginti, 2015-2018 m. SGD poreikis šioms veikloms sudarytų apie 270 tūkst. kub. m imtinai.

NATO naikintuvai dėl Rusijos veiksmų praeitą savaitę kilo į orą 4 kartus

Praeitą savaitę keturis kartus dėl Rusijos aktyvumo tarptautinėje oro erdvėje virš neutralių vandenų prie Baltijos valstybių buvo pakelti NATO kariniai orlaiviai.
Kaip praneša Krašto apsaugos ministerija (KAM), Lietuvos nacionalinė oro erdvė pažeista nebuvo. Orlaiviai buvo atpažinti: tai buvo Rusijos Federacijos (RF) karinis reaktyvinis sunkusis naikintuvas "SU-27", skridęs pagal skrydžio planą, be automatinio atsakiklio ir RF karinis elektroninės žvalgybos orlaivis "IL-20": du kartus prie Baltijos valstybių sienų skridęs pagal iš anksto suderintus planus, be atsakiklio, vieną kartą - be plano ir be atsakiklio.

NFQ investavo 3 mln. Lt į atvirojo kodo e. verslo platformą

Berlyne vykusioje IT konferencijoje „Symfony Live" e. verslo ir programavimo kompanija NFQ pristatė nuosavą atvirojo kodo e. komercijos platformą ONGR. Į ją nuo 2013 m. pradžios NFQ investavo apie 3 mln. Lt, o ilgainiui ONGR turėtų tapti vienu pagrindinių NFQ plėtros variklių.
Dideliems e. komercijos projektams spartinti skirtą ONGR platformą NFQ kuria apie dvejus metus. Šiemet dar su senuoju FOXX pavadinimu ji kompanijai padėjo pelnyti Vokietijos verslo apdovanojimą Lietuvoje už inovacijas. O spalio pabaigoje vienoje populiariausių pasaulyje konferencijų programuotojams „Symfony Live" NFQ pristatė ne tik naująjį jos pavadinimą, bet ir pirmąjį žingsnį į atvirąjį kodą.
NFQ direktorius Paulius Insoda teigia, kad sprendimas ONGR platinti pagal atviro kodo licenciją priimtas siekiant šią platformą padaryti prieinamą platesniam interneto verslus kuriančių kompanijų ir programuotojų ratui.

Lietuvoje lankėsi JAV Sausumos pajėgų Europoje vadas

Lietuvoje lapkričio 23-24 dienomis lankėsi ir Lietuvos kariuomenės dienos renginiuose dalyvavo JAV sausumos pajėgų vadas generolas leitenantas Benas Hodžesas (Ben Hodges).
Į Lietuvą JAV kariuomenės atstovas atvyko Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vado kvietimu.
Sekmadienį svečias Vilniuje dalyvavo Lietuvos kariuomenės dienos proga surengtoje iškilmingoje karių rikiuotėje ir parade. Taip pat lankėsi Kaune, kur pagerbdamas žuvusių už Lietuvos laisvę karių atminimą, padėjo vainiką prie Nežinomojo kareivio kapo.
Pirmadienį generolas leitenantas B. Hodžesas Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų štabe Vilniuje susitiko su Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadu generolu majoru Almantu Leika. Vėliau B. Hodgesas lankė Rukloje dislokuotus JAV karius ir stebėjo jų pratybas Gaižiūnų poligone.
Rukloje šiuo metu tarnauja apie pusantro šimto JAV karių iš Sausumos pajėgų 1-osios kavalerijos divizijos 1-osios brigados. Nuo kitų metų pradžios juos pakeis nauja JAV karių pamaina.
Rotuojami JAV kontingentai Lietuvoje ir kitose Baltijos valstybėse, taip pat Lenkijoje dislokuoti nuo šių metų balandžio, reaguojant į pakitusią saugumo situaciją po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos. Stiprinant Baltijos valstybių saugumą spalį į Lietuvą taip pat atvyko apie 140 Vengrijos kariuomenės karių.
JAV ir Vengrijos kariai kartu su priskirta Lietuvos kuopa sudaro bataliono dydžio vienetą ir dalyvauja bendruose mokymuose ir pratybose Lietuvoje.
Baltijos regione taip pat padidintos NATO oro policijos misijoje dalyvaujančių sąjungininkų pajėgos, regione suintensyvintos tarptautinės pratybos, Baltijos jūroje pratybose nuolat dalyvauja NATO nuolatinės parengties priešmininės kovos junginys.

Vokietijos diplomatijos vadovas - prieš Ukrainos stojimą į NATO

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Valteris Šteinmejeris (Frank-Walter Steinmeier) pareiškė esąs prieš Ukrainos stojimą į NATO.
"Aš matau partneriškus Ukrainos santykius su NATO, bet ne jos narystę Aljanse", - pažymėjo Vokietijos diplomatijos vadovas sekmadienį paskelbtame interviu žurnalui "Der Spiegel".

Popiežius Pranciškus paskelbė naujus šventuosius

Popiežius Pranciškus sekmadienį Šv. Petro aikštėje per pamaldas, skirtas Kristaus Karaliaus šventei, paskelbė šventaisiais šešis palaimintuosius iš Italijos ir Indijos.
Jais tapo buvęs Vičencos vyskupas Džovanis Antonijus Farina (Giovanni Antonio Farina) (1803-1888), vienuoliai Ludovikas (Ludovico) iš Kazorijos (1814-1885) ir Nikola (Nicola) iš Langobardijos (1650-1709), pasaulietis Amatas Ronkonis (Amato Ronconi), gyvenęs XIII amžiuje, taip pat Romos katalikų bažnyčios atstovai iš Indijos: kunigas Kuriakas Elijas Šavara (Kuriakose Elias Chavara) (1805-1871) ir vienuolė Eufrazija Eluvatingal (Eufrasia Eluvathingal) (1877-1952).
Ankstesnė kanonizavimo ceremonija svarbiausioje Vatikano aikštėje vyko šių metų balandžio 19-ąją. Tą dieną popiežius Pranciškus paskelbė šventaisiais savo pirmtakus apaštalo Petro soste - Joną XXIII ir Joną Paulių II.

Nyderlandų specialistai baigė rinkti "Boeing" nuolaužas Ukrainos rytuose

Nyderlandų saugumo tarybos specialistai baigė darbus, susijusius su liepos mėnesį Ukrainos rytuose sudužusio lainerio "Boeing" nuolaužų rinkimu. Tai sekmadienį žurnalistams pranešė oficiali Tarybos atstovė Sara Fernoi (Sarah Vernooij).
Pasak jos, katastrofos rajone dar yra nuolaužų. "Tai daugiausia nedideli lėktuvo fragmentai, neturintys vertės tyrimu, - patikslino S. Fernoi. - Susitarta, kad juos utilizuos vietinės tarnybos".
Nuolažų rinkimas tragedijos vietoje prasidėjo lapkričio 16 d. "Per savaitę buvo surinktas maksimalus galimas tyrimui reikalingų nuolaužų kiekis, - sakė oficiali Tarybos atstovė. - Nors aplinkybės buvo sunkios, specialistams pavyko atlikti visus numatytus darbus".
Sekmadienį traukinys su lėktuvo nuolaužomis išriedėjo iš vadinamosios Donecko liaudies respublikos į Charkovą. Sąstatą sudaro 12 krovininių vagonų, kuriuos užplombavo olandai, ir vienas keleivinis. Iš Charkovo nuolaužos bus išgabentos į Nyderlandus, bet kada konkrečiai, kol kas nežinoma.

2015 m. JAV išplės savo misiją Afganistane

Nuo kitų metų JAV kariai Afganistane imsis operacijų prieš Talibano kovotojus, taip bus vėl išplėsta jų misija po to, kai buvo nutrauktos pagrindinės kovinės operacijos, rašo BBC.
Be to, remiantis JAV prezidento Barako Obamos (Barack Obama) patvirtintais nurodymais, JAV kariai oro antskrydžiais taip pat teiks pagalbą Afganistano pajėgoms.
Iki šių metų pabaigos JAV karių skaičius Afganistane turi būti sumažintas iki 9,8 tūkst. Anksčiau jų vaidmuo Afganistane buvo apribotas iki vietos pajėgų mokymo ir kovos su "Al-Qaeda" likučiais.

D. Grybauskaitė: Lietuva turi politinės valios užtikrinti šalies saugumą

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, jog šiemet suformuotos nacionalinės greitojo reagavimo pajėgos, pradėta atnaujinti ginkluotė, drauge su sąjungininkais stiprinamos kolektyvinės gynybos pajėgumai įrodo, kad Lietuva turi politinės valios užtikrinti šalies saugumą.

Šalies vadovė sekmadienį dalyvavo Katedros aikštėje vykusiame Lietuvos kariuomenės dienos minėjime ir stebėjo iškilmingą Lietuvos karių rikiuotę, skirtą 96-osioms kariuomenės įkūrimo metinėms.

„Lietuvos kariuomenė visada buvo tokia, kokia buvo ir Lietuva – jauna, veržli, pasiaukojanti, idealistinė ir stiprios dvasios. Profesionali ir patikima NATO šeimos narė. Šiandien grėsmės keičiasi, keičiasi ir Lietuva. Turime būti budrūs, išmintingi ir vieningi. Tokia turi išlikti ir Lietuvos kariuomenė – susitelkusi, aukštos parengties ir pasiruošusi atsakyti į geopolitinius iššūkius“, – sakė prezidentė.

D. Grybauskaitė pabrėžė, kad būnant vieningais galima įveikti bet kokį priešą.

Šv. Ignoto bažnyčios konsekracijos metinės paminėtos mišiomis

Lietuvos kariuomenės dienos išvakarėse Vilniuje Šventomis mišiomis paminėtos Šv. Ignoto bažnyčios konsekracijos dešimtosios metinės.
XVII amžiuje pastatyta jėzuitams priklausiusi bažnyčia buvo sudeginta ir vėliau atstatyta. Prieškaryje sugrąžinus Vilnių Lietuvai bažnyčioje aukotos mišios Lietuvos kariams.
Sovietmečiu ji paversta kino studijos sandėliu, o prieš dešimt metų tapo pagrindine Lietuvos kariuomenės bažnyčia.

Prezidentė dalyvavo Lietuvos ir Ukrainos Prezidentų Tarybos posėdyje

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį su darbo vizitu vyko į Ukrainą, kur susitiko su Ukrainos vadovu Petro Porošenka ir dalyvavo septintajame Lietuvos ir Ukrainos Prezidentų Tarybos posėdyje, pranešė Prezidentūra.
Kijeve vykusiame posėdyje buvo kalbama apie dabartinę padėtį Ukrainoje. Vadovai aptarė būdus, kaip stiprinti bendradarbiavimą gynybos ir energetinio saugumo srityse.
Lietuvos ir Ukrainos vadovai taip pat aptarė Asociacijos sutarties su ES nuostatų Ukrainoje įgyvendinimą. Ukraina jau pradėjo vykdyti svarbias ekonomines ir teisines reformas. Lietuva, pati perėjusi eurointegracijos procesą, gali pasiūlyti šiai šaliai reikalingą ekspertinę pagalbą.
Susitikime taip pat buvo aptartas dvišalis bendradarbiavimas ekonomikos, transporto, švietimo, mokslo, kultūros ir kitose srityse.
Viešėdama Ukrainoje šalies vadovė taip pat susitiko su Ukrainos Ministru Pirmininku Arsenijumi Jaceniuku.

Rusija toliau riboja automobilių su lietuviškais numeriais įvažiavimą

Rusijos pareigūnai toliau riboja automobilių su lietuviškais numeriais įvažiavimą į Karaliaučiaus sritį. Iš jos grįžtantys vairuotojai Lietuvos pasieniečiams pasakoja apie valandų valandas trunkančias patikrinimo procedūras.

Kaimyninės šalies atstovai tokį savo darbą teisina problemomis dėl naujos stringančios muitininkų informacinės sistemos.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) sekmadienio ryto duomenimis, padėtis pasienyje su Rusija veikiančiuose kontrolės punktuose tebebuvo sudėtinga. Rusijos pareigūnai, penktadienio vakarą smarkiai pristabdę automobilių su lietuviškais numeriais įvažiavimą į Karaliaučių, ir toliau įsileidžia vos vieną kitą tokią mašiną.

Pasak VSAT pranešimo, Kybartų kontrolės punkte nuo per pusę paros iki sekmadienio 8 val. į Karaliaučiaus sritį įvažiavo 5 automobiliai su lietuviškais numeriais, kai anksčiau per valandą čia įvažiuodavo ir iki 20 mašinų. Šiuo metu mašinų su Rusijos numeriais per Kybartus išvykstabene 10 kartų daugiau nei su Lietuvos. Dauguma į Kybartų punktą atvykusių lietuvių, palaukę 3–4 valandas, apsisuka ir grįžta namo.

San Franciskas sieks surengti 2024 metų olimpines žaidynes

San Francisko miesto verslininkai, miesto administracijos ir sporto sričių atstovai siekia surengti šiame JAV mieste 2024 metų olimpines žaidynes.
Jei JAV olimpinis komitetas (USOC) nuspręs teikti paraišką dėl olimpiados organizavimo, dėl teisės tapti didžiausio pasaulio sporto renginio sostine su San Francisku konkuruos Bostonas, Los Andželas ir Vašingtonas.

Japonijoje per smarkų žemės drebėjimą sugriauti mažiausiai 37 namai

Šeštadienio vakarą Japonijoje įvyko 6,8 balo žemės drebėjimas, per kurį buvo sugriauti mažiausiai 37 namai. Tai sekmadienį pranešė Nagano prefektūros, kur buvo požeminių smūgių epicentras, pareigūnai.
Visi šie pastatai buvo sugriauti dviejose gyvenvietėse - Hakuboje ir Otaryje, kurios yra prie vadinamųjų Japonijos Alpių - žinomo kalnų slidinėjimo kurorto. Dar 20 namų nukentėjo. Gelbėtojams pavyko ištraukti visus po nuolaužomis atsidūrusius žmones, jų gyvybei niekas negresia.

V. Putinas neatmeta, kad kels savo kandidatūrą per Rusijos prezidento rinkimus 2018 metais

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas interviu naujienų agentūrai TASS pareiškė neketinąs vadovauti valstybei iki gyvos galvos.
"Ir šaliai tai neteisinga, žalinga, ir man to nereikia", - paaiškino jis.
Bet V. Putinas neatmetė galimybės, kad kels savo kandidatūrą per Rusijos prezidento rinkimus 2018 metais. "Atsižvelgsiu į bendrą kontekstą, savo nusiteikimą. Bet argi apie tai dabar reikia galvoti? 2014-ieji nesibaigė, o jūs kalbate apie 2018-uosius. Tiek laiko priešakyje, kiek dar vandens nutekės", - pridūrė Rusijos prezidentas.

Ukraina pagerbė Didžiojo bado aukų atminimą

Didysis badas buvo tikras ir taip pat nepaskelbtas karas prieš Ukrainą. Tai šeštadienį per ceremoniją, skirtą praėjusio šimtmečio ketvirtojo dešimtmečio bado Ukrainoje aukų atmininui, pareiškė šalies prezidentas Petro Porošenka, praneša naujienų agentūra "Unian".
Ukrainos valstybės vadovas savo kalboje pažymėjo: "Turėdami 2014 metų tėvynės karo už mūsų nepriklausomybę su priešu, įsibrovusiu į mūsų žemę, patirties, mes kitaip žiūrime ir į 1932-1933 metų įvykius".
"Tai irgi buvo tikras ir taip pat nepaskelbtas karas prieš Ukrainą", - sakė prezidentas.
P. Porošenka pažymėjo, kad "nacionalinių tragedijų ir tamsių laikotarpių atminimas mus vienija ir telkia, daro stipresnius ir išmintingesnius".
Po savo kalbos Ukrainos prezidentas paskelbė tylos minutę visoje šalyje ir paragino uždegti žvakes Didžiojo bado aukų atminimui.
Įvairiais duomenimis, 1932-1933 metais Ukrainoje badu mirė keli milijonai žmonių.

Žurnalistų sąjungai dar vieną kadenciją vadovaus D. Radzevičius

Lietuvos žurnalistų sąjungai (LŽS) jau ketvirtą kartą vadovaus Dainius Radzevičius. Kadencija truks ketverius metus.
LŽS suvažiavime pirmininkas rinktas iš dviejų asmenų: D. Radzevičiaus ir vicepirmininko, sporto žurnalisto, Tautvydo Vencevičius.
LŽS pirmininko pareigas 38-erių D. Radzevičius eina nuo 2003-ųjų gruodžio.

Disko metikui V. Aleknai - IAAF apdovanojimas

Dukart olimpinis disko metimo čempionas 42-ejų metų lietuvis Virgilijus Alekna apdovanotas Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) prizu už įspūdingą sportinę karjerą.
2000 metų Sidnėjaus ir 2004 metų Atėnų olimpinėse žaidynėse triumfavęs mūsų šalies sportininkas savo sąskaitoje taip pat turi du pasaulio čempiono (2003 ir 2005 m.) bei vieną Europos čempiono (2006 m.) titulą.
Prizas V. Aleknai įteiktas Monake surengtos geriausių 2014 metų pasaulio lengvaatlečių apdovanojimo ceremonijos metu.

Lenkijoje modernioje vergovėje gyvena 72 tūkst. žmonių

Pasaulinio vergovės indekso duomenimis, Lenkijoje "modernioje vergovėje" gyvena 72 tūkst. žmonių. Tai atitinka 0,2 proc. šalies populiacijos, praneša "Lenkijos radijas".
Į "modernios vergovės" sąvoką įeina priverstinis darbas, prekyba žmonėmis, priverstinės santuokos ir komercinis seksualinis išnaudojimas. Daugiausia tokių Lenkijoje gyvenančių žmonių yra atvykėliai iš buvusių sovietinių šalių ar Pietryčių Azijos. Jie dažniausiai verčiami dirbti statybose, kavinėse ir ūkiuose.
Paskelbtais duomenimis, pasaulyje vergauja 35,8 mln. žmonių. Pernai šis skaičius siekė 29,8 mln. Aukščiausioje reitingo vietoje yra Mauritanija.
Vakarų Europos šalyse, kaip Prancūzija, Vokietija ir Didžioji Britanija, modernių vergų skaičius siekia kiek mažiau nei 12 tūkst. žmonių, nepaisant to, kad jų populiacija yra gausesnė nei Lenkijos.
Tuo tarpu Lietuvoje modernioje vergovėje gyvena 10 tūkst. 600 žmonių, tai atitinka 0,36 šalies populiacijos.

JAV vartotojų kainos spalį nepakito, tačiau infliacijos lygis kyla

Kitaip, nei prognozavo ekspertai, JAV vartotojų kainos spalį nepakito, tačiau rinkoje matyti ženklų, rodančių, kad infliacijos lygis gali kilti aukščiau. Apie tai praneša "Reuters".
JAV darbo departamentas nurodo, kad didėjančias būsto ir sveikatos priežiūros išlaidas kompensuoja smunkančios benzino kainos. Vartotojų kainų indeksas rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais kilstelėjo 0,1 proc., todėl "Reuters" apklausti ekonomistai tikėjosi jo 0,1 proc. siekiančio nuosmukio jau spalį. Palyginti su 2013 metų dešimtuoju mėnesiu, kainų kilimo tempas sudarė 1,7 proc. - toks rodiklis matomas jau trečią mėnesį iš eilės.
Krintančios energijos ir žaliavų kainos lėtėjančios pasaulio ekonomikos fone ir kylanti dolerio vertė vis dar neleidžia nedideliam infliacijos lygiui pasiekti planinio JAV centrinio banko vidurkio.

Kinijos vyriausybė iki 2017 metų panaikins valstybinę druskos gavybos monopoliją

Kinijos vyriausybė ketina iki 2017 metų panaikinti valstybinę druskos gavybos monopoliją - ji buvo įvesta prieš 64 metus. Apie tai ketvirtadienį pranešė Kinijos centrinis televizijos kanalas.
"Daugiausiai dėmesio vykdant reformas druskos gavybos pramonėje bus skiriama vyriausybės vaidmens mažinimui komerciniuose sandoriuose - norima panaikinti valgomosios druskos monopoliją", - teigiama transliuotojos paviešintame Pramonės ir informacinių technologijų ministerijos pranešime.

JT duomenimis, nuo balandžio vidurio Ukrainos rytuose konflikto aukomis tapo 4317 žmonių

Per konfliktą Ukrainos rytuose nuo šių metų balandžio vidurio žuvo 4317 žmonių, o 9921 buvo sužeistas.
Tai sakoma ketvirtadienį paskelbtame Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro valdybos pranešime.
Dokumente patikslinama, kad nuo rugsėjo 6-osios iki lapkričio 18-osios aukomis tapo 957 žmonės - 838 vyrai ir 119 moterų. Pasak pranešimo autorių, kai kurie iš šių žmonių galėjo žūti dar iki rugsėjo 6-osios, bet jų mirtis buvo užfiksuota vėliau.
Pranešime pažymima, kad per du pastaruosius mėnesius Ukrainoje smarkiai išaugo pabėgėlių skaičius: nuo 275 tūkstančių 489 iki 466 tūkstančių 829.

Daugiau negu 80 proc. lietuvių atsinaujinančią energetiką vertina palankiai

Keturi penktadaliai Lietuvos gyventojų iš atsinaujinančių išteklių gaunamos energijos naudojimą vertina labai palankiai arba greičiau palankiai. Vandens energijos naudojimą (hidroelektrines) ir saulės energijos naudojimą palankiai vertina po 83 proc. lietuvių, vėjo energijos naudojimą (vėjo jėgaines) - 82 proc. Nepalankiai arba greičiau nepalankiai atsinaujinančios energijos naudojimą vertinantys nurodė apie 8 proc. respondentų.
Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės "Baltijos tyrimai" duomenimis, lyginant su praėjusiais metais, atsinaujinančios energetikos patrauklumas gyventojams išliko stabiliai aukštas: prieš metus analogiškos apklausos metu hidroelektrinių naudojimą labai palankiai arba greičiau palankiai vertino 83 proc. šalies piliečių, vėjo energijos naudojimą - 81 proc., o saulės energijos naudojimą - 80 proc. lietuvių.

Moldova nesutinka pirkti pigesnių rumunų dujų dėl siūlomo mažo kiekio

Rumunijos dujų bendrovė "Romgas" ir Austrijos OMV pasiūlė Moldovai tiekti kurą po 280-290 dolerių už tūkstantį kubinių metrų, bet šis pasiūlymas Moldovos netenkina. Apie tai "RIA Novosti" pareiškė Moldovos ekonomikos ministras Andrianas Kandu.
"Tokia dujų kaina 40-50 dolerių mažesnė už rusiškų dujų, bet siūlomas dujų kiekis per mažas", - paaiškino A. Kandu. Dujos būtų tiekiamos naujuoju dujotiekiu tarp Rumunijos ir Moldovos "Jassy-Ungeny", atidarytu rugpjūčio 27 d., bet vis dar neveikiančiu.
"Mes dar nesudarėme sutarties su Rumunija dėl dujų tiekimo. Turime du pasiūlymus: iš bendrovės "Romgas" ir Austrijos "OMV Petrom". Jų kaina mažesnė nei Rusijos, bet dėl mažo siūlomo kiekio toks sandoris ne itin ekonomiškai tikslingas", - sakė ministras.

Įmonių bankrotų padidėjo 5 proc.

Šių metų pirmąjį pusmetį, palyginti su 2013 m. tuo pačiu laikotarpiu, pradėtų bankroto procesų skaičius padidėjo 5 proc., praneša Lietuvos statistikos departamentas, remdamasis Įmonių bankroto valdymo departamento prie Ūkio ministerijos duomenimis.
Per 2014 m. pirmąjį pusmetį bankroto procesas buvo pradėtas 804 įmonėms (2013 m. I pusmetį - 766 įmonėms). 88,9 proc. šių įmonių sudarė mažos, turinčios iki 9 darbuotojų, įmonės. Pagrindiniai bankroto proceso iniciatoriai buvo kiti įmonių kreditoriai (39,1 proc.), Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba (23,8 proc.), įmonių administracijos vadovai (13,6 proc.).
Šių metų pirmąjį pusmetį, palyginti su atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu, labiausiai padaugėjo Valstybinės mokesčių inspekcijos bei Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos inicijuotų bankrotų (atitinkamai 97,2 ir 39,4 proc.). Įmonių administracijos vadovų ir kitų kreditorių inicijuotų bankrotų sumažėjo - atitinkamai 18,7 ir 9,8 proc.

Tyrimas: devyniuose iš dešimties Europos miestų žmonės kvėpuoja labai užterštu oru

Devyniuose iš dešimties Europos miestų gyventojai kvėpuoja labai užterštu oru. Tai lemia 400 000 pirmalaikių mirčių per metus, išanalizavusi duomenis iš 400 miestų paskelbė Europos aplinkos agentūra (EUA), kuria remiasi agentūra AFP.
"Beveik visų miestų gyventojai kvėpuoja kenksmingomis dalelėmis užterštu oru. Šias daleles Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įvardija kaip pavojingas", - sakoma pranešime.
Širdies ligos ir insultas yra labiausiai paplitusios mirties priežastys dėl oro užterštumo. Toliau eina plaučių ligos ir vėžys.
EUA ataskaitoje teigiama, kad oro užterštumas turi rimtų ekonominių padarinių - dėl trumpesnės žmonių gyvenimo trukmės, didesnės rizikos sveikatai ir sumažėjusio produktyvumo.
Pagrindinis kenksmingųjų medžiagų šaltinis yra kietosios dalelės, kurias išmeta, pavyzdžiui, automobiliai ar pramonės įmonės.

EIU: palankiausia verslui valstybe vėl paskelbtas Singapūras

Verslo grupės "Economist Intelligence Unit" (EIU) ekonomistų vertinimais, Singapūras iš 82 šalių vėl išrinktas palankiausia verslui valstybe, praneša naujienų agentūra BBC.
EIU savo vertinimą grindžia taip, kad ši šalis išsiskiria iš kitų savo "efektyvia ir atvira ekonomika". Nedidelė valstybė, įsikūrusi saloje Pietryčių Azijoje, išrinkta palankiausia verslui valstybe jau septintus metus iš eilės.
Kitas keturias pozicijas reitinge užėmė Šveicarija, Australija, Honkongas ir Švedija.
EIU savo tyrime valstybes vertina pagal tokius kriterijus, kaip politinis klimatas, atvirumas užsienio investicijoms, mokesčiai, darbo rinka ir infrastruktūra.

J. Stoltenbergas: NATO naikintuvai dėl Rusijos veiksmų šiemet pakilo į orą 400 kartų

NATO kariniai orlaiviai dėl padidėjusio Rusijos aktyvumo Europoje šiemet buvo priversti į orą pakilti 400 kartų. Tai dukart daugiau nei praėjusiais metais, ketvirtadienį teigė naujasis NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas (Jens Stoltenberg), skelbia "Reuters".
Šiaurės Atlanto Sutarties organizacijos narės stengėsi užpildyti iškilusias spragas Aljanso sausumos, oro ir jūrų gynyboje, Rusijai aneksavus Krymą ir pradėjus remti separatistų judėjimą Ukrainos rytinėje dalyje.
Kalbėdamas JAV, Vokietijos ir Estijos kariams atnaujintoje karinėje oro pajėgų bazėje Estijos vakaruose, J. Stoltenbergas tikino, kad didžiausia problema - ne tik Rusijos vykdomi kariniai skrydžiai, bet ir jos nenoras įvykdyti radaro dispečerio prašymo identifikuotis. Anot jo, tai kelia riziką komercinių oro linijų skrydžiams.
"Šis būdas yra pavojingas ir nepagrįstas, todėl NATO išlieka budri. Mes pasiruošę ginti visas mūsų sąjungininkes nuo bet kokių grėsmių", - po susitikimo su Estijos premjeru Taviu Reivu (Taavi Roivas) kalbėjo J. Stoltenbergas.

ES spaudžia Serbiją nusigręžti nuo Rusijos

Tęsiantis Ukrainos krizei, Briuselis didina spaudimą Serbijai, kad ši nusigręžtų nuo Rusijos ir paskelbtų šaliai sankcijas. Europos Sąjungos (ES) kandidatės statusą turinti Serbija teisiškai įpareigota imtis baudžiamųjų priemonių Maskvos atžvilgiu, Belgrado laikraščiui "Novosti" sakė Europos kaimynystės politikos komisaras Johanesas Hanas (Johannes Hahn).
Iki šiol Serbija nesutiko įvesti ekonominių sankcijų Rusijai. Priešingai, Balkanų šalis tikėjosi, kad Maskvai uždraudus maisto produktų importą iš ES, galės gerokai padidinti savo eksportą į Rusiją.

Pasibaigus sankcijoms Iranas ketina dvigubinti naftos eksporto apimtis

Jeigu Iranui bus atšauktos galiojančios sankcijos, šalis ketina per du mėnesius nuo tokio sprendimo padvigubinti savo eksportuojamos naftos kiekius. Tokią informaciją paskelbė Irano naftos ministras Bijanas Zanganechas (Bijan Zanganeh). Pareigūnas interviu šalies transliuotojai sakė, kad Iranas neatsisakys nė vieno naftos barelio iš turimos rinkos dalies. Apie tai praneša naujienų portalas "Platts".
"Jeigu sankcijos būtų atšauktos, per paskesnius du mėnesius mūsų naftos eksporto apimtys didėtų dvigubai. Neatsisakysiu nė vieno naftos barelio iš Iranui tenkančios rinkos dalies", - nurodo pareigūnas.
Tiesa, ministras neatskleidė, kiek šiuo metu Iranas eksportuoja, tačiau nurodė, kad apimtys "siekia gerokai mažiau nei 2 mln. barelių per dieną". Jis teigia, kad paklausa šalies vidaus rinkoje sudaro 1,7-1,8 mln. barelių per dieną.
JAV paskelbė Iranui beveik visišką ekonominį embargą, tuo tarpu Europos Sąjunga (ES) 2012 m. sugriežtino savo sankcijas, ypač energetikos ir bankininkystės pramonei.

Izraelis: Ispanijos balsavimas dėl Palestinos valstybės nėra naudingas

Izraelis trečiadienį kaip nenaudingą pasmerkė Ispanijos parlamento balsavimą, kuris įvyko kelios valandos po kruvino išpuolio Jeruzalės sinagogoje ir kuriuo Madridas raginamas pripažinti Palestinos valstybę.

Itin simboliniu veiksmu ispanų parlamentarai kone vienbalsiai priėmė pasiūlymą paraginti konservatorių vyriausybę pripažinti Palestiną, koordinuojant šį žingsnį su bet kokiais kitais panašiais Europos Sąjungos (ES) veiksmais.

Balsavimas, kuriuo siekiama pastūmėti šalis išspręsti dešimtmečius trunkantį Izraelio ir palestiniečių konfliktą, buvo surengtas po panašių praėjusio mėnesio veiksmų Didžiojoje Britanijoje ir Airijoje.

Prancūzų parlamentarai taip pat balsuos šiuo klausimu, lapkričio 28 dieną.

JAV Senatas blokavo sekimo programos reformą

JAV Senato respublikonai antradienį blokavo planus iš esmės pertvarkyti Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) programą ir užbaigti prieštaringai vertinamą vyriausybės vykdomą masinį amerikiečių šnipinėjimą.

Šis balsavimas tapo smūgiu prezidentui Barackui Obamai, palaikiusiam siūlomas reformas, ir atveria kelią politinei konfrontacijai ateinančiais metais, kai baigsis svarbių informacijos rinkimo taisyklių galiojimas.

Siūlytas JAV laisvės aktas, kurį taip pat palaikė Silicio slėnio grupės ir didžiosios technologijų bendrovės, žymėjo ambicingas abiejų pagrindinių partijų veikėjų pastangas reformuoti šalies žvalgybos aparatą, kai buvęs saugumo kontraktininkas Edwardas Snowdenas paviešino vyriausybės vykdomo sekimo mastą.

Senate šis teisės aktas sulaukė daugumos palaikymo: balsai pasiskirstė 58 prieš 42 – už reformą balsavo visi, išskyrus vieną, demokratai ir keturi respublikonai. Bet šis teisės aktas neužsitikrino 60 senatorių balsų, kurie būtų leidę išvengti blokavimo taktikos.

JAV energetikos departamentas: naftos kainos iki kitų metų vidurio gali nukristi iki 50 dolerių už barelį

JAV energetikos departamentas neatmeta galimybės, kad naftos kainos iki kitų metų vidurio gali nukristi iki 50 dolerių už barelį.
Energetikos informacijos administracijos (EIA) vadovas Adamas Sieminskis (Adam Sieminski) per spaudos konferenciją Hiūstone sakė, kad WTI rūšies naftos (Vakarų Teksaso naftos) barelis kitais metais turėtų kainuoti 62 dolerius, tuo tarpu NYMEX biržoje gruodžio mėnesio pristatymo nafta buvo prekiaujama po 74,39 dolerio už barelį.
Naftos kainos sumažėjimas iki 50 dolerių už barelį taip pa iš "įmanomų dalykų serijos", "ArgusMEdia" cituoja A. Sieminskio žodžius.
Sumažėjus naftos kainoms iki 60 dolerių už barelį, skalūninės naftos gavyba Jungtinėse Valstijose gali sustoti, A. Sieminskį cituoja "Bloomberg". "Galiausiai kažkas vis tiek turės sustabdyti gavybą", - sakė EIA vadovas.

Protokolas: dauguma Anglijos centrinio banko MEP narių pasisakė prieš monetarinės politikos keitimą

Itin žemas infliacijos lygis paskatino daugumą Anglijos centrinio banko Monetarinės politikos komiteto (MEP) narių balsuoti už tai, kad monetarinė politika nebūtų keičiama. Septyni Komiteto nariai balsavo už tai, kad bazinė palūkanų norma išliktų ties 0,5 proc. riba, du nariai pasisakė už tai, kad norma būtų padidinta iki 0,75 proc., praneša BBC.
Lapkričio mėnesio protokolas parodė, kad už bazinės palūkanų normos padidinimą ir vėl balsavo tie patys du nariai (iš devynių) - Janas Makafertis (Ian McCafferty) ir Martinas Vylas (Martin Weale).
Netrukus po to, kai buvo paskelbtas posėdžio protokolas, svaras sterlingų JAV dolerio atžvilgiu nežymiai ūgtelėjo iki 1,5648 JAV dolerio, euro atžvilgiu taip pat sustiprėjo.

EBPO: šiais finansiniais metais Indijos ūkio plėtra sieks 5,4 proc.

Trečiadienį Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) paskelbė, kad šiais finansiniais metais, pasibaigsiančiais 2015 metų kovo mėnesį, Indijos BVP augimo lygis turėtų siekti 5,4 proc. Prireiks dar nemažai pastangų - plėsti apdirbamosios pramonės sektorių ir gerinti šalies infrastruktūrą, - jei valdžia nori vėl pasiekti 2000 metų pirmąjį ketvirtį registruotą 8 proc. augimo pagreitį, praneša "Dow Jones".
EBPO tikisi, kad ateinančiais finansiniais metais, pasibaigsiančiais 2016 metų kovą, Indijos ekonomikos augimas sudarys 6,6 proc. Dar šiais finansiniais metais infliacijos lygis sieks 7,1 proc.

Spalio mėnesio temperatūros viso pasaulio mastu šiemet buvo rekordiškai aukštos

Viso žemės rutulio temperatūrų vidurkis spalį, taip pat ir nuo metų pradžios iki šiol buvo aukščiausias mūsų planetoje pagal nuo 1880 metų registruojamus duomenis, pranešė ketvirtadienį JAV vyriausybė.
Taip pat šių metų spalį 38-tą kartą pasaulio temperatūrų vidurkis buvo didesnis už XX amžiaus spalio temperatūrų vidurkį, nurodoma Nacionalinės vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijos (NOAA) pranešime.
„Sausio-spalio bendras sausumos ir vandenyno paviršiaus temperatūrų vidurkis buvo didžiausias iš visų registruotų tokių vidurkių; ankstesnis rekordas buvo pasiektas 1998 metais ir pakartotas 2010 metais“, – sako NOAA.

30 valstybių skirs 9,3 mlrd. dolerių klimato kaitai mažinti

Berlyne vykusiame susitikime 30 valstybių ketvirtadienį įsipareigojo skirti 9,3 mlrd. JAV dolerių (25,6 mlrd. litų) fondui, kuris padėtų besivystančioms šalims mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą ir pasiruošti atremti pasaulinio klimato šiltėjimo padarinius, pranešė Vokietijos aplinkos ministras Gerdas Muelleris.
Pietų Korėjoje įsikūręs Žaliasis klimato fondas taip pat siekia padėti valstybėms investuoti į švarią energetiką ir žaliąsias technologijas bei kurti priemones, turinčias apsaugoti nuo kylančio jūros lygio, smarkėjančių audrų, potvynių ir sausrų.

Analitikė: saugūs bankai neefektyviai įdarbina akcininkų pinigus

Europos centriniam bankui (ECB) nustačius, kad trijų didžiausių Lietuvoje veikiančių bankų – SEB, „Swedbank“ ir DNB kapitalo pakankamumo rodikliai gerokai viršija reikalaujamą minimalų rodiklį, finansų analitikai teigia, kad tai gali reikšti, jog akcininkų pinigai nėra efektyviai įdarbinami.

„Didelis kapitalo pakankamumas yra gera žinia indėlininkams ir kitiems banko kreditoriams. Tai – saugumo pagalvės atitikmuo. Iš banko akcininkų pozicijos toks dydis pateisinamas, jei yra planuojamas spartus paskolų portfelio arba kito rizikingo turto didinimas, arba laukiama reikšmingo turto būklės pablogėjimo. Tačiau esamoje situacijoje neturėtų vykti nei viena, nei kita“, – portalui eversus.lt sakė finansų analitikė Diana Uselytė.

Kitu atveju, pasak jos, tai – signalas, kad akcininkų pinigai nėra įdarbinami efektyviausiu galimu būdu.

JT užsibrėžė stiprinti kovą ir su badu, ir su nutukimu

Jungtinės Tautos (JT) sieks aktyviau kovoti su badu bei nutukimu. Italijoje vykstančioje maisto klausimams skirtoje tarptautinėje konferencijoje jos dalyviai iš 190 šalių trečiadienį paskelbė atitinkamą pareiškimą ir veiksmų planą, praneša agentūra AFP.
Dalyje pasaulio žmonės vis dar miršta iš bado, o dalyje - kemša pilvus iki nutukimo, delegatams sakė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) generalinė direktorė Margaret Čan (Margaret Chan).
JT duomenimis, nuo pirmosios tokios konferencijos 1992 metais badaujančiųjų skaičius nuo milijardo sumažėjo iki 805 mln. Tačiau Romoje diskutuojama ne tik apie badą, bet ir apie nevisavertę mitybą: 2 mlrd. žmonių pasaulyje trūksta tokių svarbių maistingųjų medžiagų, kaip vitaminas A, geležis ir cinkas. Tuo pat metu 42 mln. vaikų ir 500 mln. suaugusiųjų turi antsvorį arba yra nutukę.
Todėl augant gyventojų skaičiui turi būti gaminama ne tik daigiau, bet pirmiausiai sveikesnių maisto produktų, reikalavo M. Čan. Dabar esą maisto pramonės sektorius pirmiausiai orientuojasi į "vis pigesnių, smarkiai perdirbtų ir nesveikų maisto produktų pramoninę gamybą". Afrikos ir Azijos šalims dažnai pigiau būna importuoti maisto produktus nei juos patiems gaminti.

"Standard & Poor's" Rusijos bankus vadina pažeidžiamiausiais tarp besivystančių šalių

Rusijos bankininkystės sektorius laikomas vienu pažeidžiamiausių tarp septynių didžiųjų besivystančių valstybių bankų sistemų. Tokia informacija pateikiama tarptautinės reitingų agentūros "Standard & Poor's" ataskaitoje, praneša "RIA Novosti".
Dokumente nurodoma, kad Rusijos bankų sektoriuje šiuo metu pastebima sudėtinga situacija. Pirmiausia neigiamos įtakos turi silpni ekonomikos augimo rodikliai. 2014 metais Rusijos BVP augs 0,3 proc., o 2015 metais - 1,1 proc. Dėl silpno ūkio augimo ir kylančių įsiskolinimų augimo finansų institucijų galimybės taps itin nedidelės. Be to, bankus neigiamai veikia ir Europos Sąjungos (ES) bei Jungtinių Valstijų taikomos sankcijos.
Vakarų sankcijos tiesiogiai veikia daugiau kaip 50 proc. Rusijos bankininkystės sektoriaus aktyvų - finansų institucijoms apribota prieiga prie Europos ir JAV kapitalo rinkų", - pabrėžia agentūros analitikas Muhamedas Damakas (Mohamed Damak). Anot pareigūno, Ukrainoje susidariusi situacija kelia grėsmę Rusijos ūkio augimo vidutinės trukmės perspektyvoms, nes šalies ekonomika praranda pasitikėjimą. Taip pat "Standard & Poor's" ekspertai pripažįsta, kad importo apribojimas padėjo sustiprinti šalies pozicijas, o smukusi rublio vertė federaliniam biudžetui suteikė papildomų pajamų.

VMI: šiemet gyventojai ir įmonės žemės mokestį mokėjo pareigingiau

Valstybinė mokesčių inspekcijos duomenimis, šiemet gyventojai ir įmonės pareigingiau mokėjo žemės mokestį ir iki termino pabaigos - lapkričio 17 dienos - į savivaldybių biudžetus sumokėjo per 63 mln. litų žemės mokesčio. Šiais metais laiku žemės mokestį sumokėjo 75 proc. gyventojų ir 84 proc. įmonių, o pernai laiku mokestines prievoles įvykdė 58 proc. gyventojų ir 51 proc. įmonių.
Šiais metais žemės mokesčio mokėtojai į savivaldybių biudžetus turėjo sumokėti apie 78 mln. litų žemės mokesčio (gyventojai- apie 67 mln. litų, įmonės - apie 11 mln. litų). Gyventojai dar nesumokėjo 14 mln. litų, o įmonės - apie 1,5 mln. litų žemės mokesčio. Praėjusiais metais apskaičiuota žemės mokesčio suma siekė 64 mln. litų. Iš viso šalyje yra per 960 tūkst. žemės mokesčio mokėtojų, tačiau dėl savivaldybių nustatytų lengvatų, šį mokestį moka apie 669 tūkst. gyventojų ir įmonių.

Paskutinėmis metų dienomis keisis Lietuvos banko ir komercinių bankų operacijų sąlygos

Lietuvos bankas nustatė, kad paskutinėmis šių metų dienomis, šios institucijos ir komercinių bankų sandoriai turės būti apmokėti tą pačią dieną, o gruodžio 31 dieną juos bus galima sudaryti keturiomis valandomis trumpiau nei įprasta.
Nutarimas dėl apmokėjimo tą pačią dieną bus taikomas gruodžio 30 ir 31 dienomis. Jis galios tik Lietuvos banko ir komercinių bankų sandoriams, o komercinių bankų klientams negalios. Keturiomis valandomis sutrumpintas Lietuvos banko ir komercinių bankų sandorių laikas galios tik gruodžio 31 dieną.
Paskutinę šių metų dieną bankai taip pat negalės turimo litų pertekliaus pasikeisti į eurus. Turimą perteklių bus privaloma grąžinti Lietuvos bankui.
Laikydamasis 1994 m. priimto Lito patikimumo įstatymu Lietuvoje įteisino fiksuoto nacionalinės valiutos kurso režimo, Lietuvos bankas į apyvartą išleidžia tiek litų, kiek komerciniai bankai jam parduoda bazinės valiutos - eurų. Litų kiekį apyvartoje lemia paklausa rinkoje. 2015 m. sausio 1 d. Lietuvai įsivedus eurą, Lietuvos bankas nebevykdys litų ir bazinės valiutos - euro - intervencijų vidaus rinkoje nustatytu fiksuotu kursu.

2015 metais Afganistane liks iki 850 Vokietijos karių

Vokietija planuoja 2015 metais Afganistane dislokuoti iki 850 karių, kurie prisidėtų prie šalies ginkluotųjų pajėgų mokymų, antradienį pranešė Gynybos ministerijos atstovas, kuriuo remiasi "Reuters".
NATO vadovaujamoje misijoje Vokietijos karinį kontingentą sudarė 3 tūkst. 200 karių. Nuo sausio mėnesio Berlynas planavo sumažinti karių skaičių iki 600-800.
Atstovas patvirtino laikraščiui "Sueddeutsche Zeitung", kad nuspręsta į Afganistaną pasiųsti daugiau karių nei planuota, nes Vokietijos kariuomenė ir toliau bus atsakinga už tarptautinę misiją Šiaurės Afganistane.
Nė viena tarptautinės misijos narė neturi atliekamų sraigtasparnių sužeistų kariškių evakuacijai regione, todėl dažnai pagalbos kreipiamasi į Vokietijos kariuomenę dėl sraigtasparnių CH-53.
Po daugiau nei dešimtmetį trukusių kovinių operacijų Afganistane NATO planuoja kitais metais dėmesį sutelkti į pagrindinę misiją, skirtą apginti Europą ir Šiaurės Ameriką. Tačiau JAV ir kitos valstybės nori Afganistane palikti tūkstančius karių, kurie dalyvautų kovos su terorizmu operacijose ir šalies ginkluotųjų pajėgų mokymuose, po amerikiečių pajėgų atitraukimo šių metų pabaigoje.

Pasaulyje beveik 36 mln. žmonių gyvena vergovės sąlygomis

Pasaulyje beveik 36 mln. žmonių gyvena vergovės sąlygomis. Tai rodo pirmadienį paskelbtas šių metų vergystės indeksas, praneša agentūra AFP.
Tyrimo autoriai iš "Walk Free" fondo analizavo situaciją 167 šalyse ir nustatė, kad visose jų būta seksualinio išnaudojimo, priverstinio darbo arba priverstinių vestuvių atvejų.
Paskelbtais duomenimis, pasaulyje vergauja 35,8 mln. žmonių. Pernai šis skaičius siekė 29,8 mln. Aukščiausioje reitingo vietoje yra Mauritanija. "Vergovė įsišaknijusi Maur Atgal