VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

02 21. Naujausios žinios

Algimantui Baltakiui -85

Vienam žinomiausių Lietuvos poetų, įvairių literatūros ir kultūros premijų laureatui Algimantui Baltakiui šių metų vasario 15 d. sukako aštuoniasdešimt penkeri metai. Tą dieną Lietuvos radijo ir televizijos klausytojai ir žiūrovai per radijo antrąją programą ir televizijos kultūros kanalą turėjo progos išgirsti jo žvalų balsą ir pamatyti patį poetą.

Šiai sukakčiai skirtas A. Baltakio kūrybos vakaras 2015 m. vasario 13 d. įvyko Rašytojų klube Vilniuje. Vakaro vedėjas literatūros kritikas Nacionalinės premijos laureatas Valentinas Sventickas ir pats sukaktuvininkas pašmaikštaudami sukūrė jaukią,  betarpišką vakaro nuotaiką.  Ją kėlė aktoriaus Pauliaus Širono  skaitomos puikios A. Baltakio eilės, poeto tekstais  sukurtos dainos, kurias atliko  Mindaugas Zimkus ir Raimonda Tallat-Kelpšaitė, akomponuojant pianistams Gyčiui Cinauskui ir Šviesei Čepliauskaitei.

Sukaktuvininką pasveikino atvykę Pakruojo rajono savivaldybės atstovai: Birutė Vanagienė, savivaldybės administracijos Kultūros, paveldosaugos ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja, Renata Budrikienė, minėto skyriaus viešųjų ryšių vyr. specialistė, ir Romualda Kulšytė, Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos direktorė. Jos Algimantui Baltakiui įteikė neseniai rajono savivaldybės įsteigtos literatūrinės Eduardo Mieželaičio premijos laureato diplomą, pabrėždamos, kad jam tenka garbė būti pirmuoju šios premijos laureatu. Pridėjo ir lauknešėlį su kvapniomis kaimo gėrybėmis. Sveikintojų ir gėlių buvo daug. Skaitovas aktorius Paulius Šironas taikliai pastebėjo, kad  Algimantas Baltakis yra tarsi  lietuvio dvasinės būklės metraštininkas.

Algimantas Baltakis -ne tik poetas. Jis reiškėsi ir kaip vertėjas, literatūros kritikas, literatūrinio gyvenimo organizatorius (buvo vienas „Poezijos pavasario“ festivalio sumanytojų), ilgametis „Pergalės“ („Metų“) mėnraščio vyriausiasis redaktorius. Yra išleista ne mažiau kaip dvidešimt A. Baltakio poezijos knygų. Čia paminėsime vieną -  jo lyrikos rinktinę (1950-2012) „Pėsčias paukštis“ (V.: Alma littera, 2013, 292 p.).  Norintys iš arčiau pažinti  Algimantą Baltakį bei  daugelį kitų mūsų kultūros veikėjų, su kuriais jis bendravo,  gali  perskaityti jo knygą „Gimiau pačiu laiku. Iš dienoraščių 1960-1997“ (V.: Tyto alba, 2008, 411 p.). Vertas dėmesio ir visai neseniai internetiniame dienraštyje „Bernardinai.lt“ (2015 02 15) paskelbtas Antano Šimkaus užrašytas interviu  „Poetas Algimantas Baltakis: “Viską lemia labai paprastas dalykas: Ar tu padorus žmogus, ar ne“.

Danija pristatė kovos su terorizmu planą

Po išpuolių Kopenhagoje Danijos vyriausybė pristatė kovos su terorizmu šalyje ir užsienyje planą. Per ateinančius ketverius metus atitinkamoms priemonėms bus skirta 130 mln. eurų, ketvirtadienį pareiškė ministrė pirmininkė Helė Torning Šmit (Helle Thorning Schmidt).
Šios lėšos padės slaptosioms tarnyboms geriau stebėti danus, vykstančius į užsienį kovoti "Islamo valstybės" (IS) gretose. Be to, bus imtasi aktyvesnių veiksmų prieš kalinių Danijos kalėjimuose radikalėjimą.

Tyrimas atskleidė: Pasaulio banko vadovai nesiėmė neteisėtų veiksmų

Pasaulio banko (PB) pasamdyta bendrovė baigė savo tyrimą dėl mestų institucijai kaltinimų. Jo metu buvo aiškinamasi, ar finansų padalinio vadovas ir kiti PB aukšto rango pareigūnai nepadėjo Kinijai suteikti vienam iš banko padalinių - Skurdo švelninimo fondui - 1 mlrd. JAV dolerių vertės paskolos. Atlikus analizę kaltinimai buvo atmesti, rodo penktadienį paviešinta tyrimo ataskaita. Apie tai praneša "Dow Jones".
"Neaptikome jokių sukčiavimo ar negarbingo elgesio įrodymų, - savo laiške teigia teisinė kontora "Locke Lord Edwards". - Jokių vadovų atliktų pažeidimų nerasta".

Užsienio reikalų ministras vyksta į JAV

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius vasario 21-26 dienomis su darbo vizitu lankysis JAV - Niujorke ir Vašingtone.
Niujorke ministras dalyvaus atviruose Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos debatuose tarptautinės taikos palaikymo ir saugumo užtikrinimo klausimais, susitiks su JT generaliniu sekretoriumi Pan Gi Munu (Ban Ki-moon), Kinijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Naujosios Zelandijos užsienio reikalų ministrais.
Vašingtone ministras susitiks su JAV Atstovų Rūmų pirmininku Džonu Boneriu (John Boehner), JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoju viešajai diplomatijai Ričardu Stengeliu (Richard Stengel), JAV prezidento vyriausiuoju Europos reikalų patarėju Čarlzu Kupčanu (Charles Kupchan), JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Europos ir Eurazijos reikalams Viktorija Nuland (Victoria Nuland), Senato nariais, kongresmenais, nevyriausybinių organizacijų vadovais.
Susitikimuose bus aptartas NATO viršūnių susitikime Velse priimtų sprendimų dėl kolektyvinės gynybos įgyvendinimas, padėtis Ukrainoje, dvišalis Lietuvos ir JAV ekonominis bendradarbiavimas, energetinio ir informacinio saugumo klausimai, Lietuvos narystės Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje perspektyvos.
Vizito metu Lietuvos diplomatijos vadovas kalbės svarbiausiuose JAV analitiniuose centruose: Atlanto taryboje, Bertelsmano fonde, Brukingso institute, Nacionaliniame fonde demokratijai, susitiks su vietos lietuvių bendruomene, dalyvaus JAV Kongrese rengiamose Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 25-mečio jubiliejaus iškilmėse.

Prezidentė priėmė Ganos ambasadorės skiriamuosius raštus

Prezidentė Dalia Grybauskaitė priėmė Ganos Respublikos ambasadorės Lietuvai Akua Senos Dansua skiriamuosius raštus.
Susitikime penktadienį su naujai paskirta ambasadore Prezidentė aptarė verslo ir mokslo ryšių bei turizmo skatinimą tarp Lietuvos ir Ganos.
Prezidentės teigimu, Gana - viena pažangiausių ir sėkmingiausiai reformas vykdančių Afrikos valstybių, todėl yra realių galimybių plėsti ekonominius ryšius ir išnaudoti šios šalies išvystytą poilsio infrastruktūrą skatinant turizmą.

Milijonai kinų sveikina Ožkos metus

Milijonai žmonių Kinijoje naktį į ketvirtadienį pasitiko naujuosius Ožkos arba Avies metus. Žodis "Yang" kinų kalba turi abi šias reikšmes, praneša agentūra AFP.
Baiminantis smogo, Pekino ir kitų didmiesčių valdžia ragino piliečius pasitinkant Naujuosius atsisakyti raketų ir fejerverkų.
Naujųjų metų pradžia kinams yra svarbiausia metų šventė. Šimtai milijonų gyventojų ta proga išvyksta aplankyti savo artimųjų. Kad susidorotų su išaugusiais keleivių srautais, oro bendrovės siūlo papildomų skrydžių, o geležinkelis - daugiau traukinių.

Didžiosios Britanijos gynybos ministras: Rusija - grėsmė Lietuvai, Latvijai ir Estijai

Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Maiklas Felonas (Michael Fallon) įsitikinęs dėl realios Rusijos grėsmės Baltijos šalims - Lietuvai, Latvijai ir Estijai, praneša BBC.
M. Felonas tvirtino esantis sunerimęs dėl spaudimo iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino buvusioms sovietinėms šalims, kurios dabar yra NATO narės. Gynybos sekretorius teigė, kad Rusija gali pasitelkti taktikas, panašias į tas, kurias naudoja Ukrainoje. Pasak M. Felono, NATO privalo būti pasiruošusi "bet kokios formos agresijai" iš Rusijos.
Kalbėdamas su žurnalistais iš leidinių "Times" ir "Daily Telegraph" skrydžio metu į Siera Leonę, kur britų pajėgos padeda pažaboti Ebolos virusą, M. Felonas tvirtino nerimaujantis dėl Vladimiro Putino spaudimo.

Prezidentė sekmadienį vyks į Kijevą

Sekmadienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė skrenda į Kijevą, kur susitiks su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka ir į renginius Kijeve atvykusiais Europos Sąjungos valstybių vadovais.
"Žinau, kad dalyvaus ir Lenkijos prezidentas Bronislavas Komorovskis, Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis, taip pat - Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ir kiti valstybių vadovai. Bus gera proga dar kartą pasikalbėti, įvertinti situaciją ir, žinoma, išreikšti pagarbą Maidano žuvusiesiems", - interviu sakė šalies vadovė.
Atvykti į Kijevą per ankstesnį Briuselio susitikimą, kur dalyvavo ir prezidentas P. Porošenka, yra pakviesti visi Europos vadovai
Kijeve įvairūs minėjimai ir renginiai, skirti Maidano metinėms paminėti. Sekmadienį vyks vadinamosios Orumo eitynės, kurių metu bus pagerbiami ir Maidane žuvę žmonės bei pats Maidanas ir jo inicijuota revoliucija Ukrainoje.

B. Obama: JAV kariauja su tais, kurie iškraipė islamą

JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) tvirtina, kad JAV nekariauja su islamu, tačiau kariauja su žmonėmis, kurie iškraipė šią religiją, praneša BBC.
Vašingtono vadovas sakė kalbą atstovams iš 60 šalių, dalyvaujantiems trijų dienų konferencijoje ekstremizmo tema. Renginys surengtas po įvykdytų mirtinų išpuolių Danijoje ir Prancūzijoje.
B. Obama pareiškė, kad pasaulis privalo konfrontuoti su ideologijomis, kurios verčia žmones radikalėti. Anot jo, tokios grupuotės kaip "Islamo valstybė" (IS) ar "al-Qaeda" jokiu būdu nėra religinės, o veikiau teroristinės.

ECB suteiks graikų bankams papildomų 3,3 mlrd. eurų vertės lėšų

Europos centrinis bankas (ECB) pranešė sutinkąs padidinti Graikijos bankams skirtą papildomą finansavimą nenumatytiems atvejams nuo 65 iki 68,3 mlrd. eurų. Papildomi 3,3 mlrd. eurų skubios paramos likvidumui didinti (ELA) programos fonde šiuo metu itin reikalingi Graikijos finansų institucijoms, praneša BBC.
Pastebėta, kad masiškai savo indėlius iš šalies atsiima nemenka dalis indėlininkų, todėl mažėja bankų galimos skolinti sumos. Tiesa, šalies centrinio banko pareigūnai nurodo paprašę papildomų 10 mlrd. eurų. Beje, jau praėjusią savaitę ECB padidino Graikijos bankams skirtą paramos sumą 5 mlrd. eurų.

Lenkija išsiuntė į Ukrainą dar vieną humanitarinės pagalbos krovinį

Lenkija išsiuntė į Ukrainą dar vieną humanitarinės pagalbos krovinį, skirtą perkeltiesiems asmenims iš rytinių šalies regionų.
Tai trečiadienį pranešė Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovai.
Pasak jų, humanitarinę siuntą sudaro pirmosios medicinos pagalbos rinkiniai, higienos reikmenys ir antklodės. "Lenkijos pagalba bus nugabenta į Dniepropetrovsko sritį, kur prieglobstis suteiktas daugiau kaip 63 tūkstančiams perkeltųjų asmenų", - pažymėjo URM darbuotojai.
Pasak jų, 2014 metais Lenkija suteikė daugiau kaip 11 milijonų zlotų (3,1 milijono dolerių) vertės humanitarinę pagalbą per Ukrainos konfliktą nukentėjusiems žmonėms. Be to, produktus, drabužius ir kitus būtiniausius daiktus ukrainiečiams Lenkijoje renka visuomeninės organizacijos ir savanoriai.

Knygų, apdegusių per gaisrą Maskvos bibliotekoje, restauracija truks 150 metų

Trečiadienį mokslinių organizacijų federalinė agentūra pranešė, kad per gaisrą apdegusių knygų restauracija truks ne mažiau nei 150 metų, skelbia TASS.
Agentūros vadovo nuomone, naudojant dabartines technologijas, atkūrimo procesas truks 154 metus.
Sausio 30 dieną prasidėjęs ir 25 valandas trukęs gaisras suniokojo "Socialinių mokslų mokslinės informacijos instituto" biblioteką Maskvoje. Biblioteka buvo įkurta 1918 metais. Čia saugojama daugiau nei 14 milijonų knygų, retų rankraščių senąja slavų kalba, Tautų Lygos ir UNESCO dokumentų, parlamentinės ataskaitos iš aštuonioliktojo amžiaus. Per gaisrą sugadintos 2,3 milijonai knygų, tai yra 15 procentų visos bibliotekos kolekcijos.
Rusijos mokslų akademijos prezidentas tikino, kad šį gaisrą galima pavadinti "kultūrine Černobylio avarija".

Įsteigtas Energijos efektyvumo fondas

Trečiadienį įsteigtas Energijos efektyvumo fondas leis pakartotinai naudoti ES skiriamus pinigus. Fondas įsteigtas pagal Finansų ir Energetikos ministerijų bei UAB „Viešųjų investicijų plėtros agentūra" pasirašytą trišalę sutartį. Energijos efektyvumo fondo dydis - 79,65 mln. eurų.
Energijos efektyvumo fonde (ENEF) generuojamos lėšos bus tikslingai investuojamos dviem pagrindinėmis kryptimis - viešiesiems pastatams atnaujinti ir gatvių apšvietimui sutvarkyti. Iki 2023 metų planuojama atnaujinti apie 57 tūkstančius gatvių šviestuvų ir renovuoti 400 tūkstančių kvadratinių metrų viešųjų pastatų.
ENEF - tai grįžtančių lėšų fondas, įsteigtas pagal 2014-2020 m. Europos Sąjungos struktūrinių fondų periodo reikalavimus. Jo valdytoja paskirta UAB „Viešųjų investicijų plėtros agentūra". Tikimasi, kad pirmosios paskolos ir garantijos bus suteiktos jau šią vasarą.

Vyriausybė pateikė savo prioritetus Seimo pavasario sesijai

Vyriausybė trečiadienį patvirtino Seimo pavasario sesijai teiktinų teisės aktų pakeitimų sąrašą. Didžioji dalis iš beveik 400 projektų skirti verslo aplinkos gerinimui ir užimtumo didinimui.
Seimo pavasario sesijai siūlomi svarbiausi projektai yra susiję su administracinės naštos ūkio subjektams mažinimu, supaprastinant kai kurių licencijų išdavimo tvarką, atsisakant perteklinių reikalavimų, kai kurių leidimų (licencijų), taip pat ūkio subjektų veiklos priežiūrą atliekančių institucijų konsolidavimu, statybą leidžiančių dokumentų išdavimo procedūrų supaprastinimu, statybos proceso dalyvių pareigų detalizavimu ir jų atsakomybės sugriežtinimu.
Siekiant skatinti bedarbių integraciją į darbo rinką, numatoma teikti įstatymų projektą, kuriuo norima sukurti naujos aktyvios darbo rinkos politikos priemonių taikymo modelį. Taip pat siekiant darbo santykių lankstumo didinimo planuojama teikti svarstyti naujos redakcijos Darbo kodeksą, kuriuo būtų nustatytas lankstesnis darbo laiko reguliavimas.
Seimui taip pat bus teikiami keli įstatymų projektų paketai, susiję su šešėlinės ekonomikos ir kontrabandos mažinimu, mokesčių mokėtojų nesąžiningo naudojimosi teisėmis atvejų apribojimu bei prielaidų efektyviau surinkti nedeklaruojamus ir nedeklaruotus mokesčius sudarymu.

Vyriausybė griežtina kario uniformų dėvėjimo tvarką

Vyriausybė pritarė Krašto apsaugos ministerijos inicijuotiems Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo bei Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimams, kuriais griežtinama kario uniformos dėvėjimo tvarka.
Minėtų įstatymų pakeitimais numatoma uždrausti asmenims, neturintiems teisės dėvėti kario uniformą, dėvėti ne tik kario uniformą, kaip kad jau yra nustatyta šiuo metu, bet ir atskiras uniformos dalis ar skiriamuosius ženklus.
Įstatymų pakeitimais taip pat numatoma didinti baudas už kario uniformos bei atskirų jos dalių ar skiriamųjų ženklų nešiojimą.

Į paramą žaliosioms inovacijoms gali pretenduoti ir didelės įmonės

Ūkio ministerija kviečia ne tik smulkias ir vidutines, bet ir dideles šalies įmones, norinčias diegti žaliąsias inovacijas, teikti paraiškas gauti paramą pagal papildomą Žaliosios pramonės inovacijų programos Partnerystės projektų schemos kvietimą. Kvietimo suma - 1,5 mln. eurų.
Paramą numatoma skirti veikloms, susijusioms su naujų aplinkosauginių technologijų kūrimu ar esamų modernizavimu ir su naujų inovatyvių aplinkosauginių technologijų įsigijimu ir diegimu šalies įmonėse.
Šiuo papildomu kvietimu išplėstos ir projektui skiriamo finansavimo ribos. Siekiant paskatinti daugiau Lietuvos įmonių pasinaudoti parama, ji bus teikiama ir naujai inovatyviai programinei, technologinei ir gamybinei įrangai įsigyti ir diegti. Tačiau ši įranga turėtų prisidėti sprendžiant atliekų šalinimo problemas, didinti gamtos išteklių panaudojimo efektyvumą, sumažinti neigiamą poveikį aplinkai.

Norima paprastinti tapimo gidu tvarką

Ūkio ministerija siūlo atsisakyti Valstybinio turizmo departamento (VTD) išduodamų pažymėjimų gidams. Vyriausybė trečiadienį pritarė Turizmo įstatymo pataisoms, pagal kurias reikiamą kvalifikaciją turintis fizinis asmuo apie tapimą gidu turėtų tik pranešti VTD.
Pagal dabar galiojančias taisykles, gido pažymėjimo išdavimas departamente gali trukti iki 30-ties dienų. Paprastinant tapimo gidu tvarką, Ūkio ministerija taip pat siūlo atsisakyti gidams taikomų kategorijų, kurios skiriamos atsižvelgiant į jų profesinę patirtį ir kvalifikaciją.

Pacientų skundai dėl žalos atlyginimo pirmiausiai bus svarstomi pačioje sveikatos priežiūros įstaigoje

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo ginčus dėl pacientams padarytos žalos sveikatai ir pažeistų teisių visu pirma spręsti pačioje sveikatos priežiūros įstaigoje, o į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją kreiptis tik tuomet, jei ginčo nepavyksta išspręsti žemesniu lygmeniu. Tokioms Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pataisoms pritarė Vyriausybė.
Pagal šiuo metu galiojančias taisykles, žalą patyręs pacientas nėra įpareigotas kreiptis į gydymo įstaigą, kurioje ta žala buvo padaryta. Jei SAM pataisoms pritars ir Seimas, sveikatos priežiūros įstaigos paciento skundą dėl žalos atlyginimo privalės išnagrinėti per 20 darbo dienų.

Rytų Lietuvos kraštovaizdžio draustinis keičia pavadinimą

Pasikeitė Švenčionių rajone esančio Cirkliškio valstybinio kraštovaizdžio draustinio pavadinimas. Trečiadienį Ministrų Kabineto nutarimu šiai saugomai teritorijai suteiktas Kunigiškės valstybinio kraštovaizdžio draustinio vardas.
Draustinis ne tik pervadintas, bet ir kiek pakoreguota jo riba: atsisakyta gamtiniu požiūriu nevertingų teritorijų, ribos vedamos miško pakraščiais, tapatinamos su žemės sklypais. Dėl to draustinio plotas padidėjo 2,32 ha - iki 856,22 ha.
Tačiau Vyriausybė nutarė 12,79 ha sumažinti kitos šio krašto saugomos teritorijos - Žeimenos valstybinio kraštovaizdžio draustinio - plotą. Jis dabar sieks 930,44 ha. Teritorija sumažėjo atsisakius nevertingos kraštovaizdžio teritorijos tarp miško ir geležinkelio.

Prezidentė priėmė naujų teisėjų priesaikas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą dėl dešimties apylinkių teismų teisėjų skyrimo ir priėmė jų priesaikas.
"Esate tie, nuo kurių prasideda visuomenės pasitikėjimas teisėsauga ir savo valstybe. Visada liksite teisėjais, todėl neleiskite žmonėms suabejoti teismo nepriklausomumu, sąžiningumu, nešališkumu ir teisėjo moralumu", - priimdama teisėjų priesaikas sakė Prezidentė.
Šalies vadovės teigimu, kiekvieną teisėjo žingsnį turi lemti objektyvus tiesos siekimas, principingumas ir tikslas užtikrinti teisės viršenybę.
Prezidentė pabrėžė, jog naujai prisiekusių teisėjų darbas bus nuolat padėti žmonėms, nes priesaiką davė Lietuvai ir visiems jos gyventojams.

Gripas ir jam artimos ligos bando įsisiautėti

Sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis didėja, skelbia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras.
Šio centro duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir kitomis peršalimo ligomis 7-ąją metų savaitę - vasario 9-15 dienomis - siekė 101,7 atvejo, tenkančio 10 tūkst. gyventojų.
6-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 101,6 atvejo.
Mažiausias sergamumo minėtomis ligomis rodiklis 7 savaitę registruotas Šiaulių apskrityje, didžiausias - Alytaus apskrityje.

JAV atsisakė pateikti Vokietijai necenzūruotą ataskaitą apie CŽV tardymo metodus

Jungtinės Valstijos atsisakė pateikti Vokietijai necenzūruotą ataskaitą apie Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) tardymo metodus. Apie tai rašo laikraštis "Sueddeutsche Zeitung", remdamasis Teisingumo ministerijos raštu Bundestago Teisės komiteto pirmininkei Renatei Kiūnast (Renate Kuenast). Ši teiravosi generalinio prokuroro Haraldo Rangės (Harald Range) dėl pastangų gauti nesutrumpintą CŽV ataskaitos versiją, informuoja agentūra AFP.
Teisingumo ministerija atsakė sulaukusi JAV vyriausybės paaiškinimo, kad ji "nacionalinio saugumo sumetimais nesutiks pateikti pilnos CŽV ataskaitos".
JAV Senatas gruodžio pradžioje paskelbė ataskaitos apie brutalius CŽV tardymo metodus santrauką. Viso dokumento apimtis yra tūkstančiai lapų, jo santrauka, kurioje dalis teksto užjuodinta - 500 lapų.

JAV parduos sąjungininkėms nepilotuojamus kovinius orlaivius

Kovoje su teroru Jungtinės Valstijos parduos sąjungininkėms nepilotuojamus kovinius orlaivius. Valstybės departamentas antradienį sušvelnino ginkluotės eksporto taisykles. Iki šiol nepilotuojamus kovinius orlaivius iš JAV gaudavo tik Didžioji Britanija, praneša agentūra AFP.
Dėl kovinių bepiločių eksporto sąjungininkėms kiekvienu atveju bus sprendžiama atskirai, pabrėžė Valstybės departamentas. Galimų pirkėjų jis neįvardijo.
"Washington Post" informacija, bepiločiai gali dominti Italiją, Turkiją ir Persijos įlankos monarchijas. Iki šiol Vašingtonas nepilotuojamus kovinius orlaivius tiekė tik artimai partnerei Didžiajai Britanijai, rašo laikraštis.
Tik nedaugelis šalių pasaulyje be JAV dar gamina bepiločius, tarp jų - Izraelis ir Kinija.

J. Olekas dalyvavo ES gynybos ministrų susitikime

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas vasario 18-19 dienomis Rygoje dalyvavo Europos Sąjungos gynybos ministrų susitikime.
Ministrai aptarė gynybos prioritetus rengiantis Europos Vadovų Tarybai, kuri vyks birželį mėnesį.
"Rengiantis Europos Vadovų Tarybos diskusijai gynybos klausimais būtina įvertinti saugumo aplinkos pokyčius Europoje. Prioritetas turėtų būti teikiamas gynybinio bendradarbiavimo su Ukraina, Gruzija ir Moldova stiprinimui, ES ir NATO bendradarbiavimo gilinimui ir Europos saugumo strategijos peržiūrai. Tikiuosi, kad susitikime bus pritarta šiems prioritetams", - prieš išvykdamas į susitikimą kalbėjo ministras J. Olekas.
Susitikime Rygoje gynybos ministrai taip pat diskutavo apie gynybos ir saugumo aktualijas, tokias kaip strateginę komunikaciją, hibridines grėsmes, Europos Sąjungos karines operacijas ir kitus saugumo ir gynybos klausimus.

Lietuva ir Didžioji Britanija stiprins bendradarbiavimą vidaus reikalų srityje

Antradienį su Jungtinės Karalystės ambasadoriumi Lietuvoje Deividu Hantu (David Hunt) susitikęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis sutarė stiprinti šalių bendradarbiavimą vidaus reikalų srityje.
Ambasadorius S. Skverneliui pristatė Jungtinės Karalystės Kovos su šiuolaikine vergija strategiją. Pasak D. Hanto, Lietuva yra devinta tarp šalių, iš kurių į Jungtinę Karalystę atgabenami žmonės priverstiniam darbui. Ambasadorius pabrėžė, kad Jungtinė Karalystė šiuo klausimu tikisi veiksmingo Lietuvos institucijų bendradarbiavimo.
Sutarta, kad kovoje su sunkiais nusikaltimais ir terorizmo grėsmėmis Lietuvos ir Jungtinės Karalystės institucijų operatyvus ir savalaikis keitimasis informacija yra itin svarbus.
Susitikimo metu S. Skvernelis pabrėžė, kad Lietuva kol kas nesusiduria su užsienio kovotojų fenomenu ir neturi žinių, kad nors vienas Lietuvos pilietis kovotų teroristų pusėje. Tačiau šią grėsmę, ministro žodžiais, Lietuva vertina labai rimtai ir atsakingai, nes supranta, kad iš ginkluotų konfliktų zonų į Europą grįžtantys treniruoti, radikalizuoti kovotojai, įskaitant ir Europos Sąjungos (ES) piliečius, gali atsidurti ir Lietuvoje.

Bendras Rusijos ekonomikos smukimas bus didesnė rizika mūsų šaliai nei embargas lietuviškiems produktams

Diskusijoje su bankų analitikais antradienį dalyvavęs Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius su bankų analitikais dalijosi ekonominėmis įžvalgomis.
Ekonomistai sutiko, kad Rusijos embargas lietuviškiems produktams turės neigiamos įtakos ekonomikos augimui ir šiais metais, tačiau svarbesne rizika šalies augimui įvardijo bendrą Rusijos ekonomikos smukimą.
Premjero teigimu, neigiamą poveikį stengiamasi amortizuoti ieškant naujų rinkų lietuviškų produktų eksportui, tą aktyviai daro Vyriausybė ir Lietuvos verslininkai.
Pabrėžiama, kad paslaugų sektorius pernai dėl Rusijos įtakos nukentėjo mažiau nei tikėtasi, tačiau tikroji situacija paaiškės paskelbus 2014 m. paslaugų eksporto duomenis. Ekonomistų vertinimais, 2015 m. Rusijos įtaka transporto sektoriui bus didesnė ir dėl embargo, ir dėl nuvertėjusio Rusijos rublio.

Vokietijos vartotojų pasitikėjimas pakilo aukščiausiai per 12 mėnesių

Vartotojų pasitikėjimas Vokietijoje vasarį pakilo aukščiausiai per pastaruosius 12 mėnesių, rodo antradienį paviešinti duomenys. Analitikų atidžiai stebima bendrovės ZEW tyrimo ataskaita rodo, kad investuotojų pasitikėjimo indeksas pasiekė 53 punktus, t.y. pakilo aukščiausiai nuo pat 2014 metų vasario, praneša BBC.
"Europos centrinio banko (ECB) taikomas kiekybinis švelninimas ir netikėtai aukštas ekonomikos augimas pagerino nuotaikas", - teigia ZEW prezidentas Klemensas Festas (Clemens Fuest).

Viceministras: kibernetinės grėsmės neturi sienų

Su Europos gynybos agentūros (EGA) direktoriumi Chorche Domesku (Jorge Domecq) susitikęs užsienio reikalų viceministras Mantvydas Bekešius agentūrą paragino kuo skubiau užmegzti ryšius su Ukraina ir glaudžiau bendradarbiauti su Vilniuje veikiančiu NATO Energetinio saugumo kompetencijos centru.
Susitikimo metu pareigūnai taip pat aptarė Lietuvai svarbius Europos saugumo klausimus ir šios agentūros vaidmenį Europos Sąjungai ir jos Rytų kaimynėms susiduriant su hibridinio pobūdžio iššūkiais.
"Kibernetinės grėsmės neturi sienų, todėl turime visi kartu stiprinti pajėgumus, kad taptume atsparesni vis dažnesniems išpuoliams prieš Lietuvos ir kitų ES šalių elektroninę erdvę", - pabrėžė M. Bekešius.
EGA įkurta 2004 m. siekiant padėti valstybėms narėms užtikrinti nuoseklų gynybos pajėgumų vystymą. EGA priklauso visos ES narės, išskyrus Daniją.

Pirmąsias paraiškas pagal kaimo plėtros programą priims balandžio pradžioje

Pirmąsias paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. plėtros programą ketinama priimti balandžio pradžioje. Pirmieji pretenduoti į europinę paramą galės jaunieji ūkininkai.
Pagal praėjusį penktadienį Europos Komisijos patvirtintą naujojo finansinio laikotarpio kaimo plėtros programą bus išdalinta 1,98 mlrd. eurų, iš kurių didžioji dalis - 1,61 mlrd. - eurų sudarys Europos Sąjungos (ES) lėšos.
Lyginant su ankstesne kaimo plėtros programa, pinigų suma yra sumažėjusi 14 proc. - praėjusiu laikotarpiu ji sudarė 2,2 mlrd. eurų. Sumažėjus bendrai programos vertei, finansavimas mažintas visoms priemonėms, tik ūkių modernizavimui skirta suma nesikeitė.

Ukrainos ekonomikos nuosmukis patrigubėjo

Ketvirtojo 2014 m. ketvirčio duomenimis Ukrainos BVP nuosmukis siekė 15,2 proc. Dar trečiąjį pernai metų ketvirtį ekonomika susitraukė 5,3 proc. Tokius duomenis pateikia Ukrainos valstybinis statistikos departamentas.
Praėjusių metų duomenimis Ukrainos užsienio skola pasiekė 30 mlrd. JAV dolerių. Tai maždaug ketvirtis šalies BVP. Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas anksčiau yra teigęs, kad 2015 metais Kijevas turi grąžinti 11 mlrd. JAV dolerių vertės skolų, o šiuo metu Kijevo užsienio valiutos ir aukso atsargos sudaro vos 8 mlrd. JAV dolerių.
Šiemet Ukraina tikisi gauti 10,8 mlrd. JAV dolerių paramą iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF). Šalies finansų ministerijos vadovė Natalija Jaresko nurodo, kad ši suma siekia 60 proc. visos tarptautinio fondo paramos.
Vasario 10 d. Pasaulio bankas (PB) Kijevui suteikė papildomus 378,4 mln. JAV dolerių energetikos tinklų plėtrai. Kiek anksčiau PB jau yra suteikęs dar 200 mln. JAV dolerių šiai sričiai gerinti. Taip pat bankas planuoja suteikti Ukrainai 2 mlrd. JAV dolerių skurdžiai gyvenančių šalies sluoksnių apsaugai bei ekonomikos struktūrinėms reformoms vykdyti.

Egiptas ragina JT suteikti įgaliojimą įsiveržti į Libiją

Egipto prezidentas Abdelis Fata al Sisis (Abdel Fattah al-Sisi) paragino Jungtines Tautas (JT) priimti rezoliuciją, leidžiančią tarptautinėms pajėgoms įsiveržti į Libiją, skelbia BBC.
Egipto naikintuvai pirmadienį surengė bombų atakas prieš "Islamo valstybės" (IS) taikinius, taip atsakydami į kovotojų išplatintą vaizdo įrašą, kuriame islamistai nukirsdino 21 Egipto krikščionio galvą.
Šiuo metu šalyje egzistuoja dvi vyriausybės - viena pripažįstama tarptautinės bendruomenės, kita - savavališkai apsiskelbusi. Pirmoji yra įsikūrusi Tobruke, o antroji, kurią palaiko islamistai, išsidėsčiusi Tripolyje.

NATO generolas: Lietuva puikiai pasirengusi integracinio štabo kūrimui

Lietuvoje lankęsis  NATO Jungtinių pajėgų vadavietės Brunsume vadas, generolas Hansas Lotaras Domresė (Hans-Lothar Domroese) teigia, kad mūsų šalis tinkamai atliko "namų darbus" Aljanso koordinacinės vadavietės steigimui.
Generolas taip pat informavo, kad į Lietuvą treniruotis atvyks ir šiuo metu kuriamos NATO ypač greitojo reagavimo pajėgos.
H. L. Domresė su Lietuvos kariuomenės vadu generolu majoru Jonu Vytautu Žuku aptarė saugumo padėtį regione, NATO ypač greitojo reagavimo pajėgų kūrimą ir Aljanso koordinacinių štabų (integravimo vienetų) įkūrimą.
NATO generolas Lietuvos pastangas prisidedant prie tokio štabo kūrimo įvertino palankiai.
"Gavau išsamią informaciją apie priimančios šalies (Lietuvos - ELTA) paruoštas priemones, kurios yra tikrai puikios. Manau, kad tokie integraciniai vienetai bus įkurti šią vasarą", - kalbėjo H. L. Domresė, pridūręs, jog pagal NATO modelį tokiame štabe Lietuvoje tarnaus apie 40 karininkų, iš kurių pusė bus lietuviai.
Integracinis vienetas bus pavaldus NATO vadavietei Brunsume (Nyderlandai) arba Ščecine (Lenkija), taip pat Aljanso sąjungininkų pajėgų vyriausiajam vadui Europoje (SACEUR).
Galutinis sprendimas steigti integracinius štabus Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Bulgarijoje ir Rumunijoje buvo priimtas vasario pradžioje vykusiame NATO gynybos ministrų susitikime. Štabo funkciją H. L. Domresė palygino su viešbučio administratoriaus pareigomis.
"Štabas bus ta komanda kuri pasakys "Sveiki atvykę į Lietuvą, viskas paruošta". Čia vyksta pratybos, ten yra maisto ir vandens, štai ten sudėti šaudmenys", - kalbėjo generolas.
Pasak Aljanso atstovo, šiuo metu formuojamos Aljanso ypač greitojo reagavimo pajėgos (angl. NATO Very High Readiness Joint Task Force - VJTF) pratybose Lenkijoje gali būti išbandytos šią gegužę, vėliau tokios pratybos gali vykti ir Lietuvoje.

Rusija tikisi gauti antrąjį "Mistral" laivą - "Sevastopol"

Vykstančios antrojo "Mistral" klasės laivo statybos Sen Nazero laivų statykloje suteikia vilties, kad Prancūzija galiausiai įgyvendins savo įsipareigojimus pagal sutartį su Rusija, įsitikinęs Rusijos pramonės milžinės "Rostec" generalinio direktoriaus pavaduotojas Dmitrijus Šugajevas.
"Žinome, kad pirmasis "Mistral" laivas nebuvo perduotas Rusijai, tuo tarpu kitas laivas yra statomas. Tai suteikia vilties, kad problema galiausiai bus išspręsta. Mes tikimės teigiamo rezultato", - radijo stočiai "Ekho Moskvy" sakė D. Šugajevas.
"Rostec" atstovas teigė nemanąs, kad Prancūzija džiaugiasi susidariusia padėtimi dėl "Mistral" laivų. "Tai rodo mūsų Prancūzijos partnerius nepalankioje šviesoje", - pridūrė D. Šugajevas.

N. Mačiulis: Lietuvoje neigiamų palūkanų nesulauksime

Vyriausybė šiemet sulauks labai artimų nuliui trumpo ir vidutinio laikotarpio vertybinių popierių palūkanų, tačiau neigiamomis jos netaps, teigia "Swedbank" vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.
N. Mačiulis primena, kad šiuo metu beveik pusė euro zonos valstybių ir kai kurios įmonės gali pasiskolinti už neigiamas palūkanas. Pavyzdžiui, šį mėnesį investavę į maisto prekių gamintojo "Nestle" obligacijas, kurios bus išpirktos kitais metais, investuotojai galėjo tikėtis tik neigiamų palūkanų.
Aukščiausią kredito reitingą turinčios Europos valstybės jau kurį laiką skolinasi už neigiamas palūkanas. Pavyzdžiui, dvejų metų laikotarpiui už neigiamas palūkanas gali pasiskolinti Vokietija, Austrija, Belgija, Olandija, Prancūzija ir Suomija.
"Investuotojai, perkantys net 6 metų trukmės Vokietijos obligacijas yra patenkinti neigiamu jų pajamingumu. Na, gal nėra patenkinti, bet yra su tuo susitaikę", - sako ekonomistas.

Suderinta vidutinė metinė infliacija sausį sudarė 0,1 proc.

Pagal su kitomis Europos Sąjungos (ES) valstybėmis narėmis metodologiškai suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI) apskaičiuota 2015 m. sausio mėnesio vidutinė metinė infliacija sudarė 0,1 proc.
Statistikos departamentas skelbia, kad išlieka vidutinės metinės infliacijos lygio mažėjimo tendencija.
Pagal SVKI apskaičiuota 2015 m. sausio mėnesio metinė (2015 m. sausį, palyginti su 2014 m. sausiu) defliacija sudarė 1,4 proc. ir buvo 0,1 procentinio punkto mažesnė už pagal vartotojų kainų indeksą (VKI) apskaičiuotą defliaciją.
Pagal SVKI apskaičiuotas bendrasis mėnesinis (2015 m. sausio, palyginti su 2014 m. gruodžiu) vartojimo prekių ir paslaugų kainų sumažėjimas sudarė 1,3 proc. ir sutapo su sumažėjimu, apskaičiuotu pagal VKI.

Šiaurės Korėja nesijaudina dėl Tarptautinio Baudžiamojo Teismo grėsmės

Šiaurės Korėja teigia nesijaudinanti, kad Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) gali svarstyti žmogaus teisių padėtį šalyje, skelbia AP.
"Mes visiškai nesijaudiname, kadangi galime griežtai atsakyti į šį žingsnį. Mes nesame padarę jokio nusikaltimo", - sakė Šiaurės Korėjos ambasadorius Jungtinėse Tautose (JT) Dzang Il Hunas (Jang Il Hun).
Jis taip pat pažymėjo, kad jo šalis "labai griežtai" reaguos į antradienį Vašingtone įvyksiančią konferenciją dėl Pchenjano žmogaus teisių pažeidimų. Ambasadorius teigė, kad Šiaurės Korėja paprašė JAV vyriausybės "nedelsiant nutraukti vadinamąją konferenciją", tačiau, anot Pchenjano, Vašingtonas pranešė, kad konferencija nėra vyriausybinė.

Prancūzija ir Egiptas pasirašė milijardinės vertės ginklų sandorį

Prancūzija su Egiptu pasirašė sandorį dėl 24 "Rafale" tipo naikintuvų ir vienos fregatos pardavimo, praneša agentūra AFP.
5,2 mlrd. eurų vertės sandorio pasirašymo ceremonijoje pirmadienį Kaire dalyvavo Egipto prezidentas Abdelas Fatahas al Sisis (Abdel Fattah al-Sisi) ir Prancūzijos gynybos ministras Žanas Ivas Le Drianas (Jean-Yves Le Drian).
"Abi mūsų šalys vykdo bendrą kovą su terorizmu, - per ceremoniją sakė ministras. - Tai nauja dvišalio bendradarbiavimo tarp Paryžiaus ir Kairo era".

Japonija išbrido iš recesijos, tačiau augimo tempai vis dar lėti

Japonija ketvirtąjį praėjusių metų ketvirtį išbrido iš recesijos, tačiau trečiojoje pagal dydį pasaulio ekonomikoje augimo lygis silpnesnis, nei tikėtasi. Apie tai praneša BBC.
Spalio-gruodžio mėnesiais, palyginti su tuo pačiu ankstesnių metų laikotarpiu, ekonomika plėtėsi 2,2 proc., rodo preliminarūs duomenys. Analitikai tikėjosi, kad rodiklis sudarys 3,7 proc. Tiesa, augimas registruojamas po kelių nuosmukio ketvirčių - šalis bandė atsigauti po padidinto pardavimų mokesčio, smukdžiusio vartojimą šalies vidaus rinkoje.

Prezidentūra: iki 2018-ųjų turi stovėti paminklai J. Basanavičiui ir A. Smetonai

Iki 2018-ųjų, kuomet bus minimas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis, turi iškilti paminklai vienam svarbiausių nepriklausomybės siekėjų Jonui Basanavičiui ir pirmajam Prezidentui Antanui Smetonai, įsitikinusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė.
"Deja, tenka apgailestauti ir prisiimti atsakomybę, kad per 25 metus atkurtos Nepriklausomos Lietuvos padangėje neatsirado vietos savo didvyrių paminklams pastatyti. Prezidentės nuomonė yra absoliučiai vienareikšmiška: (...) mūsų garbės reikalas iki 2018 m., kai bus minimas Valstybės atkūrimo šimtmetis, pastatyti paminklus Jonui Basanavičiui ir pirmajam Prezidentui Antanui Smetonai", - antradienį "Žinių radijui" sakė D. Grybauskaitės vyriausioji patarėja vidaus politikos klausimais Virginija Būdienė.
Prezidentės patarėja priminė, kad šie du paminklai yra įtraukti į pasirengimo Valstybės atkūrimo šimtmečiui programą.
Be šių dviejų asmenybių įamžinimo, Lietuvai likę ir daugiau darbų: nepastatyta didvyrių aikštė, ant Tauro kalno Vilniuje nėra ir Tautos namų, nesutvarkyta Lukiškių aikštė, vardijo V. Būdienė.

D. Grybauskaitė: "Lietuvoje visada buvo ir bus Nepriklausomybės signatarų"

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tradicinėje ceremonijoje Nepriklausomybės Akto signatarų artimiesiems įteikė gėlių, kuriomis buvo puošiami Lietuvos Valstybės atkūrimo aktą pasirašiusių signatarų kapai.
"Šią Vasario 16-ąją pasitinkame kaip niekada aiškiai suvokdami, koks svarbus yra valstybės gimtadienis, kad esame laisvi ir niekas nežygiuoja per mūsų žemę. Todėl didžiuojamės, kad beveik prieš šimtą metų mūsų Nepriklausomybės Akto signatarai išdrįso pasakyti, kad mūsų tauta nori ir bus laisva, išdrįso pasirašyti Nepriklausomybės Aktą, nors kiekvienas rizikavo savo gyvybe",- sakė Prezidentė.
Pasak Prezidentės, jei Lietuvai vėl teks susidurti su panašiais iššūkiais, kiekvienas turėsime pasirinkti. Tačiau mūsų valstybės istorija rodo, kad Lietuvoje visada buvo ir bus Nepriklausomybės signatarų, kurie pasirašys už Laisvę.
Lietuvos Valstybės atkūrimo dieną Prezidentės gėlių kompozicijos taip pat buvo padėtos prie paminklų, skirtų Vasario 16-osios Akto signatarams, nužudytiems Sibiro platybėse, Kazimierui Bizauskui, Pranui Dovydaičiui ir Vladui Mironui atminti, taip pat ant signataro Jono Vileišio kapo.

ECB pareigūnas: skubos priimti kiekybinio skatinimo programą nebuvo

Europos centrinis banko (ECB) valdybos narys Jensas Vaidmanas (Jens Weidmann) pareiškė, kad nebuvo jokios būtinybės pradėti kiekybinio skatinimo programą, nes šiuo metu stebimas infliacijos lygio nuosmukis yra laikinas ir neigiamai bendrosios ekonomikos neveikia. Apie tai praneša "Dow Jones".
J. Vaidmanas teigia, kad banko politiką nustatantys pareigūnai susidūrė su sudėtingu sprendimu, tačiau jis jaučia, kad "neatidėliotinos būtinybės imtis šios priemonės", t.y. ECB vykdomo vyriausybinių obligacijų supirkimo, nebuvo.
"Šiuo metu matome infliacijos smukimo procesą, tačiau ne defliacijos spiralę, kurios metu vis labiau kristų kainos ir atlyginimai, - kalba jis. - Manoma, kad galimybė prasidėti savaime stiprėjančiai defliacijai yra visai nedidelė. Tai ne vien mano vertinimas, jo laikosi ir dauguma kitų valdybos narių".

Rusija energijos vartojimą mažins 20-čia proc.

Rusijoje iki 2020 metų energetinių išteklių suvartojimas gali smukti 20-čia proc. Tokią nuomonę penktadienį išsakė šalies energetikos ministerijos vadovo pavaduotojas Antonas Injucinas.
"Bendrasis energetinių išteklių sunaudojimas Rusijoje sudaro maždaug 1 mlrd. tonų sutartinių kuro vienetų. Mūsų skaičiavimais, galimybės sutaupyti sudaro 20 proc. - jas realizuoti galime iki 2020-ųjų", - kalbėjo jis. Pareigūnas pridūrė, kad namų ūkių modernizavimas tampa "pačiais svarbiausiais darbais, siekiant tokio tikslo".

"Gazprom" ruošiasi iki 30 JAV dolerių galinčioms kristi naftos kainoms

Rusijos naftos gavybos koncerno "Gazprom" vadovybė svarsto galimybes, kaip kis įmonės plėtra naftos kainoms smukus iki 30-40 JAV dolerių už barelį. Tokią informaciją ketvirtadienį pateikė įmonės finansų ir ekonomikos padalinio vadovas Andrejus Kruglovas, duodamas interviu kanalui "Rossija 24".
"Tokiomis naftos kainomis įmonė realizuos visus savo planus", - pabrėžė pareigūnas. Jis pareiškė, kad "nebloga" naftos kaina būtų 80 JAV dolerių už barelį, tačiau pridūrė, kad ir žaliavos vertei smukus iki 40 JAV dolerių "Gazprom" savo investicinę programą įvykdyti sugebės.
Kiek anksčiau naujienų agentūrai "Bloomberg" A. Kruglovas nurodė, kad "Gazprom" atliks papildomų savo 2015-ųjų biudžeto testų ir jų metu vidutinę naftos kainą skaičiuos ties 40-50 JAV dolerių už barelį riba.
Anot jo, bendrovės direktorių valdyba atliks 840 mlrd. rublių (13 mlrd. JAV dolerių) vertės biudžeto analizę. "Gazprom", pasak A. Kruglovo, nemato būtinybės į šalies vyriausybę kreiptis skubios finansinės paramos.

Europos Parlamento siūlymai leistų Lietuvai pritraukti gabių užsieniečių

Europos Parlamentas svarsto direktyvą, pagal kurią trečiųjų šalių gyventojai, baigę studijas, mokslinius tyrimus ar stažuotę, galėtų ilgesnį laiką likti gyventi Europos Sąjungoje (ES), kad galėtų ieškoti darbo ar kurti verslą.
Šiuo metu studijas baigę ES nepriklausančių šalių piliečiai Lietuvoje gali likti ieškoti darbo pusmetį. Europos Komisija siūlo mokslus baigusiems studentams bei tyrėjams pratęsti šį laikotarpį iki metų, o Europos Parlamentas - net iki pusantrų. Europarlamentarai taip pat norėtų taikyti šį teisės aktą ir kitoms užsieniečių grupėms, įskaitant savanorius ir aukles.
Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, Lietuva labai atsilieka nuo kitų ES šalių pagal užsienio studentų skaičių, o trečiųjų šalių piliečiai sudaro vos 3 proc. visų užsienio studentų. „Doktorantūros studijos - skaudžiausia Lietuvos vieta. Reikėtų pagerinti savo pozicijas konkurencinėje kovoje", - Europos Parlamento Informacijos biuro surengtoje diskusijoje sakė švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus.

Lietuvos ir Latvijos susisiekimo ministrai pasirašė paraišką "Rail Baltica" projekto finansavimui

Lietuvos ir Latvijos susisiekimo ministrai Vilniuje pasirašė bendrą trijų Baltijos šalių paraišką Europos infrastruktūros tinklų priemonės finansavimui gauti. Lėšos bus skirtos europinės geležinkelio vėžės "Rail Baltica" projekto finansavimui.
Paraišką ketvirtadienio rytą pasirašė susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius ir Latvijos transporto ministras Anrijas Matisas.
EK ši paraiška turi būti pateikta iki 2015 m. vasario 26 d. Tikimasi, kad Europos Sąjungos (ES) finansavimas projektui sieks apie 85 proc. projekto vertės.
"Mes radome bendrą kalbą ir kalbame apie svarbiausią šio etapo projekto "Rail Baltica" finansavimo reikalus, apie bendros paraiškos teikimą, apie bendrą kreipimąsi, kad ta mūsų paraiška būtų palaikyta EK. Manau, kad tai yra labai svarbu, kadangi valstybės iš savo nacionalinių vokų deda į paraišką labai nemažus pinigus", - žurnalistams sakė R. Sinkevičius ir pabrėžė "Rail Baltica" projekto svarbą Europai dėl ekonominių ir politinių priežasčių.
Ministras patikslino, kad Lietuvos dalyje numatyta apie 190 mln. eurų. Panašią sumą paraiškoje deda ir estai, šiek tiek didesnę - Latvija. Lietuva, Latvija ir Estija iš viso EK prašys maždaug 620 mln. eurų paramos pagal programą CEF (angl. Connecting Europe Facility).
Europinės vėžės geležinkelis sujungs Helsinkį, Taliną, Rygą, Kauną, Vilnių ir Varšuvą, pratęsiant jį iki Berlyno.
"Rail Baltica" projektą nuo Lietuvos-Lenkijos sienos iki Talino planuojama užbaigti iki 2024 metų.

Gyventojų skolų lygis pajudėjo aukštyn, kreditavimosi aktyvumas - žemyn

Gyventojų savitarnos sistemos „Mano Creditinfo" duomenimis, šie metai prasidėjo padidėjusiu gyventojų uždelstų skolų portfeliu ir po šventinio laikotarpio nuslūgusiu kreditavimosi aktyvumu.
Sausio mėnesį, palyginti su gruodžiu, gyventojų uždelstos skolos už paslaugas ir prekes į kreditą padidėjo 5 mln. EUR ir sudarė 1,038 mlrd. EUR. Uždelstų mokėjimų suma sausį išaugo finansų įstaigoms, taip pat nežymiai ūgtelėjo gyventojų įsiskolinimai už telekomunikacijų paslaugas. Tuo tarpu įsiskolinimai sumažėjo už elektros ir komunalinių paslaugų teikimą. Gyventojų įsiskolinimai už kitas paslaugas ir prekes pakito nežymiai.

Lietuvos vadovė pasveikino naująjį Graikijos Prezidentą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ir visų Lietuvos žmonių vardu pasveikino išrinktąjį Graikijos Respublikos Prezidentą Prokopį Pavlopulą (Prokopis Pavlopoulos).
"Naudodamasi proga noriu Jums ir visiems Graikijos piliečiams palinkėti susitelkimo ir klestėjimo. Džiaugiuosi tvirtėjančiais dvišaliais Lietuvos ir Graikijos santykiais ir tikiuosi, kad jie ir toliau nuosekliai stiprės, atverdami naujų abipusiškai naudingų bendradarbiavimo galimybių", - sakoma Prezidentės sveikinime.
Lietuvos vadovė pabrėžė, jog Lietuvai ir Graikijai tenkantys bendri iššūkiai reikalauja dar glaudesnio dialogo ne tik tarp abiejų valstybių, bet ir Europos Sąjungos bei Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos lygiu.

Naftos kaina stipriai krinta - JAV žaliavinės naftos atsargos pasieks rekordą

Ketvirtadienį krito naftos kainos, nes JAV sukauptos žaliavinės naftos atsargos turėtų pasiekti rekordines aukštumas, o Saudo Arabijos gavybos apimčių didėjimas rinkose sukėlė naują nerimą dėl pasiūlos pertekliaus, praneša "Reuters".
Kovo mėnesio JAV žaliavinės naftos ateities sandorių, kurių prekyba pasibaigs penktadienį, kaina smuko daugiau kaip 3 proc. - kaina pasiekė 50,23 JAV dolerių už barelį, t.y. 2 JAV doleriais mažiau nei trečiadienį.
Naujausi duomenys rodo, kad Jungtinių Valstijų sukauptos žaliavinės naftos atsargos augo itin smarkiai, todėl sandorių su regionu kaina ketvirtadienį sumenko 1,53 JAV dolerio ir pasiekė 50,61 JAV dolerio.

Rinkėjai naujienų partijoms neturi

Šalies rinkėjai ir toliau gyvena stabiliomis politinėmis nuotaikomis: po Naujųjų nesikeitė nei partijų reitingai, nei apatiškų rinkėjų dalis, rodo sociologiniai tyrimai.
Sausio 23-31 dienomis naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanija "Baltijos tyrimai" klausė gyventojų, už kurią partiją jie balsuotų, jei rytoj vyktų rinkimai į Seimą.
Respondentai per mėnesį savo nuomonės nepakeitė. Ketvirtadalis (24 proc.) 18 metų ir vyresnių šalies gyventojų savo balsą būtų atidavę Socialdemokratų partijai, o po dešimtadalį ar kiek mažiau balsų išsidalytų ir į parlamentą patektų dar keturios partijos: Darbo partija (11 proc.), Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (10 proc.), Tvarka ir teisingumas (9 proc.) ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis (8 proc.).
Likusioms partijoms, kad patektų į Seimą, rinkėjų balsų nepakaktų: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga surinktų 4 proc., Lietuvos lenkų rinkimų akcija - 3 proc., Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) - 2 proc., Lietuvos žaliųjų partija - 1 proc. gyventojų balsų.
Beveik kas trečias (28 proc.) respondentas nurodė neketinąs dalyvauti Seimo rinkimuose arba buvo neapsisprendęs, už ką balsuoti.

E. Rinkevičius: Baltarusijos pozicija Ukrainos klausimu gali pagerinti Minsko santykius su ES

Baltarusijos pozicija Ukrainos klausimu gali pagerinti Minsko santykius su Europos Sąjunga, pareiškė ketvirtadienį žurnalistams Minske Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius, praneša "RIA Novosti".
"Galiu pasakyti, kad tai (Baltarusijos pozicija dėl Ukrainos), bendras požiūris į strateginius tikslus padeda normalizuoti Baltarusijos santykius su ES. Ir Ukraina, ir Baltarusija - Rytų partnerystės narės. Minske buvo rengiami dokumentai dėl padėties Ukrainoje stabilizavimo, mes tam pritariame", - teigė E. Rinkevičius.
Savo ruožtu Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus paragino nesieti Baltarusijos dalyvavimo sureguliuojant Ukrainos konfliktą ir santykių su ES normalizavimo.

TVF skirs 40 milijardų finansinę paramą Ukrainai

Ketvirtadienį Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pranešė, kad Ukrainai skirs 40 milijardų eurų paramą, kurios turėtų užtekti paremti šalies ekonomiką, skelbia "Reuters".
Praėjusią savaitę TVF pranešė, kad jo personalas susitarė su Ukrainos vyriausybe dėl naujos ekonominės programos, 17,5 milijardų dolerių bus iš fondo,o likusią sumą skirs tarptautinė bendruomenė.
Ši programa skirta atgaivinti Ukrainos ekonomiką, kadangi po politinės suirutės ir konfliktų su Rusijos remiamais separatistais, šalis atsidūrė labai sunkioje finansinėje padėtyje.

ES padės Italijai susidoroti su migrantų antplūdžiu

Ketvirtadienį Europos Sąjunga (ES) pažadėjo suteikti daugiau pagalbos Italijai ir padėti susidoroti su pabėgėlių antplūdžiu bei plėsti savo vykdomas migrantų paieškos ir gelbėjimo operacijas, skelbia "EUbusiness".
Pernai ES pradėjo vykdyti operaciją "Triton", po to, kai Italijos pareigūnai pranešė, kad nebeįstengia susitvarkyti su didžiuliais migrantų kiekiais iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų konfliktinių zonų.
2014 metais Italiją pasiekė 170 tūkst. migrantų, 3200 žuvo jūroje. Pastaraisiais mėnesiais situacija pablogėjo, todėl ES daromas spaudimas veikti veiksmingiau.
ES migracijos ir vidaus reikalų komisaras Dimitris Avramopulas (Dimitris Avramopoulos) pranešė, kad valstybės narės pasiryžusios Italijai duoti 13,7 milijonus eurų tiesioginės finansinės pagalbos ir pratęsti "Triton" operacijas iki 2015 metų pabaigos. Prireikus, galima tartis dėl dar didesnės paramos.

Latvijos ekonomikos ministerija: nedarbas 2015 m. sumažės iki 9,8 proc.

Šįmet nedarbo lygis Latvijoje sumažės iki 9,8 proc. prognozuoja šalies ekonomikos ministerija. Palyginimui, 2014 metų ketvirtąjį metų ketvirtį nedarbo lygis siekė 10,2 proc.
Pasak ministerijos Darbo rinkos plėtros ir prognozės skyriaus vadovo Normundo Ozolo, 2015 metais padėtis darbo rinkoje toliau gerės, bet tik lėčiau, nes išorinių veiksnių neigiama įtaka sumažės.

ECB grynasis pelnas 2014 metais sumažėjo

Europos centrinis bankas (ECB) ketvirtadienį pranešė, kad jo grynasis pelnas 2014 metais smuko, tam daugiausia įtakos turėjo sumažėjusios pajamos iš palūkanų ir didesnės veiklos išlaidos, susijusios su naujuoju banko vaidmeniu - bankininkystės priežiūros institucijos, praneša "EUbusiness".
2014 m. ECB grynasis pelnas, atskaičiavus atidėjinius rizikoms, lyginant su 2013-aisiais, sumažėjo nuo 1,44 mlrd. iki 989 mln. eurų.
"Grynasis pelnas sumažėjo daugiausia dėl mažesnių palūkanų pajamų iš banknotų, dėl mažesnių grynųjų palūkanų pajamų iš vertybinių popierių rinkų programos (SMP), sumažėjusių dėl vertybinių popierių išpirkimo, dėl didesnių veiklos išlaidų", - teigiama pranešime.
Didžiąją ECB pajamų dalį sudaro pajamos iš užsienio atsargų ir nuosavų lėšų portfelių investicijų, palūkanų pajamos iš visų apyvartoje esančių eurų banknotų ECB tenkančios dalies, taip pat pajamos iš palūkanų, gaunamos iš įsigytų vertybinių popierių.

Vilniaus knygų mugėje Baltarusija pristatė originalų pašto ženklą, skirtą M. Radvilos Juodojo gimimo 500-osioms metinėms

16-ojoje tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje tradiciškai dalyvaujančios Baltarusijos stende ypatingą vietą užima vokas su originaliu pašto ženklu "Mikalojaus Radvilos Juodojo gimimo 500-osios metinės", kurį šiemetinį sausį išleido Baltarusijos ryšių ir informatizacijos ministerija. Mikalojus Radvila Juodasis (1515-1565) - Radvilų giminės Nesvyžiaus linijos pradininkas, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valstybės veikėjas ir karvedys.
"Litexpo" parodų centre vykstančioje tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje ketvirtadienį lankėsi ir Baltarusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Korolas.
Baltarusijos stende demonstruojama reikšmingiausia 2014 metais išleista knygų produkcija, taip pat Tarptautinio ir Nacionalinio konkursų "Knygos menas", surengtų 2014 ir 2015 metais, knygos-nugalėtojos.

Atgal