VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

04 13. Naujausios žinios

VMI jau grąžino 8,5 mln. eurų pajamų mokesčio permokų

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) nuo balandžio 2-osios, kai buvo grąžintos pirmosios pajamų mokesčio permokos gyventojams, jau pervedė 8,5 mln. eurų beveik 100 tūkst. gyventojų, kurie elektroniniu būdu pateikė teisingas metines pajamų deklaracijas ir pasinaudojo gyventojų pajamų mokesčio lengvatomis.
Lėšos pirmiausiai yra pervedamos tiems gyventojams, kurie pateikė elektroniniu būdu užpildytas teisingas metines pajamų deklaracijas ir yra įvykdę visas mokestines prievoles pateikti deklaracijas už ankstesnius mokestinius laikotarpius. Permokas vėliau gaus gyventojai, turintys neįvykdytų mokestinių prievolių, t. y. nėra pateikę ar patikslinę deklaracijų už ankstesnius mokestinius laikotarpius. Pavyzdžiui, deklaruota permoka nebus grąžinta, jei gyventojas po mokesčių administratoriaus pranešimo nėra patikslinęs anksčiau pateiktos metinės pajamų deklaracijos ar nėra pateikęs nekilnojamojo turto mokesčio deklaracijos. Tokiems gyventojams VMI permokas grąžins tik jiems patikslinus deklaracijas už ankstesnius mokestinius laikotarpius ir įvykdžius visus anksčiau gautus VMI nurodymus.

Turkija atšaukė savo ambasadorių Vatikane

Turkija sekmadienį pranešė atšaukianti savo ambasadorių Vatikane konsultacijoms po kilusio diplomatinio skandalo, kai popiežius Pranciškus pavartojo žodį "genocidas", apibūdindamas Otomanų pajėgų vykdytas masines armėnų žudynes Pirmojo pasaulinio karo metu, skelbia AP.
"Mūsų ambasadorius Vatikane Mehmetas Pačadžis (Mehmet Pacaci) atšaukiamas į Turkiją konsultacijoms", - pranešama Užsienio reikalų ministerijos pareiškime, kuris buvo išplatintas po Vatikano pasiuntinio atšaukimo į Ankarą.

Norvegijos verslininkai savo laivyną modernizuoja Klaipėdoje

Nors pasaulinei laivų remonto pramonei 2014 metai buvo sudėtingi, mūsų laivų remontininkai džiaugėsi sėkmingai įgyvendintais tikslais. Pernai AB „Vakarų laivų gamykla" antrinės įmonės UAB „Vakarų laivų remontas" (VLR) specialistai suremontavo 91 laivą, be to, įgyvendino vieną pagrindinių įmonės tikslų - gavo užsakymų laivų modernizacijai.

Laivų remontą ir laivų statybą paskatinti turėtų ir tai, kad Europa veda intensyvias derybas su JAV, dėl investicijų sutarties Johnes akto pakeitimo, kuris reglamentuoja muitų dydžius Europoje pastatytiems ir importuojamiems į JAV laivams. Europa negali konkuruoti su JAV dėl to, kad yra laivų įvežimo muito mokesčiai, taikomi naujiems, Europoje pastatytiems ir suremontuotiems ar modernizuotiems laivams. ES intensyviai derasi su JAV, kad artimiausiu metu Johnes aktas būtų panaikintas ir išaugintų paklausą laivų statybai ir laivų remontui JAV. „Taigi, nors dabartinė situacija yra nebloga, vertinant įvairiausias prognozes ir planuojamas investicijas, ateitis mūsų verslui bus dar geresnė", - perspektyvomis dalinosi A.Šileika.

B. Obama: energijos išteklių kainos stabdo Centrinės Amerikos ūkio plėtrą

Amerikos viršūnių konferencijoje Panamoje JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) pareiškė, kad dar yra nemažai sričių, kur regiono valstybių valdžia galėtų įdėti daugiau pastangų plėtrai užtikrinti.
"Esu tikras, kad mūsų vyriausybės turi kartu palaikyti tarptautines visų mūsų gyventojų teises ir laisves", - kalbėjo B. Obama. JAV lyderis pridūrė, kad visuomenės dalyvavimas "turi ateityje tapti svarbia šių viršūnių susitikimų dalimi".
"Turime daugiausiai dėmesio skirti ekonomikos augimui", - kalbėjo Jungtinių Valstijų prezidentas. Jis paragino didinti regiono valstybių konkurencingumą, investuoti į infrastruktūrą, taip pat "reaguoti į energetikos sektoriaus problemas".

Prasideda tarptautinės pratybos „Ugninis griausmas“

Klaipėdos rajone, Kairių poligone, prasideda tarptautinės pratybos „Ugninis griausmas“. Čia bus naudojamos ir pirmą kartą į Lietuvą atgabentos JAV artilerijos sistemos „Paladin“.

Savaeigės haubicos atgabentos iš Vokietijos. Jų šaudymo nuotolis – 30 km, o įgulą sudaro šeši kariai: vadas, šaulys, šaulio padėjėjas, vairuotojas ir du užtaisytojai.

Tačiau lietuviai pratybose ją galės tik apžiūrėti – iš haubicų į taikinius šaudys patys amerikiečiai. Pratybos truks 11 dienų, vėliau iš Kairių poligono,  persikels į Pabradę.  

Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų organizuojamos tarptautinės pratybos „Ugninis Griausmas“ rengiamos jau trečią kartą.

Pasak Sausumos pajėgų viešųjų ryšių karininko Andriaus Dilbos, pratybose iš viso dalyvaus 450 karių iš 4 NATO valstybių – Lietuvos, Lenkijos, Portugalijos ir JAV.

Stabdomas rusiško kanalo „RTR Planeta“ retransliavimas

Nuo pirmadienio už karo ir neapykantos kurstymą trims mėnesiams stabdomas rusiško kanalo „RTR Planeta“ retransliavimas Lietuvoje. Pasak Radijo ir televizijos komisijos vadovo, taip griežtai kanalas nubaustas, nes Lietuvos įstatymus pažeidė ne pirmą kartą.

Dar sausį pradėjus „RTR Planetos“ transliacijų uždraudimo procedūrą, šios atstovai esą bandė derėtis. Tačiau net ir tuomet kanalas darė pažeidimų, o į paskutinius raginimus baigti skleisti Kremliaus propagandą nereagavo.

Rusija neigiamai įvertino sankcijas ir kreipėsi į Europos Komisiją bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją.

Bus svarstoma, ar ilginti pareigūnų tarnybos laiką

Vyriausybė svarstys, ar penkeriais metais ilginti karių ir pareigūnų tarnybos laiką. Pagal projektą pareigūnams ir kariams valstybinė pensija būtų skiriama ir išmokama, kai jie ištarnautų 25 ir daugiau metų.

Šiuo metu nustatytas 20 metų terminas. Naujas siūlymas galiotų vidaus reikalų, saugumo, krašto apsaugos, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Kalėjimų departamento, muitinės pareigūnams.

Teigiama, kad pastaruoju metu smarkiai daugėja pareigūnų ir karių valstybinių pensijų gavėjų. Siekiant nepažeisti pareigūnų ir karių teisėtų lūkesčių, taip pat siūloma papildomai didinti pensiją už kiekvienus papildomus tarnybos metus.

V. Putinas gegužės 9-osios proga paleidžia į laisvę 60 tūkst. kalinių

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gegužės 9-osios proga pasiūlė amnestiją, kuri leistų į laisvę išeiti iki 60 tūkstančių šalies kalinių, rašo „The Moscow Times“.

Be to, beveik 200 tūkstančių rusų, kurie buvo nuteisti lygtinai, sulauktų valdžios malonės. Rusijoje šiuo metu yra apie 670 000 asmenų, atliekančių bausmę įkalinimo įstaigose.

Tiesa, ši amnestija negalios kaliniams, atliekantiems bausmę už sunkius nusikaltimus, tokius kaip nužudymas, smurtiniai nusikaltimai, terorizmas, ekstremizmas, pagrobimas, šantažas, kyšių ėmimas, nusikaltimai prieš vaikus ar narkotikų platinimas.

H. Clinton vėl bandys tapti JAV prezidente

Buvusi pirmoji dama Hillary Clinton dalyvaus 2016 m. prezidento rinkimuose JAV. Moters dalyvavimą rinkimuose atskleidė pradėta internetinė kompanija. Iki šiol buvo ilgai kalbama, kad H. Clinton bandys laimėti postą Baltuosiuose Rūmuose.

Apie savo sprendimą dalyvauti prezidento rinkimuose H. Clinton pranešė sekmadienį, rašo „The Guardian“.

„Aš dalyvausiu prezidento rinkimuose“, – užtikrintai teigia buvusi pirmoji dama vaizdo įraše rinkimų kampanijos internetiniame puslapyje.

Tenisininkas R. Berankis pasaulio reitinge išliko 80-as

Teniso profesionalų asociacijos (ATP) reitingų lentelėje lietuvis Ričardas Berankis išliko 80-oje vietoje. 24 metų Lietuvos tenisininkas, kuris savaitgalį laimėjo Hiustone (JAV) vykusio ATP „World Tour 250“ serijos turnyro „Fayez Sarofim & Co. U.S. Men`s Clay Court Championship“ dvejetų varžybas, turi 630 taškų.

23 metų Laurynas Grigelis (123 tšk.) iš 362-os pozicijos smuktelėjo į 363-ią. 20-metis Lukas Mugevičius (50 tšk.) iš 636-os vietos pakilo į 582-ą. Tai aukščiausia pozicija lietuvio karjeroje.

Tūkstančius atliktų kadastrinių matavimų bendrovės prisimena tik po VMI patikrinimų

Valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad vykdydama projektą „Atsakinga statyba“, šiais metais ypatingą dėmesį skiria bendrovėms, teikiančioms su statybos veikla susijusias geodezijos, kadastrinių matavimų, teritorijų planavimo, projektavimo veiklą. Patikrinimų metu, įvertinus tris Klaipėdos apskrityje kadastrinių matavimų ir panašias paslaugas teikiančias bendroves, nustatyta, kad už suteiktas paslaugas dalies klientų sumokėtos pinigų sumos liko neapskaitytos. Preliminari nedeklaruota suma - mažiausiai 510 tūkst. litų pajamų.

Pirmieji tikrinimų rezultatai rodo, kad pajamų neapskaitymo mastas šiame sektoriuje yra išplitęs. Po pirmųjų mokesčių specialistų vizitų deklaruojamos įmonių pajamos padidėjo daugiau kaip 0,6 mln. Lt (180 tūkst. eur), bendrovių darbuotojų atlyginimai šoktelėjo iki dviejų kartų, o į biudžetą bendrovėms teks sumokėti beveik 140 tūkst. Lt (apie 40 tūkst. eur) mokesčių.

Euro grupė: norime Graikijos reformų sąrašo iki balandžio 20 d.

Europos Sąjungos (ES) pareigūnai suteikė Graikijai laiko iki balandžio 20-osios pateikti planuojamų reformų sąrašą. Jei jis bus patvirtintas, šalis gaus paskutiniąją finansinės paramos išmoką pagal kelis šimtus milijardų siekiančią pagalbos programą. Apie tai praneša portalas "EUbusiness", remdamasis sekmadienį Vokietijos laikraštyje "Frankfurter Allgemeine Zeitung" pasirodžiusia informacija.
Euro zonos finansų ministrų grupės nariai tokį griežtą galutinį terminą nustatė norėdami užsitikrinti daugiau laiko išnagrinėti planuojamas reformas dar iki balandžio 24 d. vyksiančio posėdžio, teigiama leidinyje.
Šiuo metu Graikijos ir ES derybininkams sunkiai sekasi susitarti dėl galutinės 7,2 mlrd. eurų vertės išmokos Atėnams, nes Graikijos pareigūnai atsisako svarstyti viešojo sektoriaus darbuotojų pensijų mažinimą, kaip galimybę sutaupyti.

Berlyne susitiko "Normandijos ketverto" užsienio reikalų ministrai

Vokietijos sostinėje Berlyne pirmadienį susitiko vadinamojo "Normandijos ketverto" užsienio reikalų ministrai, kurie aptarė paliaubų įgyvendinimą Rytų Ukrainoje, skelbia "Laisvosios Europos radijas".
Susitikime dalyvavo Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Valteris Šteinmejeris (Frank-Walter Steinmeier), jo kolega iš Prancūzijos - Loranas Fabiusas (Laurent Fabius), Rusijos bei Ukrainos užsienio reikalų ministrai - Sergejus Lavrovas ir Pavlas Klimkinas.
Vasarį Baltarusijos sostinėje Minske priimtos paliaubos Rytų Ukrainoje laikosi, tačiau konfliktuojančios pusės kaltina viena kitą pažeidimais.

Estijos prezidentas sieks ilgalaikio NATO pajėgų dislokavimo šalyje

Estijos prezidentas Tomas Hendrikas Ilvesas (Toomas Hendrik Ilves) pareikalavo ilgalaikio NATO pajėgų dislokavimo šalyje, praneša BBC.
T. H. Ilvesas interviu leidiniui "Daily Telegraph" teigė, kad dėl Rusijos atliekamų karinių pratybų ir žeminančios retorikos, Estija jaučia grėsmę. Kol kas Estijoje laikinai dislokuota tik viena 150 pėstininkų kuopa.
NATO yra pažadėjusi 5000 karių pajėgas apginti lengvai pažeidžiamas nares. Remiantis NATO įkūrimo chartija, jei viena narė yra užpulta, visos kitos privalo jai padėti. Tačiau 1997 metų NATO ir Rusijos pasirašytas aktas draudžia ilgalaikių bazių kūrimą Rytų ir Centrinėje Europoje.
T. H. Ilvesas mano, kad NATO privalo pripažinti, kad saugumo situacija nuo 1997 metų smarkiai pasikeitė, todėl reikia imtis veiksmų.

Kenija reikalauja JT panaikinti Somalio pabėgėlių stovyklą

Kenija liepė Jungtinėms Tautoms (JT) per tris mėnesius panaikinti maždaug pusės milijono Somalio pabėgėlių stovyklą. Tai yra Nairobio atsakas į Somalio žudikų išpuolį Kenijos universitete, praneša "Reuters".
Anksčiau Kenijos atstovai jau yra apkaltinę islamistus, kad šie slepiasi Dadabo stovykloje.
"Paprašėme JT pabėgėlių agentūros (UNHCR) per tris mėnesius perkelti pabėgėlius, jei ne - juos perkelsime patys. Po išpuolio Garisos universitete Kenija pasikeis taip, kaip JAV pasikeitė po rugsėjo 11 dienos išpuolio",- savo pranešime teigė viceprezidentas Viljamas Ruto (William Ruto).

Popiežius Pranciškus paminėjo 100-ąsias žudynių Armėnijoje metines

Popiežius Pranciškus pažymėsjo 100-ąsias masinių armėnų žudynių metines, skelbia BBC.
Armėnijos prezidentas Seržas Sargsianas (Serzh Sargsyan) dalyvavo ceremonijoje, surengtoje pagerbti Armėnijos aukas. 1915 metais vykusios masinės armėnų deportacijos tebėra skaudi tema. Turkija neigia vykdžiusi 1,5 milijono žmonių genocidą. Dėl tebevykstančių aršių ginčų, pablogėjo Turkijos ir Armėnijos santykiai.
Popiežius Pranciškus tikino, kad Pirmojo pasaulinio karo įvykiai buvo "sistemingas brolių naikinimas", tačiau pontifikas nepanaudojo žodžio "genocidas". Per praėjusią savaitę vykusį susitikimą su Armėnijos bažnyčios delegacija, dvasiškasis tėvas ragino susitaikyti ir užsigydyti senas žaizdas.
Sekmadienį popiežius mistikui Šv. Grigaliui Narekiečiui iš Armėnijos suteikė Visuotinės Bažnyčios Mokytojo titulą. Kol kas šis titulas buvo skirtas tik 35 asmenims.

IS paviešintame įrašė - Nimrudo miesto niokojimas

"Islamo valstybė" (IS) internete patalpino vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip islamistai niokoja senovinį Irako miestą Nimrudą, skelbia BBC.
Išplatinti vaizdai patvirtino kovą paskleistus gandus, kad būtent džihadistai sunaikino vieną didžiausių Irako archeologijos lobių - Nimrudo miestą. IS naudojo buldozerius, sprogstamąsias medžiagas ir taip su žeme sulygino senovinio miesto liekanas.
IS užpuolė ne tik Nimrudą, bet ir dar kelis panašios svarbos miestus. Tokią kovą jie vadina karu prieš "netikrus stabus". Šis didingas miestas buvo įkurtas XIII amžiuje pr. Kr., apie 30 kilometrų nuo kito IS taikinio - Mosulo miesto.
Nuo 2014 metų birželio IS kontroliuoja Mosulą ir aplinkines teritorijas.

B. Obama aptarė susitikimą su R. Kastro

JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) susitikimą su Kubos lyderiu Rauliu Kastro (Raul Castro) pavadino "lūžiu" JAV ir Kubos santykiuose, praneša BBC.
Prezidentas tikino, kad pokalbis su R. Kastro per Panamoje vykstantį Amerikos viršūnių susitikimą buvo vaisingas ir atviras. Abi pusės pripažino, kad vis dar yra daug klausimų, kuriais nuomonės nesutampa, bet bus siekiama kompromisų ir tarpusavio supratimo. Šis susitikimas yra pirmasis dviejų vadovų oficialus dialogas per 50 metų.
B. Obama pasakojo, kad per susitikimą buvo nuspręsta gilintis į visas problemas, nepamirštant pagarbos ir pilietiškumo. Tikimasi, kad bėgant laikui, tarp šių šalių užsimegs šiltesni diplomatiniai santykiai.

Ukrainos politologai: prezidentas P. Porošenka daro klaidų

Remiantis Ukrainoje atliktu sociologiniu tyrimu, beveik 70 proc. ukrainiečių mano, kad šalis vystosi neteisinga kryptimi. Ir tik penktadalis apklaustų šalies gyventojų mano, kad pavyks įveikti ekonomines ir politines problemas. Trečdalis gyventojų palaiko prezidento Petro Porošenkos vykdomą politiką. Politologai, komentuodami tokias gyventojų nuotaikas, sako įžvelgiantys ir prezidento klaidų.

Ukrainos valdžiai skelbiant apie socialines ir ekonomines reformas, daugiau nei trijų šimtų valstybinių įmonių privatizavimą, dalis šalies gyventojų neigiamai vertina tokius veiksmus. 

Latvijoje treniruojasi BALTBAT batalionas

Latvijoje, Adažių poligone, vyksta dviejų savaičių pratybos, kuriose treniruojasi budėti 2016 metais NATO greitojo reagavimo pajėgoms (NRF) priskirtas bendras Lietuvos, Latvijos ir Estijos karių junginys - batalionas BALTBAT.
Specialiai budėjimui NRF suformuotą trišalį batalioną sudaro dvi Estijos kovinės kuopos ir po vieną kuopą iš Latvijos ir Lietuvos, Lietuvos ir Estijos prieštankiniai būriai, Lietuvių minosvaidžių būrys, paramos elementas ir visų šalių atstovų sudarytas štabas, iš viso apie 700 karių, iš jų Lietuvos karių - apie 200.
Didžioji dalis BALTBAT Lietuvos kontingento yra iš Karaliaus Mindaugo husarų bataliono.
Šiuo metu Latvijoje vykstančios pratybos "Gungnir" - tai pirmos bendrosios visų BALTBAT padalinių pratybos. Šiemet BALTBAT dalyvaus pratybose "Saber Strike 2015", kurios birželį vyks Latvijoje, ir spalį Ispanijoje rengiamose pratybose "Trident Junction 2015".
NATO greitojo reagavimo pajėgos - tai aukštos parengties, technologiškai pažangios daugianacionalinės NATO pajėgos. Budinčias pajėgas sudaro valstybių-narių šioms pajėgoms priskirti kariniai vienetai, kurie tam tikrą laiką budi savo šalyse ir yra pasirengę per nustatytą laiką persidislokuoti į operacijos regioną, jei būtų priimtas sprendimas panaudoti pajėgas.
Priėmus sprendimą, NRF gali išvykti į operacijų rajoną per penkias dienas. Vienos pamainos budėjimas NRF trunka metus.

Panemunės tilto Kaune statyba artėja prie pabaigos

Pažadai laiku Kaune baigti tilto, jungiančio Panemunę ir Žemuosius Šančius, statybą, tikėtina, virs realybe. Darbai vyksta pagal grafiką ir iki šiol jų atlikta beveik už 23 milijonus eurų. Iki rudens bus pastatytas ne tik naujasis keturių eismo juostų tiltas, bet ir įrengtos bei sutvarkytos šviesoforinės sankryžos, kad būtų išvengiama transporto spūsčių.
"Tiek pagal iššūkių skaičių, tiek pagal statybos dydį tai yra vienas rimčiausių projektų. Panemunės tilto statyba, galima sakyti, - mūsų bendrovės garbės reikalas, todėl su visais iškilusiais sunkumais mes susidorojome pakankamai gerai", - teigė AB "Kauno tiltai" generalinis direktorius Giedrius Cvilikas.

Radiacinės saugos centras: grėsmės dėl biokuro nėra

Medienos, skirtos biokurui, ir susidariusių pelenų taršos radioaktyviuoju ceziu (Cs-137) lygiai nekelia grėsmės žmonių sveikatai ir aplinkai, skelbia tyrimus atlikęs Radiacinės saugos centras (RSC).
Taip RSC sureagavo į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, kad biokurui neva naudojama mediena, kurią deginant gali susikoncentruoti gyventojams ir aplinkai pavojingi radioaktyvaus cezio kiekiai.
RCS radiologiškai ištyrė daugiau nei 150 lietuviškos ir įvežtinės medienos bandinių, taip pat virš 260 medienos kuro pelenų bandinių.

Ukrainos nacionalinis bankas prognozuoja šįmet 30 proc. infliaciją

2015 metais infliacijos lygis Ukrainoje sieks mažiausiai 30 proc. Tai penktadienį pareiškė Ukrainos nacionalinio banko vadovo pavaduotojas Dmitrijus Salogubas, kurio žodžius cituoja "RIA Novosti".
"Šiais metais vargu ar galima tikėtis mažesnio nei 30 proc. infliacijos lygio šalyje, - pareiškė D. Salogubas per konferenciją, skirtą Ukrainos eksporto klausimams.
Anksčiau skelbta, kad iš Ukrainos gyventojų gali būti pareikalauta pateikti ataskaitą apie lėšų išgryninimą.

Į Jemeną atvyko Raudonojo kryžiaus ir UNICEF siuntiniai

Penktadienį Sanoje nusileido pirmieji lėktuvai su UNICEF ir Raudonojo kryžiaus siųsta humanitarine pagalba.Tebevykstantis konfliktas atėmė namus iš 100 tūkstančių žmonių, praneša "Reuters".
Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) ir Jungtinių Tautų (JT) vaikų fondo UNICEF lėktuvai atvyko į Jemeno sostinę. Jie gabeno daugiau nei 30 tonų medicininės pagalbos.
TRKK ir JT jau ne vieną dieną mėgino susitarti, kad nuniokotos šalies gyventojams būtų leidžiama suteikti humanitarinę pagalbą. Per Saudo Arabijos vykdomus antskrydžius prieš sukilėlius husius žuvo daugiau nei 600 žmonių.
TRKK atstovė Jemene teigė, kad siuntinyje yra 16,4 tonų vaistų, tvarsčių, intraveninių sistemų ir chirurginių įrankių.

B. Obama: siekdama dominuoti Pietų Kinijos jūroje, Kinija naudojasi savo dydžiu

JAV nerimauja, kad Kinija naudojasi savo dydžiu, siekdama dominuoti Pietų Kinijos jūroje, skelbia BBC.
Tokie JAV prezidento komentarai pasirodė įsižiebiant naujoms diskusijoms apie Pekino dirbtinų salų kūrimą ginčijamuose jūros plotuose.
Ketvirtadienį JAV ekspertai paviešino nuotraukas, kuriose matyti Filipinams priklausančiame rife vykstantys statybų darbai. Kinija teigia, kad taip elgiasi siekdama apsaugoti savo suverenitetą.
Kinija reiškia pretenzijas į beveik visą Pietų Kinijos jūros teritoriją, dėl to vis dažniau įsiplieskia ginčai su Vietnamu ir Filipinais. Jų teigimu, Kinija neteisėtai užima teritoriją, kur siekia sukurti dirbtines salas su, tikėtina, karinės paskirties įrenginiais.

Pakistanas nesutiko padėti Saudo Arabijai

Pakistano parlamentas balsavo prieš karinę intervenciją Jemene ir nesutiko padėti Saudo Arabijai, kuri kovoja su husių sukilėliais Jemene, informuoja BBC.
Įstatymų leidėjai vieningai balsavo, kad "Pakistanas turėtų išlaikyti neutralitetą".
Saudo Arabija paprašė Pakistano atsiųsti laivų, orlaivių, karių ir kitaip prisidėti prie jų vykdomos kampanijos prieš husius.
Jungtinės Tautos (JT) apskaičiavo, kad nuo kovo 19 dienos šiame konflikte nužudyta daugiau nei 560 žmonių. Dauguma civilių žuvo per antskrydžius, susirėmimus ir sprogdinimus Jemene.

Teismas išteisino J. E. Petraitį dėl vekselio suklastojimo

Lietuvos apeliacinis teismas išteisino Juozą Edvardą Petraitį dėl vekselio suklastojimo.
Tokį sprendimą Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija priėmė nustačiusi, kad pirmosios instancijos teismo nuosprendis, kuriuo J. E. Petraitis buvo nuteistas už sukčiavimą ir netikro dokumento panaudojimą, yra pagrįstas nenuosekliais ir nepatikimais nukentėjusiuoju pripažinto asmens parodymais.
Apeliacinės instancijos teismas pabrėžė, kad nukentėjusiojo ir ikiteisminio tyrimo, ir teisminio proceso metu duoti parodymai nėra nei nuoseklūs, nei patikimi. Parodymai dėl parašų ant tuščių lapų padėjimo aplinkybių nuolat kito ir atliekant ikiteisminį tyrimą, ir bylą nagrinėjant teisme, todėl jie negali būti pripažįstami patikimais.

Siekiama tobulinti pasieniečių veiklą

Penktadienį veiklą pradėjo Valstybės sienos apsaugos tarnyboje (VSAT) sudaryta darbo grupė, kurios uždavinys - pateikti siūlymus, kokie pokyčiai reikalingi tarnybai ir kaip turėtų būti tobulinama pasieniečių veikla.
VSAT vadas Renatas Požėla įsakė sudaryti tokią darbo grupę tam, kad būtų racionaliai paskirstytos VSAT ir jos struktūrinių padalinių funkcijos, tobulinamos valdymo ir pareigybių struktūros bei mažinamos valdymo išlaidos.
Darbo grupė tarnybos vadui iki gegužės 11-osios turės pateikti siūlymus dėl veiklos tobulinimo.

Maisto produktai per mėnesį pabrango 1,3 proc.

Kovo mėnesį gamintojų parduotos pramonės produkcijos kainos padidėjo 2,2 proc., o neįskaitant rafinuotų naftos produktų - 0,1 proc., rodo statistika.
Anot Statistikos departamento, bendrajam kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo 9,2 proc. padidėjusios rafinuotų naftos produktų gamybos ir 1,1 proc. sumažėjusios elektros, dujų, garo tiekimo ir oro kondicionavimo produkcijos kainos (2,1 proc. atpigo garo tiekimo ir oro kondicionavimo produkcija, 1,2 proc. - dujos, 0,5 proc. - elektra.).

Suderinta kovo mėn. vidutinė metinė infliacija buvo neigiama ir sudarė -0,2 proc.

Pagal su kitomis Europos Sąjungos (ES) valstybėmis narėmis metodologiškai suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI) kovo mėn. apskaičiuota vidutinė metinė infliacija buvo neigiama ir sudarė -0,2 proc. Pagal VKI apskaičiuota vidutinė metinė infliacija taip pat buvo neigiama ir sudarė -0,3 proc.
Statistikos departamento duomenimis, 2015 m. kovo mėn. metinė (2015 m. kovo mėn., palyginti su 2014 m. kovo mėn.) infliacija, apskaičiuota pagal SVKI, buvo neigiama ir sudarė -1,1 proc. Infliacija, apskaičiuota pagal VKI, taip pat buvo neigiama ir sudarė -1,4 proc.
Bendrasis mėnesinis (2015 m. kovo mėn., palyginti su vasario mėn.) vartojimo prekių ir paslaugų kainų padidėjimas, apskaičiuotas pagal SVKI, sudarė 0,8 proc. ir sutapo su kainų padidėjimu, apskaičiuotu pagal VKI.

Skandinavijos šalys: Rusija kelia didžiausią grėsmę Europai

Įvardydamos Rusiją, kaip didžiausią grėsmę Europos saugumui, Šiaurės Europos šalys ketvirtadienį sutarė bendradarbiauti gynybos sektoriuje ir solidarizuotis su Baltijos šalimis.
Bendroje deklaracijoje Švedijos, Norvegijos, Suomijos, Danijos ir Islandijos gynybos ministrai nurodė, kad dėl Rusijos veiklos Šiaurės Europa privalo ruoštis galimoms krizėms ar įvykiams.
"Rusijos lyderiai įrodė, kad yra pasiruošę praktiškai ir veiksmingai pasinaudoti karinės galios priemonėmis, kad pasiektų savo politinius tikslus, net jei tai pažeidžia tarptautinės teisės principus", - rašoma bendrame ministrų pranešime.

Lenkija paminėjo penktąsias Smolensko tragedijos metines

Lenkija minėjo penktąsias lėktuvo, kuriuo į Rusiją skrido šalies prezidentas Lechas Kačynskis (Lech Kaczynski) ir 95 jo delegacijos nariai, katastrofos metines. Tai - viena baisiausių Varšuvą ištikusių nelaimių nuo Antrojo pasaulinio karo. Be to, šis tragiškas incidentas pagilino įtampą tarp dviejų kaimynių - Lenkijos ir Rusijos, skelbia AP.
Penktadienį šalyje vyko numatyti atminimo renginiai, įskaitant karinę ceremoniją Varšuvoje, kurioje dalyvavo Lenkijos prezidentas Bronislavas Komorovskis (Bronislaw Komorowski), premjerė Eva Kopač (Ewa Kopacz) ir kiti lyderiai.
Lėktuvas, kuriuo skrido L. Kačynskis, į katastrofą pateko 2010 m. balandžio 10-ąją, prie Smolensko. Lenkijos diplomatai tą dieną skrido į Katynės žudynių atminimo ceremoniją, kurios metu ketino pagerbti tūkstančius lenkų kariškių, žuvusių nuo NKVD pareigūnų rankos Antrojo pasaulinio karo pradžioje.

Išaugo į Graikiją atvykstančių nelegalių imigrantų skaičius

Graikijos pakrantės tarnyba ketvirtadienį pranešė, kad per pirmuosius tris šių metų mėnesius į Graikiją jūra atvykstančių nelegalių migrantų skaičius išaugo trigubai, skelbia "EUbusiness".
Pernai tuo pat metu į šalį atvyko 2863 nelegalūs imigrantai, o šiemet - 10 445. Kovą Graikijos salas ir pakrantę pasiekė 6493 migrantai. Daugiausiai nelegalų išsilaipino Mitilėnėje, Chijo saloje, Leroje ir Same.

G. Grina baigė vadovauti VSD

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo, pasibaigus skyrimo į pareigas laikotarpiui, atleido Gediminą Griną iš Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus pareigų.
Šalies vadovė dekretą pasirašė vadovaudamasi Konstitucija ir atsižvelgusi į Seimo pritarimą.
Prezidentės pasirašytas dekretas įsigaliojo nuo penktadienio.
Antradienį Seimas pritarė, kad naujuoju VSD vadovu būtų paskirtas Darius Jauniškis.
G. Grina VSD vadovavo nuo 2010-ųjų balandžio 12 d.
VSD vadovą skiria ir atleidžia Prezidentas Seimo pritarimu. VSD vadovas skiriamas 5 metų kadencijai.

Brazilai kitąmet surengs verslo misiją Lietuvoje

Brazilijos San Paulo valstijos pramonininkų konfederacija priėmė Lietuvos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus kvietimą 2016 metais surengti verslo misiją mūsų šalyje.
"Puikioje geografinėje padėtyje esanti Lietuva siūlo palankias sąlygas Brazilijos verslui, siekiančiam žengti į Europos rinkas", - sakė ministras, San Paule pradėdamas seminarą, skirtą pristatyti Lietuvos ir Baltijos regiono ekonomines galimybes.
Seminare ypatingo brazilų susidomėjimo sulaukė Lietuvos informacinių technologijų, gyvybės mokslų ir paslaugų sektoriai - logistika, krovinių pervežimas, statyba. FIESP vadovas pakvietė Lietuvos įmones dalyvauti Brazilijoje šiuo metu vykdomuose infrastruktūros projektuose, kuriems reikia užsienio įmonių patirties.
L. Linkevičius taip pat susitiko su verslo misijoje dalyvaujančių Lietuvos įmonių atstovais, su kuriais aptarė įmonių planus ir eksporto į Braziliją galimybes. Penktadienį Lietuvos diplomatijos vadovas apsilankys Lietuvos stende Lotynų Amerikos automobilių detalių parodoje, kurioje dalyvauja 8 įmonės iš Lietuvos.

Euro nauda įgavo konkrečią finansinę išraišką

Įvestas euras, kaip ir tikėtasi, atpigino paskolas, o prekių ir paslaugų kainos dėl palankiai susiklosčiusių aplinkybių net sumažėjo, skelbia Lietuvos bankas.
"Nors prieš euro įvedimą būta įvairių baimių ir nerimastingų prognozių, pirmieji mėnesiai su naująja valiuta patvirtino - euras pranašauto kainų šuolio nesukėlė, o jo teikiama nauda jau įgauna konkrečią finansinę išraišką", - sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.
Teigiamas euro poveikis Lietuvos ūkiui jau dabar jaučiamas per sumažėjusias palūkanų normas, išnykusias valiutos keitimo išlaidas, reikšmingai atpigusius tarptautinius atsiskaitymus, prieigą prie Europos centrinio banko (ECB) skolinimosi išteklių. Ilguoju laikotarpiu nauda bus jaučiama ir per didesnį užsienio prekybos aktyvumą, palankiai bendroji valiuta veiks ir tiesiogines užsienio investicijas.

Šalia Londono aptiktas didžiulis naftos telkinys

Netoli Londono Getviko oro uosto aptiktas didžiulis naftos telkinys, rašo britų laikraštis "The Guardian" remdamasis naftos žvalgymo bendrovės "UK Oil & Gas (UKOG)" duomenimis.
Ši nedidelė bendrovė tvirtina aptikusi iki 100 mlrd. barelių naftos - daugiau nei visas naftos kiekis, kurį per 50 metų yra išgavusi Didžioji Britanija Šiaurės jūroje.
Pernai UKOG išgręžė sklype "Horse Hill-1" šalia oro uosto bandomąjį gręžinį, rezultatai parodė, kad šiame regione gali glūdėti per 60 mln. barelių vienam kvadratiniam kilometrui.
Didžioji naftos atsargų dalis prie Getviko glūdi 750-900 metų gylyje. Tiesa, UKOG pripažįsta, kad išgauti pavyktų tik dalį iš išžvalgytų naftos atsargų - nuo 5 iki 15 proc., bet ir šio kiekio užtektų, kad iki 2030 metų būtų galima patenkinti beveik trečdalį šalies energetikos poreikių.

Dž. Baidenas teigiamai įvertino Irako pažangą kovojant prieš IS

JAV viceprezidentas Džo Baidenas (Joe Biden) teigiamai įvertino Irako pažangą kovojant prieš "Islamo valstybę" (IS), skelbia BBC.
Anot jo, prieš aštuonis mėnesius IS buvo daug aktyvesnė, tačiau dabar jos plėtimasis sustabdytas. Dž. Baidenas paragino Irako lyderius toliau kovoti ir nepamiršti politinių tikslų.

Kinija ties geležinkelio tunelį po Everestu

Kinijos ir Nepalo valdžia susitarė dėl geležinkelio infrastruktūros statybos, įskaitant ir geležinkelio tunelio tiesimą po aukščiausiu pasaulyje kalnu - Everestu.
Pagal projektą, numatoma pratęsti geležinkelio liniją nuo Tibeto sostinės Lasos iki sienos su Nepalu. Statybą užbaigti planuojama 2020 metais.
Kinijos investuotojai tikisi, kad šis projektas leis jiems įžengti į Nepalo ir Indijos rinkas. Apie tai rašo laikraštis "The Guardian" remdamasis Kinijos ir Nepalo vyriausybių šaltiniais.

O. Turčynovas: narystė NATO - pagrindinis Ukrainos prioritetas

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksandras Turčynovas nacionalinio saugumo strategijos projekto pristatymo metu nurodė, kad pagrindinis Ukrainos prioritetas - narystė NATO aljanse, skelbia "Ukrinform".
O. Turčynovas teigė, kad Ukraina, atsisakydama neprisijungimo prie blokų statuso, pasilieka teisę dalyvauti kolektyvinio saugumo sistemoje.
"Dalydamasi bendromis vertybėmis su Europos Sąjunga ir NATO, Ukraina pagrindiniu prioritetu užsienio ir vidaus politikoje laiko europinę ir euroatlantinę integraciją. Narystę NATO vertiname, kaip pagrindinį patikimą Ukrainos suverenumo ir teritorinio vientisumo garantą", - kalbėjo O. Turčynovas.

Ukrainos kreditoriai atsisakė nurašyti 10 mlrd. dolerių skolą

Penki Ukrainos kreditoriai atsisakė nurašyti valstybinę 10 mlrd. dolerių skolą, bet yra pasirengę derėtis dėl skolų restruktūrizacijos. Apie tai informuoja naujienų agentūra "Bloomberg".
Investicinis fondas "Franklin Templeton" laikomas didžiausiu Ukrainos euroobligacijų turėtoju. Fondas supirko Ukrainos valstybines obligacijas už maždaug 7 mlrd. dolerių. Dėl sudėtingos situacijos Ukrainoje "Franklin Templeton" kreipėsi į grupę "Blackstone Group International Partners LLP", ši steigia specialiąją komisiją, atsakingą už derybas tarp kreditorių ir Ukrainos vyriausybės.
Ukrainos valdžia iki gegužės pabaigos turi susitarti su kreditoriais dėl savo 15,3 mlrd. dolerių valstybinės skolos restruktūrizavimo. Šių skolų restruktūrizavimas yra būtina sąlyga mainais į eilinę Tarptautinio valiutos fondo (TVF) išmoką - 17,5 mlrd. dolerių.

K. Lagard: pasaulio ekonomikai gresia užsitęsęs lėto augimo laikotarpis

Pasaulio ekonomikai gresia galintis užsitęsti lėto augimo, didelių skolų ir aukšto nedarbo lygio laikotarpis, nes politikai nesiima tinkamų veiksmų augimui paskatinti. Tokią nuomonę ketvirtadienį išsakė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė. Apie tai praneša laikraštis "The Wall Street Journal".
Nors pastaruosius tris dešimtmečius pasaulio ūkio plėtra išlaiko vidutinį tempą, tačiau TVF vadovė Kristina Lagard (Christine Lagarde) teigia, kad tokio augimo nepakanka norint įveikti itin aukštą nedarbo lygį, didžiules skolas ir ekonomikos augimo stagnaciją keliose didžiosiose pasaulio valstybėse.

Šiaurės Korėja nusprendė tęsti savo branduolinę programą

Šiaurės Korėjos vadovybė viename retų parlamento posėdžių pasitvirtino būsimą savo kursą. Jis numato "ekonominę plėtrą paraleliai su branduolinių ginkluotųjų pajėgų kūrimu", pareiškė ministras pirmininkas Pak Pon Džu (Pak Pong Ju), kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra KCNA. Premjero teigimu, didžiausią reikšmę vyriausybė skirs "maisto problemos sprendimui", praneša agentūra AFP.
Šiaurės Korėjos parlamentas susirinka tik vieną dukart per metus. Stebėtojai po posėdžio paskelbtuose pranešimuose visad ieško galimų politinių ar ekonominių pokyčių ženklų.

Pabėgėlių srautai Egėjo jūroje išaugo keturiskart

Pabėgėlių srautai Egėjo jūroje įgauna vis didesnį mastą. Migrantų, šiuo keliu iš Turkijos atvykstančių į Graikiją, skaičius pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, išaugo beveik keturis kartus.
Iš viso sausį, vasarį ir kovą į šalį atvyko 10 445 pabėgėliai, ketvirtadienį pranešė pakrančių apsauga. Dauguma jų yra iš Sirijos. Pirmąjį 2014 metų ketvirtį šis skaičius buvo 2 863.

Finansinės įstaigos turės kaupti papildomus rezervus, griežtės bankų vidaus valdymo kontrolė

Įgyvendinant Europos Sąjungos ketvirtąją Kapitalo reikalavimų direktyvą, bankai ir kitos finansinės įstaigos nuo šiol privalės kaupti kapitalo rezervą finansų sistemai apsaugoti. Bankuose taip pat bus sustiprinta akcininkų kontrolė ir vidaus valdymas.
Atsižvelgiant į vis augančią sisteminės rizikos reguliavimo svarbą, bankams, Centrinei kredito unijai ir finansų maklerio įmonėms, be minimalaus kapitalo reikalavimo, kuriam ir toliau taikomas 8 proc. normatyvas, Lietuvos banko valdyba nurodė sudaryti papildomus kapitalo rezervus, kaip nustatyta ES direktyvoje. Nuo šių metų birželio 30 d. Lietuvos įstaigoms bus pradėtas taikyti 2,5 proc. kapitalo apsaugos rezervo reikalavimas. Sprendimus dėl kitų kapitalo rezervų taikymo Lietuvoje perspektyvos numatoma priimti per 2015 m.
Į nacionalinę teisę taip pat perkeltos ir direktyvos nuostatos, susijusios su bankų vidaus valdymo stiprinimu ir didesne akcininkų kontrole. Bankai, kurie bus pripažinti kitomis sisteminės svarbos įstaigomis, privalės įsteigti skyrimo, atlygio ir rizikos komitetus. Šių komitetų nariais galės būti tik banko stebėtojų tarybos nariai. Jie turės užtikrinti, kad banko veiksmai ir sprendimai, susiję su rizikos valdymu, atlygio nustatymu ir banko vadovų skyrimu, atitiktų banko akcininkų interesus ir neprieštarautų saugiai ir patikimai banko veiklai.

JT prašo 111 mln. dolerių pagalbos projektams Šiaurės Korėjoje

Jungtinės Tautos (JT) kreipėsi į tarptautinę bendriją, ragindamos surinkti 111 mln. dolerių pagalbos projektams Šiaurės Korėjoje. Dėl šalyje plintančio bado JT nori finansuoti projektus maisto ir sveikatos srityse.
JT duomenimis, 70 proc. Šiaurės Korėjos gyventojų iš 24,6 mln. nėra užtikrinti dėl savo aprūpinimo maisto produktais. Trečdalis jaunesnių nei penkerių metų amžiaus vaikų nuolat jaučia maisto stygių. Milijonams žmonių reikalinga nepertraukiama parama.
Šiaurės Korėjoje badą didina potvyniai, sausros ir prastas valdymas. Spėjama, kad dešimtojo dešimtmečio viduryje ir pabaigoje nuo bado mirė šimtai tūkstančių šiaurės korėjiečių.

Specialistai: netoli Getviko oro uosto aptiktas naftos telkinys - itin svarbus radinys

Didžiosios Britanijos naftos sektoriaus tyrimų bendrovės "UK Oil & Gas Investments" (UKOG) specialistai teigia, kad naujai atrastame sausumos telkinyje gali būti išgauta iki 100 mlrd. barelių naftos. Apie tai praneša BBC.
Praėjusiais metais telkinyje netoli Getviko oro uosto išgręžti bandiniai - analitikai nurodo, kad kiekvienoje vietovės kvadratinėje mylioje (2,58 kv. km) gali būti 158 mln. barelių naftos.
Tiesa, UKOG pripažįsta, kad išgauti pavyks tik nedidelę dalį - apie 100 mlrd. barelių naftos. Visgi, net ir toks kiekis nemažas, palyginimui, Šiaurės jūroje esančiuose telkiniuose per 40 metų buvo viso išgauta apie 45 mlrd. barelių naftos.

Kovą fiksuota 0,8 proc. infliacija

Kovą fiksuota 0,8 proc. infliacija - tiek pabrango vartojimo prekės ir paslaugos. Kovo mėn. metinė defliacija sudarė 1,4 proc., vidutinė metinė defliacija - 0,3 proc.
Statistikos departamento duomenimis, bendram pokyčiui daugiausia įtakos turėjo padidėjusios degalų ir tepalų, drabužių, avalynės ir sumažėjusios pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, mėsos, duonos ir grūdų produktų, tabako gaminių kainos.
Vartojimo prekių kainos per šį laikotarpį padidėjo 1 proc., o paslaugų kainos - 0,2 proc. Prekių bei paslaugų kainų pokyčių įtaka bendrajam mėnesiniam kainų pokyčiui buvo teigiama ir sudarė atitinkamai 0,72 ir 0,05 procentinio punkto.

VRM laukia pasiūlymų dėl saugios kaimynystės

Vidaus reikalų ministerija (VRM) ragina gyventojus teikti siūlymus, kaip būtų galima gerinti bendruomenių teritorijų saugumą ir saugią kaimynystę.
"Norime išgirsti kuo daugiau nuomonių apie saugios kaimynystės projektą: kaip jis padeda gyventojams, kaip jį būtų galima tobulinti. Tikimės siūlymų, gal ir nusiskundimų, kas trukdo steigti saugios kaimynystės bendruomenes, kokios paramos ar pagalbos iš policijos ar kitų institucijų reikia. Juk ne kas kitas, o žmonės yra savo gyvenamosios teritorijos šeimininkai, jie žino problemas ir geriausius būdus joms spręsti", - sako vidaus reikalų viceministras Artūras Norkevičius.
VRM, įgyvendindama Vyriausybės 2012-2016 metų programą, planuoja sudaryti darbo grupę bendruomenių kūrimosi poreikių analizei atlikti. Ji išanalizuos Lietuvoje veikiančių saugios kaimynystės bei kitų saugumui užtikrinti skirtų bendruomenių veiklą - jų patirtį, finansavimo šaltinius, veiklos rezultatus - ir iki šių metų pabaigos pateiks išvadas dėl poreikių ir veiklos gerinimo galimybių. Prireikus bus parengti sprendimai dėl paramos mechanizmų kūrimo.

Lietuva - absoliuti šviesolaidinio interneto plėtros lyderė Europoje

Lietuva dar kartą įrodė, kad Europoje yra nepralenkiama pagal šviesolaidinio interneto plėtrą. 2014 m. šio interneto naudotojų skaičius mūsų valstybėje padidėjo beveik 3 procentiniais punktais ir pasiekė 34,6 proc. Tai yra iki šiol geriausias rezultatas tarp 39 Europos šalių, kuriose praėjusių metų pabaigoje buvo atliktas tyrimas.
„Tokio pripažinimo Lietuva sulaukia jau šeštus metus iš eilės. Vienas pagrindinių veiksnių, lėmusių šią lyderystę, - didelės investicijos į pažangią infrastruktūrą, - sako Susisiekimo ministerijos kancleris Tomas Karpavičius. - Mūsų prioritetu ir toliau išlieka plačiajuosčio ryšio plėtra Lietuvoje, ypač kaimo vietovėse, siekiant sudaryti galimybę visiems šalies gyventojams naudotis spartesniu nei 30 Mbps plačiajuosčio ryšio tinklu."

ES einamosios sąskaitos perteklius ketvirtąjį 2014 metų ketvirtį - 38,7 mlrd. eurų

Europos Sąjungos (ES) statistikos agentūros "Eurostat" patikslintais duomenimis, ES einamosios sąskaitos perteklius ketvirtąjį 2014 metų ketvirtį sudarė 38,7 mlrd. eurų (1,1 proc. BVP), palyginti su 29,9 mlrd. eurų (1,3 proc. BVP) pertekliumi trečiąjį praėjusių metų ketvirtį ir su 43,0 mlrd. eurų (1,3 proc. BVP) pertekliumi ketvirtąjį 2013 metų ketvirtį. Europos Sąjungos (ES) statistikos agentūra "Eurostat" jau kovą skelbė neberengsianti ketvirčių ES einamosios sąskaitos pertekliaus ataskaitų - nuo šiol duomenys bus pateikiami mėnesio tikslumu.
Ankstesniais duomenimis, ES einamosios sąskaitos perteklius ketvirtąjį 2014 metų ketvirtį sudarė 33,4 mlrd. eurų, palyginti su 15,1 mlrd. eurų pertekliumi trečiąjį praėjusių metų ketvirtį ir su 29,9 mlrd. eurų pertekliumi ketvirtąjį 2013 metų ketvirtį.

T. Valovaja: EES kol kas neplanuoja įvesti bendros valiutos

Pereiti prie bendros valiutos Eurazijos ekonominės sąjungos (EES) teritorijoje kol kas neplanuojama, bet svarstoma valiutos koordinacijos būtinybė, pareiškė Eurazijos ekonominės komisijos (EEK) integracijos ir makroekonomikos ministrė Tatjana Valovaja.
"Mes tą supratome dar prieš keletą metų; kai kuriama muitų sąjunga, bet kokie valiutų kursų svyravimai pradeda veikti tarpusavio ekonominius srautus. Siekiant kiek įmanoma apriboti šių problemų poveikį, būtina aukšto lygio makroekonominė koordinacija ir valiutinė koordinacija", - paaiškinot T. Valovaja.
Šių metų vasarį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įpareigojo šalies centrinį banką ir vyriausybę iki rugsėjo 1 dienos nustatyti, kiek tikslinga būtų sukurti valiutų sąjungą Eurazijos ekonominėje sąjungoje. Rusijos centrinio banko vadovei Elvyrai Nabiulinai ir Rusijos Dmitrijui Medvedevui buvo patikėta parengti atitinkamą ataskaitą.
Kovo pabaigoje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasiūlė aptarti galimybę sukurti Rusijos, Baltarusijos ir Kazachstano valiutų sąjungą.
PPO vadovas: PPO narės sudaro 98 proc. pasaulinės prekybos

Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) šalys narės visos kartu sudaro 98 proc. pasaulinės prekybos. Tai Maroke, Marakešo mieste, pareiškė PPO vadovas Robertas Azevedas (Roberto Azevedo), kalbėdamas per tarptautinę konferenciją, skirtą organizacijos 20-mečiui paminėti. Šio renginio devizas - "20 PPO metų: džiaugsmingi laimėjimai ir ateities iššūkiai".
Pasak R. Azevedo, "šiuolaikinio pasaulio jau negalima įsivaizduoti be PPO, kuri atlieka itin svarbų vaidmenį pasaulinio valdymo procesuose". R. Azevedas taip pat pabrėžė besivystančių šalių dalyvavimo organizacijoje svarbą.
"Akivaizdu, geresnės vietos nei Marakešas šiai konferencijai surengti būtų sunku rasti", - pastebėjo PPO vadovas. Būtent šiame Maroko Karalystės mieste prieš daugiau nei du dešimtmečius buvo pasirašyta sutartis dėl PPO steigimo, kuri įsigaliojo 1995 metais sausio 1 d.

TVF sutiko skirti Kirgizijai per 92 mln. dolerių paramą

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) patvirtino sutartį, pagal kurią Kirgizijai per trejus metus bus skiriama apie 92,4 mln. JAV dolerių parama. Pirmoji paramos dalis, 13,2 mln. dolerių, gali būti pervesta jau artimiausiu metu, informuoja "RIA Novosti".
"Naujoji fondo remiama programa užtikrins makroekonominį pagrindą, kuriuo bus palaikomos valdžios pastangos apriboti pažeidžiamus makroekonominius veiksnius, kuriuos nulemia silpnos vidaus sąlygos, priklausomybė nuo aukso ir piniginės perlaidos į šalį", - pastebima fondo pranešime. Be kitų nepalankių veiksnių, TVF įvardino didžiulę valstybės skolą, susidariusią dėl "ambicingos investicinės programos" ir šalies valdžios veiksmų, susijusių su prisijungimu prie Eurazijos ekonominės sąjungos (EES). EES sudaro Rusija, Baltarusija, Kazachstanas ir Armėnija. Kirgizija ketina užbaigti visas ekonomines procedūras, būtinas norint įstoti į EAS, iki gegužės 9 dienos.

Laivybos bendrovės ragina ES spręsti pabėgėlių krizę Viduržemio jūroje

Laivybos bendrovės ir jūrininkų profsąjungos kreipėsi į Europos Sąjungos (ES) šalis, ragindamos spręsti pabėgėlių krizę Viduržemio jūroje. Neskyrus papildomų lėšų gelbėjimo akcijoms gali žūti tūkstančiai žmonių, sakoma bendrame Europos ir pasaulio laivybos bendrovių ir profsąjungų laiške 28 ES šalių vyriausybėms. Valstybės esą turi dalytis finansine našta.
Pernai prekybiniai laivai Viduržemio jūroje išgelbėjo 40 000 žmonių. Nepriimtina, kad tarptautinė bendrija vis labiau kliaunasi, jog prekybiniai laivai vykdys vis daugiau ir daugiau didelio masto gelbėjimo akcijų, teigiama laiške. Jei vienas laivas priima 500 pabėgėlių, kyla rimta rizika jūreivių, kurie nepasirengę tokioms operacijoms, sveikatai ir saugumui.
Pernai mėgindami jūra pasiekti Europą žuvo 3 500 pabėgėlių.

Meksika platins iki 2115-ųjų galiosiančias obligacijas

Meksika ruošiasi platinti valstybines obligacijas, kurios baigs galioti po 100 metų. Išleidusi vertybinių popierių šalies vyriausybė galutinai įsiskolinimus grąžins 2115 metų kovą; palūkanų norma sieks 4,5 proc. Tiesa, šiuo metu dar nežinoma, kokios bendrosios rinkoms siūlyti planuojamų obligacijų apimtys. Apie tai praneša AP.
Meksika nurodo, kad obligacijų nominalas - eurai, nes procentinės palūkanos jais šaliai bus palankios, už gautas lėšas atsiskaityti reikės mažiau. Europos bendrąja valiuta paskolos atpigo po Europos centrinio banko (ECB) pradėtos kiekybinio švelninimo programos bei smukusio euro kurso JAV dolerio atžvilgiu.

NASA: vėliausiai po 20 metų bus įrodytas nežemiškos gyvybės egzistavimas

JAV kosmoso agentūra NASA teigia, kad vėliausiai po 20 metų bus įrodytas nežemiškos gyvybės egzistavimas.
"Stiprių to įrodymų, manau, mes turėsime kitą dešimtmetį, o po 10-20 metų bus pateikta ir neginčijamų argumentų", - konferencijoje Vašingtone pareiškė NASA mokslininkė Elen Stofan (Ellen Stofan).
"Mes žinome, kur turime ieškoti, mes žinome, kaip turime ieškoti, ir daugumoje atvejų mes turime technologiją", - sakė ji. Tačiau, anot mokslininkės, ieškoma ne ateivių. "Mes kalbame ne apie žalius žmogeliukus. Mes kalbame apie mikrobus", - aiškino ji.
Be kita ko, jau marsaeigis "Curiosity", brangiausias NASA projektas, Raudonojoje planetoje aptiko buvusios gyvybės pėdsakų. Be kita ko, rasta sieros, azoto, fosforo pėdsakų - visų tų cheminių medžiagų, kurios vaidina svarbų vaidmenį atsirandant gyvybei. Tai, NASA duomenimis, leidžia daryti prielaidą, kad Marse galėjo gyventi mikrobai.

JAV: atšaukus sankcijas Iranui, naftos kainos gali sumažėti 15 JAV dolerių

2016 metais naftos kainos gali siekti 5-15 JAV dolerių mažiau, nei nurodoma naujausiose prognozėse. Toks pokytis gali susidaryti atšaukus sankcijas Iranui po susitarimo dėl šalies branduolinės programos. Apie tai praneša naujienų agentūra "Bloomberg", remdamasi JAV energetikos informacijos administracijos (EIA) pateiktais duomenimis.
Pareigūnų prognozėse, sudarytose neatsižvelgiant į galimybes atnaujinti Irano naftos tiekimą pasaulio rinkoms, teigiama, kad 2016 metais vidutinė "West Texas Intermediate" (WTI) markės naftos kaina sieks 70 JAV dolerių už barelį, o "Brent" markės naftos - 75,03 JAV dolerio.
Atkūrus Irano naftos tiekimą, kainos gali mažėti; jau 2014 metais dėl susidariusio pertekliaus naftos vertė buvo smukusi maždaug per pusę.

"Eurostat": vasarį prekybos apyvarta Lietuvoje išaugo 1,0 proc., o per metus kilstelėjo 5,0 proc.

Europos Sąjungos (ES) statistikos agentūros "Eurostat" duomenimis, šių metų vasarį, palyginti su sausiu ir atsižvelgus į sezoninius pokyčius, mažmeninės prekybos apyvarta euro zonoje smuktelėjo 0,2 proc., o visoje ES liko stabili. Savo ruožtu sausį mažmeninės prekybos apyvarta abiejuose regionuose padidėjo atitinkamai 0,9 ir 0,7 proc.
2015 metų vasarį, palyginti su tuo pačiu 2014 m. mėnesiu, mažmeninės prekybos pardavimai euro zonoje ūgtelėjo 3,0 proc., o visoje ES - 3,6 proc.
"Eurostat" duomenimis, 2015 metų vasarį mažmeninės prekybos apyvarta Lietuvoje pakilo 1,0 proc., o per metus išaugo 5,0 proc.

Australija ruošiasi kovai su metamfetaminu

Australijoje sukurtas specialiųjų pajėgų būrys, kovosiantis su metamfetamino vartojimu, skelbia BBC.
Ši komanda ištirs esamą situaciją, analizuos veiksmus, kurių jau buvo imtasi bei nuspręs, kaip pagerinti padėtį.
Kovą Australijos nusikaltimų komisija (ACC) pateikė ataskaitą, kurioje teigiama, kad iš visų nelegalių medžiagų, didžiausią grėsmę kelia metamfetaminas.
Premjeras Tonis Ebotas (Tonny Abbott) pareiškė, kad narkotikai tampa vis didesne Australijos problema. Jo teigimu, metamfetaminas sukelia daug didesnę priklausomybę nei kiti narkotikai, be to, jis daug pavojingesnis.

Prancūzijoje atverti Ruandos genocido archyvai

Prancūzijos prezidento administracija praneša, kad atveriami Ruandos genocido archyvai, informuoja BBC.
Nuo šiol dokumentus galės peržiūrėti tyrėjai ir aukų artimieji. Tarp saugomų archyvų ir tuomečiam prezidentui Fransua Miteranui (Francois Mitterand) duoti raštiški patarimai, kaip veikti.
1994 metais įvykusios žudynės nusinešė daugiau nei 800 tūkstančių žmonių gyvybes, dauguma jų buvo etniniai tutsiai ir nuosaikieji hutai. Prancūzija pripažįsta padariusi klaidų, bet atmeta Ruandos kaltinimus, kad ji prisidėjo prie genocido vykdymo.
Pernai Ruandos prezidentas Polas Kagamė (Paul Kagame) dar kartą apkaltino Paryžių, tiesiogiai dalyvavus žudynėse.

Dėl bakterijų atsparumo antibiotikams ateityje gali mirti 80 tūkst. žmonių

Jeigu kiltų bakterijų atsparumo antibiotikams protrūkis, ateityje dėl kraujo infekcijų galėtų mirti apie 80 tūkst. žmonių, įspėjama Jungtinės Karalystės Nacionalinio ekstremalių civilinių situacijų rizikų registro (NRR) paskelbtame dokumente, praneša BBC.
Tarnyba teigia, kad toks protrūkis galėtų paliesti 200 tūkst. žmonių, o du iš penkių pacientų greičiausiai mirtų.
Dokumente taip pat skelbiama, kad kitos vaistams atsparios infekcijos galėtų nusinešti dar daugiau gyvybių. Be kita ko, prognozuojama, kad per artimiausius dvidešimt metų vaistams atsparių infekcijų skaičius turėtų "žymiai" išaugti.

Ukrainos vyriausybė patvirtino skolos restruktūrizacijos gaires

Ukrainos vyriausybė patvirtino šalies skolos restruktūrizavimo gaires. Šio projekto metu ketinama sugeneruoti 15,3 mlrd. JAV dolerių pelno, teigiama Ukrainos finansų ministerijos pranešime. Apie tai praneša "Reuters".
Šalis jau greitai turėtų pradėti derybas dėl skolos restruktūrizavimo su investuotojais - "Franklin Templeton", PIMCO ir "Blackrock" atstovais. Šis žingsnis laikomas viena iš 40 mlrd. JAV dolerių finansinės paramos programos, praėjusį mėnesį patvirtintos Tarptautinio valiutos fondo (TVF) specialistų, dalių.
Ukrainos finansų ministerija nurodo, kad Kijevas susitarimą tikisi pasiekti iki gegužės pabaigos, prieš TVF atliekant birželį planuojamą auditą.
"Pagal TVF programą, derybos su kreditoriais turėtų būti baigtos iki 2015 metų gegužės", - nurodoma pranešime.

Apie 70 procentų ukrainiečių laiko "DLR" ir "LLR" teroristinėmis organizacijomis

Sociologiniai tyrimai, atlikti šių metų kovo 6-12 dienomis, rodo, kad apie 70 procentų ukrainiečių laiko "DLR" ir "LLR" teroristinėmis organizacijomis, o Rusiją - valstybe agresore.
Tokie rezultatai paskelbti Razumkovo centro sociologijos tarnybos tinklalapyje, praneša Ukrainos naujienų agentūra UNN.
"Didžioji dalis Ukrainos piliečių mano, kad Rusija yra valstybė agresorė, konflikto Ukrainos rytuose šalis (71,8 procento), o "DLR" ir "LLR" - teroristinės organizacijos, neturinčios teisės atstovauti atitinkamų teritorijų gyventojams (66,1 procento)", - sakoma pranešime.

ES supaprastins GMO importo nuostatas

Europos Sąjunga (ES) ketina supaprastinti importo nuostatas prieštaringai vertinamiems genetiškai modifikuotiems maisto produktams ir gyvulių pašarams. Nuo šiol kiekvienai valstybei narei bus pačiai leidžiama patvirtinti ar uždrausti importą, nurodo anonimiškai pasisakę šaltiniai. Apie tai praneša "EUbusiness".
Pareigūnai teigia, kad Europos Komisija (EK) oficialiai siūlymus pristaty Atgal