VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

05 25. Antrajame tarptautiniame Karalienės Elžbietos smuikininkų konkurse nuo gegužės 11–osios savaitę kasdien skambėjo lietuviška muzika

Marius Jakubaitis

Briuselyje vyksta vienas didžiųjų, reikšmingiausių instrumentininkams, dainininkams Karalienės Elžbietos jaunųjų smuikininkų konkursas. Jį globoja Jos Didenybė Belgijos Karalienė Matilda.

Konkursas vyksta jau 78 kartą. Pradėtas 1937-aisiais metais kaip smuikininkų varžybos ir sietas su žymiojo belgų smuikininko, kompozitoriaus, dirigento Eugène Ysaÿe vardu. Nuo 1951 metų globoja Karalienė ir vadintas karalienės Elžbietos konkursu. 1965-aisiais, po karalienės Elžbietos mirties, šį reikšmingą jaunųjų menininkų forumą globojo Karalienė Fabiola. Ji išliko konkurso garbės pirmininkė iki 2013-ųjų. Dabar, tęsiant ilgametę tradiciją, globėja sutiko tapti nepaprastai simpatiška Jos Didenybė Karalienė Matilda.

1937-aisiais varžėsi tik smuikininkai. Kitais metais ir pianistai, 1953-aisiais – kompozitoriai. Nuo 1988 – ųjų dalyvauja ir dainininkai. Konkursas priklauso didžiųjų, atlikėjams reikšmingiausių,kategorijai. Ne vieną šio konkurso laureatą esame girdėję Lietuvoje. Tai Davidas Oistrachas, Leonidas Koganas, Vadimas Repinas, latvė Baiba Skridė, Vladimiras Aškenzis ir kiti. Lietuvoje koncertavo ir Vilniuje gimusio talentingojo Jashos Heifetzo mokinys, šio konkurso žiuri narys Pierre Amoyalis, kiti žymūs menininkai, smuiko meno žinovai.

Pirmoji konkurso dalyvių atranka vyko žiuri klausant pretendentų įrašus. Iš 170 žiuri atrinko 69 muzikus. Pirmajame ture dalyvavo 62 jaunieji smuikininkai iš viso pasaulio. 19 tautybių jaunuoliai. 15 iš P. Korėjos, 13 iš JAV, 6 kiniečiai, 9 japonai, po du iš Vokietijos, Rusijos, Australijos, Ukrainos, Niderlandų, 1 iš Kazachstano. Tačiau į antrąjį turą, pusfinalį patenka tik 24 dalyviai.

Balandžio 11 d. prasidėjo savaitę trukęs antrasis turas. Visi dalyviai parengė solidžias solines programas. Su kameriniu orkestru buvo atliekamas W. A. Mozarto koncertas smuikui ir orkestrui. Kita šio pusfinalio dalis – solinė programa. Kiekvienas pretendentas į finalą. grojo du privalomus kūrinius. Tain belgų kompozitoriaus, istorinės asmenybės Eugène Ysaÿe Sonatą e-moll ir prieš metus konkurso užsakytą Vykinto Baltako kūrinį smuikui ir fortepijonui Recitativo. Vykintas Baltakas – vienas ryškių jaunosios kartos Europos kompozitorių. Jo muzika nuolat skamba „Pasaulio muzikos dienose“, naujosios muzikos festivaliuose. Kaip dirigentas dirba su naujosios muzikos ansambliais, simfoniniais orkestrais. Jo kūryba, muzikinė veikla įvertinta tarptautiniu Claudio Abbado prizu, 2007-aisiais – Ernsto von Siemenso muzikos fondo ir kitomis premijomis. Siekia Lietuvos jaunus atlikėjus pristatyti pasauliui, o pasaulį Lietuvai. Subūrė koncertinę organizaciją „Lietuvos ansamblių tinklas“. Yra Lietuvos kompozitorių sąjungos narys, kūrybiškai bendradarbiauja su Lietuvos muzikų sąjunga. V. Baltako Recitativo smuikui ir fortepijonui skambėjo kiekvieną dieną

Dvylika ryškiausių smuikininkų pateko į trečiąjį turą. Nežinia kas pelnys kokias premijas. Pirmoji, Jos Didenybės Karalienės Matildos premija laureatą apdovanos 25 tūkstančių eurų. Ketverius metus iš Nippon Music Foundation kolekcijos jam bus leista groti kolekciniu „Huggins" Stradivarijaus smuiku.

Konkursą seka perpildyta salė klausytojų. Prieš perklausas neįmanoma gauti bilietų. Perklausose lankosi ir Jos Didenybė Karalienė. Publika gyvai reaguoja į visus pasirodymus. Pirmą kartą istorijoje Lietuvos kompozitoriaus, V. Baltako kūrinį, interpretuoja japonų, kintiečių, amerikiečių, vokiečių jaunieji atlikėjai. Žiuri klauso atlikėją sekdami iš natų. Tecnologijų pagalba konkursą galima sektiinternete.

Antrajame ture W. A. Mozarto koncertą A-Dur smuikininkai grojo su orkestru „Royal de Chambre de Wallonie“, kuris buvo įkurtas 1958 metais. Tai seniausias kamerinis orkestras Belgijoje ir vienintelis, turintis teisę vadintis Karališkuoju. Nuo 2003 m orkestrui vadovauja Augustin Dumay.

Konkurse šiam orkestrui diriguoja žinomas klarnetistas-dirigentas Paulius Meyer.

Su finalininkais gros 1936 m. įkurtas Belgijos nacionalinis simfoninis orkestras. Diriguos Juilliardo mokyklą baigusi tarptautinių Leopoldo Stokovskio ir kitų konkursų laureatė Marin Alsop.

Platus žiniasklaidos tinklas pasauliui pristato konkursą, jo dalyvius ir atliekamos muzikos interpretacijas. Profesionalūs komentarai klausytoją ar žiūrovą įveda į sudėtingesnės muzikos ar jaunų atlikėjų veiklos pasaulį. Rengiamos radijo, televizijos transliacijos, konkurso eiga nušviečiama socialiniuose tinkluose.

Birželio 9 d. galima bus stebėti ir girdėti konkurso uždarymo vakarą. Nepatekę tarp finalininikų, ir kiti smuikininkai buvo verti pagyrų, klausytojų simpatijų. Taigi, konkursas nėra „labai teisingas“ renginys. Meną sunku pamatuoti.

Visą paskutinį pusfinalio vakarą smuikininkų klausė Jos Didenybė Karalienė Mathilda. Besibaigiant perklausoms, viešai, vėliau Jos Didenybei plačiai buvo pristatytas 24 kartus antrojo turo dalyvių atlikto naujo specialaus kūrinio autorius Vykintas Baltakas.

Atgal