VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

08 29. Naujausios žinios

Šeimose ir šeimynoje globojami vaikai nemokamo maitinimo negaus
Vyriausybė trečiadienį nepritarė Seimo narės Ritos Tamašunienės iniciatyvai visiems šeimose ir šeimynose globojamiems vaikams suteikti nemokamą maitinimą mokyklose.
Anot Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, šeimynose globojamiems vaikams šiuo metu kas mėnesį skiriamos 152 eurų rūpybos išmokos, taip pat priedai, kurie skirti tik vaikų poreikiams tenkinti, įskaitant ir maitinimą. Ministerija taip pat atkreipė dėmesį, kad suteikus nemokamą maitinimą visiems šeimynų ir šeimų vaikams, būtų diskriminuojami institucinių vaikų globos namų auklėtiniai.

Indonezija keistis kaliniais su kitomis valstybėmis kol kas nežada

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Indonezija artimiausiu metu neketina pasirašyti nei dvišalių nei daugiašalių susitarimų dėl šioje šalyje kalinamų asmenų perdavimo į tėvynę.
Pasak Indonezijoje besilankiusio L. Linkevičiaus, Džakarta šiuo metu peržiūri visą savo teisinę bazę.
"Ateityje galėsime prie to klausimo grįžti. Bet kažkokių susitarimų artimiausiu metu nenumatoma pasirašyti", - sakė ministras.

B. Obama lankysis prieš 10 metų uragano "Katrina" nusiaubtame Naujajame Orleane

Praėjus 10 metų po pragaištingo uragano "Katrina" siautėjimo JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) ketvirtadienį lankėsi Naujajame Orleane. Jis susitiko su smarkiai stichijos nuniokoto miesto prie Misisipės gyventojais ir pasakė kalbą apie regiono atstatymą, praneša agentūra AFP.
2005 metų rugpjūtį vandeniui pralaužus pylimą, buvo užlieti ištisi Naujojo Orleano kvartalai.

Nepriklausomybės dienos proga Vietnamas suteikė amnestiją 18 tūkst. kalinių

Vietnamas suteikė amnestiją daugiau nei 18 tūkst. kalinių, švęsdamas 70-ąsias nepriklausomybės nuo Prancūzijos metines, praneša "Foxnews".
Prezidento administracijos pirmininko pavaduotojas Giangas Sonas (Giang Son) per spaudos konferenciją penktadienį sakė, kad 18 539 kaliniams buvo suteikta amnestija pagal dvi direktyvas, kurias pasirašė prezidentas Trungas Tanas Sangas (Truong Tan Sang). Jau nuo pirmadienio kaliniai galės išeiti į laisvę.
Pasak pavaduotojo, amnestija atspindi malonės tradiciją ir vyriausybės pasigailėjimo politiką Vietname.

ESM vadovas: Graikijos pasitraukimas iš euro zonos vis dar gresia

Graikijos pasitraukimo iš euro zonos galimybė niekur nedingo. Tokia grėsmė išlieka ir toliau, jeigu Atėnai neįvykdys savo įsipareigojimų ir trečiosios finansinės paramos programos sąlygų. Tokią nuomonę ketvirtadienį išsakė Europos stabilumo mechanizmo (ESM) vadovas Klausas Reglingas (Klaus Regling). Apie tai praneša naujienų agentūra "Reuters".
"Tokios grėsmės galimybė visada turi išlikti ir vis dar išlieka", - kalba K. Reglingas Berlyne vykusioje konferencijoje.

Kinijos milijardierius V. Dzianlinas: atsisakykite nerealių augimo planų

Kinijos milijardierius Vangas Dzianlinas, laikomas šalyje vienu žinomiausių verslininkų, ketvirtadienį pareiškė, kad šalies pareigūnams reikia atsisakyti nerealių ateities ekonomikos augimo tikslų. Šiais metais Kinijos vyriausybė tikisi pasiekti metinį 7 proc. augimo rodiklį. Apie tai praneša BBC.
Vis dėltoV. Dzianlinas kalba, kad jo šaliai reikia "atsisakyti fantazijų išlaikyti 7 ar 8 proc. augimą". Savo komentarus jis išsakė kilus baimėms dėl nuosmukio Kinijos ekonomikoje ir šio pasaulinėse rinkose sukeltos suirutės.

Stiprinamas eismo saugumas geležinkelio pervažose

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius pasirašė įsakymą, kuriuo patvirtino Europos Sąjungos (ES) fondų lėšomis finansuojamos priemonės "Vieno lygio eismo sankirtų eliminavimas" įgyvendinimo taisykles. Tikimasi, kad tai padės realizuoti itin svarbų uždavinį, kuriuo siekiama padidinti judrumą regionuose, plėtojant transporto jungtis ir diegiant saugaus eismo priemones.
"Didžiausia šiuo metu egzistuojanti problema - nesaugios geležinkelio pervažos, kurios ne tik kelia grėsmę saugiam eismui, bet ir jas kertant priverčia riboti traukinių greitį. Siekiant sumažinti eismo įvykių tikimybę ir padidinti traukinių greitį, bus modernizuojama geležinkelių transporto infrastruktūra, pervažose diegiamos saugos priemonės", - sako susisiekimo ministras R. Sinkevičius.
Pasak ministro, tobulinti šalies geležinkelių transporto infrastruktūrą, ypač pervažas, būtina, nes šiuo metu tai yra pagrindinė geležinkelių transporto eismo saugos problemų priežastis.

Seimo nariai dalyvauja Baltijos jūros šalių parlamentinėje konferencijoje

Seimo delegacijos Baltijos Asamblėjoje pirmininkė Giedrė Purvaneckienė ir šios Seimo delegacijos nariai Linas Balsys, Raimundas Paliukas ir Irena Šiaulienė rugpjūčio 29 – rugsėjo 1 dienomis lankosi Rostoke (Vokietijos Federacinė Respublika). Parlamentarai dalyvaus 24-ojoje Baltijos jūros šalių parlamentinėje konferencijoje. Renginyje daugiausia dėmesio bus skiriama Baltijos jūros šalių bendradarbiavimo sveikatos ir socialinės apsaugos srityse klausimams.   

Mediacija - efektyvus būdas užkasti karo kirvį

Vakarų šalyse populiari praktika ginčą spręsti ne teisme, o bendru susitarimu, įsitvirtina ir Lietuvoje. Mediatorių teigimu, žmonės vis dažniau renkasi tarpusavio derybas, taip išvengia didelių išlaidų teismo procesams ir sutaupo laiko bei nervų.
"Žmonės dažnai kreipiasi į teismą net nežinodami savo teisių ir įstatymų, nebūna girdėję apie taikinamuosius tarpininkus. Norvegų programos dėka nuo šių metų pradžios mediaciją sėkmingai taikome baudžiamuosiuose procesuose, kai abi pusės turi galimybę sutarti dėl moralinės ir materialinės kompensacijos. Mediacija naudinga, nes nereikia mokėti žyminio mokesčio, samdyti advokato, o sprendimai priimami greičiau nei teismo procese. Svarbiausia, kad pasinaudojus mediatorių pagalba ir pasiekus abipusį sutarimą, nelieka pralaimėjusių, kaip būna vienai iš konflikto pusių teisme", - pabrėžė teisingumo ministras Juozas Bernatonis.
Europos Parlamento duomenimis, mediacija Europoje plačiausiai taikoma Vokietijoje, Italijoje, Olandijoje, Didžiojoje Britanijoje. Per metus taikiai išsprendžiama daugiau kaip 10 tūkst. bylų.

Kinijos akcijų vertės augimas ir toliau tęsiasi

Kinijos akcijų vertės augimas ir toliau tęsiasi. Kelios ankstesnės šios savaitės dienos buvo nužymėtos didžiuliais nuostoliais visose pasaulinėse rinkose. Apie tai praneša BBC.
Pagrindinis žemyninės Kinijos akcijų indeksas "Shanghai Composite" dar prekybos pradžioje kilstelėjo 1,1 proc. ir pasiekė 3123,04 punkto. Toks šuolis prisideda prie jau ketvirtadienį prasidėjusio atsigavimo rinkose, nes investuotojai viliasi, kad masinis akcijų pardavimas jau bus pasibaigęs.

Savivaldybėms perduoti mokykliniai autobusiukai

Penktadienį savivaldybėms buvo oficialiai padovanoti 48 geltonieji mokykliniai autobusiukai.

Vidurdienį S. Daukanto aikštėje Vilniuje vykusioje autobusiukų perdavimo ceremonijoje dalyvavo prezidentė Dalia Grybauskaitė, švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

19 vietų mokykliniai autobusiukai „Iveco daily“ bus padovanoti 39 savivaldybėms, dar du autobusiukai vėliau iškeliaus į profesinio mokymo įstaigas – Smalininkų technologijų ir verslo mokyklą bei Kėdainių profesinio rengimo centrą, vienas – į Punsko Dariaus ir Girėno lietuvišką pagrindinę mokyklą.

EKMO sistema padeda laimėti laiko kovojant dėl paciento gyvybės

Per pusę metų Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų medikai, panaudoję trumpalaikę kraujotakos palaikymo (EKMO - Esktrakorporinės membarinės oksigenacijos) sistemą, išgelbėjo gyvybę 6 pacientams, kurie išgyventi be šios sistemos neturėjo galimybių, nes jų plaučiai, net ir dirbtinai ventiliuojami, negalėjo atlikti savo funkcijos - prisotinti kraujo deguonies, rašoma Vilniaus universito ligoninės Santariškių klinikų pranešime spaudai. 
Santariškių klinikose EKMO sistema sėkmingai naudojama tiems pacientams, kuriems sutrinka plaučių veikla dėl gyvybei pavojingo įvairių priežasčių sukelto ūminio kvėpavimo nepakankamumo, nors įprastai tokios sistemos griebiamasi sutrikus širdies veiklai. 
EKMO sistema tiek Lietuvoje, tiek Santariškių klinikose naudojama nuo 1998 metų. Pasaulyje šis metodas skiriamas nuo 1972 m. EKMO sistema užtikrina visišką organizmo kraujotakos palaikymą ir aprūpinimą deguonimi. 

Laukiama paraiškų iš žvejybos ir akvakultūros regionų

Nuo rugsėjo 1 d. laukiama žvejybos regiono vietos veiklos grupių paraiškų. Patvirtinus ir prasidėjus naujai priemonei pareiškėjai galės gauti paramą strategijoms parengti, informuojama Žemės ūkio ministerijos pranešime spaudai.
"Nuolat skatiname vietos veiklos grupių aktyvumą, tikimės, kad bendruomenės pasinaudos skiriama parama ir kels gyvenimo kokybę modernizuodami vietoves, kuriose gyvena", -teigia žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Primena dėl lengvatų moksleiviams, gyvenantiems nepasiturinčiose šeimose

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad prasidedant naujiems mokslo metams moksleiviai iš mažas pajamas gaunančių šeimų gali gauti nemokamą maitinimą ir paramą mokinio reikmenims įsigyti.

Dėlparamos mokinio reikmenims įsigyti galima kreiptis iki spalio 5 dienos, dėl nemokamo maitinimo – per visus mokslo metus, pablogėjus šeimos finansinei situacijai. Vaikus,  kuriems reikia pagalbos, kviečia paremti ir labdaros akciją rengiantis Maltos ordinas.

Laikinai prie Graikijos vairo stojo teisėja V. Tanu

Graikijos Aukščiausiojo teismo teisėja Vasiliki Tanu ketvirtadienį prieš artėjančius išankstinius rinkimus tapo šalies laikinuąja ministre pirmininke, pranešė Graikijos prezidentūra, rašo AFP.

V. Tanu taps pirmąja moterimi užimsiančia tokį postą. Ji prisiekėvėliau ketvirtadienį, o jos administracija prisiekė penktadienį, rašoma Graikijos prezidentūros pranešime.

Lietuva galės eksportuoti mėsą į JAV

JAV pareigūnai žemės ūkio ministrei Virginijai Baltraitienei telefonu patvirtino, kad Lietuva gaus leidimus mėsos produktų eksportui už Atlanto.

JAV žemės ūkio departamento Maisto saugos ir kontrolės tarnybos (FSIS) pareigūnai V. Baltraitienę informavo, kad Vašingtone oficialiai baigti viešieji svarstymai dėl eksporto leidimų suteikimo. Viešieji svarstymai JAV vyko nuo praėjusių metų gruodžio.

„Tai puiki žinia, Lietuvos mėsos produktams atsivėrė nauja, perspektyvi ir turtinga rinka. Mūsų produktai yra aukštos kokybės, todėl tikrai patiks Amerikos vartotojui“, – sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

JT planuoja pradėti tyrimą dėl cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Pan Gi Munas (Ban Ki-moon) pranešė Saugumo tarybai, kad planuoja pradėti tyrimą dėl tariamų cheminio ginklo atakų Sirijoje. Taryba šį mėnesį pritarė rezoliucijai, įgaliojančiai tirti cheminio ginklo panaudojimo atvejus Sirijoje, skelbia DW.
JT generalinis sekretorius Saugumo tarybai skirtame septynių lapų laiške apibūdino misiją, kuria būtų siekiama rasti cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje kaltininkus. Pan Gi Munas lauks Saugumo tarybos pritarimo, prieš pradėdamas ieškoti ekspertų, kurie atliktų tyrimą Sirijoje.
Šią savaitę organizacija "Gydytojai be sienų" pranešė, kad gydo civilius, kenčiančius nuo akivaizdaus cheminių medžiagų poveikio Mareos miestelyje, esančio netoli šiaurinio Alepo miesto. Amerikiečių sirų medikų bendruomenė (SAMS) nurodė, kad jos medikai nustatė, kad toji medžiaga yra garstyčių dujos, dar kitaip vadinamos ipritu.
Prieš dvi savaites buvo pranešta, kad "Islamo valstybės" džihadistai galėjo panaudoti garstyčių dujas prieš Irako kurdų kovotojus.
"Nesiliaujantys pranešimai apie cheminių ginklų ir nuodingų medžiagų kaip ginklo panaudojimą Sirijos konflikte kelia didelį nerimą", - atskirame pareiškime ketvirtadienį nurodė JT generalinis sekretorius, pridūręs, kad tarptautinė bendruomenė yra įpareigota nubausti kaltininkus ir užtikrinti, kad cheminis ginklas niekada nebūtų naudojamas kaip karo instrumentas.

Tarptautinė konferencija „Reformatio baltica. Reformacijos kultūrinė įtaka Baltijos jūros regiono metropolijoms“

2017 m. minėsime 500-ąsias Reformacijos metines. Reformacija padarė didelę įtaką Naujųjų laikų Baltijos jūros regiono valstybių kultūrinei ir politinei raidai.

Maloniai kviečiame dalyvauti tarptautinėje konferencijoje „Reformatio baltica. Reformacijos kultūrinė įtaka Baltijos jūros regiono metropolijoms“, kuris vyks 2015 m. rugsėjo 9-13 d. Vilniaus universitete ir Vilniaus universiteto bibliotekoje (Universiteto g. 3, Vilnius).

Kongresą inicijuoja ir organizuoja Greifsvaldo universitetas (Vokietija), Hamburgo universitetas (Vokietija), Klaipėdos universitetas, Vilniaus universiteto biblioteka. Kongrese dalyvaus daugiau nei 100 mokslininkų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Rusijos, Suomijos, Švedijos, Norvegijos, Danijos, Vokietijos, Lenkijos, JAV ir kt.

Pietų Sudano prezidentas pasirašė taikos susitarimą

Pietų Sudano prezidentas Salva Kiras (Salva Kiir) trečiadienį pasirašė taikos susitarimą dėl 20 mėnesių trunkančio pilietinio karo šalyje užbaigimo. Kartu jis pareiškė "rimtų abejonių" dėl jo. Dokumentą S. Kiras pasirašė viršūnių susitikime sostinėje Džuboje, kuriame dalyvavo regiono šalių lyderiai, praneša agentūra AFP.
Pietų Sudano sukilėlių lyderis Riekas Mačaras (Riek Machar) taikos susitarimą pasirašė jau rugpjūčio viduryje. Prezidentas S. Kiras pasibaigus deryboms dar išsiderėjo dvi savaites laiko "konsultacijoms".

Nuo metų pradžios Graikiją pasiekė daugiau kaip 200 000 migrantų

Atėnų duomenimis, nuo metų pradžios Graikijos salas Egėjo jūroje pasiekė daugiau kaip 200 000 migrantų. 100 000 jų čia atvyko per praėjusius du mėnesius. Tai trečiadienį per Graikijos televiziją pareiškė už pakrančių apsaugą atsakingas ministras Todoris Dritsas (Thodoris Dritsas). Tarptautinė migracijos organizacija (IOM) pastaruoju metu kalbėjo apie beveik 150 000 pabėgėlių.
Dauguma šių žmonių galiausiai vyksta į žemyninę dalį ir keliauja Vakarų Europos kryptimi. Kiek migrantų jau kirto Graikijos ir Makedonijos sieną, ministras nepasakė.

JAV kariai galėjo klastoti žvalgybos informaciją apie kovą su IS

JAV kariškiai galėjo padailinti žvalgybos informaciją, kad sėkmingesne pavaizduotų savo kovą su "Islamo valstybės" (IS) džihadistais. Pentagonas po atitinkamų kaltinimų pradėjo tyrimą, trečiadienį rašo "New York Times", remdamasis vyriausybės atstovais.
Mažiausiai vienas karinės žvalgybos darbuotojas pareiškė turįs įrodymų, kad JAV centriniame štabe (Centcom) buvo klastojamos žvalgybos analizės, skirtos prezidentui Barakui Obamai (Barack Obama) ir kitiems vyriausybės nariams.
JAV vadovaujamas aljansas prieš metus pradėjo oro antskrydžius prieš IS pozicijas Irake, o vėliau imta atakuoti ir taikinius Sirijoje. Pasak "New York Times", JAV žvalgyba neseniai konstatavo, kad oro smūgiai IS praktiškai nesusilpnino.

Premjeras: kiek didės pensija, paaiškės metų gale

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad sprendimas dėl galimo pensijos didinimo nuo 2016 metų sausio mėnesio bus priimtas atsižvelgiant į šių metų ketvirtojo ketvirčio ekonominius rodiklius ir kitų metų tendencijas.
"Matysime, kokios yra tendencijos kitais metais, ir priimsime sprendimą, - trečiadienį Vyriausybėje sakė Ministras Pirmininkas. - Šitos Vyriausybės pozicija - kiekvienais metais, atsižvelgiant į ekonominį augimą, turi būti pensijos didinamos".
Antradienį A. Butkevičius teigė, kad pensijos gali būti didinamos jau nuo 2016 m. sausio, o ne liepos, kaip kad planuota anksčiau. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė rugpjūčio pradžioje minėjo, kad pensijos vidutiniškai 6 proc. didės nuo kitų metų liepos, tam iš "Sodros" ir valstybės biudžetų reikės 85 mln. eurų. 
Šiuo metu vidutinė pensija šalyje siekia apie 256 eurus. Senatvės pensiją gauna apie 600 tūkst. senjorų. Dar 200 tūkst. asmenų gauna neįgalumo pensiją.

Poišpuolio Bankoke Tailandas sulaukia mažiau turistų

Po20 žmonių gyvybių nusinešusio išpuolio Bankoke Tailandas sulaukia mažiau turistų, praneša agentūra "Reuters".
Šiuo metu kasdien atvyksta tik maždaug 70 000 atostogautojų, trečiadienį pareiškė vyriausybė. Prieš išpuolį šalis kasdien sulaukdavo vidutiniškai 85 000 turistų. 
Vis dėlto žinybos mano, kad šis mažėjimas laikinas. Jau žiemos mėnesiais prognozuojamas turizmo sektoriaus atsigavimas.
Turizmas šiai antrai pagal dydį Pietryčių Azijos ekonomikai yra labai svarbus. Tailandas tikisi šiais metais sulaukti 28,8 mln. lankytojų ir 62 mlrd. dolerių pajamų iš turizmo.

Kinijos centrinis bankas į šalies ekonomiką įliejo 22 mlrd. JAV dolerių

Kinijos liaudies bankas į šalies finansų sistemą įliejo 140 mlrd. juanių (beveik 22 mlrd. JAV dolerių). Apie tai trečiadienį pranešama atsižvelgiant į reguliavimo institucijos pateikiamus duomenis.
Lėšos finansinėms organizacijoms teikiamos trumpalaikėmis paskolomis. Pagal pasirašomus sandorius pinigai suteikiami šešių dienų laikotarpiui mokant 2,3 proc. palūkanas.
Tai jau antrasis banko žingsnis teikiant Kinijos ekonomikai paramą; rugpjūčio 25 d. finansų institucija vienerių metų trukmės paskolų bazines palūkanų normas sumažino 0,25 procentinio punkto - iki 4,6 proc. Taip pat ir vienerių metų trukmės indėliams taikomos palūkanos mažės analogišku dydžiu - iki 1,75 procento.

Suomijos eksporto į Rusiją apimtys smuko 35 proc.

Per pirmuosius penkis šių metų mėnesius Suomijos eksporto į Rusiją apimtys sumenko 35 proc. Toks smukimas registruotas susidarius mažai pramonės prekių paklausai ir nusilpus Rusijos rubliui, praneša AFP.
Suomijos muitinės tarnyba nurodo, kad mechanizmų ir įrangos, laikomos pagrindiniais Suomijos eksporto į Rusiją objektais, poreikis gerokai sumažėjo, nes Rusijos įmonėms spaudimą kelia Vakarų sankcijos.

"Mistral" laivai gali keliauti į Malaiziją ir Indiją

Prancūzijos gynybos ministras svarstys vieno iš "Mistral" laivų pardavimą Malaizijai per vizitą į šią šalį, pranešė šioms deryboms artimas šaltinis, patvirtinęs tinklalapyje "latribune.fr" pasirodžiusią naujieną.
Grįždamas iš Malaizijos, gynybos ministras Žanas Yvas Le Drianas (Jean-Yves Le Drian) taip pat lankysis Indijoje, kurioje pasirašys sutartį dėl 36 prancūziškų "Rafale" naikintuvų pardavimo. Penktadienį šaltiniai naujienų agentūrai "Reuters" pranešė, kad sutartis dėl šių karinių orlaivių pardavimo Indijai gali būti užbaigta per 10 dienų.
"Latribune.fr" pridūrė, kad Indija taip pat domisi "Mistral" laivais.

Vyriausybė pritaria ambasadore Kinijoje skirti I. Marčiulionytę

Vyriausybė pritaria, kad kadenciją baigiančią Lietuvos ambasadorę Kinijoje Liną Antanavičienę šiose pareigose pakeistų diplomatė Ina Marčiulionytė.
Jei tokiam sprendimui pritars Prezidentė Dalia Grybauskaitė, naujoji ambasadorė pareigas Pekine pradės eiti rugsėjo 21 d.
Ina Marčiulionytė 1999-2003 m. ėjo kultūros viceministrės pareigas, vėliau iki 2010 m. buvo Lietuvos nuolatinė ambasadorė prie UNESCO. Šiuo metu I. Marčiulionytė vadovauja URM Lotynų Amerikos, Afrikos, Azijos ir Okeanijos departamentui.
Diplomatinius atstovus užsienio šalims teikia užsienio reikalų ministras, gavęs teigiamą Seimo užsienio reikalų komiteto išvadą. Diplomato skyrimui turi pritarti Vyriausybė ir Prezidentas.

Sausros džiovinamos Lenkijos upės atskleidžia paslaptis

Lenkijoje jau kelias savaites taip karšta, kad sausra džiovina upes. Vyslos vanduo pasiekė žemiausią lygį nuo matavimų pradžios XVIII šimtmečio pabaigoje. Smarkiai nusekusios ir kitos upės. Tačiau tai, kas liūdina ūkininkus, džiugina archeologus, rašo agentūra AP.
Nes upės atskleidžia dešimtmečius saugotas paslaptis. Bzuros upėje netoli Kamiono miesto neseniai buvo aptiktas Antrojo pasaulinio karo laikų sovietinis lėktuvas. Greta jo dumble gulėjo dviejų įgulos narių kūnai.
Lėktuvo nuolaužos buvo nugabentos į muziejų Višogrodo mieste. Jo direktorius pasakojo, kad liudininkai 1945 metų sausį matė, kaip žemai skrendantis lėktuvas buvo numuštas. Jis pralaužė storą ledo sluoksnį ir nuskendo. Tada čia Vermachto daliniai traukdamiesi kovojo su sovietų pajėgomis. 

Indoneziją domina mūsų patirtis atsinaujinančios energetikos srityje

Pirmuoju oficialiu vizitu Indonezijoje lankęsis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad Džakartą ypač domina Lietuvos atsinaujinančios energetikos sektorius.
"Neatmesčiau galimybės, kad artimiausiu metu pasirašytume tarpusavio supratimo memorandumą, ar kokį kitą dokumentą dėl bendradarbiavimo energetikos srityje. Kai kurios mūsų kompanijos jau turi tam tikrą įdirbį (Indonezijoje)" lėktuvų aptarnavimo, saulės baterijų gamybos ir kitų atsinaujinančių energetikos šaltinių srityse", - telefonu iš Džakartos Eltai sakė L. Linkevičius.
Ketvirtadienį Lietuvos diplomatijos vadovas pasirašė tris dvišalius susitarimus, vienas jų - Ekonominio ir techninio bendradarbiavimo susitarimas - anot L. Linkevičiaus, atveria galimybes Vilniui ir Džakartai užmegzti reguliarius dvišalius santykius. Kaip Eltai sakė ministras, Lietuva taip pat išsakė prašymą atsisakyti vizų režimo keliautojams.

Per savaitę nuo MERS viruso Saudo Arabijoje mirė 15 žmonių

Saudo Arabijos sveikatos ministerija pranešė, kad per paskutines septynias dienas nuo Artimųjų Rytų kvėpavimo takų sindromo (MERS) mirė 15 žmonių, skelbia "Foxnews".
Naujausia Sveikatos ministerijos statistika rodo, kad nuo 2012 metų, kai buvo užfiksuotas pirmasis užsikrėtimo MERS atvejis, Saudo Arabijoje mirė 498 žmonės.
Be to, per paskutines septynias dienas karalystėje užfiksuoti 47 nauji užsikrėtimo atvejai. Visi jie, išskyrus du, užregistruoti sostinėje Rijade.
Iš viso šiuo virusu visame pasaulyje užsikrėtė 1 165 žmonės. 64 asmenys šiuo metu gydosi, o 603 - visiškai pasveiko.

Gruzijoje atidarytas NATO mokymų centras

Ketvirtadienį Gruzijoje duris atvėrė naujas NATO mokymų centras. Pasak karinio bloko, centro įsteigimas padės šiai Kaukazo šaliai artėti prie narystės NATO, skelbia "Laisvosios Europos radijas".
Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas (Jens Stoltenberg) kalbėjo per centro atidarymą karinėje bazėje netoli Gruzijos sostinės Tbilisio. Šio centro įkūrimas yra viena iš priemonių, priimtų per pernai rugsėjį vykusį viršūnių susitikimą, kuria siekiama didinti Gruzijos gynybinius pajėgumus. Centro personalas teiks Gruzijos kariams ir pareigūnams teorinius ir praktinius apmokymus.
Gruzijos premjeras Iraklis Garibašvilis pažymėjo, kad mokymų centras nėra nukreiptas prieš kurią nors šalį. Ministro pirmininko teigimu, juo siekiama stiprinti "regioninį saugumą, taiką ir stabilumą".

Pirmosios gripo vakcinos jau pristatomos į gydymo įstaigas

Pirmosios 20 tūkstančių gripo vakcinos dozių, kuriomis bus nemokamai skiepijami rizikos grupėms priklausantys žmonės, jau pasiekė Lietuvą ir šią savaitę pradėtos pristatinėti gydymo įstaigoms Vilniaus regione, praneša Valstybinė ligonių kasa (VLK) prie Sveikatos apsaugos ministerijos.
Likusios vakcinos dozės kituose šalies regionuose įstaigas pasieks artimiausiu metu. Tad šiais metais gerokai anksčiau nei įprasta Lietuva pasirengė atremti gripą.
Šiemet gripo vakcinos nupirkta už beveik 27 tūkst. eurų, o sutartis su sezoninės gripo vakcinos tiekėju buvo pasirašyta dar balandžio pabaigoje, vos tik pasibaigus viešųjų pirkimų konkursui. Be to, šiais metais VLK jas įsigijo pigiau nei iki šiol. Iš viso buvo nupirkta kiek daugiau nei 95 tūkstančiai gripo vakcinos dozių.

Išvados dėl Rytų Ukrainoje numušto Malaizijos lėktuvo bus paskelbtos spalio 13 dieną

Ilgai lauktos tarptautinio tyrimo išvados dėl Malaizijos oro linijų lėktuvo MH17 katastrofos bus paskelbtos spalio 13 dieną, ketvirtadienį pranešė tyrimui vadovaujanti taryba, informuoja AP.
Nyderlandų saugumo taryba, vadovaujanti tyrimui dėl 2014 m. liepos 17-ąją įvykusios nelaimės Rytų Ukrainoje, nusinešusios visų 298 lėktuve buvusių žmonų gyvybes, nurodė, kad žuvusiųjų artimieji bus informuoti apie išvadas prieš ataskaitos publikavimą. Daugiausia tarp aukų buvo Nyderlandų piliečiai.

Prezidentė apie "Rail Baltica": nesugebame paimti kas mums ant stalo padėta

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Europos Komisijos (EK) finansavimo praradimas "Rail Baltica" geležinkelio signalizacijos sistemai įrengti gula ant Susisiekimo ministerijos ir Vyriausybės pečių, o nesugebėjimas parengti Briuseliui patrauklaus projekto rodo prastą komunikaciją su EK.
"Čia ne apie tai, kad trūksta lėšų, čia apie tai, kad nesugebame net paimti tai, kas mums yra padėta ant stalo. Ir net į burną įsidėti nesugebame. Susisiekimo ministerijos atsakomybė čia yra tiesioginė, visos Vyriausybės atsakomybė yra tiesioginė", - žurnalistams sakė Kauno Vilijampolės socialinės globos namuose besilankanti Prezidentė.
D. Grybauskaitės teigimu, už "Rail Baltica" tiesimą atsakingiems "Lietuvos geležinkeliams" projektą dėl papildomo finansavimo Europos Komisijai reikės pateikti iki spalio.
"Mano žiniomis, projektų dar nėra, EK nėra dar nieko gavusi, o tai reiškia, kad galime prarasti dar daugiau lėšų", - teigė Lietuvos vadovė.
Birželį EK skyrė 106 mln. eurų "Rail Baltica" europinės vėžės tiesimo darbams Lietuvoje nuo Lenkijos iki Latvijos sienos, tačiau prašymas dėl daugiau kaip 75 mln. eurų finansavimo signalizavimo sistemai įrengti nebuvo patenkintas. Nesant tinkamos signalizavimo ir įspėjimo sistemos, traukiniai atkarpoje negalės išvystyti projektinio 160 km/h greičio.

Ekspertai: net ir smukusi naftos gavyba Rusijoje negalės pakelti pasaulinių kainų

 Rusiškos naftos gavybos ir eksporto apimčių mažinimas negali sukelti pasaulinių naftos kainų augimo. Mažų kainų Rusijoje laikotarpiu būtų net logiška didinti gavybą ir plėsti šaliai pasaulinėje rinkoje priklausančią dalį. Tokią nuomonę naujienų agentūrai TASS išsakė kuro bei energetikos rinkos analizę atlieką ekspertai. 
Dabartinės smunkančių naftos kainų tendencijos pokyčiai galimi tik gerokai sumažinus savo gavybos kvotas Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narėms. Tiesa, neeilinis organizacijos šalių posėdis taip ir lieka nesuplanuotas. Šalimis, aktyviai raginančiomis rengti tokį susitikimą, laikomos Venesuela ir Ekvadoras, itin kenčiančios dėl kainų nuosmukio. Venesuelos prezidentas Nikolas Maduras (Nicolas Maduro) jau ne kartą į Rusiją yra kreipęsis su raginimu prisijungti prie OPEC narių ir paveikti kainas. 
Konsultacijų grupės "Creon Energy" vadovas Faresas Kilzė (Fares Kilzie) teigia, kad naftos kainų nuosmukio tendencija buvo aiškiai matyti dar nuo praėjusių metų pabaigos. 

ES žada Serbijai greitai pradėti derybas dėl narystės Bendrijoje

Europos Sąjungos (ES) plėtros komisaras Johanesas Hanas (Johannes Hahn) pažadėjo Serbijai greitai pradėti derybas dėl šalies narystės Bendrijoje. "Aš tikiuosi, kad mes labai greitai galėsime pradėti oficialias stojimo derybas", - pareiškė jis ketvirtadienį Vienoje prieš prasidedant Vakarų Balkanų konferencijai, praneša agentūra "Reuters".
Komisaras gyrė, kad Serbija ir Kosovas išsprendė savo nesutarimus. Tai esą yra naujo klimato Balkanuose rezultatas. Serbija šiuo metu turi ES asocijuotos narės statusą ir jau senokai laukia stojimo derybų pradžios.
Tai tikrai yra geriausias laikas pradėti derybas, pareiškė Serbijos užsienio reikalų ministras Iviča Dačičius. Vyriausybei Belgrade, anot jo, nėra aišku, kodėl iš ES pusės derybų pradžia vis vilkinama. Ministras pabrėžė, kad stojimo derybų pradžia svarbi ir dėl pabėgėlių klausimo.

Vokietijos užsienio reikalų ministras reikalauja "teisingo pabėgėlių paskirstymo"

Vienoje prasidėjus susitikimui migrantų tema, Vokietijos užsienio reikalų ministras paragino visas Europos Sąjungos (ES) šalis "atlikti savo namų darbus" sprendžiant Europą ištikusią pabėgėlių krizę, skelbia DW.
Frankas Valteris Šteinmejeris (Frank-Walter Steinmeier) per spaudos konferenciją ragino ES užtikrinti "humaniškus standartus" prieglobsčio prašytojams ir reikalavo "teisingo migrantų padalijimo". Pasak ministro, be sąžiningo migrantų paskirstymo ES rizikuotų netekti žmonių paramos tose šalyse, kurios priima didžiausią dalį pabėgėlių Europoje. Jis taip pat paragino skirti finansinę paramą Vakarų Balkanų šalims, tokioms kaip Serbija ir Makedonija, kurios kovoja su dideliu migrantų srautu. Pabėgėliai bando kirsti šių šalių sienas, kad vėliau galėtų keliauti į ES teritoriją.
Austrijos užsienio reikalų ministras Sebastianas Kurcas (Sebastian Kurz) neseniai pasiūlė penkių punktų planą ES migrantų krizei spręsti. Jis reikalavo iš Bendrijos sparčiau reaguoti į šią problemą, gerinti policijos pajėgų bendradarbiavimą, konfliktų regionuose įkurti buferines zonas ir ES pabėgėlių stovyklas, kuriose pabėgėliai už ES ribų galėtų kreiptis dėl prieglobsčio Bendrijos šalyse. Ministras taip pat pasiūlė dėti koordinuotas ES pastangas, siekiant apibrėžti saugios kilmės šalių sąvoką ir surengti viršūnių susitikimą šiuo klausimu.
Vakarų Balkanų šalių konferencija įkurta 2013 metais. Ja buvo siekiama gerinti ES santykius su Slovėnija, Serbija, Kroatija, Juodkalnija, Albanija, Makedonija, Bosnija ir Hercegovina ir Kosovu. Šiemet susitikimo darbotvarkėje dominuoja pabėgėlių krizė. Konferencijoje taip pat dalyvauja Vokietijos kanclerė Angela Merkel (Angela Merkel).

Ministerija: situacija Rusijos ekonomikoje nepaveikė Baltarusijos AE statybų grafiko

Situacija Rusijos ekonomikoje nepaveikė darbų vykdymo statant Baltarusijos atominę elektrinę bei šios vertės. Tokią informaciją ketvirtadienį paskelbė Baltarusijos energetikos ministro pavaduotojas Michailas Michadiukas.
"Iš tiesų, makroekonominiai procesai, vykę praėjusių metų pabaigoje, negalėjo nepaveikti Rusijos rublio perkamosios galios, - kalbėjo pareigūnas. - Savo ruožtu, mes operatyviai sprendėme (iškilusius) klausimus, imtis atitinkamų priemonių, kurios šiandien mums leidžia tęsti AE statybas pagal grafiką, sudarytą pagrindine sutartimi".
M. Michadiukas pažymėjo, kad Baltarusijos AE statybos kaštai neperžengia savo sąmatinė vertės, nustatytos susitarime. Jis priminė, kad už visų statybose dalyvaujančių organizacijų darbus atsiskaitoma Rusijos rubliais. Įrangos pirkimas ir tiekimas, anot pareigūno, vyksta pagal grafiką.
Baltarusijos AE sudarys du energijos blokai po 2,4 tūkst. MW. Pirmąjį bloką planuojama paleisti nuo 2018 metų.

Latviai domisi SGD terminalo galimybėmis

Energetikos ministras Rokas Masiulis ir Latvijos ekonomikos ministrė Dana Reizniecė-Ozola aptarė galimybes Latvijai pirkti dujų iš Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo.
Latvijos ekonomikos ministrei buvo pristatytos Klaipėdos SGD terminalo kaip regioninio terminalo veiklos galimybės. Susitikimo metu Latvijos ministrė aiškino terminalo technines galimybes.
"Latvija domisi Klaipėdos SGD terminalu kaip priemone energetiniam saugumui regione užtikrinti. SGD terminalas pirmą kartą istorijoje sukūrė konkurenciją regiono dujų rinkoje. Kaip rodo Lietuvos pavyzdys, dėl atsiradusios konkurencijos vidutinė dujų kaina mažėja", - sako R. Masiulis.

Pristatomas naujas Lietuvos vidaus vandenų rinkinys

Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos, kaip institucija, įgyvendinanti valstybės politiką geodezijos, kartografijos, valstybinių georeferencinių erdvinių duomenų rinkinių rengimo bei Lietuvos erdvinės informacijos infrastruktūros kūrimo srityse, pristato naują erdvinių duomenų rinkinį - Lietuvos vidaus vandenų batimetrija.
Nacionalinės žemės tarnybos valdomame Lietuvos erdvinės informacijos portale (www.geoportal.lt) publikuojami batimetriniai Lietuvos vidaus vandenų duomenys, apimantys didžiausių Lietuvos ežerų, tvenkinių, Kauno ir Kuršių marių bei dalį jūros pakrantės gylių informaciją. 

T. Semoniakas: JAV karinės technikos bazių Lenkijoje atsiras ateinančių metų viduryje

JAV sunkiosios karinės technikos bazių Lenkijoje atsiras ateinančių metų viduryje. Tai ketvirtadienį žurnalistams pareiškė Lenkijos gynybos ministras Tomašas Semoniakas (Tomasz Siemoniak).
"Po derybų su partneriais amerikiečiais buvo parinktos dvi vietos JAV armijos sunkiosios karinės technikos bazėms. Viena - Lenkijos vakaruose, kita - šalies šiaurės rytuose. Detalių kol kas nenorėtume atskleisti", - sakė ministras.
"Technika turėtų būti dislokuota 2016 metų viduryje. Norėtume tai susieti su Amerikos armijos dalinių dalyvavimu pratybose "Anakonda", kad ši technika būtų naudojama per pratybas, o paskui liktų tose dviejose bazėse", - pareiškė T. Semoniakas.

Seimo Pirmininkė dalyvaus pasaulio parlamentų pirmininkų renginiuose JAV

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė rugpjūčio 28-rugsėjo 3 dienomis Jungtinėse Amerikos Valstijose dalyvauja 10-ajame Moterų parlamentų pirmininkių susitikime ir 4-ojoje Pasaulio parlamentų pirmininkų konferencijoje.
Moterų parlamentų pirmininkių susitikime Seimo Pirmininkė kalbės apie smurtą prieš moteris konflikto zonose, remdamasi Ukrainos pavyzdžiu. Taip pat renginio metu numatytos parlamentų pirmininkių diskusijos, įvertinant šiandienius būdus siekti, kad sprendimų priėmimo procesai ir institucijos būtų labiau orientuoti į lyčių lygybę bei finansavimo naujoves šiems siekiams įgyvendinti.
Jungtinių Tautų būstinėje vyksiančioje Pasaulio parlamentų pirmininkų konferencijoje bus pristatomos ataskaitos apie po 3-iosios konferencijos nuveiktus darbus ir diskutuojama apie aktualiausius šiandienos parlamentams tenkančius iššūkius ir galimybes. Seimo Pirmininkė L. Graužinienė kalbės diskusijoje "Kad demokratija tarnautų taikai ir tvariam vystymuisi kuriant žmonių trokštamą pasaulį".
Be to, konferencijoje bus aptartas tarptautinio bendradarbiavimo parlamentinis matmuo, parlamentų dalyvavimas, kuriant ir įgyvendinant naujus darnaus vystymosi tikslus, lyčių lygybės principo integravimas į parlamento veiklą bei kiti klausimai.

"Islamo valstybė" užėmė naują teritoriją netoli Turkijos sienos

"Islamo valstybė" užėmė naują teritoriją Sirijos šiaurėje, toliau plėsdama savo kontrolę vietovėje, kurioje Turkija ir JAV planuoja atverti naują frontą kovoje su grupuote, skelbia "Reuters".
Britanijoje įsikūrusi Sirijos žmogaus teisių stebėjimo organizacija (SOHR) pranešė, kad islamistai užėmė penkis kaimus, įskaitant du netoli Turkijos sienos.
"Islamo valstybė" paskelbė užėmusi tris kaimus teritorijoje ir pridūrė, kad jos kovotojai beveik apsupo sukilėlių kontroliuojamą Mareos miestelį, esantį maždaug už 20 km į pietus nuo Turkijos sienos.

M. Lauri: spartaus pasaulinės ekonomikos augimo periodai baigėsi

Estijos Riigikogu deputatės ir analitikės Maris Lauri (Maris Lauri) teigimu, krachą Kinijos fondų rinkose sukėlė į šią rinką nukreipta didžiulė piniginė masė, todėl natūralu, kad po jo žlugo vadinamosios "blogosios investicijos". M. Lauri taip pat mano, kad ilgieji aktyvaus augimo periodai liko praeityje ir kad per artimiausius trejus metus tokių periodų daugiau nebus.
Politikė teigia, kad Kinijos akcijų rinkos nuosmukis rodo pasibaigusius optimistiškus laikus, prasidėjusius praėjusio amžiaus pabaigoje ir užsitęsusius iki šio amžiaus pradžios.

Serbija žada neuždaryti savo sienų migrantams

Serbija niekada neuždarys savo sienų migrantams, bet ES lyderiai turi padėti jai parengti planą, kaip spręsti pabėgėlių antplūdžio Balkanuose problemą. Tai interviu "Reuters" pareiškė Serbijos premjeras Aleksandras Vučičius.
"Mes niekada nestatysime jokių tvorų ar sienų", - cituoja ketvirtadienį jo žodžius naujienų agentūra TANJUG. Kaip sakė A. Vučičius, omenyje turimi "vilties netekę žmonės, o ne nusikaltėliai ir teroristai". "Jie tiesiog ieško geresnio gyvenimo sau ir vaikams, jiems reikia pagalbos, o ne pasmerkimo ir bausmės. Neįmanoma tvoromis sustabdyti gyvenimo tėkmės", - teigė Serbijos ministras pirmininkas.
Pasak vyriausybės vadovo, pabėgėliai ras kitus maršrutus, kad pasiektų Vakarų Europą. "Jie gali eiti per Bulgariją ir Rumuniją, gali eiti ir per Kroatiją", - sakė jis. Anot A. Vučičiaus, lėšų, kurias Serbijai skiria ES, nepakanka padengti šalies išlaidoms, susijusioms su migrantais.

Interesus deklaravo rekordinis politikų skaičius

Privačius interesus deklaravo rekordinis savivaldos politikų skaičius - 97 proc. visų šiais metais išrinktų į šalies savivaldybių tarybas. Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininko Romo Valentukevičiaus teigimu, tokių rezultatų pasiekta pirmąjį kartą per visus šešiolika šios institucijos gyvavimo metų. Palyginimui, pernai tokiu pat metu privačius interesus buvo deklaravę 41 proc. praėjusios kadencijos savivaldos politikų.
Birželio pradžioje VTEK savo interneto tinklapyje visuomenei pristatė interaktyvų privačių interesų deklaravimo žemėlapį. Jame galima realiu laiku matyti deklaracijas pateikusių savivaldybių politikų skaičių, o nuo liepos pabaigos - ir nedeklaravusiųjų pavardes.
Per paskutinius tris mėnesius privačiuosius interesus deklaravusių savivaldos politikų skaičius ūgtelėjo nuo 34 proc. iki 97 proc.
"Prevencijos priemonės, kurių ėmėmės, davė rezultatus. Jais galima pasidžiaugti. Palyginti su tuo, kas buvo pernai, pokytis žymus. Tai didelis komisijos ir sekretoriato darbuotojų nuopelnas, siekiant kovoti su galimais korupcijos pasireiškimo atvejais. Prie to labai prisidėjo ir nacionalinė bei regioninė žiniasklaida, sekdama situaciją ir informuodama visuomenę", - sako VTEK pirmininkas.

JAV kariai galėjo klastoti žvalgybos informaciją apie kovą su IS

JAV kariškiai galėjo padailinti žvalgybos informaciją, kad sėkmingesne pavaizduotų savo kovą su "Islamo valstybės" (IS) džihadistais. Pentagonas po atitinkamų kaltinimų pradėjo tyrimą, trečiadienį rašo "New York Times", remdamasis vyriausybės atstovais.
Mažiausiai vienas karinės žvalgybos darbuotojas pareiškė turįs įrodymų, kad JAV centriniame štabe (Centcom) buvo klastojamos žvalgybos analizės, skirtos prezidentui Barakui Obamai (Barack Obama) ir kitiems vyriausybės nariams.
JAV vadovaujamas aljansas prieš metus pradėjo oro antskrydžius prieš IS pozicijas Irake, o vėliau imta atakuoti ir taikinius Sirijoje. Pasak "New York Times", JAV žvalgyba neseniai konstatavo, kad oro smūgiai IS praktiškai nesusilpnino.

EBPO švietimo ekspertė: kitos šalys galėtų mokytis iš Lietuvos

Lietuva sėkmingai tvarkosi su mažėjančio vaikų skaičiaus nulemtais mokyklų tinklo pertvarkos iššūkiais, konstatavo Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) analitikė Kler Šiubridž (Claire Shewbridge) trečiadienį Vilniuje vykusioje savivaldybių švietimo padalinių vadovų, mokinių ir jų tėvų konferencijoje.
Konferencijoje "Mokinių pasiekimai. Ką turime daryti kitaip?" EBPO analitikė apžvelgė Lietuvos švietimo padėtį tarptautiniame kontekste. 
Ji akcentavo, kad kitos šalys galėtų mokytis, kaip Lietuva tvarkosi su dėl demografinės situacijos susidariusiu mokinių skaičiaus mažėjimu pertvarkydama mokyklų tinklą. Ekspertė paragino tęsti pertvarką toliau, koncentruojantis į efektyvumą ir kokybę.
Švietimo analitikė pabrėžė Lietuvos švietimo finansavimo mechanizmo skaidrumą ir pakopomis išdėstytą vadybos sistemą - atsakomybės paskirstymą pradedant ministerija, per savivaldybes ir baigiant mokyklomis, kurios, anot K. Šiubridž, turi daug autonomijos tarptautiniame kontekste.

Nuo metų pradžios Graikiją pasiekė daugiau kaip 200 000 migrantų

 Atėnų duomenimis, nuo metų pradžios Graikijos salas Egėjo jūroje pasiekė daugiau kaip 200 000 migrantų. 100 000 jų čia atvyko per praėjusius du mėnesius. Tai trečiadienį per Graikijos televiziją pareiškė už pakrančių apsaugą atsakingas ministras Todoris Dritsas (Thodoris Dritsas). Tarptautinė migracijos organizacija (IOM) pastaruoju metu kalbėjo apie beveik 150 000 pabėgėlių.
Dauguma šių žmonių galiausiai vyksta į žemyninę dalį ir keliauja Vakarų Europos kryptimi. Kiek migrantų jau kirto Graikijos ir Makedonijos sieną, ministras nepasakė.

Kuršių nerijoje bus masiškai kertamos kalnapušės

Kuršių nerijoje miškininkai per dešimtmetį planuoja iškirsti kalnines pušis maždaug 470 ha teritorijoje. Vietoj jų apie 300 ha plote bus įveistos paprastosios pušys ir beržai, 170 ha – atsodintos kalnapušės, pranešė Aplinkos ministerija.

Miškas nebus atkuriamas pamario ir kopų palvėse, kur per dešimtmetį ketinama iškirsti 163 ha, siekiant grąžinti ir palaikyti pirmykštį Kuršių nerijos atvirų erdvių kraštovaizdį. Čia bus atkurtos pievos su medžių intarpais. Po gamtotvarkinių kirtimų miško neplanuojama atsodinti ir 230 ha plote Naglių rezervate.

Tai numatyta Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) miškotvarkos plane iki 2022 metų.

Prezidentė: „Lietuvos geležinkeliai“ nesugeba paimti pinigų „Rail Balticai“

Prezidentė dar kartą pakartojo, kad kai kurios institucijos ir įmonės nesugeba bendrauti su Europos Komisija dėl transeuropinės vėžės geležinkelio „Rail Baltica“ projekto finansavimo, ir tai gresia lėšų praradimu.

„Tai, kad Susisiekimo ministerija ir „Lietuvos geležinkeliai“ kol kas, matome, nemoka bendrauti su Europos Komisija ir turi problemų bendraujant, tai ir pasireiškia, kad keli projektai iš viso buvo atmesti, nes jie nebuvo suderinti, ir demonstruoja tokį didžiulį lėšų potencialų praradimą“, – žurnalistams Kaune ketvirtadienį sakė Dalia Grybauskaitė.

Ji teigė, kad projekto finansavimas stringa, nes viskas yra patikėta vien „Lietuvos geležinkeliams“.

„Deja, kadangi už „Rail Baltica“ Susisiekimo ministerija įgaliojo būti atsakingai tik „Lietuvos geležinkelių“ įmonei, jie nesugebėjo paimti iš pirmojo šaukimo net 172 mln. eurų“, – tvirtino prezidentė.

Atgal