VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

01 18. Naujausios žnios

Europos Parlamento pirmininku išrinktas A. Tajani 

Europos liaudies partijos narys iš Italijos Antonio Tajani antradienį išrinktas naujuoju Europos Parlamento (EP) pirmininku. Slaptu balsavimu ketvirtajame ture jį parėmė 351 europarlamentaras iš 713 balsavusiųjų. A. Tajani, kuris Parlamentui vadovaus iki 2019 m. birželio, pakeitė iki šiol EP vadovavusį socialdemokratą iš Vokietijos Martin Schulz. 

Savo įžanginėje kalboje Strasbūre A. Tajani kalbėjo: „Tikiu Europa, tačiau turime pasikeisti. Mums reikia stipraus Parlamento ir gero pirmininko, kuris dirbtų kiekvienam.“ Jis žadėjo siekti, kad ES būtų artimesnė piliečiams ir demokratiškesnė, nepamiršti esminių Europos vertybių, taip pat aktyviau kovoti su nedarbo problema.

A. Tajani pirmąkart išrinktas EP nariu 1994-aisiais. Nuo 2008 iki 2014 m. jis dirbo Europos Komisijos pirmininko pavaduotoju, po to – Europos Parlamento pirmininko pavaduotoju. Jis tapo 15-uoju EP pirmininku nuo 1979-ųjų, kai šis Parlamentas imtas rinkti tiesiogiai.

Kad būtų išrinktas EP pirmininku, kandidatas turėjo surinkti daugiau kaip pusę galiojančių balsų. Antradienį prireikė keturių balsavimo turų pirmininkui išrinkti. Prieš prasidedant balsavimui, Liberalų ir demokratų aljanso lyderis Guy Verhofstadt (Belgija) atsiėmė savo kandidatūrą, jo frakcijai nusprendus paremti Europos liaudies partijos kandidatą. Ketvirtajame ture balsuota už du daugiausia balsų trečiajame surinkusius kandidatus.

JAV teisingumo departamentas: "Deutsche Bank" sumokės 7,2 mlrd. dolerių baudą

JAV teisingumo departamentas patvirtino informaciją apie tai, kad Vokietijos bankas "Deutsche Bank" yra pasirengęs sumokėti 7,2 mlrd. dolerių kompensaciją už pažeidimus prekiaujant vertybiniais popieriais, informuojama spaudos pranešime.
Kaip patikslinama pranešime, "Deutsche Bank" mainais į visų pretenzijų atšaukimą sutiko sumokėti 3,1 mlrd. dolerių baudą. Pagal susitarimą taip pat numatyta padengti 4,1 mlrd. dolerių nuostolius banko klientams iš JAV.
"Deutsche Bank" prisiima atsakomybę už neteisėtas operacijas ir neatsakingą kreditavimo praktiką, dėl kurios buvo padaryta rimta ir ilgalaikė žala investuotojams bei JAV piliečiams", - pareiškė JAV generalinė prokurorė Loreta Lynč (Loretta Lynch).
Kiek anksčiau "Deutsche Bank" atstovai pranešė, kad bankas pasirengęs sumokėti 7,2 mlrd. dolerių ginčui su JAV teisingumo departamentu sureguliuoti.
Pernai rugsėjį JAV teisingumo departamentas pareikalavo iš banko sumokėti 14 mlrd. dolerių baudą. JAV institucija tvirtina, kad "Deutsche Bank" buvo viena iš kreditinių įstaigų, kurios, prieš prasidedant 2008 m. finansų krizei, sumažindavo vertybinių popierių rizikų įvertinimą. Galiausiai tokius popierius įsigijo hipotekos bendrovės "Fannie Mae" ir "Freddie Mac", nuo kurių problemų ir prasidėjo krizė. Krizės metu abiejų minėtų bendrovių akcijos smarkiai atpigo, ir abi hipotekos agentūras kontrolėn perėmė Federalinė būsto finansavimo agentūra. Dabar JAV institucijos mėgina išieškoti iš bankų nuostolius, kurių patyrė minėtos agentūros.

Lietuvos istorija mena

Lietuva sausio 18-ąją:
1401 m. sudaryta Vilniaus-Randomo unija - Lenkijos ir Lietuvos didikų susitarimas, kuriuo Lenkija patvirtino Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės savarankiškumą ir pripažino Vytautą Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu. 
1667 m. Įsrutyje, netoli Karaliaučiaus, gimė Jonas Berentas, vyskupas, lietuvių raštijos puoselėtojas, redagavęs pirmąjį Biblijos pilną lietuvišką vertimą. Mirė 1737 m. ten pat.
1897 m. Sidariuose, Radviliškio rajone, gimė Balys Buračas, etnografas, fotografas, užrašęs pusketvirto tūkstančio liaudies dainų, surinkęs unikalią 3 600 margučių kolekciją, palikęs beveik 11 000 vertingų negatyvų, Paryžiaus pasaulinėje parodoje už etnografines nuotraukas apdovanotas aukso medaliu. Mirė 1972 m.
1916 m. Žemaičių vyskupystės valdytojas Juozas Stakauskas su vokiečių valdžios atstovais sudarė sutartį, pagal kurią dvasininkai buvo atleisti nuo rekvizicijų, o vokiečiai mokėjo jiems algas.
1931 m. Rygoje vyko pirmasis Lietuvos latvių kongresas.
1991 m. sovietų desantininkų užgrobtuose Radijo ir televizijos komiteto pastatuose pradėjo veikti LKP (TSKP) televizija, vėliau praminta "kaspervizija".
1999 m. Lietuva prisijungė prie Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 6-ojo protokolo ir atsisakė mirties bausmės. 
2006 m. Lietuvos nuolatinis atstovas Jungtinėse Tautose Gediminas Šerkšnys paskirtas Jungtinių Tautų Ekonominės ir socialinės tarybos viceprezidentu.
2006 m. tarptautinis verslo ir finansų žurnalas "Global finance" didžiausią šalies komercinį SEB Vilniaus banką trečius metus iš eilės išrinko geriausiu valiutų prekybos banku Lietuvoje.
2007 m. sunkios ligos užkluptai rašytojai Jurgai Ivanauskaitei įteiktas Metų moters apdovanojimas - meniška rankų darbo sagė.

Analitikai: Europa privalo susitelkti

Išrinktajam JAV prezidentui Donaldui Trampui (Donald Trump) užsiminus apie galimą pokario transatlantinės partnerystės, skirtos pastaruosius 70 metų palaikyti taiką, pabaigą, Europa privalo susitelkti - kitu atveju žemynui kyla grėsmė likti nuošalyje, pranešė analitikai ir pareigūnai, informuoja naujienų agentūra AFP.
Šią savaitę baimės dėl išrinktojo JAV prezidento D. Trampo izoliacinės pozicijos virto realiomis, politikui teigiamai pasisakius apie Europos Sąjungos (ES) griūtį ir NATO pavadinus atgyvenusia. 
Šalys, kurios iki šiol laikė save artimiausiomis Vašingtono sąjungininkėmis, buvo akivaizdžiai sukrėstos šių komentarų. Prieš D. Trampo inauguraciją penktadienį šalys susiduria su nauja realybe. Europa jau ir taip turi daug problemų: artėjantis Jungtinės Karalystės išstojimas iš ES, sumaištis su Rusija, suirutė Artimuosiuose Rytuose, terorizmas ir didžiausia nuo Antrojo pasaulinio karo migrantų krizė.
"Jei ES lyderiams nepavyks susitelkti ir kalbėti garsiau nei anksčiau, jiems gresia likti nuošalyje", - sakė analitikai Stefanas Lehnė (Stefan Lehne) ir Hyter Greib (Heather Grabbe).

Dėl prastų orų Italijoje bei Ispanijoje brangsta daržovės Europoje

Dėl prastų orų Italijoje bei Ispanijoje gali žymiai pabrangti daržovės Šiaurės Europos šalyse, informuoja BBC.
Pasak vieno iš tiekėjų, šalti orai, potvyniai bei saulės šviesos trūkumas nusmukdė ištisos grupės žemės ūkio kultūrų derlingumą. Ypač nukentėjo aguročiai ir salotos. BBC duomenimis, pietrytinėje Ispanijoje bei pietinėje Italijoje dauguma ankstyvųjų salotų ir brokolių daigai visiškai sunyko.
Ispanijos Mursijos provincijoje nuo smarkiausių per 30 metų liūčių labai nukentėjo paprikų ir baklažanų daigai. Šis Ispanijos regionas žiemos sezonu tiekia iki 80 proc. daržovių, vartojamų Europoje.

JAV JT Klimato fondui pervedė dar 500 mln. dolerių

Jungtinės Valstijos paskutinėmis prezidento Barako Obamos (Barack Obama) kadencijos dienomis Jungtinių Tautų (JT) Klimato fondui pervedė dar 500 mln. dolerių. Tai Vašingtone paskelbė JAV valstybės departamento atstovas Džonas Kirbis (John Kirby), kuriuo remiasi agentūra dpa.
B. Obama yra pažadėjęs, kad JAV į šį fondą įmokės 3 mlrd. dolerių (2,8 mlrd. eurų). Po pastarosios įmokos buvo pasiekta milijardo dolerių suma.
Penktadienį naujuoju JAV prezidentu bus inauguruotas Donaldas Trampas (Donald Trump), kuris neigia žmogaus sukeltą klimato kaitą. Naujuoju valstybės sekretoriumi greičiausiai taps buvęs naftos koncerno „ExxonMobil" vadovas Reksas Tilersonas (Rex Tillerson). Klimato aktyvistai baiminasi, kad naujoji administracija įsipareigojimų nevykdys.
Minėtas fondas buvo įsteigtas po 2009-aisiais Kopenhagoje vykusios klimato konferencijos. Jo tikslas - pirmiausiai besivystančioms šalims padėti kovoti su klimato kaitos padariniais ir siekti klimatui palankios energijos gavybos. Daug šalių tada pažadėjo finansuoti fondą.

Norvegijoje išsilaipino 300 JAV jūrų pėstininkų

Trys šimtai Jungtinių Valstijų jūrų pėstininkų atvyko ir į Norvegiją. Mažiausiai metus jie rengs pratybas su Norvegijos pajėgomis, iš pradžių už 1500 kilometrų nuo Rusijos sienos mokysis žiemos karybos.

Tai pirmas toks dislokavimas po Antrojo pasaulinio karo. Prieš 49-aisiais įstodama į NATO, Norvegija pamėgino nuraminti Maskvą ir įsipareigojo neįsileisti užsienio pajėgų, kol nėra užpulta arba patiria užpuolimo pavojų. Tačiau Oslas sako, kad kas pusmetį besikeisiantis jūrų pėstininkų kontingentas nėra tas pats kaip nuolatinės Amerikos bazės atidarymas. Vis dėlto Amerika dar nuo Šaltojo karo laikų sandėliuoja ir amuniciją tuneliuose po Norvegijos kalnais.

Mirė žinomas Lietuvos edukologas L. Jovaiša

Antradienį, eidamas 96 metus, mirė Gedimino ordino 5-ojo laipsnio kavalierius,  Lietuvos ugdymo mokslo kūrėjas, habil. dr. Leonas Jovaiša. 

Velionis savo pedagoginę karjerą pradėjo 1941 metais. Dirbo mokytoju, vėliau dėstė mokytojų seminarijose ir Klaipėdos mokytojų institute. XX a. 6-ajame dešimtmetyje pradėjo mokslinį darbą ir paliko ryškų pėdsaką Lietuvos ugdymo filosofijos, didaktikos, hodegetikos, delinkventinės pedagogikos, profesinio orientavimo ir konsultavimo pedagogikos, ugdymo mokslo istorijos srityse, išugdė didelį būrį edukologijos mokslo daktarų. Išleido 43 autorines knygas, yra 16 knygų sudarytojas, 325 straipsnių autorius, žurnalo „Acta paedagogica Vilnensia“ įkūrėjas.

Atsisveikinimas su L. Jovaiša Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje vyks ketvirtadienį, sausio 19 d., nuo 12 val. ir penktadienį iki 10 val. Velionis bus laidojamas Antakalnio kapinėse. 

Atgimstanti Kauno arkikatedra jau turi atkurtas unikalias pagrindinio įėjimo duris

Kaune toliau tęsiamas 2003-iaisiais pradėtas vieno didžiausių gotikos stiliaus pastatų Lietuvoje - Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos - atnaujinimas. Malonia pastarojo meto staigmena tikintiesiems čia tapo naujos centrinio įėjimo durys, pakeitusios sovietmečiu sukaltas duris ir papuošusios šventovę. 
Šiose, pasak paveldosaugininkų, analogų neturinčiose ąžuolinėse duryse pavaizduoti Šv. apaštalai Petras ir Povilas, Kauno globėjas Šv. Mikalojus ir Palaimintasis arkivyskupas Jurgis Matulaitis. Dvivėrės durys, kainavusios apie 40 tūkst. eurų, kurias finansavo viena iš skelbtis nenorinčių Kauno įmonių, atkurtos pagal buvusią konstrukciją. Jas iš ąžuolo išdrožė skulptorius Henrikas Ratautas, o durų viršlangius sukūrė vitražistas Eimutis Morkūnas. Projekto autorė - nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialistė - architektė Asta Prikockienė. 
Pernai baigtas per 330 tūkst. eurų kainavęs Katedros vargonų restauravimas. Gotikos stiliaus kultūros paveldo statinys restauruojamas Kultūros ministerijos, paveldosaugininkų, parapijos, privačių rėmėjų, taip pat Kauno miesto savivaldybės lėšomis. Už jas tikimasi greitu laiku baigti tvarkyti Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos altorius bei stogą.

NSGK siūlo gynybai iki 2020 m. skirti bent 2,5 proc. nuo BVP

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) partijoms siūlo atnaujinti susitarimą dėl šalies saugumo, numatant krašto apsaugai iki 2020 metų skirti bent 2,5 procento nuo Lietuvos bendrojo vidaus produkto.
Anot NSGK pirmininko Vytauto Bako, toks sprendimas antradienį komitete buvo priimtas vienbalsiai, nes NATO standartas - 2 proc. nuo BVP - šiuo metu nėra suma, atspindinti Lietuvos saugumo iššūkius.
"Komitetas nutarė kreiptis į partijų pirmininkus ir siūlyti atnaujinti nacionalinį susitarimą ir, be kitų dalykų, jame numatyti ne mažesnį kaip 2,5 proc. (nuo BVP. - ELTA) finansavimą iki 2020 m.", - Eltai sakė V. Bakas.
Seimo nario teigimu, didinant gynybos išlaidas reikės atsižvelgti ne tik į partijų, bet ir Vyriausybės, Prezidentūros, Valstybės gynimo tarybos, taip pat - visuomenės pozicijas.
"Tai leistų mums išsiųsti gerą, stiprią žinutę mūsų sąjungininkams, naujai (išrinkto JAV prezidento. - ELTA) Donaldo Trampo (Donald Trump) administracijai ir būti lygiaverčiais derybų partneriais, nes reikia pripažinti - mes patys nevykdėme NATO reikalavimo dėl 2 proc.", - kalbėjo V. Bakas.
Politinės partijos dar 2014 m. sutarė iki 2020 m. gynybai skirti bent 2 proc. nuo BVP, kaip to reikalauja NATO praktika, tačiau naujai išrinktas Seimas pernai lapkritį įsipareigojo 2 proc. ribą pasiekti 2018 m. Šiemet Lietuva krašto apsaugos sistemai skiria apie 1,8 proc. BVP - iš viso per 720 mln. eurų.

Užsienio istorinių sukakčių kalendorius

Įdomiausi sausio 18-osios įvykiai pasaulio istorijoje:
1401 m. Lenkijos karalius Vladislovas II Jogaila savo pusbrolį Vytautą paskyrė Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu.
1486 m. Anglijos karalius Henrikas VII vedė Eduardo IV dukterį Elžbietą - taip buvo suvienytos Lankasterių ir Jorkų dinastijos.
1654 m. Ukrainos kazokų lyderis Bogdanas Chmelnickis Maskvos valdovą pripažino savo suverenu, taip suvienydamas Ukrainą su Rusija.
1677 m. mirė Olandijoje gimęs Janas van Rybekas (Jan van Riebeck), Pietų Afrikoje įkūręs Keiptauno miestą.
1701 m. Frydrichas III, Brandenburgo kurfiurstas, Karaliaučiuje karūnuotas Prūsijos karaliumi Frydrichu I. Prūsija tapo karalyste.
1778 m. kapitonas Džeimsas Kukas (James Cook) atrado Havajus, kuriuos pavadino Sendvičo salomis.
1871 m. Prūsijos karalius Vilhelmas I paskelbtas pirmuoju Vokietijos imperatoriumi.
1882 m. gimė anglų rašytojas ir garsiojo Mikės Pūkuotuko autorius Alanas Aleksandras Milnas (Alan Alexander Milne).
1911 m. JAV pilotas Judžinas Elis (Eugene Ely) tapo pirmuoju žmogumi, kuriam pavyko nutupdyti lėktuvą ant laivo denio.
1919 m. prasidėjo Pirmąjį pasaulinį karą baigusi Versalio taikos konferencija. Jai pirmininkavo Prancūzijos ministras pirmininkas Žoržas Klemenso (Georges Clemenceau).
1936 m. Londone mirė Indijoje gimęs rašytojas ir poetas Radjardas Kiplingas (Rudyard Kipling), parašęs garsiąją "Džiunglių knygą".
1943 m. po septynias dienas trukusių įnirtingų mūšių sovietų armija nutraukė 16 mėnesių trukusią Leningrado blokadą.
1945 m. sovietų kariai užėmė Varšuvą.
1955 m. gimė JAV aktorius, dainininkas, muzikantas, prodiuseris ir kino režisierius Kevinas Kostneris (Kevin Costner). Jis pelnė du "Oskarus", tris "Auksinius gaublius" ir vieną "Emmy", buvo nominuotas trims BAFTA apdovanojimams.
1974 m. po savaitės derybų Egiptas ir Izraelis pasirašė sutartį dėl kariuomenių atitraukimo nuo Sueco kanalo.
1977 m. mažiausiai 80 žmonių žuvo Sidnėjuje, kai čia lokomotyvas atsitrenkė į tilto atramą, o tiltas nukrito ant priemiestinio traukinio. Tai buvo skaudžiausia geležinkelio katastrofa Australijos istorijoje.
2001 m. buvo oficialiai paskelbta, kad mirė Kongo Demokratinės Respublikos prezidentas Loranas Kabila (Laurent Kabila), asmens sargybinių nušautas prieš dvi dienas.
2002 m. oficialiai pranešta apie pilietinio karo Siera Leonėje pabaigą.
2003 m. per vieną didžiausių taikos demonstracijų Jungtinėse Valstijose į gatves išėjo šimtai tūkstančių amerikiečių, protestuodami prieš galimą karą Irake.
2005 m. Prancūzijoje oficialiai pristatytas didžiausias pasaulyje keleivinis lėktuvas "Airbus A380". Dviaukštis lėktuvas gali skraidinti nuo 555 iki 840 keleivių - daugiau už konkurentą "Boeing 747".
2006 m. Cipi Livni (Tzipi Livni) tapo Izraelio diplomatijos vadove. C. Livni - antroji moteris Izraelio istorijoje, tapusi šalies užsienio reikalų ministre.
2007 m. per stipriausią audrą Jungtinėje Karalystėje per pastaruosius 17 metų žuvo 14 žmonių. Vokietijoje audra nusinešė 13 žmonių gyvybes.
2009 m. Rusijoje mirė veteranas, kuris tariamai per Vietnamo karą 1967-aisiais numušė JAV prezidento rinkimus pralaimėjusio Džono Makeino (John McCain) pilotuojamą bombonešį. 70 metų sulaukęs buvęs kariškis Jurijus Trušečkinas po ilgos ligos mirė Sankt Peterburge.
2009 m. Rusijos vyriausybės vadovo Vladimiro Putino tapytas paveikslas, vaizduojantis langą ir ant jo šalčio išraižytas gėles, parduotas už 37 milijonus rublių (91,1 mln. JAV dolerių). Lėšos skirtos labdarai.
2010 m. Čilės dešiniojo opozicinio "Aljanso už Čilę" lyderis Sebastianas Pinjera (Sebastian Pinera) laimėjo antrąjį prezidento rinkimų turą. Jis surinko 51,6 procento balsų.
2015 m. daugiau nei šeši milijonai žmonių dalyvavo popiežiaus Pranciškaus aukotose mišiose Filipinų sostinėje Maniloje. 

Lietuva išlieka inovatyviausia Baltijos šalis, bet dar turi kur pasitempti

Inovatyviausių pasaulio ekonomikų penkiasdešimtuke šiemet Lietuva užėmė 32 vietą ir aplenkė Latviją bei Estiją. „Bloomberg" sudaromo Inovatyviausių šalių indekse lyderės šiemet - Šiaurės Europos šalys, o pirmoje vietoje ne pirmus metus karaliauja Pietų Korėja. 
„Nors Lietuvai šiame indekse pavyko išlaikyti tą pačią poziciją kaip ir pernai, tačiau tiek Latvija, tiek Estija pakilo, o Lietuvos augimas buvo sustojęs. Kai pasaulyje konkurencija dėl geriausių talentų tik didėja, negalime sau leisti prabangos stovėti vietoje. Kaip maža, atvira ir gamtinių išteklių neturinti ekonomika Lietuva turi priimti drąsius sprendimus, dar daugiau nei kiti investuoti į mokslą ir inovacijas. Tai ypač teigiamai atsilieptų Lietuvos ūkio konkurencingumui ir darytų ženklią įtaką tvarios valstybės plėtrai", - teigia Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Robertas Dargis. 
Bendrame Inovatyviausių pasaulio ekonomikų indekse Lietuva vienu punktu aplenkė Estiją ir 7 punktais - Latviją. Lietuva pirmauja pagal pramonės sektoriaus sukuriamos pridėtinės vertės (proc. nuo BVP) rodiklį bei aukštojo mokslo efektyvumą. Deja, vis dar atsiliekame nuo Estijos mokslinių tyrimų bei technologijų plėtros intensyvumo (išlaidos, proc. nuo BVP) srityje, produktyvumo ir tyrėjų koncentracijos rodikliais. Latvija mus lenkia patentų išdavimo srityje. 
„LPK valdžioms institucijoms nuolat primena, kad siekiant užtikrinti inovacijų ir technologijų plėtrą, būtina įveiklinti integruotus mokslo, studijų ir verslo slėnius, skiriant jiems finansavimą proporcingai teikiamų užsakomųjų darbų ir tarptautinių projektų apimtims. Tai leistų verslui „atsinešti" lėšas slėniui. Lietuva turi visas galimybes kurti ir plėtoti technologinius centrus, kurie teiktų verslui eksperimentinės plėtros bei inovacijų paslaugas", - teigia LPK prezidentas.
Lietuvoje inovacinę veiklą vykdo maždaug kas trečia šalies bendrovė: daugiausiai inovacinei veiklai skiria apdirbamosios pramonės įmonės, tačiau atotrūkis tarp mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros bei inovacijų išlieka, nes mokslo ir verslo bendradarbiavimas vis dar nėra pakankamai glaudus. 
Statistikos departamento duomenimis, pernai privačios investicijos į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą (MTEP) Lietuvoje sudarė tik 0,24 proc. BVP, kai ES vidurkis siekė 1,29 proc. BVP.
„Verslas pasigenda paskatų sistemos, motyvuojančios ūkio subjektus deklaruoti jų vykdomas investicijas į MTEP plėtrą, todėl svarbu skatinti inovacijų paklausą, plėtojant ikiprekybinius ir inovatyvius pirkimus. Jei norime proveržio inovacijų srityje, būtina įgyvendinti sisteminę mokslo ir inovacijų viešojo valdymo struktūrų peržiūrą, įtvirtinant atsakomybę už prioritetų įgyvendinimą, bendradarbiavimo kultūrą, skaidrų ir veiksmingą dalininkų įtraukimą į mokslo ir inovacijų politikos procesus", - sako R. Dargis.
Jo siūlymu, būtina teikti paramą tyrimus vykdančioms įmonėms, siekiančioms įsijungti į tarptautinius technologinius tinklus ir užmegzti ryšius su pirmaujančiais užsienio centrais bei įmonėmis, bei pakeisti MTEP bei inovacijų finansavimo metodiką, jei norima, kad mokslas dirbtų ne tik sau, bet ir verslui.
„Bloomberg" sudaromame Inovatyviausių šalių indekse 2016 metais Lietuvai atiteko ta pati - 32-oji - vieta, o 2015 metais - 43 vieta.

Ukraina skundžia Rusiją Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui

 Ukraina Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui Hagoje (TBT) pateikė ieškinį prieš kaimynę Rusiją. Rusijos Federacija turi būti patraukta atsakomybėn už „įvykdytus teroro aktus ir diskriminaciją per jos neteisėtą agresiją prieš Ukrainą", - Kijeve pareiškė Užsienio reikalų ministerija. Rusija nuolat neigia savo dalyvavimą kruviname kare Rytų Ukrainoje, informuoja agentūra dpa.
Tiekdama ginklus ir teikdama kitokią pagalbą prorusiškiems separatistams Donbaso karo regione, Maskva nusižengė Jungtinių (JT) konvencijai prieš terorizmo finansavimą, pareiškė ministerija. Be to, ukrainiečiai ir Krymo totoriai 2014-aisiais Rusijos aneksuotame Krymo pusiasalyje esą yra diskriminuojami. „Mes daugiau kaip dvejus metus derybomis mėginome sureguliuoti ginčus, tačiau Rusija nenori nutraukti savo nusižengimų tarptautinei teisei", - sakė užsienio reikalų ministras Pavelas Klimkinas.
Tačiau Kijevas, kaip ir Rusija, yra tik pasirašęs, tačiau iki šiol neratifikavęs Romos statuto dėl TBT jurisdikcijos pripažinimo. Tai reiškia, kad teismo sprendimai praktiškai negali būti įgyvendinami.

Estija ir JAV pasirašė bendradarbiavimo gynybos srityje sutartį

Estijos gynybos ministras Margusas Cahkna (Margus Tsahkna) ir JAV ambasadorius Taline Džeimsas Melvilis (James Melville) antradienį pasirašė dvišalio bendradarbiavimo gynybos srityje sutartį, reguliuojančią šalyje esančių Amerikos kariškių teisinį statusą ir supaprastinančią jų veiklą.
Tai pranešė Estijos gynybos ministerijos spaudos tarnyba.
Pasak Dž. Melvilio, dokumento pasirašymas yra svarbus žingsnis stiprinant dviejų šalių gynybinį bendradarbiavimą. "Ši sutartis užtikrins teisinį pagrindą dvišaliam bendradarbiavimui gynybos srityje ir sudarys sąlygas daugeliui priemonių, kuriomis siekiama stiprinti JAV ir Estijos sąveiką saugumo srityje", - pabrėžė Amerikos ambasadorius.
Sutartis pakeis 2015 metais sudarytą Estijos ir JAV susitarimą, leidžiantį Jungtinių Valstijų ginkluotųjų pajėgų kariškiams būti šalies kariniuose objektuose, taip pat juos eksploatuoti, remontuoti ir statyti. Jos tikslas - supaprastinti JAV ginkluotųjų pajėgų veiklą Estijoje, pagerinti Amerikos kariškių ir jų šeimų narių buvimo šalyje sąlygas atsižvelgiant į bendrus strateginius interesus ir principus.

Si Dzinpingas: pasaulis turi susitelkti ir drauge spręsti globalizacijos sukeltas problemas

Pasaulinė visuomenė turi susitelkti ir parengti priemones, skirtas įveikti problemas ir iššūkius, kuriuos sukėlė globalizacija. Tai antradienį pareiškė Kinijos prezidentas Si Dzinpingas (Xi Jinping), kalbėdamas Davose vykstančiame Pasaulio ekonomikos forume (PEF).
"Kai kas kaltina ekonominę globalizaciją dėl chaoso mūsų pasaulyje. Dabar daugelio akyse ji pavirto Pandoros skrynia, - sakė jis. - Noriu pasakyti, kad daugelį šiuolaikinio pasaulio problemų sukelia tikrai ne ekonominė globalizacija".
Kaip vėliau savo mintį tęsė prezidentas, migrantų srautus iš Artimųjų Rytų bei Šiaurės Afrikos regionų sukėlė ne ekonominė integracija, o karai bei konfliktai, o ekonominę krizę - "besaikis pelno vaikymasis".
"Būtina pripažinti, kad globalizacija sukėlė naujų problemų, tačiau tai negali būti argumentas, esą reiktų jos visiškai atsisakyti, - pabrėžė jis. - Norite ar nenorite, bet pasaulio ekonomika panaši į didžiulį vandenyną, kurio jūs niekaip negalite palikti".

Atgal