VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

02 25. Naujausios žinios

Savivaldybėse atsirado už pabėgėlių integraciją atsakingi darbuotojai

Savivaldybėse atsirado koordinatoriai, kurie bus atsakingi už pabėgėlių integraciją, informuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.
"Noriu pabrėžti, kad prieglobsčio gavėjai bus tiesiogiai apgyvendinami ir integruojami tik tose savivaldybėse, kurios norės ir bus pasirengusios šiai integracijai. Taip pat svarbu akcentuoti, kad visos integracinės priemonės pabėgėliams, kuriuos priimame pagal Lietuvos įsipareigojimus Europos Sąjungai (ES), yra finansuojamos išskirtinai tik iš ES lėšų, skiriamų pabėgėlių perkėlimui - mūsų šalies biudžeto lėšų tam nenaudojama visai. Tai reiškia, kad pabėgėlių apgyvendinimo išlaidos, pašalpos, kalbos mokymai, ugdymo, psichologinės pagalbos ir visos kitos priemonės finansuojamos tik ES lėšomis", - pranešime spaudai cituojamas socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.
Pasak ministro, nuo balandžio ketinama tik šešias prieglobsčio gavėjų šeimas tiesiogiai integruoti į tam pasirengusias šalies savivaldybes, su kuriomis bus rastas sutarimas. "Tai būtų bandomasis projektas ir tik jam pasiteisinus galvosime apie šios priemonės plėtrą", - akcentuoja L. Kukuraitis. 
Europos Sąjunga yra skyrusi prieglobsčio gavėjų kvotą Lietuvai - tai 1 077 žmonių: 971 žmonių turėtų būti perkelti iš Graikijos bei Italijos ir 106 - iš Turkijos. 
Lietuva yra perkėlusi 254 prieglobsčio gavėjus: 229 žmones iš Graikijos ir 25 - iš Turkijos.
Šiuo metu šalies savivaldybėse gyvena 18 žmonių, perkeltų iš Graikijos: Vilniuje - 11 žmonių, Kaune - 5, Jonavoje ir Kėdainiuose - po vieną žmogų.

Lietuvos istorija mena

Lietuva vasario 25-ąją:
1993 m. įvyko Prezidento Algirdo Brazausko inauguracijos iškilmės.
1995 m. įsteigta Lietuvos moterų partija.
1999 m. tarp Lietuvos ir Portugalijos įsigaliojo bevizis režimas.
2000 m. Danija pirmoji iš užsienio valstybių įsipareigojo Lietuvai suteikti finansinę paramą uždarant Ignalinos atominę elektrinę.
2008 m. Lietuva prisijungė prie Velingtono deklaracijos dėl neleistiną žalą civiliams sukeliančių kasetinių sprogmenų uždraudimo.
2009 m. Užsienio reikalų ministerijos garbės ženklu "Lietuvos tūkstantmečio žvaigžde" apdovanota Švedijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Virginija Langbakk.
2013 m. eidamas 85-uosius metus mirė žymus lietuvių prozininkas, daugelio populiarių romanų ir kūrinių vaikams autorius Mykolas Sluckis.
2015 m. eidamas 78-uosius metus mirė vienas iš folkloro judėjimo pradininkų Lietuvoje Kazimieras Kalibatas.
2016 m. eidamas 68-uosius metus mirė buvęs radijo kompanijos "Amerikos balsas" lietuvių redakcijos Vašingtone bendradarbis žurnalistas Romas Sakadolskis.

Lobių sargas iš meno muziejaus parašė vaikams laišką

Šeštadienį mažieji kauniečiai, drauge su tėveliais ar seneliais apsilankę Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus M. Žilinsko dailės galerijoje, galės dalyvauti lobio paieškose. Tiesa, prieš tai turės susirasti galerijoje paslėptą Lobių Sargo laišką. Paieškos prasidės vidurdienį.
"Ar žinojote, kad M. Žilinsko dailės galerijoje ne tik gausu meninių vertybių, bet ir yra paslėptas Lobių Sargo laiškas, kuriame parašyta, kaip surasti tikrų tikriausią lobių skrynelę? Jos ieškodami, išnaršysite galerijos sales ir pamatysite kūrinius su užuominomis, kurios padės nepasiklysti azartiškose paieškose. Kartu su šeima atlikę smagias užduotis, išgvildenę visus rebusus, pagaliau būsite apdovanoti - aptiksite pažadėtąjį lobį!", - taip į edukacinį užsiėmimą "Lobių Sargo laiškas" vaikus vilioja jo organizatorė bei vadovė Jolanta Narkevičienė.

Augo vidutinis mėnesinis darbo užmokestis

2016 metų ketvirtąjį ketvirtį vidutinis mėnesinis darbo užmokestis šalies ūkyje neatskaičius mokesčių (be individualiųjų įmonių) siekė 822,8 euro: valstybės sektoriuje - 849,7 euro, privačiajame sektoriuje - 809,1 euro. Vidutinis atlyginimas atskaičius mokesčius siekė 636,9 euro: valstybės sektoriuje - 656 eurus, privačiajame - 627,2 euro, praneša Lietuvos statistikos departamentas. 
Palyginti su 2016 m. trečiuoju ketvirčiu, mėnesinis darbo užmokestis "popieriuje" ketvirtąjį ketvirtį augo 3,7 proc.: valstybės sektoriuje - 5,3 proc., privačiajame - 2,8 proc. Atlyginimai "į rankas" padidėjo 3,4 proc.: valstybės sektoriuje 4,9 proc., privačiajame - 2,6 proc. 
Realusis darbo užmokestis padidėjo 2,3 proc.: valstybės sektoriuje - 3,8 proc., privačiajame - 1,5 proc. 
Darbo užmokesčio augimą 2016 m. ketvirtąjį ketvirtį, palyginti su trečiuoju ketvirčiu, lėmė sezoniškumas, išmokėtos didesnės vienkartinės premijos, priedai, priemokos ir piniginės išmokos, nuo rugsėjo 1 d. padidintas darbo užmokestis mokytojams, auklėtojams, socialiniams darbuotojams ir kitiems švietimo įstaigų specialistams bei kitos priežastys. 

Apklausa: pusė vokiečių pasisako prieš skolų nurašymą Graikijai

Apie pusė Vokietijos gyventojų pasisako prieš skolų nurašimą Graikijai, o maždaug 3 iš 10 vokiečių nori, kad skolų kamuojama šalis paliktų euro zoną, teigiama laikraščio "Bild" užsakytoje apklausoje. 
Apie 46,4 proc. "Bild" užsakymu INSA tyrimų instituto atliktoje apklausoje dalyvavusių vokiečių manė, kad skolų nurašymas Graikijai būtų neteisingas kitų euro zonos šalių atžvilgiu. 
Atėnai ir kreditoriai - Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir euro zonos šalys - pirmadienį sutiko tęsti derybas dėl užstrigusio Graikijos gelbėjimo plano peržiūrėjimo, bet šalis turi nusileisti tam tikrais klausimais dėl 2019 m. planuojamų naujų reformų. 
TVF vadovė Kristin Lagar (Christine Lagarde) trečiadienį pareiškė mananti, kad papildomas skolų nurašymas Graikijai nėra būtinas, bet privaloma perstruktūrizuoti skolą ir mažinti palūkanų normas gelbėjimo paskoloms. 
Vokietijos valdžia pasisako prieš skolų nurašymą Graikijai.

Bosnija ir Hercegovina pateikė prašymą peržiūrėti JT teismo nutartį dėl Serbijos galimai vykdyto genocido

Bosnija ir Hercegovina pateikė oficialų prašymą, kad Jungtinių Tautų (JT) aukščiausiosios instancijos teismas peržiūrėtų nutartį, kuria Serbija buvo išteisinta dėl kaltinimų praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje vykdžius genocidą, pranešė Bosnijos musulmonų lyderis, skelbia BBC.
Bakiras Izetbegovičius, vienas iš trinario šalį valdančio prezidiumo narių, teigė, kad jo tikslas - ieškoti tiesos ir teisingumo.
Tuo tarpu Bosnijos serbų pareigūnai įspėjo, kad šis žingsnis šalyje sukels "rimtą krizę".
2007 metais Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) priėmė nuosprendį, atleidusį Serbiją nuo tiesioginės atsakomybės už genocidą.
TTT nutarė, kad per Bosnijos karą, vykusį 1992-1995 metais, buvo įvykdytas tik vienas genocidui prilygintinas aktas - 1995 metais Srebrenicoje įvykusios bemaž 8 tūkst. Bosnijos musulmonų, vyrų ir berniukų, žudynės, kurias įvykdė Bosnijos serbų pajėgos.
Tai buvo didžiausio masto civilių žudynės Europoje po Antrojo pasaulinio karo.
TTT išaiškino, kad Serbija pažeidė tarptautinę teisę, nes nesiėmė veiksmų, siekdama užkirsti kelią šiam įvykiui, bet nuo tiesioginės atsakomybės ją atleido.

"Lietuvos geležinkeliai": "Rail Baltica" projektas bus valdomas efektyviau

Bendrovė "Lietuvos geležinkeliai" gerina europinės geležinkelio vėžės projekto "Rail Baltica" valdymą - vietoj dviejų už "Rail Baltica" atsakingų padalinių turėtų likti tik vienas, sakoma bendrovės pranešime. 
Anot pranešimo, apskaičiuota, kad vien dėl dubliuojančių funkcijų atsisakymo tiesioginis efektas bus mažiausiai 100 tūkst. eurų kasmetiniai sutaupymai. Į sutaupytą sumą neįtrauktas teigiamas efektas, kuris bus gautas dėl efektyvesnio projekto valdymo, trumpesnių derinimo procedūrų įmonės viduje.
Šiuo metu europinės geležinkelio vėžės projektu Lietuvoje rūpinasi "Lietuvos geležinkelių" sudėtyje esanti "Rail Baltica" projekto direkcija bei antrinė įmonė "Rail Baltica statyba". Pastaroji taip pat valdo trečdalį bendros Baltijos šalių įmonės "RB Rail" akcijų. "RB Rail" koordinuoja "Rail Baltica" tiesimą Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.
Artimiausiu metu planuojama priimti visus reikalingus sprendimus, kad Lietuvoje projektu rūpintųsi tik vienas padalinys - bendrovė "Rail Baltica statyba". Penktadienį "Lietuvos geležinkelių" antrinės bendrovės "Rail Baltica statyba" valdyba nusprendė skelbti naujo įmonės vadovo atrankos konkursą.
Kiek anksčiau buvo paskelbti ir kitų penkių "Lietuvos geležinkelių" antrinių įmonių vadovų atrankos konkursai. Šiuo metu jau yra pasibaigęs paraiškų pateikimo terminas, o iš viso gauta beveik 200 kandidatų paraiškų, sakoma bendrovės pranešime.

Bangladešo gyventojai reikalauja pašalinti Temidės statulą

Penktadienį į Bangladešo sostinės Dakos gatves išėjo tūkstančiai žmonių, kurie reikalavo pašalinti iš aikštės priešais šalies Aukščiausiojo teismo pastatą ten prieš kelis mėnesius pastatytą Temidės statulą, praneša BBC.
Protesto akcijoje dalyvavo daugiausia konservatyvaus musulmonų judėjimo "Hefazat-e-Islam" šalininkai. Akcija prasidėjo po tradicinių penktadienio pamaldų miesto mečetėse.
Judėjimo lyderiai pagrasino, jog jei valdžia atsisakys tučtuojau įvykdyti jų reikalavimą ir nepašalins teisingumo deivės statulos, protesto manifestacijos nebeapsiribos Daka ir taps nacionalinėmis.
Protestai susiję su tuo, kad konservatyviausi musulmonai laiko statulos atsiradimą sostinės aikštėje stabų garbinimu.
Teisingumo globėja laikomos senovės graikų deivės Temidės statula prie Bangladešo Aukščiausiojo teismo buvo pastatyta praėjusių metų gruodį. Nuo graikiško prototipo ji skiriasi tuo, kad aprengta ne tunika, o sariu.
Oficialiai Bangladešas laikomas pasaulietine valstybe, bet pastaruoju metu ten sustiprino savo pozicijas radikalūs musulmonų judėjimai.
Šalyje pastaraisiais metais buvo nužudyta dešimtys ateistų, taip pat liberalių tinklaraštininkų ir rašytojų.

Lenkija ketina iškasti kanalą, kad jos laivams nebereikėtų plaukti į Elbliongą per Rusijos teritorinius vandenis

Penktadienį Lenkijos parlamento žemieji rūmai - Seimas - priėmė specialų nutarimą, leidžiantį realizuoti jūrų kanalo per Vyslos neriją, kuris sujungs Elbliongo uostą su Baltijos jūra, projektą. Už balsavo 401 deputatas. Dabar dokumentą turi patvirtinti Senatas (aukštieji rūmai).
Praėjusių metų spalio mėnesį per spaudos konferenciją, skirtą šiam projektui, valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos lyderis Jaroslavas Kačynskis (Jaroslaw Kaczynski) pareiškė, kad Lenkija galutinai įveiks priklausomybę nuo Rusijos, iškasdama kanalą per Vyslos neriją, kuris sujungs Elbliongo uostą su Baltijos jūra. Pasak jo, nuo Lenkijos Liaudies Respublikos laikų Lenkija negalėjo iškasti šio kanalo, "kadangi rusai su tuo nesutikdavo". "Dabar mes parodysime, kad esame Savo ruožtu Lenkijos jūrų ūkio ir upių laivybos ministras Marekas Grobarčykas (Marek Grobarczyk) pažymėjo, jog šis projektas labai svarbus šaliai. „Rytinė Europos Sąjungos ir NATO siena, kurią visiškai kontroliuoja Rusija, yra neleistinas dalykas", - sakė jis.
Manoma, kad kanalo kasimo darbai prasidės 2018 metais ir baigsis 2022 metais. Tiksli jo vieta dar neparinkta. Projektas atsieis apie 200 milijonų eurų.
1,3 kilometro ilgio ir 5 metrų gylio kanalas sujungs Vyslos įlanką su Gdansko įlanka. Jį iškasus į Elbliongo jūrų uostą galės atplaukti iki 100 metrų ilgio, iki 20 metrų pločio ir iki 4 metrų grimzlės laivai.
Šiuo metu laivai į Elbliongą patenka per Rusijos teritorinius vandenis. Šį režimą reguliuoja speciali dviejų valstybių sutartis.

Užsienio istorinių sukakčių kalendorius

Įdomiausi vasario 25-osios įvykiai pasaulio istorijoje:
1570 m. popiežius Pijus II išleido bulę "Regnans in Excelsis", kuria nuo Bažnyčios atskyrė Anglijos karalienę Elžbietą I.
1707 m. gimė italų dramaturgas Karlas Goldonis (Carlo Goldoni), parašęs 267 dramas.
1723 m. mirė anglų architektas ir projektuotojas seras Kristoferis Renas (Christopher Wren). Po 1666 metų Londono didžiojo gaisro jis suprojektavo daug miesto pastatų, tarp jų ir Šv. Povilo katedrą.
1778 m. gimė Argentinos revoliucijos lyderis ir nacionalinis didvyris Chosė de San Martinas (Jose de San Martin), daug prisidėjęs prie Čilės ir Peru nepriklausomybės.
1841 m. gimė žymus prancūzų tapytojas impresionistas Pjeras Ogiustas Renuaras (Pierre Auguste Renoir).
1862 m. Abraomas Linkolnas (Abraham Lincoln) per pilietinį karą išleido pirmuosius Amerikos banknotus, "žaliuosius".
1873 m. gimė italas operos tenoras Enrikas Karuzas (Enrico Caruso). Jo galingas ir skaidrus balsas bei aktoriniai gabumai padarė jį vienu didžiausių visų laikų tenorų.
1899 m. mirė vokietis Paulis Julijus Roiteris (Paul Julius Reuter), įkūręs naujienų agentūrą, pavadintą jo vardu.
1917 m. gimė anglų rašytojas, kompozitorius ir kritikas Antonis Berdžesas (Anthony Burgess).
1956 m. savo sensacinga kalba Komunistų partijos suvažiavime Nikita Chruščiovas pasmerkė Josifą Staliną, kaip tironą ir despotą.
1964 m. Kasijus Klėjus (Cassius Clay), geriau žinomas Muhamedo Ali (Muhammad Ali) vardu, Majamyje įveikęs Sonį Listoną (Sonny Liston), pirmą kartą tapo pasaulio bokso sunkaus svorio čempionu.
1972 m. sovietų kosminis aparatas "Luna 20" į Žemę atgabeno Mėnulio grunto pavyzdžių.
1983 m. mirė JAV dramaturgas Tenesis Viljamsas (Tennesee Williams), išgarsėjęs savo kūriniu "Geismų tramvajus".
1986 m. Filipinuose per kariškių ir civilių protestus faktiškai nuverstas prezidentas Ferdinandas Markosas (Ferdinand Marcos), jis su žmona pasitraukė iš prezidento rūmų į JAV karinių oro pajėgų bazę.
1993 m. po 32 metų pirmuoju civiliu Pietų Korėjos prezidentu prisaikdintas Kim Jon Samas (Kim Young-Sam).
1994 m. žydų ekstremistas Baruchas Goldšteinas (Baruch Goldstein) Hebrono mečetėje sušaudė 43 musulmonus. Teroristas po tragedijos buvo užmuštas įvykio vietoje.
1997 m. viename iš Paryžiaus priemiesčių mirė rusų rašytojas Andrejus Siniavskis, kurio teismas 1966 metais už "antisovietinius kūrinius" yra laikomas vienu svarbiausių disidentinio judėjimo Sovietų Sąjungoje įvykių.
1998 m. Šveicarijos Ciuricho mieste atidarytas pirmasis šalyje legalus viešnamis.
2001 m. sulaukęs 92 metų mirė geriausiu vadintas kriketo mušėjas ir labiausiai nusipelnęs Australijos sportininkas Seras Donaldas Bredmenas (Sir Donald Bradman). 
2003 m. sulaukęs 92 metų mirė Italijos aktorius ir režisierius Albertas Sordis (Alberto Sordi). 
2004 m. Čekijos parlamentas nutarė į Afganistaną išsiųsti daugiau nei 100 savo kareivių. Tai buvo pirmoji karinė operacija, kurioje dalyvavo Čekija po Antrojo pasaulinio karo. 
2005 m. sulaukęs 83 metų mirė tarptautinės organizacijos "Amnesty International" įkūrėjas Piteris Benensonas (Peter Benenson). 
2009 m. Bangladešo sostinėje Dakoje, Pasienio apsaugos departamente, kilo maištas. Per susišaudymą žuvo 75 žmonės, įskaitant 50 kariuomenės pareigūnų.
2011 m. Prancūzijos mados namai "Dior" iš vyriausiojo dizainerio pareigų pašalino garsųjį drabužių kūrėją Džoną Galijaną (John Galliano) dėl jo rasistinių ir antisemitinių pasisakymų.
2013 m. Rusija priėmė įstatymą, draudžiantį rūkyti mokyklose ir metro stotyse.

TATENA: Iranas laikosi branduolinio susitarimo

Iranas, pasak Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA), laikosi tarptautinio branduolinio susitarimo. Islamo Respublika vykdo visus įsipareigojimus, sakoma penktadienį paskelbtame pranešime, kuriuo remiasi agentūra dpa.
Pateiktais duomenimis, Iranas šiuo metu turi 101,7 kg silpnai sodrinto urano ir tai yra tik trečdalis leidžiamų atsargų. Iranui leidžiama turėti 300 kg šios medžiagos. Smarkiai sodrintas uranas gali būti naudojamas branduoliniam ginklui pasigaminti.
Branduoliniu susitarimu su Teheranu, kuris galioja apie metus laiko, tarptautinė bendrija nori užkirsti kelią galimai branduolinio ginklo gamybai. Mainais už susitarimą šaliai atšaukta daug ekonominių sankcijų.
Naujasis JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) yra vienas šio susitarimo priešininkų. Vašingtono ir Teherano santykiai šiuo metu ypač įtempti. Pastarąjį kartą TATENA savo ataskaitoje teigė, kad Iranas minimaliai viršijo sunkiojo vandens kiekio limitą.

"Spiegel": Vokietijos žvalgyba sekė "Reuters" ir BBC žurnalistus įvairiose šalyse

Vokietijos federalinė žvalgybos tarnyba (BND) sekė apie 50 žurnalistų keliose pasaulio šalyse, tarp jų buvo ir "Reuters" bei BBC atstovų. Tai penktadienį pranešė žurnalas "Spiegel".
Į Vokietijos žvalgybos akiratį buvo patekę naujienų agentūros "Reuters" reporterių Afganistane, Pakistane ir Nigerijoje telefonų numeriai. Be to, buvo sekami Didžiosios Britanijos visuomeninio transliuotojo BBC žurnalistai Londone ir Afganistane, taip pat laikraščio "The New York Times" darbuotojai Afganistane, pažymi leidinys.
Jo duomenimis, žurnalistai buvo stebimi mažiausiai nuo 1999 metų.
BND kol kas nekomentuoja šios publikacijos.

Atvykus vokiečių sunkiajai technikai, NATO batalionas Lietuvoje pasirengęs treniruotėms

Penktadienį į Šeštokų geležinkelio stotį atvyko pagrindinė vokiečių karinė technika, skirta NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei Lietuvoje. Tarp jų - 20 pėstininkų kovos mašinų "Marder", inžinerinis tankas "Dachs", šarvuotoji remonto ir evakavimo mašina "Bergepanzer". Taip pat į Lietuvą atgabenti ir penki tankai "Leopard2" bei šarvuotoji tiltatiesė "Biber". 
Į Ruklą, kur dislokuotas NATO priešakinių pajėgų batalionas, atvykusią sunkiąją karinę techniką artimiausiu metu pergabens Belgijos karių logistikos kuopa su savo technika, sakoma Krašto apsaugos ministerijos (KAM) pranešime. 
Atgabenus pagrindinę techniką tarptautinis NATO priešakinių pajėgų batalionas Lietuvoje bus pajėgus pradėti treniruotes. Pirmosios pratybos su Lietuvos kariais numatomos jau kitą mėnesį. 
Lietuvos kariuomenės Ruklos įguloje dislokuojamo NATO priešakinių pajėgų bataliono pagrindą sudaro ir jam vadovauja Vokietija. Didžioji Vokietijos karių dalis atvyksta iš 12-osios mechanizuotosios pėstininkų brigados 122-ojo Vokietijos mechanizuotojo pėstininkų bataliono. Šiuo metu į Lietuvą jau yra atvykusi dauguma iš maždaug 450 Vokietijos karių, visi Belgijos kariai, dalis Nyderlandų karių. Pagrindinės Nyderlandų pajėgos atvyks kovą, o Norvegijos - gegužę. 
NATO priešakinių pajėgų batalione Lietuvoje šiais metais tarnaus Vokietijos, Norvegijos, Nyderlandų, Belgijos, Liuksemburgo, kitais metais Kroatijos ir Prancūzijos kariai. Iš viso apie 1 200 karių. 
Lietuva atvykusiems sąjungininkų kariams teikia visą reikiamą priimančiosios šalies paramą - užtikrina karių apgyvendinimą, maitinimą, kitą reikalingą aprūpinimą. 
NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė Lietuvoje dislokuota NATO viršūnių susitikime pernai liepą Varšuvoje priimtu sprendimu, reaguojant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir Rusijos aktyvius veiksmus Ukrainoje. 
Tokios kovinės grupės, siekiant stiprinti sąjungininkų buvimą rytiniame aljanso flange, nuo metų pradžios dislokuojamos ir Estijoje, Latvijoje bei Lenkijoje.

Atgal