VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

04.23. Naujausios žinios

Akcijos "Darom" metu buvo tvarkomi ir piliakalniai

Šeštadienį įvykusios "Darom" akcijos metu itin aktyviai tvarkyti Lietuvai svarbūs piliakalniai, nuo kurių liepos 6-ąją, 21 val., Valstybės dienos proga drauge paminint ir Lietuvos piliakalnių metus bus giedama "Tautiška giesmė". 
"Džiugu, kad šios aplinkos tvarkymo akcijos metu daug dėmesio sulaukė piliakalniai. Simboliška ne tik tai, kad liepos 6-ąją nuo 100 piliakalnių "Tautiška giesmė" bus giedama būtent piliakalnių metais. Šių metų giedojimu bus duotas oficialus startas artėjančiai mūsų valstybės Šimtmečio šventei", - pranešime spaudai cituojamas "Tautiškos giesmės aplink pasaulį" idėjos autorius Raimundas Daubaras.
Piliakalniai itin aktyviai tvarkyti Pakruojo, Utenos, Švenčionių ir kitose savivaldybėse. Į Švenčionių rajone stūksančio Cirkliškio piliakalnio tvarkymą intensyviai įsitraukė ir bendruomenė - akcijoje dalyvavo net 20 Švenčionių profesinio rengimo centro bendruomenės narių.
"Raginti jų tikrai nereikėjo. Žmonės pakankamai sąmoningi - jiems rūpi, kad greta jų esanti piliakalnio teritorija būtų tvarkinga, jie jaučiasi atliekantys pilietinę pareigą. O žinia apie tai, kad šis tvarkymasis tai ir pasiruošimas liepos 6-osios giedojimui, buvo papildoma motyvacija",- teigė mokyklos direktorė Milda Gustienė-Vilniškė.

Savaitės pradžioje kasdien lis įkyrūs trumpi lietūs

Kitą savaitę orai dar šils nedaug ir labai nenoriai, o įkyrūs trumpi lietūs iš šalies irgi nesitrauks.
Sekmadienį daugelyje rajonų trumpai palis. Gūsingas vėjas, siautęs šeštadienį, sekmadienį jau nebus toks smarkus. Vakarų, šiaurės vakarų vėjas pūs 7-12 m/s greičiu. Įdienojus temperatūra pakils iki 6-10 laipsnių šilumos, tik prie jūros vietomis užsiliks 5 laipsnių šiluma.
Pirmadienio orai nieko naujo neatneš, sakė sinoptikas Vytautas Sakalauskas. Naktį vietomis trumpi krituliai, o dieną jau daugelyje rajonų palis. Vakarinių krypčių vėjas dar labiau nurims, tad naktį vietomis tikėtinas ir rūkas. Pirmadienio naktį tikrai nebus šilta, o kai kur temperatūra pažemės ir iki 0-4 laipsnių šalčio, tik vietomis - didžiausia tikimybė vakariniuose rajonuose - užsiliks 1-4 laipsniai šilumos. Pašalus naktį kai kur balas padengs ir ledukas. Dieną bus 6-11 laipsnių šilumos.
Šiek tiek geresni orai turėtų būti antradienį, sakė sinoptikas. Tačiau, pasak jo, atkeliaus naujas lietingas ciklonas ir vėl įkyriau ir intensyviau palis. Naktį neigiamos temperatūros neliks - bus 1-6 laipsniai šilumos. Dieną yra tikimybė, kad sulauksime ir 10-15 laipsnių šilumos.

Ūkio ministras M. Sinkevičius su darbo vizitu lankysis Vokietijoje

Balandžio 23-25 dienomis ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius su darbo vizitu lankysis Vokietijoje. Hanoveryje ūkio ministras dalyvaus tarptautinėje parodoje "Hannover Messe", aplankys Lietuvos ir Vokietijos įmonių stendus, pasveikins Vokietijos ir Baltijos prekybos rūmų forumo "Ketvirtoji pramonės revoliucija Baltijos šalyse - susitikimas su ekspertais" dalyvius. Per darbo vizitą M. Sinkevičius taip pat susitiks su Žemutinės Saksonijos ekonomikos, darbo ir susisiekimo ministru Olafu Lysu (Olaf Lies). 
"Sieksime užmegzti Lietuvos verslui naudingus ryšius su partneriais iš Vokietijos, sustiprinti Lietuvos pramonės potencialą ir Lietuvos ir Vokietijos ekonominį bendradarbiavimą. Manome, kad "Hannover Messe" paroda suteiks puikią galimybę Lietuvos įmonėms pristatyti savo produkciją Vokietijos ir kitų parodoje dalyvaujančių šalių rinkoms, pasisemti naujų idėjų ir surasti būdų, kaip jas įgyvendinti", - teigia ūkio ministras M. Sinkevičius.
"Hannover Messe" parodoje ūkio ministras taip pat lankysis Lietuvos įmonių - jungtiniame Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos (LINPRA) ir "Open R&D Litauen" - ir Vokietijos bendrovių "Schunk", "Pilz", "Siemens", "Weidmuller Interface", "WAGO GE Digital" stenduose.
Per "Hannover Messe" parodą ūkio ministras taip pat pasveikins Vokietijos ir Baltijos prekybos rūmų forumo "Ketvirtoji pramonės revoliucija Baltijos šalyse - susitikimas su ekspertais" dalyvius. Per šį forumą bus aptariama Ketvirtoji pramonės revoliucija ir jos iššūkiai Baltijos šalims darbo rinkos, pramonės, inovacijų, skaitmenizavimo, smulkiojo ir vidutinio verslo srityse.
"Hannover Messe" paroda vyksta kasmet nuo 1947 m. Hanoveryje. Šių metų pagrindinė parodos tema: "Integruota pramonė - kurianti vertę". 2016 metais "Hannover Messe" parodoje dalyvavo apie 5 tūkst. eksponentų. Renginys sulaukė 190 tūkst. lankytojų (30 proc. iš užsienio šalių). Apklausos duomenimis, 47 proc. lankytojų atvyksta susipažinti su inovacijomis, 27,5 proc. užmegzti naujų verslo ryšių, 24,4 proc. ieško naujų tiekėjų, 18,4 proc. turi konkrečių idėjų ir parodoje ieško būdų, kaip jas įgyvendinti.
Per darbo vizitą ūkio ministras taip pat susitiks su Žemutinės Saksonijos ekonomikos, darbo ir susisiekimo ministru O. Lysu. Per šį susitikimą bus aptariamas Lietuvos ir Vokietijos bendradarbiavimas investicijų, dvišalės prekybos srityse, dualiojo mokymo įgyvendinimo perspektyvos.

Artilerijos bataliono kariai dalyvauja tarptautinėse pratybose Latvijoje

Latvijos kariuomenės poligone Adažiuose vykstančiose tarptautinėse pratybos "Summer Shield XIV" ("Vasaros skydas XIV") dalyvauja apie 130 karių iš Generolo R. Giedraičio artilerijos bataliono ir būrys karo inžinierių iš Lietuvoje dislokuotos NATO priešakinio pajėgų bataliono kovinės grupės. Kartu su kitais apie 1,2 tūkst. karių iš 11 NATO šalių Lietuvos kariai tobulina kovinės paramos ir integravimo veiksmus brigados ir bataliono lygmenimis.
Pasak Krašto apsaugos ministerijos, iki balandžio 30 d. pratybose kariai vykdys plataus spektro karines operacijas, naudos artilerijos ir netiesioginės ugnies paramą, oro gynybą, apsaugos nuo masinio naikinimo ginklų priemones. Mokymuose taip pat naudojamos ir prieštankinės bei kitos inžinierinės priemonės. 
Pratybose siekiama gerinti dalyvaujančių šalių veiksmus, treniruotis sklandžiai ir efektyviai vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas, dalytis patirtimi ir įgūdžiais.

V. Pranckietis dalyvaus ES parlamentų pirmininkų konferencijoje

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis sekmadienį išvyksta į Bratislavą, kur dalyvaus paskutiniajame Slovakijos pirmininkavimo ES Tarybai parlamentinio matmens renginyje - Europos Sąjungos parlamentų pirmininkų konferencijoje.
Pirmadienį vyksiančiame renginyje numatoma diskutuoti apie Europos Sąjungą kaip pasaulinio lygmens veikėją dabartinių iššūkių sąlygomis ir nacionalinių parlamentų vaidmenį, dalytis gerąja patirtimi, kaip priartinti prie piliečių parlamentų darbotvarkes. Susitikimo dalyviai aptars Slovakijos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai ir jo parlamentinio matmens pasiekimus, Maltos pirmininkavimo padėtį.
Renginyje pagrindinius pranešimus planuoja skaityti Europos Parlamento pirmininkas Antonijus Tajanis (Antonio Tajani), Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timermansas (Frans Timmermans), svečius pasveikins Slovakijos Respublikos Nacionalinės Rados pirmininkas Andrejus Danko.
Po šio renginio pirmininkavimą Europos Sąjungos parlamentų pirmininkų konferencijai perims Estijos Rygikogas. Pirmininkų konferenciją organizuoja antrąjį kalendorinių metų pusmetį pirmininkaujančios valstybės nacionalinis parlamentas, pasibaigus pirmininkavimui (kitų metų pirmąjį pusmetį).

Uostamiestyje būrėsi tūkstančiai skautų

Šeštadienį į Klaipėdą suplūdo net 1700 skautų iš visos Lietuvos. Čia visą dieną vyko didžiausias metinis skautų renginys - 19-oji Pavasario šventė, skirta skautų globėjo Šv. Jurgio dienai paminėti, rašo VE.lt.
Kiekvieną pavasarį, balandžio mėnesį, sausumos, jūrų ir oro skautai iš visos šalies susirenka viename iš Lietuvos miestų, kur vyksta kasmetinė pavasario šventė. Taip simboliškai paskelbiamas naujo sezono atidarymas. Pavasario šventės vieta keičiasi kasmet, todėl kiekvieno Lietuvos krašto skautai turi galimybę tapti renginio organizatoriais. Šiemet skautų susibūrimui pasirinkta Klaipėda, o sykiu šventė pavadinta "Senamiesčio jūrmylė".

Popiežius Graikijos pabėgėlių priėmimo centrus prilygino nacių koncentracijos stovykloms

Popiežius Pranciškus migrantų priėmimo centrus Graikijoje prilygino nacių koncentracijos stovykloms, praneša agentūra dpa.
Turėdamas omenyje vadinamuosius „karštuosius taškus" (hotspots), pavyzdžiui, Lesbo saloje, pontifikas šeštadienį Romoje sakė: „Daugelis pabėgėlių stovyklų yra koncentracijos stovyklos - dėl žmonių kiekio jose". Taip jis kalbėjo per ceremoniją, skirtą prisiminti šiuolaikinius krikščionių kankinius. Popiežius palyginimą su nacių laikmečiu išsakė pasakodamas apie vieną pabėgėlį, kurį 2016-aisiais sutiko Lesbe. Jo žmona dėl savo krikščioniško tikėjimo buvo nužudyta vyro akivaizdoje.
Padėtis Graikijos registracijos centruose - vadinamuosiuose „karštuose taškuose" Egėjo jūros salose - jau daug mėnesių yra įtempta. Salose yra apie 13 800 pabėgėlių, norinčių vykti toliau į Vidurio Europą arba bent jau į žemyninę Graikijos dalį. Žemyninėje dalyje gyvena 50 000 migrantų.
Popiežius Pranciškus iš principo kritikavo ir Europos Sąjungos (ES) pabėgėlių politiką. Pasiekti susitarimai esą neleidžia tolygiai paskirstyti migrantų visoms šalims narėms. Pontifikas pabrėžė, kad imigracija turi būti Europos interesas. Europiečiai susilaukia vis mažiau vaikų, tačiau kartu užveria duris migrantams, kalbėjo popiežius. „Tai vadinama savižudybe", - pridūrė jis.

Lietuvos istorija mena

Lietuva balandžio 23-iąją:
1794 m. Tado Kosciuškos vadovaujami sukilėliai užėmė Vilnių.
1937 m. Kaune atidaryti Lietuvos karininkų ramovės reprezentaciniai rūmai.
1946 m. priimta Lietuvos partizanų deklaracija, skelbusi Lietuvos valstybingumo atkūrimo principus.
1991 m. įkurtas Trakų istorinis nacionalinis parkas.
1994 m. atkurta Lietuvos bajorų karališkoji sąjunga, gyvavusi 1928-1940 metais.
1997 m. Italijos sostinėje Romoje 1996 metų geriausiu Europos krepšininku paskelbtas Lietuvos sportininkas Artūras Karnišovas.
2001 m. Lietuvoje su oficialiu vizitu viešėjo Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma.
2007 m. Klaipėdoje oficialiai pradėjo veikti pirmasis Lietuvoje kolumbariumas. 
2008 m. Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos derybose Maskvoje pasiektas sutarimas dėl principinių sankirtos "Vištytis" paženklinimo nuostatų - sutarta dėl ženklo tipo ir matmenų. Derybų metu taip pat iš esmės suderinta trijų valstybių sienų sankirtos paženklinimo darbų instrukcija.
2010 m. eidamas 88-uosius metus mirė prozininkas Anelius Markevičius. 
2014 m. Lietuva užmezgė diplomatinius santykius su Vakarų Afrikos valstybe Liberija.

Apklausa: toliau auga T. Mei konservatorių  populiarumas

Likus septynioms savaitėms iki pirmalaikių parlamento rinkimų Didžiojoje Britanijoje toliau auga premjerės Teresos Mei (Theresa May) ir jos konservatorių partijos populiarumas. Pirmą kartą nuo 1991 metų sausio toriais pasitiki 50 proc. rinkėjų, parodė „ComRes" apklausa, atlikta laikraščio „The Sunday Mirror" užsakymu, praneša agentūra AFP.
Palyginti su praėjusia savaite, konservatoriais savo pozicijas pagerino keturiais procentiniais punktais. Tuo tarpu opozicijoje esančių leiboristų rėmėjų skaičius lieka toks pats - 25 proc. Liberaldemokratai įtikina 11 proc. respondentų.
Kitose apklausose torių rezultatai šiek tiek prasteni - nuo 40 iki 48 proc., tačiau jie ir toliau gerokai lenkia likusias partijas. Leiboristus palaiko 25-29 proc. rinkėjų.

Vokietijos užsienio reikalų ministras pasisakė prieš derybų dėl Turkijos prisijungimo prie ES nutraukimą

Vokietijos užsienio reikalų ministras Zigmaras Gabrielis (Sigmar Gabrielis) pasisakė prieš "pirmalaikių sprendimų" priėmimą ir derybų dėl Turkijos prisijungimo prie Europos Sąjungos nutraukimą po referendumo Turkijoje.
"Po šio istorinio balsavimo Turkijoje mums teks vėl kruopščiai surankioti dialogo gijas ir jas sujungti į vieną visumą", - pareiškė Vokietijos ministras šeštadienį paskelbtame interviu laikraščiui "Rheinische Post".
Z. Gabrielis nurodė, kad yra išties nemažai temų, - nuo Vokietijos laikraščio "Welt" žurnalisto Denizo Judželo (Deniz Yucel) sulaikymo iki krizės Sirijoje sureguliavimo, - kurias būtina aptarti su Ankara.
"Bet galiausiai Turkija turi pati nuspręsti, ar ji nori dar labiau nutolti nuo Europos Sąjungos, - pabrėžė Z. Gabrielis. - Bet kokiu atveju mes neslepiame savo abejonių dėl įvykių, vykstančių Turkijoje pastaraisiais mėnesiais". 

Graikija pernai smarkiai pralenkė biudžeto taupymo tikslus

Graikija praėjusiais metais smarkiai viršijo tarptautinių kreditorių iškeltus biudžeto taupymo tikslus bei netgi aplenkė 2017 m. tikslus, penktadienį pranešė šalies statistikos biuras ELSTAT.
ELSTAT duomenimis, kuriuos pirmadienį tvirtins Europos Sąjunga (ES), pirminio biudžeto balanso perteklius BVP atžvilgiu pernai pasiekė 3,9 proc. Taip pat buvo pakoreguoti 2015 m. duomenys, kurie parodė, kad užpernai pirminis biudžeto balansas BVP atžvilgiu turėjo 2,3 proc. deficitą.
Šie duomenys buvo skaičiuoti naudojant Europos sąskaitų sistemos (ESS) nuorodas, kurios skiriasi nuo Tarptautinio valiutos fondo (TVF)-Europos Sąjungos (ES) kreditorių naudojamų nuorodų.
Manoma, kad, pagal TVF-ES nuorodas, Graikijos biudžeto pertekliaus duomenys bus dar geresni.

Užsienio istorinių sukakčių kalendorius

Įdomiausi balandžio 23-iosios įvykiai pasaulio istorijoje:
1014 m. per Klontarfo mūšį su vikingais žuvo Airijos karalius Brajenas Boru (Brian Boru).
1564 m., manoma, gimė anglų dramaturgas Viljamas Šekspyras (William Shakespeare). V. Šekspyras laikomas vienu svarbiausių anglų ir Vakarų Europos rašytojų, dažnai vadinamas Anglijos nacionaliniu poetu ir "Avon bardu". Jis mirė taip pat balandžio 23 dieną 1616 metais.
1616 m. Madride mirė ispanų rašytojas ir dramaturgas Migelis de Servantesas Saavedra (Miguel de Cervantes Saavedra). Jo romanas "Išmoningasis hidalgas Don Kichotas iš La Mančos" laikomas vienu žymiausių Renesanso literatūros kūrinių.
1661 m. Karolis I karūnuotas Anglijos karaliumi.
1775 m. gimė anglų dailininkas peizažistas Džozefas Malordas Viljamas Terneris (Joseph Mallard William Turner).
1850 m., sulaukęs 80 metų, mirė britų poetas Viljamas Vordsvortas (William Wordsworth).
1858 m. gimė vokiečių fizikas teoretikas Maksas Plankas (Max Planck). Už darbus kvantinės mechanikos srityje 1918 metais jis buvo apdovanotas Nobelio premija.
1918 m. gimė rusų kino aktorius komikas Georgijus Vicinas.
1945 m. sovietų armija Vokietijoje išvadavo Zaksenhauzeno ir Ravensbriuko koncentracijos stovyklas.
1949 m. Kinijos liaudies išvadavimo armija (komunistai) iš nacionalistų pajėgų atsiėmė sostinę Pekiną.
1954 m. gimė amerikiečių dokumentinių filmų režisierius, scenaristas Maiklas Muras (Michael Moore), pelnęs "Oskaro" statulėlę už filmą "Kolumbinos boulingas" (Bowling for Columbine).
1980 m. Didžiosios Britanijos televizijoje parodžius filmą "Princesės mirtis", kuriame buvo vaizduojamas vienos Saudo Arabijos princesės gyvenimas ir mirtis, Saudo Arabija išsiuntė iš šalies Didžiosios Britanijos ambasadorių.
1990 m. mirė JAV kino aktorė ir buvusi Čarlio Čaplino (Charlie Chaplin) žmona Poleta Godar (Paulette Goddard).
1996 m. baigdamas 27 metus trukusią politinę karjerą buvęs Australijos ministras pirmininkas Polis Kitingas (Paul Keating) atsisakė parlamento deputato mandato.
1998 m., sulaukęs 91 metų, mirė buvęs Graikijos prezidentas Konstantinas Karamanlis (Constantine Karamanlis). Jis laikomas labiausiai nusipelniusiu politiku atkuriant Graikijoje demokratiją po 1967-1974 metų karinės chuntos valdymo.
1998 m., sulaukęs 70 metų, mirė Džeimsas Erlas Rėjus (James Earl Ray), 1968 metais nužudęs judėjimo už JAV juodųjų pilietines teises lyderį Martiną Liuterį Kingą (Martin Luther King).
2002 m. Urugvajaus prezidentas Chorchė Batljė (Jorge Batlle) pranešė, kad nutraukia diplomatinius santykius su Kuba dėl šalies prezidento Fidelio Kastro (Fidel Castro) "įžeidinėjimų".
2003 m., sulaukęs 90 metų, mirė garsus fotografas Fernandas Fonsagrivesas (Fernand Fonssagrives), suvaidinęs didžiulį vaidmenį XX amžiaus fotografijoje.
2005 m., sulaukęs 97-erių, mirė britų aktorius seras Džonas Milsas (John Mills), 1979 metais laimėjęs "Oskarą" už nebylio vaidmenį filme "Rajano dukra" (Rayan's Daughter).
2005 m. "YouTube" internetiniame tinklapyje paskelbtas pirmasis vaizdo įrašas, pavadinimu "Aš lankausi zoologijos sode" (Me at the Zoo), kurį sukūrė vienas iš tinklapio įkūrėjų Džavelas Karimas (Jawed Karim).
2007 m. mirė pirmasis Rusijos Federacijos prezidentas Borisas Jelcinas.
2012 m. Egipto vyriausybė neišdavė leidimų aštuonioms JAV pilietinės visuomenės organizacijoms, įskaitant žmogaus teisių centrą "Carter Center".
2012 m. procese prieš buvusį Islandijos vyriausybės vadovą Geirą Hardę (Geir Haarde) dėl jo vaidmens žlungant šalies finansų sistemai specialusis teismas išteisino kaltinamąjį pagal daugumą kaltinamųjų punktų. 
2012 m. Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutė (Mark Rutte) karalienei Beatričei (Beatrix) įteikė vyriausybės atsistatydinimo pareiškimą, atverdamas kelią išankstiniams rinkimams.
2012 m. Rusijos mokslininkai pirmą kartą laisvėje aptiko suaugusį baltąjį banginį žudiką - orką. Suaugęs patinas, kurį pavadino Aisbergu, buvo pastebėtas netoli Kamčiatkos pusiasalio pakrantės Rytų Rusijoje. Baltieji įvairių rūšių banginiai yra retkarčiais sutinkami laisvėje, tačiau vienintelės žinomos baltosios orkos buvo nesuaugusios, kurių viena dėl retos genetinės ligos mirė Kanados akvariume 1972 metais.

Venesuelos gyventojai tylos eitynėmis pagerbė pastarųjų protestų aukas

Tylos eitynėmis Venesuelos gyventojai pagerbė per antivyriausybinius protestus praėjusiomis savaitėmis žuvusias aukas. Opozicijos šalininkai į eitynes šeštadienį rinkosi vilkėdami baltus rūbus. Sostinėje Karakase policija ir nacionalinės gvardijos kariai saugojo pavojingas vietas, kuriose praėjusiomis dienomis kilo susirėmimai, praneša agentūra AFP.
Kai kurie demonstrantai tyliai meldėsi, kiti laikė rankose religinius plakatus. „Aš nebijau, - sakė 33 metų Džesika Muchacho (Jessica Muchacho). - Mes neturime ką prarasti. Vyriausybė jau viską atėmė - bet kokią galimybę oriai gyventi savo gyvenimą". Priešingai ne per protestus praėjusiomis dienomis, šeštadienį demonstracijos Karakase, Marakaibe, Barkisimete ir San Kristobale daugiausiai vyko taikiai.

Atgal